Perusopetus- ja lukiolait antavat oppilaille ja opiskelijoille oikeuden saada opetussuunnitelmien mukaista opetusta. Perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmat velvoittavat käsittelemään sateenkaariteemoja oppiaineesta riippumatta. Koska oppikirjat vain harvoin huomioivat nämä opsien velvoitteet, on opettajalla hyvä olla muuta materiaalia käsittelyn tueksi.
Tälle sivulle olemme koonneet oppaita, menetelmiä ja muiden tuottamaa materiaalia seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Katso myös videomme-sivulta sateenkaarinuorten omia kokemuksia muun muassa koulusta!
Tietopaketti ammattilaisille
Tietopaketti sateenkaarilapsista ja -nuorista ammattilaiselle. Setan ja THL:n tietopakettiin kuuluu konkreettisia työvälineitä tarjoava nettisivusto sekä haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksiin paneutuva verkkokoulutus. Julkaistu 2022.
Aamunavaukset
Setan aamunavaus yhtenäiskouluihin (2022) seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja lapsen oikeuksista. Tulostettava kaksipuoleinen pdf-tiedosto sisältää myös lyhyesti sateenkaarinuorille suunnatut neuvonta- ja vertaistukipalvelut. Aamunavauksen lukemisen kesto noin 4 minuuttia.
Verkkosivulta luettava versio nuorten sivuilla täällä.
Oppaat
Sateenkaari oppilaitoksessa (2021)
Opas sateenkaarevasta yhdenvertaisuudesta ja turvallisemmasta toimintakulttuurista
Tämä opas tarjoaa oppilaitosten henkilöstölle tietoa sateenkaarinuorista ja keinoja luoda turvallinen toimintakulttuuri ja oppimisympäristö, jossa sateenkaarinuoret voivat hyvin. Sateenkaarimyönteinen oppilaitos on jokaisen etu! Oppaan on kirjoittanut Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Oppaan voi ennakkotilata painettuna täältä.
Opitaan yhdessä -opas (2016)
Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus – Opitaan yhdessä!
Oppaan tavoitteena on antaa opettajalle konkreettisia välineitä, työkaluja ja toimintaehdotuksia siihen, miten ottaa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus osaksi opetusta erityisesti perusopetuksen piirissä. Monelle opettajalle aihepiiri on tuttu ja teema on jo osa arjen opetusta, mutta osa kenties vielä pohtii sitä, miten eri-ikäisten oppilaiden kanssa voisi teemaa käsitellä. Opas pyrkii tarjoamaan uutta tietoa, menetelmiä ja intoa kaikille opettajille.
Opas keskittyy erityisesti sukupuolen moninaisuuteen, koska valtakunnallisen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin on kirjattu tehtäväksi, että ”Perusopetus lisää (…) tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta”.
Seta myös konsultoi oppilaitosten väkeä opsin soveltamisesta sateenkaarinäkökulmasta.
Opas on saatavilla vain sähköisessä muodossa.
Verkkolähteet ja aineistot, joihin oppaassa viitataan esiintymisjärjestyksessä:
http://www.casafeschools.org/FactSheet-curriculum.pdf
http://www.dayofsilence.org/
http://intersexday.org/en/
http://etene.fi/lausunnot-ja-kannanotot
https://www.youtube.com/user/SetaFinland > Haluaisin pystyä kertomaan -dokumentti
http://www.monimuotoisetperheet.fi/jarjestot/
http://transtukipiste.fi/
http://seta.fi/historia/
https://rainbow-europe.org/
http://whatsnormalanyway.net/
https://www.facebook.com/assignedmale/
http://transtukipiste.fi/sukupuolen-historiaa/
https://www.ushmm.org/exhibition/persecution-of-homosexuals/
https://www.youtube.com/user/SetaFinland > Eveliinan tarina ja Thea ja Gitta
http://intersukupuolisuus.fi/
http://transtukipiste.fi/sukupuolen-historiaa/
http://ilga.org/what-we-do/lesbian-gay-rights-maps/
http://users.humboldt.edu/mstephens/hate/hate_map.html
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/07/01/sateenkaariperhe-yhta-normaali-ja-epanormaali-kuin-tavallinen-perhe
Opas oppilashuollolle (2016)
Sateenkaarevan oppilaan tukeminen koulun oppilashuoltoryhmässä
Opas kertoo sateenkaarevan oppilaan tukemisesta ja sensitiivisestä kohtaamisesta oppilashuoltoryhmässä tai yksilökohtaisissa oppilastapaamisissa.
Älä oleta! -opas (2013)

Älä oleta! -opas
Anta int’! Bryt normen!
Oppaassa etsitään keinoja, joilla voidaan puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille. Yhteiskunnan normit vaikuttavat koulujen arkeen.
Opas pyrkii tarjoamaan välineitä erityisesti normien ulkopuolelle putoavien nuorten kokemusten ymmärtämiseen. Normien haastaminen palvelee kaikkia opiskelijoita – jokainen ansaitsee tulla kohdatuksi omana itsenään. Oppaassa on myös käytännön harjoituksia, jotka auttavat käsittelemään syrjintää kouluissa.
Opas on tarkoitettu opettajille, mutta se on käyttökelpoinen kenelle tahansa, joka työskentelee nuorten parissa. Se on ensisijaisesti suunnattu toisen asteen oppilaitoksille, mutta soveltuu myös yläkouluihin. Oppaassa käytetään selkeyden vuoksi termejä koulu ja oppilaitos, sekä oppilas ja opiskelija samassa tarkoituksessa.
Opas esittää syrjinnän vastaiseen työhön apuvälineeksi normikriittistä asennetta. On tärkeää pohtia mitä syrjinnän, kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen taustalla on.
Tilaa moninaisuudelle -opas (2019)
Tilaa moninaisuudelle! Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen on tiivis tietopaketti viranomaisille ja eri alojen ammattilaisille, jotka osana omaa työtään kohtaavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Oppaassa on osio opetusalalle.
Menetelmiä opettajille
Normipyöritys (2018)

Normipyöritys-menetelmä
Menetelmän oheismateriaali
Lisää oheismateriaalia, normen på svenska and norms in English.
Normit ovat käsityksiä siitä, millaisia ihmiset ovat ja millaisia heidän tulisi olla. Jotkut normeista jättävät näkymättömiin monenlaisia identiteettejä ja kokemuksia. Sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen ja pari- ja perhesuhteisiin liittyvien normien tunnistaminen ja haastaminen on yksi yhdenvertaisuuden edistämisen lähtökohta.
Setan Normipyöritys on suunnattu yläkouluikäisille ja heitä vanhemmille. Sitä voi käyttää välineenä käsiteltäessä koulussa, mediassa sekä laajemmin yhteiskunnassa esiintyviä normeja. Normipyöritys-materiaali on vapaasti tulostettavissa ja hyödynnettävissä epäkaupallisessa toiminnassa.
Miten Normipyöritystä käytetään?
Normipyöritys on pelillistetty opetusmenetelmä, joka lainaa ideansa pullonpyörityksestä. Menetelmän käyttämistä johtaa fasilitaattori. Hänen tulee tutustua viiteen normiin, joita Normipyörityksessä käsitellään. Osallistujat valitsevat, haluavatko kertoa laudalta saamastaan normista totuuden tai keksiä fiktiivisen esimerkin vai tekevätkö he tehtävän.

Tehtävän valitsevat osallistujat saavat fasilitaattorilta joko Setan tarjoaman artikkelin tai fasilitaattorin itse valitsemaa materiaalia, jossa normi ilmenee. Joissakin Setan korteissa on sisältöä kahta eri normia koskien. Osallistuja etsii kortista saamaansa normiin liittyviä näkökulmia. Itse valittu materiaali voi olla sivu päivän lehdestä, aukeama oppikirjasta tai verkkoartikkeli, statuspäivitys tai twiitti. Totuuden valitsevat osallistujat kirjoittavat omakohtaisen kokemuksen tai havainnon normista tai keksivät fiktiivisen esimerkin, jossa normi ilmenee.
Normien käsittely tehdään purkukierroksella, jossa vuorotellen kerrotaan, mitä kirjoitettiin tai löydettiin. Fasilitaattori huolehtii, että kaikki pääsevät keskustelemaan. Keskustelussa pyritään kohti pohdintaa, miten artikkelia, otetta oppikirjasta tai muuta esimerkkiä pitäisi muuttaa, ettei se olisi normittava. Oman kokemuksen tai tarinan kohdalla pohditaan, miten vastaavassa tilanteessa voisi toimia normia haastaen.
Menetelmä ohjaa kertomaan omia kokemuksia normeista. Kokemukset ovat henkilökohtaisia ja voivat koskettaa ihmisten identiteettejä. Sääntöihin kuuluu, että kokemukset jaetaan luottamuksellisesti eikä niitä kerrota eteenpäin. Fasilitaattorin tulee varmistaa, että keskustelu pysyy kunnioittavana eikä toisten kokemuksia kyseenalaisteta.
Monialainen oppimiskokonaisuus (2017)
Opetuskokonaisuus sukupuolten tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta sekä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Opetuskokonaisuus yhdistelee eri oppiaineita, kuten äidinkieltä, ympäristöoppia, kuvataidetta, yhteiskuntaoppia ja musiikkia. Opetuskokonaisuus on toteutettu 6.-luokkalaisten kanssa, mutta sitä voi soveltaa muillakin luokka-asteilla. Tehtäviin kuluva aika vaihtelee ryhmästä riippuen, mutta kaikkien tehtävien jälkeen kannattaa varata reilusti aikaa keskustelulle.
Monialaisen oppimiskokonaisuuden on laatinut luokanopettajaopiskelija Tiia Törrönen.
Sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus -opetusjakso 2017 [docx]
Sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus -opetusjakso 2017 [pdf]
Sanapeli (2017)
Tämän harjoituksen avulla voidaan oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa keskustella siitä, mitkä sanat ovat korrekteja sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta puhuttaessa ja mitkä taas sellaisia, joita ei kannata käyttää. Valitsemalla eri ikäryhmille sopivia sanoja voidaan harjoitusta käyttää eri luokka-asteilla. Koska terminologia on ajassa muuttuvaa ja usein monitulkintaista, voidaan termien käytöstä ja merkityksistä olla montaa mieltä. Keskustelu on kuitenkin avainasemassa tässäkin menetelmässä.
Sanojen merkityksiä peli 2017 [docx]
Sanojen merkityksiä peli 2017 [pdf]
Queer Bodies – mediakasvatuksen oppimateriaali sukupuolen ja kehon moninaisuudesta

Queer Bodies -oppimateriaalipaketti löytyy AV-arkin ylläpitämässä Mediataide kasvattaa! -verkkopalvelusta. Kokonaisuuteen kuuluu viisi sukupuolen ja kehon moninaisuutta käsittelevää teosta, teoksiin Setan yhteistyössä toteutetut tehtäväpaketit sekä asiantuntija-artikkeleita. Oppimateriaalin kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset ja toisen asteen opiskelijat.
Queer Bodies -oppimateriaalin teokset haastavat sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia ja piirtävät samalla esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Queer Bodies -teoskokonaisuuden kesto on noin 30 minuuttia. Materiaalit löytyvät myös ruotsiksi.
Oppimateriaalin taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita: Hinni Huttunen, Artor Jesus Inkerö, J. A. Juvani, Teemu Keisteri ja Aurora Reinhard.
Queer Bodies -oppimateriaali julkaistaan osana AV-arkin juhlavuoden 2019 ohjelmaa. Juhlavuotena koulujen lisäksi myös aluetaidemuseot sekä Setan jäsenjärjestöt voivat esittää teoskokonaisuutta osana tasa-arvokasvatusta ja pedagogista toimintaansa.
Palvelu on maksuton, eikä vaadi erillistä kirjautumista. Lisätietoa Mediataide kasvattaa! -palvelusta ja uusista oppimateriaaleista saa tilaamalla uutiskirjeen. Tutustu myös palvelun käyttöehtoihin. Hanketta tuottaa suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki.
Satuja lapsille ja nuorille
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sadut lapsille
Sadut lapsille kertovat sukupuolen moninaisuudesta kauniin kuvituksen kera. Tarinat on vapaasti tulostettavissa lasten iloksi. Ei saatavilla painettuna.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen tarinoita lapsille [pdf], kaikki sadut yhdessä. Erikseen:
- Katinka ja salaisuudet [pdf] Tarinassa kuvataan lapselle avautuvalla tavalla isän transvestisuutta.
- Kuunsilta [pdf] Amerikan alkuperäiskansojen sadussa kerrotaan siitä, miten lapsi löytää sukupuolensa.
- Maailman ihanimmat tanssiaiset [pdf] Hauskassa ja tapahtumarikkaassa tarinassa kuvataan Santeria, joka haluaa pukeutua mekkoon. Tarina on myös luettavissa ruotsiksi täällä.
- Lapsi joka luuli olevansa hirviö [pdf] Tarina sukupuoliristiriidasta.
- Yksisarvinen [pdf] Yksisarvinen elää laumassa, jossa kukaan ei näe hänen yksisarvisuuttaan, joten hän lähtee etsimään muita kaltaisiaan.
- Nuorten tarinoita sukupuolen moninaisuudesta 2021
- Nuorten tarinoita sukupuolen moninaisuudesta 2012
Satu Kipa-kirahvista
On kaunis aurinkoinen päivä puistossa. Kipa Kirahvi haluaa potkia palloa muiden poikien kanssa. Mutta miten päästä peliinmukaan? Tarina sukupuolen moninaisuudesta ja erilaisuudesta, kaveruudesta, hyväksynnästä ja joukkoon kuulumisesta. Kertomus Neo Säde ja kuvitus Marita Katariina. Lataa Kipa-kirahvi [pdf] tästä.
Kuningattaria ja kuhnureita -kuunnelma
Setan Marita Karvisen kirjoittama Kuningattaria ja kuhnureita on Metropolia Ammattikorkeakoulun opinnäytetyöproduktiona 2016 tuotettu kuunnelma sukupuolen moninaisuudesta.
Lohikäärme, jolla oli keltaiset varpaat
Lohikäärme, jolla oli keltaiset varpaat kertoo sadunomaisesti intersukupuolisen pienokaisen syntymästä. Se on kertomus vanhempien rakkaudesta ja positiivisesta uteliaisuudesta syntymässä olevaa pienokaistaan kohtaan sekä yhteisön tuen merkityksestä perheen hyvinvoinnille. Satu on ensimmäinen suomenkielinen lastenkirja aiheesta. Aikuisille lukijoille kirja antaa mallin, miten puhua näistä tärkeistä aiheista lasten kanssa. Kirja on samalla tarpeellinen lisä kasvattajien ja hoiva-alan toimijoiden käyttöön.
Kirjan on kirjoittanut Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sosiaalipsykologi Kuura Autere, joka on yhdeltä pohjakoulutukseltaan ja työkokemukseltaan lastentarhanopettaja. Hän kouluttaa mm. sukupuolen moninaisuudesta varhaiskasvatuksessa. Kirjan värikylläisen, lapsen mieltä kutkuttavan kuvituksen on tehnyt nuori lahjakas kuvittaja Tina Sarajärvi.
Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hanke (TIKA) on osallistunut kirjan kustannuksiin.
Kirjaan voi tutustua täällä: http://www.pienikarhu.fi/lohikaarme.html
Tarinoita sukupuolen moninaisuudesta -sarjakuvat
Sarjakuvia sukupuolen moninaisuudesta lapsille ja nuorille [pdf] on koottu nuorten lähettämistä sarjakuvista ja kuvituksista vuonna 2012.
Väärät sukat
Väärät sukat on lasten tarinallinen tietokirja sukupuolen moninaisuudesta. Se sopii hyvin 7–12-vuotiaille. Tarinan on kirjoittanut Tiia Forsström ja kansikuvan piirtänyt Anni Juusela.
Väärät sukat [pdf]
Kaverit-animaatiot
Animaatiot Kaverit 1 ja Kaverit 2 avaavat lapsille, perheille ja varhaiskasvattajille kaveruutta, sukupuolen moninaisuutta ja intersukupuolisuutta. Animaatioita voi käsitellä kotona tai päiväkodissa ammattilaisten laatimien kysymysten kautta, jotka löydät täältä.