Vauvasta vaariin -koulutuksissa käsitellään ihmisen koko elämänkaarta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden näkökulmasta. Elämänkaari alkaa koulutuksen otsikon mukaisesti vauvan syntymästä ja päättyy sateenkaari-ihmisten ikääntymiseen liittyvään tematiikkaan. Koulutuksen kokonaiskesto on 7 tuntia.
Koulutuksen tavoitteet
Koulutukseen osallistunut ammattilainen:
- tuntee sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen perusterminologiaa ja käsitteistöä
- osaa käyttää niitä ammatillisessa kontekstissa korrektisti ja sensitiivisesti
- osaa keskustella sateenkaariteemoista ja ottaa niitä puheeksi
- ymmärtää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien moninaisia elämänpolkuja
- ymmärtää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien keskinäistä moninaisuutta
- ymmärtää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien erityistarpeita ja osaa vastata niihin
- kykenee tukemaan sateenkaari-ihmisiä eri elämänvaiheissa.
Koulutus alkaa perusterminologiaan tutustumisella, jotta osallistujat saavat samat lähtövalmiudet loppupäivän osioihin. Aloitusosiossa saadaan vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä tarkoittaa seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus? Entä mitä on panseksuaalisuus? Mihin transihmisyys-käsitteellä viitataan? Mitä identiteettejä sukupuolivähemmistöihin voi kuulua?
Ensimmäinen käsiteltävä elämänkaaren vaihe on intersukupuolisuus, koska usein se havaitaan vauvan syntymän yhteydessä. Osiossa käsitellään intersukupuolisuutta ajantasaisen tutkimus- ja kokemustiedon perusteella. Mitä intersukupuolisuus on? Miten tukea intersukupuolisen lapsen kasvua ja kehitystä? Miten tukea perhettä lapsen kasvurauhan edistämisessä?
Seuraavana teemana on niin sanotut sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevat lapset. Lapsen sukupuolikokemus alkaa hahmottua keskimäärin kolmen ikävuoden tienoilla. Kaikki lapset eivät samastu sukupuoleen, joka heille on syntymässä määritelty, tai lapsi voi ilmentää sukupuoltaan tavalla, joka ei vastaa hänelle oletetun sukupuolen kulttuurisia normeja. Osiossa käsitellään sitä, miten lapsia voi tukea sekä kotona että kodin ulkopuolella, varhaiskasvatuksessa, koulussa ja harrastetoiminnassa.
Monella lapsella ja nuorella transkokemus jatkuu ja on pysyvä elementti elämässä. Transnuori voi tarvita erityistä tukea elämässään. Miten perhe voi olla transnuoren tukena? Entä miten koulu- ja harrastemaailmassa voidaan ottaa transnuoren tarpeet sensitiivisesti huomioon? Miten ehkäistä sukupuolinormien haitalliset vaikutukset transnuoriin? Entä miten muuttaa käytänteitä ja rakenteita niin, että ne ovat inklusiivisia myös transnuorille?
Nuoruudesta siirrytään aikuisuuteen. Tässä osiossa nousee esille eri näkökulmia kuten pari- ja monisuhteet, sateenkaariperheet sekä työelämä. Näistä aiheista käsitellään osallistujaryhmää kiinnostavat relevantit näkökulmat, esimerkiksi avoimuuskysymyksiin liittyvä tematiikka.
Elämänkaaressa aikuisuudesta siirrytään ikääntymisen tematiikkaan ja sateenkaarisenioreihin, joista osa on joutunut salaamaan oman identiteettinsä jopa koko elämänsä ajan. Ikääntyminen ja sen mukanaan tuomat fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset muutokset saattavat herättää sateenkaarisenioreissa monenlaisia tunteita. Osiossa käydään läpi ikääntyvien sateenkaari-ihmisten erityistarpeita ja tarjotaan keinoja, joilla sateenkaarisenioreiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta voidaan edistää erityisesti ikääntyneille suunnatuissa palveluissa.
Koulutus antaa osallistujille kokonaiskuvan sateenkaari-ihmisten mahdollisista elämänvaiheista, niihin liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista. Koulutus monipuolistaa näkemyksiä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta sekä tuo myös esille sateenkaari-ihmisten keskinäistä moninaisuutta. Uusien näkökulmien ohella ammattilaiset saavat uusimpaan tutkimukseen sekä kokemusasiantuntijuuteen perustuvaa tietoa sekä myös konkreettisia työkaluja ja vinkkejä oman ammatillisen toiminnan kehittämiseen sateenkaarisensitiivisemmäksi.
Pyydä tarjous!
Marita Karvinen
koulutusasiantuntija
Setan koulutuspalvelut, kouluvierailut, asiantuntijuus hlbtiq-teemoissa
p. + 358 40 570 4328
marita.karvinen@seta.fi