Setan koulutusiltapäivät ovat ammattilaisille ja opiskelijoille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, joissa perehdytään ajankohtaisiin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta käsitteleviin teemoihin. Koulutusiltapäivät järjestetään pääsääntöisesti keskiviikkoisin klo 17-19.30 etäyhteyden kautta. Yhden koulutuksen hinta on 25 euroa. Koulutuksiin ilmoittaudutaan lomakkein, joiden linkit löytyvät kunkin koulutuksen sivulta.
Etäosallistuminen toteutetaan Microsoft Teamsin avulla. Etäosallistujille lähetetään kutsu tilaisuuteen sähköpostilla ilmoittautumisajan päätyttyä.
Osa koulutusiltapäivistä on saatavilla tallenteina Setan verkkokaupasta hintaan 20,00 €–145,00 €. Hinta määräytyy katsojamäärän mukaan. Saat maksettuasi sähköpostiisi linkin pdf-tiedostoon, jossa on linkki videoon. Setan peruskoulutustallenteet sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta saatavilla myös verkkokaupasta.
Koulutukset ammattilaisille 2025
20.2.2025: Sateenkaari varhaiskasvatuksessa
Sateenkaariteemat ovat osa varhaiskasvatusta ja niiden käsittelyyn ohjaavat myös Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2022). Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet velvoittavat tarkastelemaan kunnioittavasti lähiyhteisön sekä sukupuolen moninaisuutta. Varhaiskasvatuksen on myös oltava sukupuolisensitiivistä ja henkilöstön tulee rohkaista lapsia tekemään valintoja ilman sukupuoleen tai muihin ihmisen ominaisuuksiin sidottuja stereotyyppisiä rooleja tai ennakko-odotuksia.
Millä tavoin sukupuolen moninaisuutta voidaan käsitellä osana varhaiskasvatuksen arkea? Miten jokainen ammattilainen voi haastaa sukupuoli- ja heteronormatiivisuutta? Miten puhua lasten kanssa moninaisista perheistä? Miten huomioida moninaiset perheet ja suhteet osana perheiden kanssa tehtävää yhteistyötä?
Koulutuksessa käydään läpi sitä, miten sekä kohtaamisen että rakenteiden tasolla sateenkaariteemat voidaan ottaa huomioon varhaiskasvatuksessa. Koulutuksesta saa myös eväitä toiminnalliseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluun.
Kouluttajana toimii Setan koulutusasiantuntija Venla Suutari (kasvatustieteen kandidaatti, varhaiskasvatuksen opettaja, FM).
Koulutus koostuu luento-osuudesta (2 h) ja keskusteluosuudesta (30 min), jonka aikana voi kysyä kouluttajalta koulutukseen ja aiheeseen liittyviä kysymyksiä.
Tervetuloa etäkoulutukseen klo 17–19.30!
19.3.2025 Sote-ammattilainen transnuoren kasvurauhan ja kehityksen tukijana
Kasvurauha antaa lapsille ja nuorille turvallisen ja arvostavan ympäristön, jossa he voivat rauhassa kasvaa ja kehittyä omiksi itsekseen. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat edistää sukupuolivähemmistöön kuuluvien nuorten kasvurauhaa omassa työssään: kasvurauhaa voidaan turvata esimerkiksi asiallisen sateenkaaritiedon, turvallisten työtapojen ja normitietoisen kohtaamisen keinoin. Sensitiivinen ammattilainen voi parhaimmillaan tarjota vähemmistöasiakkailleen korjaavia kokemuksia sote-palveluissa.
Sukupuolivähemmistönuoriin kuuluvat kaikki ne nuoret, jotka eivät koe syntymässä määritetyn sukupuolen vastaavan omaa sukupuoltaan. He voivat olla mm. trans- tai muunsukupuolisia, ei-binäärisiä tai sukupuolettomia, demipoikia ja -tyttöjä, intersukupuolisia tai sukupuoli-identiteettiään pohtivia nuoria. Näiden nuorten kasvurauhan takaaminen vaatii sote-alan ammattilaiselta ymmärrystä kohderyhmän erityispiirteistä ja niistä kumpuavista tarpeista. Koulutuksessa käydään läpi esimerkiksi sukupuolidysforian, vähemmistöstressin ja neurokirjon vaikutuksia vähemmistönuorten elämään.
Kouluttajana toimii Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sosiaaliohjaaja Elina Sorsa (sosionomi AMK).
Koulutus koostuu luento-osuudesta (2 h) ja keskusteluosuudesta (30 min), jonka aikana voi kysyä kouluttajalta koulutukseen ja aiheeseen liittyviä kysymyksiä.
Tervetuloa etäkoulutukseen klo 17–19.30!
23.4.2025 Turvallisempi tila sateenkaarinuorille
Turvallisemman tilan periaatteita on otettu viime vuosina käyttöön monenlaisissa toimintaympäristöissä. Mitä turvallisemman tilan periaatteilla tavoitellaan? Millaisia asioita niiden tulisi sisältää sateenkaarinäkökulmasta? Entä mitä tehdään, kun turvallisemman tilan periaatteita rikotaan?
Koulutuksessa tutustutaan turvallisemman tilan periaatteiden taustaan sekä niiden laatimiseen ja hyödyntämiseen. Koulutus keskittyy turvallisemman tilan rakentamiseen sateenkaarinäkökulmasta ja normitietoisesti. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti nuorisotyöntekijöille ja muille nuorten parissa toimiville.
Kouluttajana toimii Setan nuorisotyön asiantuntija Teija Ryhtä (sosiaalityöntekijä, YTM)
21.5.2025 Sateenkaarisanasto kuntoon!
Kieli ja käsitykset sateenkaariteemoista muuttuvat ajassa. Kaikkia termejä ei kenenkään tarvitse opetella ulkoa, mutta hyvään liittolaisuuteen kuuluu sensitiivisen kielenkäytön perusperiaatteiden sisäistäminen. Koulutuksessa käsitellään seuraavia teemoja:
- Mitä uusia termejä sateenkaari-sanastoon on viime vuosina tullut?
- Millaista on sateenkaarisensitiivinen ja inklusiivinen viestintä?
- Miten olla liittolainen ja tukea ja edistää sateenkaarioikeuksia?
Tervetuloa etäkoulutukseen ajankohtaisesta sateenkaarisanastosta 21.5.2025 klo 17–19.30! Kouluttajana toimii Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo (medianomi YAMK).
Koulutus koostuu luento-osuudesta (2 h) ja keskusteluosuudesta (30 min), jonka aikana voi kysyä kouluttajalta koulutukseen ja aiheeseen liittyviä kysymyksiä.
Koulutus järjestetään Microsoft Teamsissa ja sen hinta on 25 euroa.