Kirje ulkoministeriölle Tšetšenian tilanteeseen vaikuttamiseksi

Kirje, 6.4.2017

Hyvä ulkoministeri Soini,

Sanomalehti Novaja Gazetan mukaan Tšetšeniassa Pohjois-Kaukasiassa on viimeisten viikkojen aikana pidätetty jopa sata ja murhattu useita seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä.  Paikallisten viranomaisten raportoidaan puolustaneen murhia vedoten uskonnollisiin ja kulttuurisiin seikkoihin. Viranomaiset ovat kertoneet medialle, ettei homojen murhia edes tutkittaisi.

Venäjän LHBT-verkosto (Russian LGBT Network) onkin valmistautunut auttamaan ihmisiä pakenemaan alueelta, sillä se katsoo ihmisten elämän vaarantuneen tavalla, johon evakuointi on ainoa ratkaisu. Verkosto on myös vaatinut Venäjän valtiota selvittämään kidnappaukset ja murhat sekä selvittämän alueen viranomaisten julkiset kommentit murhiin.

Pyydämme, että Suomi yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa vaikuttaa Venäjään, myös korkealla tasolla, sen puolesta, että väkivalta saadaan välittömästi pysäytettyä, pidätetyt vapautettua ja homo- ja bimiesten vapaudenriistot, kidutukset ja murhat tutkittua. Kansainvälisen yhteisön tulee toimia kuunnellen ja tukien venäläisiä lhbt-järjestöjä niiden ponnistuksissa. Nämä hirvittävät ihmisoikeusloukkaukset on saatava loppumaan.

Tšetšeniassa on raportoitu aiemminkin lhbti-ihmisiin kohdistunutta väkivaltaa ja vainoa sekä niin kutsuttuja perheiden tekemiä kunniamurhia.  Euroopan neuvoston ministerikomitean suosituksessa (CM Rec 2010/5) todetaan, että vihapuhetta tai muuta syrjintää, myöskään seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli‐identiteettiin  perustuvaa  syrjintää,  ei  voida  oikeuttaa  vetoamalla kulttuurisiin, perinteisiin eikä uskonnollisiin arvoihin eikä “vallitsevan kulttuurin” sääntöihin. Tätä tulee vaatia myös Venäjältä.

 

Lisätietoja:

Venäjän LHBT verkosto: https://lgbtnet.org/en/content/statement-russian-lgbt-networks-board-regarding-information-kidnappings-and-murders-lgbt

Seta: http://seta.fi/venajan-lhbt-verkosto-aloittamassa-tsetsenian-homojen-evakuoinnit/

 

Kunnioittavasti,

Kerttu Tarjamo
Pääsihteeri/Generalsekreterare/Secretary General
Seta ry/Seta rf/Seta LGBTI rights in Finland

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design