Arkisto ja historiakeruu

Setan ja sen jäsenjärjestöjen arkistoja sekä lesbo-, homo- ja queertutkimuksen kokoelmaa säilytetään Työväen Arkistossa. Työväen Arkisto Helsingissä on valtakunnallinen yksityinen keskusarkisto, joka on vuodesta 2002 alkaen kerännyt myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämää ja järjestötoimintaa kuvaavaa arkistoaineistoa. Työväen Arkisto tekee yhteistyötä Työväenmuseo Werstaan kanssa, joka kerää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämään liittyvää esineistöä. Työväenliikkeen kirjasto taas säilyttää esimerkiksi Setalehtiä ja muita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen lehtiä.

Setan arkistomateriaali on luvanvaraisesti tutkijoiden käytössä. Luvan tutkijoille antaa Setan pääsihteeri (paasihteeri[at]seta.fi). Myös Helsingin seudun Setan, Tampereen seudun Setan ja Opiskelijahomot ja lesbot ry:n arkistot on järjestetty ja ne ovat luvanvaraisesti käytettävissä. Homo-, lesbo- ja queertutkimuskokoelmaa, joka koostuu alan tieteellisten verkostojen materiaalista, saa käyttää arkistonjohtajan luvalla.

Jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämää voidaan tutkia, on välttämätöntä, että arkistoihin kerätään aineistoa tutkijoiden saataville. Setan jäsenjärjestöt voivat luovuttaa arkistonsa Työväen Arkistoon, jossa ne ennen pitkää järjestetään ja ne ovat tutkijoiden käytettävissä. Arkistossa ainutlaatuiset asiakirjat ovat myös turvassa tulipaloilta, vesivahingoilta ja asiattomalta käytöltä. Arkiston luovuttajalla on mahdollisuus asettaa käyttörajoituksia aineistolleen. Arkiston luovuttaminen on helppoa. Yhdistyksen hallituksen pitää vain tehdä päätös luovutuksesta ja käyttörajoituksista sekä toimittaa arkistoaineisto Työväen Arkistoon. Työväen Arkiston henkilökunta neuvoo mielellään luovutuksen käytännön toteutuksessa. Arkisto on myös luovutuksen jälkeen yhdistyksen käytössä: sieltä voidaan lainata asiakirjoja esimerkiksi omia historiaprojekteja varten.

Lisätietoa:

Työväen Arkiston www.tyark.fi
Työväenmuseo Werstas www.werstas.fi/

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design