Ihmisoikeusjärjestöjen kirje perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle translain uudistustarpeista

Hyvä ministeri Rehula,

jokunen kuukausi sitten järjestömme tapasi Teitä translain uudistamistarpeesta. Tapaaminen oli myönteinen ja kävimme keskustelua hyvässä hengessä. Otamme Teihin yhteyttä nyt, koska translain uudistaminen on juuri nyt ajankohtainen eduskunnassa, asiasta on tehty kirjallinen kysymys. Toivomme, että translain kokonaisuudistuksen mahdollisuutta tällä hallituskaudella ei suljeta pois.

Lainsäädäntö, jolla säännellään sukupuolen juridisen vahvistamisen prosessia on Suomessa auttamattomasti vanhentunut. Laki edellyttää nöyryyttäviä toimenpiteitä, alistaa yksilön pitkään ja monimutkaiseen prosessiin, eikä anna alaikäisille mahdollisuutta juridisen sukupuolen korjaamiseen.

Edellisen hallituksen aikana sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä arvioi translain naimattomuus- ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksia erityisesti sekä lain kokonaisuudistuksen tarvetta nostaen esiin juuri edellä kuvattuja ongelmia. Avioliittolain liitelakien eduskuntakäsittelyn aikana lakivaliokunta kirjasi täysistunnon nyt hyväksymään mietintöönsä seuraavasti: Saadun selvityksen valossa transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain muutostarpeiden kokonaistarkastelu on kuitenkin aiheellista.

Hallitus on laatimassa perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaa. Olisi tärkeä sisällyttää translain kokonaisuudistus toimintaohjelmaan. Kokonaisuudistus olisi tärkeä, jotta ihmisiä ei pakotettaisi valitsemaan vanhemmuuden ja oman sukupuolen vahvistamisen välillä, jotta terveiltä ihmisiltä ei vaadittaisi psykiatrista diagnoosia, jotta translapset ja -nuoret nähtäisiin sellaisina kuin he ovat.

Pohjatyöt lain kokonaisuudistuselle on tehty, nyt tarvitsemme päättäväisyyttä transihmisten syrjimättömyyden ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

Ystävällisin terveisin,

Kerttu Tarjamo, pääsihteeri Seta ry
Antti Karanki, puheenjohtaja, Trasek ry
Pia Puu Oksanen, ihmisoikeustyön johtaja, Amnesty International
Juha Jämsä, toiminnanjohtaja, Sateenkaariperheet

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design