Translain uudistamisessa on kyse sukupuolen oikeudellisesta vahvistamisesta (tai juridisesta sukupuolen korjaamisesta) eli henkilötunnuksessa olevan sukupuolimerkinnän muuttamisesta toiseksi hallinnollisen prosessin kautta. Suomessa muutos tapahtuu naisesta mieheksi ja toisin päin. Sukupuolen oikeudellisella vahvistamisella ei ole tekemistä lääketieteen kanssa.
Itsemääräämisoikeuteen perustuva sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen alaikäisillä on tällä hetkellä mahdollista useissa maissa. Joissain maissa alaikäisten prosessi on medikalisoitu eli oikeudellisen vahvistamisen edellytyksenä on jonkinlainen lääketieteellinen arvio.
Etuja, joita sukupuolen juridisesta korjaamisesta on sitä tarvitseville alaikäisille:
- lasten oikeudet toteutuvat suositusten mukaisesti
- lapsi saa sukupuoltaan vastaavat henkilöpaperit ja tulee kohdatuksi sukupuolensa mukaisesti
- lapsen itsemääräämisoikeus vahvistuu häntä itseään koskevissa asioissa
- lapseen kohdistuva väärinsukupuolittaminen ja syrjintä väheneevät ja hyvinvointi lisääntyy.
Sukupuolen oikeudellisessa vahvistamisessa on alaikäisten kohdalla kyse ihmisoikeuksista. YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta tulkitaan siten, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla lapsilla on myös oikeus saada oma oikeudellinen sukupuolensa vahvistettua.
Pohjoismaat
Norja
Norjassa 16 vuotta täyttänyt on voinut vuodesta 2016 alkaen hakea sukupuolen oikeudellista vahvistamista itse. 6-15-vuotiaiden on tehtävä hakemus yhdessä huoltajiensa kanssa. Alle 6-vuotiaiden intersukupuolisten lasten kohdalla huoltaja tekee hakemuksen lapsen puolesta ja siihen edellytetään lääkärin lausuntoa.
Ruotsi
Ruotsin hallituksen lausuntokierroksella olevassa esitysluonnoksessa esitetään merkittäviä parannuksia alaikäisten oikeuksiin. Alle 12-17-vuotiailla olisi mahdollisuus juridiseen sukupuolen vahvistamiseen huoltajan suostumuksella ja alle 12-vuotialla intersukupuolisilla
Lähde: Ruotsin hallituksen lausuntokierroksella oleva esitysluonnos
Tanska
Tanskan hallitus suunnittelee sukupuolen juridisen vahvistamisen sallimista alaikäisille. Ainoa edellytys olisi alaikäisen ilmoitus omasta sukupuolestaan, mutta alle 15-vuotiaiden henkilöiden kohdalla vahvistaminen tehdään yhteisymmärryksessä huoltajien kanssa. Tanskan eettisen neuvoston enemmistö suosittaa sukupuolen juridisen vahvistamisen sallimista kuitenkin jo 10-12-vuotiaille.
Lähde: Tanskan tasa-arvomisteriö
Islanti
Sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen on mahdollista omalla ilmoituksella 15-vuotiaasta alkaen. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat vanhempien suostumuksen. Alaikäinen, jonka vanhemmat eivät anna tähän suostumustaan, voi hakea muutosta erityisen lastenlääkäristä, lastenpsykologista ja lasten oikeuksiin erikoistuneesta juristista koostuvan komitean avustuksella.
Suomi
Uudesta translaista annetaan esitys vuoden 2022 kevään lopulla. Kansalaisaloite translaista on myös käsittelyssä, ja siinä esitetään 15-vuoden ikärajaa.
Muut maat
Maltalla sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen on mahdollista ikärajattomasti. Alaikäisen puolesta hakemuksen tekee huoltaja, mutta lapsen omaa mielipidettä tulee kuulla prosessissa.
16-vuotiaat voivat Belgiassa hakea oikeudellisen sukupuolen vahvistamista ja Irlannissa vanhempien suostumuksella ja Alankomaissa ilman vanhempien suostumusta, mutta tällöin edellytetään mielenterveyslausuntoa.
Yli 16-vuotiaat sveitsiläiset voivat vaihtaa väestörekisterin sukupuolimerkintänsä ja etunimensä ilmoittamalla siitä viranomaisille vuoden 2022 alusta alkaen. Tätä nuoremmat tai muista syistä holhouksenalaiset henkilöt voivat vaihtaa sukupuolimerkintänsä edunvalvojan suostumuksella.
Lisätietoa alaikäisten mahdollisuuksista saada oikeudellinen sukupuolen vahvistaminen saat TGEU:lta.
Päivitetty 11.11.2021