Setan alustavat eduskuntavaalitavoitteet 2023
Uusimmalla Euroopan LHBTI-ihmisoikeustilannetta kuvaavalla sateenkaarikartalla (2022) Suomi sijoittuu sijalle 12. Sateenkaarikartta kertoo sateenkaari-ihmisten* oikeuksia vahvistavasta lainsäädännöstä ja toimintapolitiikoista, joista maassamme toteutuu vain 60 %.
Suomi on vain muutaman askeleen päässä siitä, että kaikki sateenkaari-ihmiset voisivat elää onnellisina ja vapaina ilman pelkoa syrjinnästä ja väkivallasta. Politiikassa näkyvä tuki sateenkaari-ihmisille ja ihmisoikeuksille on elintärkeää!
Suomeen luodaan sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma, jossa määritellään konkreettiset toimenpiteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvoinnin ja yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi eri elämänalueilla.
Toimintaohjelman tulee sisältää lainsäädännöllisiä sekä politiikkatason toimia, joita ovat mm:
a. Sukupuolen juridinen vahvistaminen mahdollistetaan alaikäisille. (Mikäli ei toteudu nykyisen hallituksen uudistuksessa.)
b. Intersukupuolisten lasten kehollinen koskemattomuus turvataan kieltämällä kosmeettiset sukupuolipiirteitä muuttavat leikkaus- ja hormonihoidot. Sukupuolipiirteisiin kohdistuvissa hoidoissa varmistetaan lapsen tietoon perustuva suostumus.
c. Lisätään kolmas juridinen sukupuolikategoria moninaisten sukupuoli-identiteettien tunnustamiseksi ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vahvistamiseksi.
d. Vahvistetaan lainsäädännössä lapselle useampi kuin kaksi juridista vanhempaa sateenkaari- ja monimuotoisten perheiden yhdenvertaisuuden takaamiseksi.
e. Luodaan kansallinen sääntely sijaissynnytykselle yhdenvertaisuus huomioiden.
f. Seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvat muuttamispyrkimykset (ns. eheyttäminen tai konversioterapiat) kielletään.
g. Lisätään sukupuolta vahvistavan hoidon saavutettavuutta ja poistetaan hoidon saamisen esteitä, depatologisoidaan trans- ja ei-binääriset identiteetit Maailman terveysjärjestön ICD-11 luokituksen mukaisesti.
h. Vahvistetaan sateenkaarinuorten turvallisuutta ja hyvinvointia. Kouluturvallisuutta edistetään mm. vahvistamalla opettajien ja oppilashuollon ammattilaisten osaamista sateenkaariteemoista ja yhdenvertaisuuden edistämisestä. Ennaltaehkäistään sateenkaarilasten ja -nuorten mielenterveyden ongelmia vahvistamalla ammattilaisten osaamista sateenkaariteemoista.
i. Puututaan tehokkaasti sateenkaari-ihmisiin kohdistuviin viharikoksiin ja väkivaltaan kouluttamalla turvallisuusviranomaisia, alentamalla raportoinnin kynnystä, tehostamalla tutkintaa sekä lisäämällä sateenkaariosaamista väkivallan uhrien tukipalveluissa.
j. Vahvistetaan sateenkaarevien turvapaikanhakijoiden oikeuksia turvapaikkaprosessissa ja turvallisuutta mm. majoituksessa.
* Sateenkaari-ihmisillä tarkoitetaan lesboja, homoja, bi- ja panseksuaaleja, aseksuaaleja, transvestiittejä, trans-, muun- ja intersukupuolisia, ja kaikkia ihmisiä, joiden seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu, kehon sukupuolitetut piirteet, perhe- tai läheissuhteet eivät mahdu perinteisen kaksinapaisen sukupuoli- ja/tai heteronormin, cis-normin tai perhe- ja suhdenormien sisään.
Setan eduskuntavaaliohjelma 2019
Suomalaisten yhdenvertaisuus ja tasa-arvo lain edessä on edistynyt suurin harppauksin. Suuria korjausliikkeitä kuitenkin vielä tarvitaan, jotta perus- ja ihmisoikeudet, kuten itsemääräämisoikeus, syrjimättömyys ja turvallisuus, toteutuvat Suomessa jokaisen kohdalla.
Vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki ja äitiyslaki ajettiin läpi kansalaisaloitteella ja eduskunnan tuella, on Suomen hallitus sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistäjänä ensisijainen toimija, jolta odotamme tavoitteillemme vahvan tuen, kuulevat korvat ja selkeät suuntaviivat.
Setan kärkitavoitteet antavat ratkaisun suurimpien ihmisoikeusongelmien ja puutteiden korjaamiseen.
Setan kärkitavoitteet hallitusohjelmaneuvotteluihin:
- Sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma
- Translain kokonaisuudistus
- Intersukupuolisten oikeuksien turvaaminen
- Kolmas oikeudellinen sukupuolivaihtoehto
1 Sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksia edistetään tavoitteellisesti sateenkaaripoliittisella toimintaohjelmalla, jossa määritellään konkreettiset toimenpiteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvoinnin ja yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi kaikilla hallinnonaloilla. Ohjelmassa määritellään sateenkaariasioiden koordinaatiovastuu valtioneuvostossa ja valtionhallinnon sisällä ja toimintaohjelmalle varataan riittävät resurssit. Ohjelma laaditaan yhteistyössä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjärjestöjen kanssa.
Toimintaohjelman tulee sisältää tavoitteet hallinnonaloittain ja sisältää erityisesti seuraavat teemat:
Turvallinen koulu kaikille
Lapsen oikeus koulutukseen toteutuu varmistamalla kaikkien opettajien osaaminen sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta sekä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä. Kaikille opettajille tarjotaan täydennyskoulutusta, jotta he voivat täyttää lainsäädännön vaatimukset.
Turvaa vainoa pakeneville
Turvapaikanhakijat, jotka hakevat turvapaikkaa seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai sukupuolipiirteisiin perustuvan vainon takia saavat tarvitsemaansa suojelua.
Maahanmuuttovirastoon luodaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskeva ohjeistus turvapaikkahakemusten käsittelyyn, turvapaikanhakijoiden turvalliseen majoittamiseen ja pääsyyn kohdennetun tuen piiriin. Turvapaikkakäsittelyssä uskottavuuden arvioinnissa lähtökohtana on hakijan itseidentifikaatio seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta.
Sateenkaari-ihmisiin kohdistuvat viharikokset tunnistetaan ja tutkitaan
Seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuneiden viharikosten seurantaa kehitetään. Viharikosten ilmoituskynnys madaltuu. Poliisilla on määritellyt toimintatavat seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuolen moninaisuuteen kohdistuvien viharikosten kirjaamiseen ja tutkimiseen ja sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen. Sateenkaari-ihmiset saavat poliisilta asiantuntevaa ja asiallista palvelua ja heidät osataan ohjata uhreille suunnattuihin asianmukaisiin tukipalveluihin.
Perheet yhdenvertaiseen asemaan
Perheiden yhdenvertaisuus toteutuu huomioimalla sateenkaariperheiden tarpeet ja perheiden moninaisuus perhevapaauudistuksessa. Isyys- ja äitiyslait muutetaan yhdeksi vanhemmuuslaiksi, joka mahdollistaa sukupuolen moninaisuuden huomioimisen, useamman kuin kahden vanhemman vahvistamisen ja vanhempien väliset sopimukset vanhemmuudesta.
Tie vanhemmuuteen turvataan yhdenvertaisesti kaikille. Adoptiotoiminnassa on edistettävä yhteistyötä sellaisten ulkomaisten toimijoiden kanssa, jotka sijoittavat lapsia sateenkaariperheisiin. Kotimaisen sijaissynnytyslain säätäminen lisää yhdenvertaisia mahdollisuuksia perheellistymiseen ja turvaa kaikkia osapuolia.
2 Translain kokonaisuudistus
Sukupuolen juridisen korjaamisen tulee translain kokonaisuudistuksen jälkeen perustua omaan ilmoitukseen. Translain kokonaisuudistuksessa erotetaan sukupuolen korjaamiseen liittyvä oikeudellinen ja lääketieteellinen prosessi toisistaan eikä oikeudellinen korjaaminen edellytä lisääntymiskyvyttömyyttä, lääketieteellistä diagnoosia tai hormonihoitoa tai leikkauksia. Oikeudellisen sukupuolen vahvistaminen on mahdollista myös alaikäisille.
Translain nimi muutetaan laiksi sukupuolen vahvistamisesta ja siihen liittyvä hoitoasetus uudistetaan tuoreimman sukupuoliristiriitaa koskevan hoidon suositusten mukaiseksi ja siinä huomioidaan yksilölliset tarpeet. Oikeus saada hoitoa sukupuoliristiriitaan toteutuu asianmukaisesti kaiken ikäisten kohdalla.
3 Intersukupuolisten oikeudet
Intersukupuolisten lasten kiireetön ja lääketieteellisesti tarpeeton kehon muokkaus, kuten kosmeettinen sukuelinkirurgia ja kehon sukupuolipiirteitä muokkaava hormonaalinen hoito, kielletään. Lapsille taataan kasvurauha tyttöinä, poikina, intersukupuolisina tai muunsukupuolisina, riippuen siitä, mitä sukupuolta he alkavat ilmentää.
Intersukupuolisten itsemääräämisoikeutta vahvistetaan vahvistamalla lapsen ja perheiden oikeuksia tietoon intersukupuolisuudesta. Terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten perus- ja täydennyskoulutukseen on sisällytettävä tietoa intersukupuolisuudesta. Intersukupuolisten oikeus määritellä oma sukupuolensa ja saada se oikeudellisesti vahvistettua perustuu myös itsemääräämisoikeuteen.
4 Kolmas oikeudellinen sukupuoli
Suomeen luodaan kolmas oikeudellinen sukupuolivaihtoehto mies- ja nainen-merkintöjen rinnalle. Muu-merkinnän henkilötietoihin saa sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen kautta omalla ilmoituksella. Koko lainsäädäntöä ja järjestelmiä harmonisoidaan ja sukupuoleen perustuvia sosiaalietuuksia, asevelvollisuutta ja tilastointia uudistetaan sukupuolen moninaisuus huomioiden.
Haussa sateenkaarikansanedustajia!
Seta kutsuu eduskuntavaaliehdokkaita mukaan kampanjoimaan sateenkaari-ihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta! Sateenkaarikansanedustajana voi toimia jokainen kansanedustaja, joka on valmis edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien yhdenvertaisuutta. Sitoumuslomakkeen täyttämällä sitoudut sateenkaarikansanedustajana aktiivisesti edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta eduskunnassa ja lupaat työskennellä sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja vihapuhetta vastaan. Varmistat myös omalla toiminnallasi, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oma ääni kuuluu päätöksenteossa.
Lisätietoa
Sateenkaariperheiden hallitusohjelmatavoitteet 2019
Eduskuntavaalitavoitteet (sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma, intersukupuolisten oikeudet):
Kerttu Tarjamo
valtakunnallisen Setan pääsihteeri
p. +358 50 309 8108
paasihteeri@seta.fi / kerttu.tarjamo@seta.fi
Eduskuntavaalitavoitteet (koulut ja sateenkaarinuorten oikeudet):
Lotte Telakivi
nuorisotyön koordinaattori
p. +358 44 301 3020
lotte.telakivi@seta.fi
Eduskuntavaalitavoitteet (translain kokonaisuudistus, kolmas juridinen sukupuoli):
Sakris Kupila
puheenjohtaja
puheenjohtaja@seta.fi / sakris.kupila@seta.fi
p. +358 50 329 9891
Eduskuntavaalitavoitteet (alaikäisten oikeudet translain uudistamisessa, translapset ja -nuoret):
Minna Heikkinen
Setan hallituksen jäsen
minna.heikkinen@seta.fi
Eduskuntavaalitavoitteet (sateenkaariperheet, perhepoliittiset kysymykset):
Juha Jämsä
toiminnanjohtaja, Sateenkaariperheet
+358 (0)44 997 1956
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
Sateenkaariperheiden hallitusohjelmatavoitteet
Setan eduskuntavaalikampanjointi, kampanjamateriaalia jäsenjärjestöille, ehdokassitoumus:
Eliisa Alatalo
tiedottaja
p. +358 50 572 3259
eliisa.alatalo@seta.fi