Lauantaina alkaa kesäkuussa vietettävä kansainvälinen Pride-kuukausi. Kesä-heinäkuun vaihteessa olevaa viikkoa on pidetty Pride-viikkona, koska sinne sijoittuu niin sanottujen Stonewallin mellakoiden tapahtumat, joissa sateenkaariliike alkoi järjestäytyä ja nousi vastustamaan syrjintää ja poliisin mielivaltaa.
Pride-kuukauden tarkoituksena on nostaa esiin sateenkaariliikkeen saavutuksia, vaatia ihmisoikeuksien toteutumista sekä juhlia sateenkaarevaa moninaisuutta. Vaikka kuukauden aikana on ollut tapana järjestää runsaasti Pride-tapahtumia, järjestetään niitä Suomessa ympäri vuoden. Milloin siis nostaa lippua salkoon niin kunnan, yrityksen kuin taloyhtiönkin lipputankoon?
Setaan tulee paljon yhteydenottoja sateenkaariliputuksen ajankohdasta ja liputukseen käytettävistä lipuista. Olemme suositelleet, että liputus järjestetään silloin, kun paikallisesti jotain tapahtuu! Hyviä ajankohtia ovat paikallinen Pride-tapahtuma, koko Pride-kuukausi, toukokuussa 17. vietettävä IDAHOBIT-päivä tai jokin muu sateenkaareva teemapäivä. Sateenkaariliputukselle ei ole erillistä ohjeistusta, joten liputtaa saa vaikka koko vuoden ympäriinsä, viikon tai muutaman päivän ajan.
Kunnioita lippua!
Sateenkaarilippu on arvokas symboli, jota tulee kohdella sen mukaisesti. Sateenkaarilippu ei myöskään ole pöytäliina tapahtumissa, joten kannattaa hankkia tähän tarkoitukseen toinen kangas.
Suomessa käytetään kolmenlaisia sateenkaarilippuja sekä muita eri ryhmien lippuja. Tunnetuin lippu on kuusiraitainen lippu, joka pohjaa alkuperäiseen Gilbert Bakerin 1978 suunnittelemaan 8-raitaiseen lippuun. Kuusiraitaisessa lipussa (kuvassa vasemmalla) punainen on ylin väri ja violetti alla. Toisin päin lippua käytetään suruliputuksessa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sateenkaarilippu
Sateenkaarilippuja alettiin uudistaa 2010-luvulla. Daniel Quasarin suunnittelemassa progressiivisessa Pride-lipussa (kuvassa keskellä) on mukana translipun vaaleanpunainen ja -sininen sekä valkoinen raita sekä rodullistettuja ja eri etnisiin ryhmiin kuuluvia (BIPOC) ihmisiä kuvaavat ruskea ja musta raita. Musta raita on myös mielletty aidsiin kuolleiden värinä. Uusimmassa progressiivisessa Valentino Vecchiettin versiossa (kuvassa oikealla) on mukana myös intersukupuolisten kelta-violetti lippu.
Mitä näistä sitten käyttää? On ok sateenkaariliputtaa millä tahansa lipulla, kun tunnistetaan ja ymmärretään mitä eri liput tarkalleen viestivät. Perinteisen sateenkaarilipun käyttö jonkin toisen sijasta ei ole kannanotto tätä toista lippua tai ryhmiä vastaan.
Sateenkaarilippuun ei myöskään ole suoraan kielletty omien tunnusten lisäämistä, mutta mikäli oman logonsa mielii lippuun lisätä, tulisi sekin tehdä lippua kunnioittaen. Perinteisen sateenkaarilipun värit eivät myöskään ole kiveen hakattuja. Värikarttoja löytyy verkosta googlaamalla mutta myös Seta tarjoaa tietoa yleisesti käytetyistä painoväreistä.
Miksi liputtaa?
Monessa kunnassa ja organisaatiossa käydään parhaillaan keskustelua pitäisikö pride-kuukauden aikana sateenkaariliputtaa. Liputtaminen on hieno symbolinen ele, huomioi sateenkaarevat kuntalaiset, työntekijät tai asiakkaat, ja on mahdollisuus nostaa toiminnassa sateenkaarevia näkökulmia esiin.
Monissa kunnan- ja kaupunginvaltuustoissa on tosin päätetty olla osallistumatta, mutta toisissa lähdetään liputtamaan ensimmäistä kertaa. Seta haluaa kuitenkin muistuttaa, että sateenkaariliputtaminen on ainoastaan minimi, mitä organisaatiot voivat tehdä.
Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen kuuluu niiden lakisääteisiin tehtäviin. Viranomaisilla, koulutuksen järjestäjillä, varhaiskasvatusyksiköillä sekä työnantajilla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta. Niiden tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Sateenkaariliputus on osa näiden velvollisuuksien täyttöönpanoa, muttei se kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan systemaattista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistä.
Sateenkaariliput ovat sateenkaari-ihmisten ja -yhteisöjen näkyviä ja tunnettuja symboleja. Lippuihin kohdistuva ilkivalta on vihanilmaus sateenkaari-ihmisiä kohtaan. Siksi lippujen varastamista, tärvelemistä tai polttamista pidetään viharikoksena. Jos lipuille jotain tapahtuu, voi tapahtuneesta tehdä rikosilmoituksen ja ilmoittaa vihamotiivista.
Liputuksen puolustaminen voi tuottaa organisaatiolle myös hyvän maineen! Viime vuonna Maskun kunnan sateenkaariliputukseen kohdistui ilkivaltaa, mutta tuore kunnanjohtaja Miira Raiskila ei luovuttanut vaan päivysti lipun juurella ja kutsui kuntalaiset juttelemaan aiheesta – ja moni tulikin. Esimerkillistä toimintaa!
Kunnissa, joissa on tehty päätös olla liputtamatta, on saatettu vetää sateenkaarilippuja salkoon luvatta. Jos tempaus lippujen nostamiseksi vaatisi ensin suomenlippujen poistamista salosta, ei tekoon kannata ryhtyä. Suomen lipun laskeminen luvatta on kielletty laissa, jolloin siitä voi saada syytteen ja sakot lipun häpäisystä.
Sateenkaarilippuja on myynnissä Setan verkkokaupassa
Lisätietoa sateenkaaritietoisesta viestinnästä, liputuksesta ja Prideen osallistumisesta viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo,+358 50 572 3259, eliisa.alatalo@seta.fi
,