Seta tukee Oikeus työhön -kansalaisaloitetta, jonka tavoitteena on tehdä Suomen lainsäädännöstä oikeudenmukaisempi sekä seksityöntekijöille että hyväksikäytön uhreille.
Seksityö tarkoittaa suostumuksellista täysi-ikäisiä koskevaa toimintaa, jossa ilman pakottamista vaihdetaan seksuaalisia palveluita jonkinlaista korvausta vastaan. Seksityö ei sisällä väkivaltaa tai pakottamista, vaan silloin kyse on rikoksesta.
Kampanjan verkkosivusto: https://oikeustyohon.fi/
Kampanjan usein kysytyt kysymykset: https://oikeustyohon.fi/ukk/
Miksi Seta tukee aloitetta?
Seksityöntekijät ovat aina olleet osa sateenkaari-ihmisten yhteisöjä ja he ovat osallistuneet yhteiseen kamppailuun sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja vainoa vastaan. Sateenkaari-ihmisten moninaisuuden ja risteävien erojen huomioiminen on yksi Setan arvoista. Tehtävämme on siksi myös puolustaa seksityötä tekevien sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia.
Seta katsoo, että nykyinen järjestelmä aiheuttaa enemmän ongelmia haavoittuvassa asemassa oleville seksityöntekijöille, joihin kuuluu myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Seksityöhön liittyvät kriminalisoinnit, marginalisointi ja stigma altistavat seksityöntekijät väkivallalle ja hyväksikäytölle, heikentävät mahdollisuutta hakea apua ja heikentävät seksityöntekijöiden mahdollisuuksia käyttää mm. terveyspalveluja.
Setan mukaan seksityöhön nykyisin liittyvään ihmiskauppaan ja hyväksikäyttöön tulee puuttua tiukasti ja uhrin asemaa tulee parantaa. Suomesta turvapaikkaa hakeva sateenkaareva ihmiskaupan uhri on riskissä kohdata moniperusteista syrjintää. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluviin seksityöntekijöihin kohdistuva syrjintä tai väkivalta jää myös liian usein piiloon eikä siitä raportoida viranomaisten kielteisen suhtautumisen pelossa.
Seta tukee aloitteita, joilla vahvistetaan haavoittuvassa asemassa olevien sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia ja vähennetään ennakkoluuloja ja leimaamista.
Euroopan edellinen ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatović kiinnitti alkuvuodesta huomiota tarpeeseen vahvistaa seksityöntekijöiden oikeutta elää ilman väkivaltaa ja syrjintää ja patisti jäsenmaita omaksumaan ihmisoikeusperustaisen lähestymistavan seksityöhön. Valtioiden tulisi ryhtyä toimiin seksityöntekijöiden turvaamiseksi väkivallalta ja hyväksikäytöltä, vahvistaa oikeutta terveyteen ja muihin sosiaalisiin oikeuksiin sekä turvata oikeus yksityiselämään ja osallistumiseen julkiseen ja poliittiseen toimintaan. Onkin olennaista, että seksityöntekijöitä kuullaan heitä koskevissa asioissa.
Lähde: Protecting the human rights of sex workers – Commissioner for Human Rights (coe.int)
Setan eurooppalaisen kattojärjestön ILGA-Europen näkemyksiä teemaan järjestön linjapaperissa.
Kannustaako Seta nuoria seksityöhön?
Seksityöstä puhuttaessa kyse on vain täysi-ikäisten toiminnasta. Seksin ja seksuaalisten tekojen osto alle 18-vuotiailta sekä parituksen tai ihmiskaupan uhrilta on laitonta, ja näin tulee olla jatkossakin.
Seta ei kannusta tai ohjeista sateenkaari-ihmisiä ammatinvalintaa koskevissa asioissa. Seksityön tekeminen kuuluu täysi-ikäisten itsemääräämisoikeuden piiriin.
Aloitteessa ehdotettujen muutosten myötä seksinostajan riski ostaa tietämättään seksiä alaikäiseltä pienenee, koska tahot, jotka tarjoavat palveluita seksipalveluita myyville henkilöille, joutuvat varmistamaan heidän henkilöllisyytensä.
Alaikäistä nuorta, joka on tehnyt tai tekee seksityötä, ei tule kohdella epäasiallisesti ja leimaavasti. Epäasiallinen kohtelu korottaa kynnystä hakeutua tarpeellisten palveluiden piiriin. Ammattilaisten tehtävänä on ohjata erityisesti alaikäisiä nuoria tekemään valintoja, jotka suojaavat heidän oikeuksiaan ja turvallisuuttaan ja noudattavat lakia. Nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten tehtävänä on tunnistaa nuoret, jotka tekevät seksityötä ja ohjata heitä tuen ja avun piiriin.
Kertooko Seta seksityöstä kouluvierailuilla?
Setan koulutusmateriaalit tai koulutukset alaikäisille tai nuorille eivät sisällä tietoa seksityöstä. Setan kouluihin suunnatut materiaalit käsittelevät seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta, normeja, turvallista kouluympäristöä ja lapsen oikeuksia.
Yleisesti Seta kouluttaa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksista ja niihin linkittyvistä aiheista. Kaikki koulutukset suunnitellaan vastaamaan kohderyhmän ikä- ja tietotasoa sekä muita tarpeita.