Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Setan (ent. Seksuaalinen tasavertaisuus Seta) perustamispäivästä tulee keskiviikkona 29.5. kuluneeksi 50 vuotta. Setan juhlavuotta vietetään koko vuoden ajan Setan jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Seta perustettiin 50 vuotta sitten, kun homoseksuaaliset teot oli poistettu Suomen rikoslaista muutamaa vuotta aiemmin. Yhdistyksen tavoitteena oli yhdenvertaisuuden toteutuminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta kaikilla yhteiskunnan tasoilla, kuten mahdollisuus parisuhteiden virallistamiseen ja mahdollisuus vanhemmuuteen.
Perustehtäväksi katsottiin homojen yhteiskunnallisen aseman parantamisen lisäksi asiallisen tiedon antaminen ja kouluttaminen. Toiminta ja tavoitteet laajentuivat myöhemmin kattamaan sukupuolivähemmistöt ja tiedon lisäämisen sukupuolen moninaisuudesta.
Monet Setan asettamat tavoitteet ovat toteutuneet 50 vuodessa ja järjestö on vakiinnuttanut paikkansa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden asiantuntijajärjestönä ja koko sateenkaarikenttää yhteen kokoavana kansalaisjärjestönä. Seta on kasvanut kooltaan niin jäsenjärjestöjen määrän, toiminnan kohderyhmän kuin työntekijöiden määrän osalta.
“Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus on Setan työn ansiosta osa suomalaista yhteiskuntaa eikä enää piilossa. Liian moni joutuu kuitenkin myös salaamaan identiteettinsä syrjinnän pelossa tai kielteisten asenteiden vuoksi. Erityisen huolestuttavaa tämä on sateenkaarinuorten kohdalla. Jatkuvan ja tärkeän ihmisoikeustyön tuloksena yhä useampi voi nyt ja tulevaisuudessa kuitenkin elää avoimesti itsensä näköistä elämää”, sanoo Setan puheenjohtaja Pekka Rantala.
Setan perustivat ja toimintaa pyörittivät alkujaan rohkeat nuoret homomiehet, ja pian mukaan tuli myös lesboja ja transihmisiä. Setalla on tänään yli 40 jäsenjärjestöä, jotka toimivat paikallisesti tai erilaisten teemojen parissa, kuten Sateenkaariperheet, -poliisit, -opettajat ja -seniorit tai sukupuolen moninaisuuden parissa työskentelevät transvestiittien järjestö Dreamwear Club tai Transfeminiinit.
Seta tekee ihmisoikeustyön, kouluttamisen ja asiallisen tiedon lisäämisen lisäksi nuorisotyötä, tukee jäsenjärjestöjensä toimintaa ja ylläpitää psykososiaalista ja vertaistukea tarjoavia palveluita. Tarve Setan työlle ei lainsäädännön parantumisen ja yhteiskunnallisen näkyvyyden myötä ole kuitenkaan vähentymässä – päin vastoin.
Pääsihteeri Kerttu Tarjamon mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeustilanteessa riittää parannettavaa ja syrjinnän kokemukset ovat valitettavan yleisiä kaikenikäisillä sateenkaari-ihmisillä ja kaikilla elämänalueilla. Vaikka homoseksuaalisten tekojen dekriminalisoimisesta ja sairausleiman poistumisesta on jo kymmeniä vuosia, esiintyy ennakkoluuloja ja kielteisiä asenteita edelleen.
“Tarvitsemme Suomeen kattavan sateenkaaripoliittisen toimintaohjelman, eheyttämistoiminnan kiellon, intersukupuolisten kehollisen koskemattomuuden, kolmannen juridisen sukupuolimerkinnän ja alaikäsille mahdollisuuden sukupuolen juridiseen vahvistamiseen. Myös sateenkaariperheiden oikeuksia tulee vahvistaa sekä edistää ja puolustaa sateenkaari-ihmisten oikeuksia kaikkialla maailmassa”, hän listaa.
Setan toiminnassa on ollut vuosikymmenten aikana mukana lukuisia sateenkaari-ihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämiselle sitoutuneita vapaaehtoisia ja työntekijöitä.
“Ilman tätä väsymätöntä työtä, ja astumista julkisuuteen, oikeudet eivät olisi vahvistuneet eivätkä sateenkaari-ihmiset olisi saaneet tukea ja vertaisyhteisöä. Setan nykyinen laaja työ on mahdollista aiempien vuosikymmenten sateenkaariaktivistien ansiosta”, Tarjamo kiittää.
Myös Setan erillisyksikkö juhlii 30-vuotista työtä
Seta perusti Transtukipisteen 30 vuotta sitten tukemaan transihmisiä ja heidän lähipiiriään sekä levittämään tietoa sukupuolen moninaisuudesta Suomessa. Nykyään tämä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen nimellä toimiva Setan erillisyksikkö tarjoaa psykososiaalista tukea ja neuvontaa, materiaaleja ja tietoa sukupuolen ja kehojen moninaisuudesta.
1990-luvun Transtukipisteellä korostui palvelunohjaus ja yhteisöllisyys sekä mediayhteistyö, jotta ennakkoluulot lievenisivät. 2000-luvun alussa kehitettiin tukea ja tietoperustaa sukupuoliristiriitaa kokevien lasten tueksi, ja yhteisöllisillä voimavaraleireillä tarjottiin vertaistukea ja taideterapeuttisia työpajoja.
2010-luvulla kehittämisen keskiössä olivat perhetyö ja intersukupuolisuuden näkyvyyden vahvistaminen. 2011 SMOK sai Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaineen myöntämän Kristiina-palkinnon siitä, että yksillö oli sukupuolentutkimuksen avulla vahvistanut sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia. Viime vuosina SMOK on kehittänyt etätukea, omahoitomateriaalia ja suojia vähemmistöstressille sekä vahvistanut palvelujen inklusiivisuutta.
”Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa on alusta asti tarjottu palveluja jokaisen sukupuoli-identiteettiä kunnioittaen. Olemme innovatiivisesti kehittäneet palveluita, työmenetelmiä, tietoperustaa sekä sensitiivisiä ammattilais- ja vertaistuen verkostoja 90-luvulta tähän hetkeen”, kertoo 25 vuotta osaamiskeskuksessa työskennellyt johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.
SMOK on tukenut trans- ja ei-binäärisiä sekä intersukupuolisia lapsia nuoria, aikuisia ja ikääntyviä sekä läheisiä ja ammattilaisia työssään.
“Meille on aina ollut tärkeintä saada arvostus juuri heiltä, joita varten työmme on olemassa.”
Setan ja SMOKin lisäksi juhlavuottaan viettävät myös jäsenjärjestöt Mummolaakso (30 vuotta), hengellinen Sateenkaariyhdistys Malkus (10 vuotta) ja Regnbågallians Svenskfinland (20 vuotta) sekä yhteistyökumppanimme, sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Trasek (40 vuotta).
Lisätietoa Setasta ja järjestön historiasta:
- aktiivinen ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö
- perustettu 1974
- yli 40 jäsenjärjestöä eri puolilla maata
- satoja aktiiveja ja tuhansia jäseniä
- 31 kannatusjäsenjärjestöä
- Setan osana toimii Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ja verkkonuorisotalo Loiste
- toimisto sijaitsee Helsingissä ja siellä työskentelee lähes 20 henkilöä
- Jäsen kansainvälisissä hlbti-järjestöissä (ILGA, IGLYO ja Transgender Europe)
- Jäsen kotimaisissa järjestöissä (Allianssi, Soste, Fingo, Työväen museoyhdistys, KSL ja Väestöliitto)
- Edustukset mm: kansainvälisten ihmisoikeusasioiden neuvottelukunnassa (IONK), Tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa (TANE) ja urheilun eettisten asioiden neuvottelukunnassa.
Setan verkkosivut: sateenkaariyhteisön historiaa Suomessa
Yleisradion Suomi on Queer-dokumenttisarjassa Setan historiaa useassa jaksossa (2023):
Pro gradu -tutkielma: Asiallisen tiedon antaja – Seksuaalinen tasavertaisuus 1974–1981. Anssi Pirttijärvi 2011
Setan entiset puheenjohtajat ja pääsihteerit sekä järjestön jakaman Asiallisen tiedon omena-palkinnon saajat Wikipediassa
Pieni sateenkaarihistoriikki osa 1 (2019) ja osa 2 (2019-2020)