Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisee tänään 16. vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Suomen sijoitus pysyy kuudentena. Suomessa toteutuu 71 % tarvittavista lainsäädännöllisistä ja viranomaistoimista, joilla varmistetaan sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuus.
ILGA-Europen sateenkaarioikeuksien vertailun kärkeä pitää yhdeksättä vuotta peräkkäin Malta, jossa toteutuu 88 % tarvittavista toimista. Toisena tulee kolme sijaa nouseva Islanti, joka kielsi eheyttämistoiminnan ja depatologisoi transidentiteetit terveydenhuollossaan. Kolmannella sijalla on Belgia, joka myös kielsi eheyttämistoiminnan. Jaetulla neljännellä sijalla ovat Tanska ja Espanja.
Sateenkaarikartan asteikon häntäpäässä ovat Venäjä (2 %), Azerbaidžan (2 %) ja Turkki (5 %). Venäjä menetti 7 pistettä ja putosi 3 sijaa liittovaltion lainsäädännön vuoksi, joka kieltää sukupuolen juridisen korjaamisen ja sukupuolen lääketieteellisen korjaamisen. EU-maista pohjalla on Puola (18 %).
”Eheyttämistoimintaa ei ole kielletty Suomessa, mikä on merkittävä puute. Eheyttämistoiminnan kieltoa ajava Rikkomaton-kansalaisaloite on parhaillaan eduskunnassa käsittelyssä. Odotamme, että eduskunnan enemmistö asettuu tukemaan aloitteen tavoitetta kieltää eheyttämistoiminta”, sanoo Setan puheenjohtaja Pekka Rantala.
Suomessa on puutteita translasten ja -nuorten, intersukupuolisten, sateenkaariperheiden ja turvapaikanhakijoiden oikeuksien osalta. Translain kokonaisuudistuksen yhteydessä ei ratkaistu alaikäisten eikä ei-binääristen sukupuolten tunnustamista.
”Uusi translaki oli merkittävä parannus vanhaan, mutta oli jo voimaan tullessaan auttamatta vanhentunut esimerkiksi täysi-ikäisyysvaatimuksen takia. Esimerkiksi tänä vuonna Saksassa ja Ruotsissa päätettiin mahdollistaa sukupuolen juridinen vahvistaminen alaikäisille. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten, muunsukupuolisten ja intersukupuolisten ihmisten oikeuksien heikko taso on jatkuva häpeäpilkkumme sateenkaarioikeuksia vertailtaessa”, Rantala toteaa.
Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo pitää autoritääristen poliittisten voimien nousua konkreettisena uhkana sateenkaari-ihmisille. Tämä näkyy jo monin paikoin Euroopassa.
”Autoritääriset voimat jarruttavat edistystä myös Suomessa, mikä näkyy muun muassa hallituksen toimettomuutena sateenkaari-ihmisten oikeuksien vahvistamiseksi”, Tarjamo toteaa.
“Ollakseen oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien vahva puolustaja Euroopassa, Suomen tulee olla kunnianhimoinen omassa toiminnassaan, mutta Suomi on edelleen maa, jossa ei ole saatu aikaiseksi kansallista strategiaa ja toimintaohjelmaa sateenkaari-ihmisten oikeuksien vahvistamiseksi.”
Kattojärjestön suurin huoli homo- ja transfobinen äärioikeisto
ILGA-Europen mukaan sateenkaarioikeuksien määrä korreloi Euroopan maiden vapauden tai demokratiakehityksen kanssa. Järjestön mukaan autoritaariset johtajat ympäri Eurooppaa jatkavat sateenkaari-ihmisten syyllistämistä puhutellakseen äänestäjiään ja toiset taas päinvastoin osoittavaa vahvaa poliittista tahtoa kunnioittaakseen sitoumuksiaan sateenkaarioikeuksien edistämiseksi ja suojelemiseksi.
Sateenkaari-ihmisten oikeuksia on kavennettu Euroopan maissa. Italiassa eri alueet ovat peruuttaneet samaa sukupuolta olevien parien vanhemmuusoikeuksia. Slovakiassa, Kroatiassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa on kavennettu transihmisten oikeutta sukupuolta vahvistavaan hoitoon. Venäjällä sateenkaarijärjestöt on kriminalisoitu.
Eilen julkaistun Euroopan unionin perusoikeusviraston 3. LGBTIQ-tutkimus osoittaa, että yli kaksi kolmasosaa vastaajista kohtasi vihapuhetta. Väkivalta lisääntyi merkittävästi verrattuna edellisen 2019 kyselyyn.
ILGA-Europen vaikuttamistyön päällikön Katrin Hugendubelin mukaan ympäri Eurooppaa sateenkaari-ihmisiin kohdistetaan vihapuhetta ja väkivaltaa ja heidän ihmisoikeuksiaan heikennetään aktiivisesti, mutta samalla nähtävillä se, että sateenkaarioikeuksien kehittyminen on pysähtynyt ja maat eivät uusi esimerkiksi kansallisia sateenkaaristrategioitaan.
”Tämä toimettomuus on vaarallista, sillä ilman asianmukaista lainsäädäntöä vähemmistöjen suojaksi, sateenkaari-ihmiset mukaan luettuna, voivat uudet hallitukset heikentää helposti ihmisoikeuksia ja demokratiaa”, Hugendubel sanoo ILGA-Europen tiedotteessa.
Edistystä ja taantumusta
Miltä sateenkaarikartta sitten näyttää? Saksa, Islanti, Viro, Liechtenstein ja Kreikka onnistuivat nostamaan pistesijaansa eniten. Sekä Virossa että Kreikassa hyväksyttiin tasa-arvoinen avioliittolaki, ja Kreikka täydensi myös syrjinnän vastaista lainsäädäntöään suojatakseen sateenkaari-ihmisiä. Liechtenstein laajensi adoptio-oikeuden samaa sukupuolta oleville pareille.
Maat työskentelevät myös ahkerasti rikoslakien kehittämiseksi, jotta ne tunnistaisivat sateenkaari-ihmisiin kohdistuvan vihamotiivin. Saksa, joka teki tänä vuonna suurimman loikan rankingissa, kielsi viharikokset seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin ja kehon sukupuolta määrittävien piirteiden perusteella. Muita viharikoslainsäädäntöä edistäneitä maita olivat Bulgaria, Islanti ja Slovenia. Eheyttämistoiminnan kieltoja on otettu käyttöön Belgiassa, Kyproksella, Islannissa, Norjassa ja Portugalissa.
Useimmat EU:hun mahdollisesti liittyvistä maista (Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo, Moldova, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Serbia, Ukraina) ovat jäävät jälkeen sitoumuksissaan ja viivästyttäneet sateenkaari-ihmisten oikeuksia vahvistavaa lainsäädäntöä. Myös Turkki ja Georgia ovat aktiivisesti heikentäneet perus- ja ihmisoikeuksia tai pyrkineet säätää uutta lainsäädäntöä sateenkaari-ihmisiä vastaan.
ILGA-Europen toiminnanjohtajan Chaberin mukaan EU:n on kiinnitettävä huomiota paitsi poliittisen vihapuheen nousuun sateenkaari-ihmisiä vastaan myös uusiin tapoihin kriminalisoida sateenkaari-ihmisiä, kuten Venäjällä nyt tapahtuu. Euroopan on vahvistettava lainsäädäntöä ja politiikkansa suojatakseen sateenkaari-ihmisiä.
“Ilman näitä emme voi puhua turvallisuudesta emmekä oikeusvaltiosta ja demokratiasta”, hän kommentoi tiedotteessa.
ILGA-Europen vertailu sisältää sateenkaarikartan ja indeksin sekä kansalliset suositukset. Kartta kertoo, miten hyvin eurooppalaiset maat takaavat sateenkaari-ihmisten oikeudet lainsäädännössään ja viranomaiskäytänteissä. Sateenkaarikartan ja -indeksin tiedot perustuvat ILGA-Euroopan keräämiin tietoihin lainsäädännöistä ja viranomaiskäytänteistä.