Terveystieteiden maisteri Minna Laitin väitöstutkimuksen mukaan kouluterveydenhoitajien puutteelliset tiedot seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta ovat johtaneet tilanteisiin, joissa sateenkaarinuori itse on joutunut vasten omaa toivettaan asiantuntijan rooliin apua tai tukea hakiessaan. Tulos vastaa myös aiempien tutkimusten tuloksia sateenkaarinuorista sote-palveluissa.
“Nuoret eivät haluaisi asettua asiantuntijan rooliin, vaan heille olisi tärkeää, että kouluterveydenhoitajalla olisi moninaisuudesta riittävästi tietoa”, Laiti sanoo Ylen haastattelussa.
Erityisen huolestuttavaa oli tutkimuksesta saatu tieto siitä, että sateenkaarinuoret olivat kohdanneet kouluterveydenhoitajia, jotka eivät hyväksyneet heidän identiteettiään ja vähättelyn lisäksi terveydenhoitaja oli jopa katsonut, että nuoren sateenkaari-identiteetti oli jotain mikä tulisi korjata.
Seta on pitkään peräänkuuluttanut ammattilaisten osaamisen tärkeyttä sateenkaariteemoista. Ammattilaisten puutteelliset tiedot ja taidot eivät takaa sateenkaarilasten ja -nuorten yhdenvertaista ja sensitiivistä kohtaamista. Tämä osaltaan vaikuttaa terveyseroihin enemmistöön kuuluviin verrattuna. Kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarinuoret voivat enemmistöä huonommin ja samaan aikaan heillä on kokemus riittämättömästä tuesta.
“Kun mainitsin transsukupuolisuudestani terveystarkastajalle, tilanne muuttui kiusalliseksi, ja ainoa asiaan saamani kommentti oli, että on normaalia miettiä sellaisia kysymyksiä. Koululääkärillä oli enemmän tietoa aiheesta, ja hän kysyi minulta, mitä termejä käytän itsestäni ja teki tilanteesta turvallisen oloisen. Koen, että terveystarkastajalta puuttui tietoa, jonka takia hän ei osannut auttaa ja tukea minua toivomalla tavallani”, kertoo Setan nuorisotoimikunnan jäsen Mio.
“Oppislashuollon jäsen kysyi minulta yhtäkkiä ensitapaamisessamme, että ‘Tiedäthän että tulet aina olemaan nainen, niin sun henkilötunnuksessa lukee niin’. Olen transmies, enkä ottanut asiaa puheeksi koko keskustelun aikana ennen kysymystä”, kertoo anonyymi transmies.
Terveydenhuollon ammattilaisten parempi osaaminen kohdata sateenkaarinuoria oli esimerkiksi yksi Lapsen oikeuksien komitean suosituksista Suomelle 2023.
“Täydennyskoulutukset eivät yksinään riitä paikkaamaan osaamista, sillä monesti näihin hakeutuu jo valmiiksi melko valveutuneita ammattilaisia. Perustiedot seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta tulisi olla osa sote-ammattilaisten peruskoulutusta”, toteaa Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi.
Hän on iloinen väitöstutkimuksen tuloksesta, jonka mukaan ammattilaisilla on halu kohdata kaikki nuoret yhdenvertaisesti ja että he näkevät seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden osana luonnollista ihmisyyttä.