Norja kielsi niin sanotut eheyttämistoimet joulukuussa. Suomessa eduskunta on aloittanut eheyttämistoimien kieltoa vaativan kansalaisaloitteen käsittelyn.
Norjassa vuodesta 2019 lähtien valmisteilla ollut niin sanotut konversioterapiat kieltävä laki hyväksyttiin 12.12.2023. Laki sai taakseen laajan poliittisen tuen, kun lain puolesta äänesti parlamentissa 85 ja vastaan vain 15 kansanedustajaa.
Euroopan maat ovat saaneet tänä vuonna kahteen otteeseen suosituksia edistää lainsäädäntöä, joka kieltää seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteettin muuttamiseen tähtäävät toimet. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu kehotti voimakkaasti helmikuussa kieltämään eheyttämistoiminta ja niiden mainonta, huomioimaan uhrien tukipalvelut sekä lisäämään tietoisuutta toiminnan haitallisuudesta.
Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komitea ECRI taas suositti jäsenmaita kieltämään lailla kattavasti ja tehokkaasti kaikki toimet sekä mukaan lukien niiden mainostamisen sekä edistämisen, joilla pyritään muuttamaan lapsen seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä tai niiden ilmaisua. ECRI suosittaa myös, että jäsenmaat ryhtymään tehokkaisiin toimenpiteisiin varmistaakseen, ettei yksikään aikuinen joudu vastoin omaa tahtoaan tai pakotetusti sellaisten toimien kohteeksi, joiden tavoitteena on seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin ja niiden ilmaisun muuttaminen.
Niin kutsuttujen eheyttämistoimien katsotaan loukkaavan ihmisoikeuksia ja olevan terveydelle haitallisia. Tieteellisen tutkimusnäytön perusteella seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä ei voida tällaisten ”hoitojen” välityksellä muuttaa. Toimet on kielletty kaikilta tai vain alaikäisiltä muun muassa Maltalla, Saksassa, Espanjan itsehallintoalueilla, Uudessa-Seelannissa, Ranskassa ja Kanadassa.
Kansalaisaloite lakivaliokunnassa
Eheyttämistoimien kieltoa ajava Rikkomaton-kansalaisaloite lähetettiin loppuvuonna pidetystä eduskunnan lähetekeskustelusta lakivaliokuntaan. Lakivaliokunta järjestää aloitteesta julkisen kuulemisen helmikuussa 2024, johon on kutsuttu Setan lisäksi Rikkomaton-kansalaisaloitteen edustajat, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Yhdenvertaisuusvaltuutettu, Suomen Psykologiliitto sekä Suomen Psykiatriyhdistys. Valiokunta kuulee julkisen kuulemisen jälkeen lisäksi muita asiantuntijoita.
Eduskunnan sateenkaariverkosto tapasi joulukuussa Patrick Tiaista (kuvassa vasemmalla), joka kertoi omia kokemuksiaan seksuaalisen suuntautumisen muuttamispyrkimyksistä. Tapaamisessa olivat mukana verkoston puheenjohtaja ja kansanedustaja Elisa Gebhard ja kansanedustaja Jani Kokko sekä Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun muuttamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä niiden mainonta ja markkinointi tulee Setan mukaan kieltää lailla, koska nämä niin sanotut konversioterapiat ja manipulointi ovat väkivaltaa, epäeettisiä ja vahingollisia. Kiellon tulee myös koskea kaikenikäisiä.
Setan mukaan pelkkä haitallisen toiminnan kieltäminen ei kuitenkaan riitä ilmiöön puuttumiseksi ja siihen liittyvän inhimillisen kärsimyksen lievittämiseksi. Tarvitaan myös toimia, joilla voidaan auttaa ja tukea muutospyrkimysten kohteeksi joutuneita sekä lisätä sote-alan ja uskonnollisten yhteisöjen tietoutta toiminnan haitallisuudesta.
Mitä tiedämme toiminnasta?
Suomessa seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtäävät toimet on kielletty Suomessa terveysalan ammattilaisilta, mutta ei kaikilta. Kiellosta huolimatta toimintaa tapahtuu myös terveydenhuollossa.
Seta selvitti 2022 eheyttämistoiminnan kieltämisen keinoja ja julkaisi 7 kohdan suuntaviivat kotimaiselle eheyttämistoiminnan ja sen markkinoinnin kiellolle. Tätä ennen eheyttämistoimintaa Suomessa ovat selvittäneet Sinuiksi ry (entinen Pirkanmaan Seta) ja sateenkaariyhdistys Malkuksen hanke. Diakoni Ani Iivanainen on tutkinut evankelis-luterilaisen kirkon jäsenten ja työntekijöiden kokemuksia eheyttämistoiminnasta.
Sinuiksi ry:n kyselyssä 2016 terveydenhuollon ammattihenkilöistä 76 % vastasi kunnioittavansa asiakkaan toivetta ja olevansa valmis työskentelemään asiakkaan kanssa hänen seksuaalisen suuntautumisensa muuttamiseksi. Malkuksen hankkeen kyselyyn 2020 niin sanoitusta eheytyskokemuksista vastasi 64 henkilöä. Valtaosa oli yrittänyt muuttaa suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiä ympäristön kielteisten asenteiden ja muuttumiseen kohdistetun paineen vuoksi. Paine oli tullut yleisimmin uskonnollisista yhteisöistä, perheeltä ja suvulta sekä ystäväpiiristä, mutta mainintoja tuli myös oppilatoksista, terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja työpaikoilta.
Eheyttämistoiminnan kiellon säätämistä monimutkaistaa sateenkaari-ihmisten oma aktiivisuus eheytymispyrkimyksissä. Ihmisten tarinoiden kautta voidaan kuitenkin avartaa käsitystä siitä, miksi kielto tarvitaan riippumatta yksilön omista muutoshaluista. Selvityksissä ja tarinoissa tuodaan usein ilmi kuinka painostus ja ohjailu muuttumaan ovat hienovaraista. Haavoittuvassa ja painostetussa asemassa olevien ihmisten suostumusta eheyttämistoimille ei voida pitää vapaan tahdon osoituksena.
Rikkomaton-aloitteen tekijät ovat tuoneet myös runsaasti esiin tarinoita siitä, millaista eheyttämistoimintaa sateenkaari-ihmisiin kohdistuu. Myös medioissa on julkaistu paljon tietoa ja tarinoita eheyttämistoimien kohteeksi joutuneilta ihmisiltä.