
Sateenkaarilasten oikeudet ovat tärkeä osa laajempaa ihmisoikeuksien kunnioittamista ja lapsen oikeuksien toteutumista. Sateenkaarilapsilla on yhdenvertainen oikeus elää turvallisessa ympäristössä, jossa heidän oikeuksiaan kunnioitetaan. Vanhemmilla on merkittävä vastuu ja rooli tukea lastensa oikeuksien toteutumista.
Teksti: nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija, Master of Arts Lotte Telakivi, Seta ry
Suomessa sateenkaarilapsilla on muun muassa oikeus syrjimättömyyteen, turvalliseen koulunkäyntiin, kuulluksi tulemiseen itseään koskevissa asioissa sekä oikeus saada tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Esimerkiksi nimilain mukaan 15-vuotiaalla on oikeus määrätä omasta etunimestään, joka on tärkeä osa sukupuolivähemmistönuorten identiteettiä.
Sateenkaarilasten ja -nuorten oikeuksien toteutumisen esteinä ovat esimerkiksi vanhempien, ammattilaisten ja viranomaisten tiedon puutteet, kielteiset asenteet ja ennakkoluulot sateenkaari-ihmisiä kohtaan sekä lasten ja nuorten kokema syrjintä ja häirintä. Sateenkaarilapset ja -nuoret ovat erityisen haavoittuva ryhmä, minkä vuoksi he ovat oikeutettuja vanhempiensa sekä yhteiskunnan eri toimijoiden tukeen siinä, että heidän oikeutensa toteutuvat täysimääräisesti. Suomessa lapsen oikeuksia valvoo lapsiasiavaltuutettu, joka tarjoaa myös tukea lapsen oikeuksien edistämiseen ja syrjinnän poistamiseen.
Sateenkaarilasten oikeudet toteutuvat Suomessa vain osittain. Puutteiden korjaamisessa tarvitaan sateenkaarevia lapsiaan puolustavien vanhempien lisäksi pitkäjänteistä vaikuttamista, jota Seta muun muassa tekee. Myös lasten oma osallisuus ja tietoisuus omista oikeuksistaan ovat keskeisiä tavoitteita sekä välineitä oikeuksien toteutumisen edistämisessä.
Ihmisoikeussopimukset
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on kansainvälinen ihmisoikeussopimus, joka määrittelee lasten oikeudet. Kaikki ihmisoikeudet kuuluvat myös lapsille. Lapsen oikeuksien yleissopimuksen lisäksi lapsia suojaavat siis kaikki ne ihmisoikeudet, jotka sisältyvät yleisiin ihmisoikeussopimuksiin, eikä yleisiin ihmisoikeussopimuksiin ole asetettu ikärajoja. Sateenkaarilapsilla on oikeus syrjimättömyyteen, terveyteen, turvallisuuteen, yksityisyyden suojaan, koulutukseen ja oikeus ilmaista mielipiteensä. Lisäksi sateenkaarilapsilla on erityisen haavoittuvan asemansa vuoksi oikeus erityisiin suojelutoimenpiteisiin.
Lapsen oikeuksien sopimus takaa lapsen oikeuden fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen ja suojeluun kaikelta väkivallalta, vahingoittamiselta tai välinpitämättömältä kohtelulta. Sopimuksen mukaan lapsella on oikeus parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan ja terveyspalveluihin. Hänellä on myös oikeus määrätä omasta terveydestään ja kehostaan kehittyvien valmiuksiensa mukaisesti.
Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kaikissa lasta koskevissa toimissa ja päätöksissä on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Lapsen etu ei ole vain päätöksenteossa huomioon otettava seikka, vaan periaate, joka on korkeammalla sijalla päätösharkinnassa kuin esimerkiksi vanhempien tai ”suuren yleisön” etu. Velvoite koskee viranomaisia, lainsäätäjiä, tuomioistuimia ja kaikkia muita lapsen kanssa toimivia, kuten vanhempia ja muita huoltajia. Esimerkiksi oikeus saada tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ja oikeus ilmaista sukupuolta haluamallaan tavalla on lapsen edun mukaista.
Lapsella on itsemääräämisoikeus ja oikeus ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Itsemääräämisoikeus on käsitteenä monipuolinen ja se kiinnittyy useisiin perustuslaissa taattuihin perusoikeuksiin, kuten henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen sekä yksityiselämän suojaan, kuten oikeuteen määrätä itsestään ja kehostaan.
Sateenkaarilapsia ja -nuoria koskevat myös seksuaalioikeudet, jotka ovat osa ihmisoikeuksia. Niillä tarkoitetaan oikeutta päättää tietoisesti ja itsenäisesti omaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista sekä vapautta nauttia seksuaalisen suuntautumisensa mukaisesta seksuaalisuudesta ja ilmaista seksuaalinen suuntautumisensa tai sukupuolensa haluamallaan tavalla. Käytännössä seksuaalioikeudet tarkoittavat muun muassa tiedon saamista omista perheellistymismahdollisuuksista, sateenkaari-ihmiset huomioivaa seksuaalikasvatusta sekä kehollista koskemattomuutta.
Sateenkaarilasten ja -nuorten oikeuksia turvataan myös muissa YK:n ihmisoikeussopimuksissa sekä avataan Yogyakartan periaatteissa, joka on ihmisoikeusasiantuntijoiden laatima asiakirja siitä, miten sateenkaari-ihmisten ihmisoikeudet turvataan muiden ihmisoikeussopimusten sisällä.
Suomi on myös ihmisoikeuksia ja syrjimättömyyttä suojelevan Euroopan neuvoston jäsenmaa, jonka asettamia linjauksia ja tavoitteita Suomi noudattaa. Sateenkaarilasten oikeuksista ovat linjanneet erikseen Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu, ministerikomitea ja parlamentaarinen yleiskokous.
Puuttuminen syrjintään ja häirintään
Suomen lainsäädäntö, erityisesti tasa-arvo– ja yhdenvertaisuuslait sekä perusopetuslaki, vahvistavat edellä mainittujen oikeuksien toteutumista. Koulumaailma on sateenkaarilasten ja -nuorten oikeuksien toteutumisen kannalta keskeinen.
Sateenkaarilasten ja -nuorten syrjintä ja häirintä koulumaailmassa on valitettavan yleinen ongelma. Koulumaailmassa syrjintä ja häirintä näkyvät muun muassa kiusaamisena. Kiusaaminen voi ilmetä fyysisenä, sanallisena tai henkisenä väkivaltana, ja se voi tapahtua niin kouluympäristössä, koulumatkalla kuin sosiaalisessa mediassa ja kenen toimesta tahansa.
Oppilaitoksilla ja varhaiskasvatusyksiköillä on lakisääteinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa suunnitelmallisesti ja johdonmukaisesti sekä puuttua häirintään, joka perustuu tosiasialliseen tai oletettuun seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai kehon sukupuolitettuihin piirteisiin. Tämä tarkoittaa, että syrjiviä käytäntöjä, rakenteita sekä opetussisältöjä poistetaan ja tuodaan tilalle sateenkaari-ihmiset huomioivia toimintatapoja ja sisältöä. Näitä ovat käytännössä esimeriksi:
- Lasten oikeus yksityisyyteen ja syrjimättömyyteen toteutuu varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa: sukupuolivähemmistöön kuuluvalle lapselle taataan pukeutumis- ja vessarauha.
- Oppilaita ei vähätellä tai kyseenalaisteta, kun he kertovat seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään.
- Julkisia hellyydenosoituksia koskevat säännöt ovat samat kaikille pareille.
- Oppilaan itse ilmoittamaa, hänen sukupuoltaan vastaavaa nimeä käytetään ja se näkyy järjestelmissä. Mikään laki ei pakota käyttämään koulussa virallista nimeä.
- Muunsukupuolisten lasten ja nuorten syrjintää poistetaan varmistamalla heille sopivat wc- ja pukuhuonetilat ja luopumalla tyttö-poika-jaoista.
- Opetuksessa käytetään ajantasaisia materiaaleja seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.
Oppilaitos ja koulutuksen järjestäjät ovat vastuussa lakisääteisistä velvoitteista, joita ovat oppilaiden syrjimättömyyden ja turvallisuuden ja opetuksen järjestämisrauhan turvaaminen. Sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaan kiusaamiseen sekä kaikkeen sateenkaari-ihmisiä koskevaan vähättelevään ja loukkaavaan puheeseen sekä väärän tiedon levittämiseen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä tulee puuttua. Häirintään on puututtava, toteuttipa sitä joku henkilökuntaan kuuluva, toinen oppilas tai huoltaja.
Oppilas itse tai hänen huoltajansa voi ilmoittaa syrjinnästä ja häirinnästä oppilaitoksessa opettajalle tai rehtorille. Jos oppilaitos ei puutu häirintään, syyllistyy oppilaitos syrjintään ja voi joutua maksamaan hyvitystä häirintää kokeneelle. Oppilas itse tai hänen huoltajansa voi tehdä ilmoituksen oppilaitoksen tekemästä syrjinnästä yhdenvertaisuus– tai tasa-arvovaltuutetulle riippuen syrjintäperusteesta. Häirintään puututtaessa – esimerkiksi oppilaan vaihtamisen toiseen kouluun – sanktioiden tulee kohdistua häiritsijään, ei sateenkaarilapseen tai -nuoreen, esimerkiksi oppilaan vaihtaminen toiseen kouluun.
Suomessa vähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksia suojellaan myös rikoslaissa. Osa sateenkaarinuoriin kohdistuvasta kiusaamisesta voi olla rikoslain mukaisia rikoksia, kuten laiton uhkaus, kunnianloukkaus tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai vihamotivoituneita muita rikoksia, kuten varkaus, vahingonteko tai pahoinpitely. Laitonta on esimerkiksi nuorten esillä pitämiin sateenkaarisymboleihin kajoaminen ja niiden tuhoaminen sekä teosta tehdyn tallenteen levittäminen sosiaalisessa mediassa.
Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, ja sitä nuorempien kohdalla vastuu ja velvollisuus esimerkiksi sakkorangaistuksista lankeaa lapsen vanhemmille. Sateenkaarilapsi tai -nuori itse tai hänen huoltajansa voi tehdä rikosilmoituksen poliisille. Sitä tehdessä on tärkeä kertoa, että teon motiivina on viha ja ennakkoluulot sateenkaari-ihmisiä kohtaan.
Lapsen oikeus terveyteen
Lapsilla on oikeus terveyteen. Tämä korostuu intersukupuolisilla, sukupuoliristiriidan hoidossa sekä vähemmistöstressistä johtuvien sairauksien, kuten mielenterveysongelmien, hoidossa. Oikeus ulottuu myös seksuaali- ja lisääntymisterveyteen.
Sukupuoliristiriita on hoitoa vaativa tila, jonka hoitamatta jättäminen on vastoin lapsen oikeuksia. Oikeutta hoitoon ei saa evätä johtuen sosiaali- ja terveyspalveluiden resursseista tai ikärajoista. Myös muunsukupuolisilla nuorilla on oikeus sukupuoliristiriitaa lievittäviin hoitoihin ja tukeen.
Intersukupuolisella lapsella on oikeus keholliseen koskemattomuuteen. Tätä koskemattomuutta loukataan vakavasti tekemällä Suomessakin lapsille ilman heidän tietoista suostumustaan kehoa pysyvästi muuttavia toimenpiteitä, kuten toimivien sukuelinten kirurgista ”normalisointia” tai hormonihoitoja. Vanhempien ei tule missään tilanteessa suostua näihin kosmeettisiin hoitoihin, vaikka lääkärit niihin painostaisivat. Suomessa on olemassa suositus pidättäytyä näistä toimenpiteistä, mutta edelleen lääkärit jättävät tätä noudattamatta.
Sateenkaarilasten ja -nuorten kokema syrjintä ja häirintä, yhteiskunnan vahvat sukupuoli- ja heteronormit sekä vähemmistöstressi kuormittavat mielenterveyttä, mikä näkyy ahdistuksena, masennuksena, stressihäiriöinä ja uniongelmina, päihteiden käyttönä, itsetuhoisuutena, itsesyrjintänä ja fyysisinä terveysongelmina. Sateenkaarilapsilla ja -nuorilla on oikeus saada näihin asiantuntevaa ja sensitiivistä hoitoa, joka vahvistaa heidän voimavarojaan.
Jos vanhempi kokee, ettei lapsen oikeus terveyteen toteudu, voi hän tehdä virallisen muistuksen tai kantelun sote-yksiköstä. Vanhemman tukena voi myös olla potilasasiamies tai sosiaaliasiamies. Jos sateenkaarilapsi tai -nuori on kohdannut sote-palveluissa epäasiallista kohtelua, tehdään siitä kantelu aluehallintovirastoon. Lisätietoa muistutuksen ja kantelun tekemisestä Valviran sivuilla.
Eheyttämistoimet tai niin kutsutut konversioterapiat, joissa pyritään muuttamaan sateenkaari-ihminen cis-heteroksi, on kielletty sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta. Ne ovat henkistä ja hengellistä väkivaltaa, epäeettistä toimintaa ja aiheuttavat vakavia mielenterveysongelmia, sillä seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä ei voi ulkoapäin muuttaa. Jos vanhempi kuulee, että lapsi on joutunut tällaisten toimien kohteeksi sote-palveluissa, voi hän tehdä kantelun Valviraan tai aluehallintovirastoon. Eheyttämistoiminta ja -puheet katsotaan yleisesti epäeettisiksi ja seksuaalioikeuksia loukkaavaksi toiminnaksi, jolloin siihen tulee puuttua myös kouluissa ja harrastuksissa.
Sateenkaarilasten oikeus tietoon
Lapsen oikeuksiin kuuluu myös oikeus tietoon. Oikeudesta sateenkaaritietoon on linjannut esimerkiksi YK:n erityisraportoija oikeudesta opetukseen sekä Lapsen oikeuksien komitea. Suomessa tätä oikeutta turvataan muun muassa perusopetuslailla. Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä osallistua koulutukseen ja muutoin kehittää itseään elämänsä aikana. Suomessa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan perusopetuksen tulee edistää tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Opetushallituksen mukaan tämä kattaa myös seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden.
Lapsen oikeutta tietoon turvaa laissa määritelty opetuksen järjestämisrauha. Huoltajilla tai oppilailla ei ole lakiin perustuvia mahdollisuuksia kieltäytyä perusopetuksen mukaisesta opetuksesta. Tieto seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on lapsen edun mukaista.
Mikäli vanhempi huomaa, ettei opetus kata riittävästi seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta tai tieto on vanhentunutta, voi tästä lähestyä oppilaitosta ja pyytää korjaamaan tai täydentämään opetussisältöjä ja materiaaleja. Epäasiallisesta opetussisällöstä on hyvä lähestyä koulutuksen järjestäjää tai tasa-arvo- tai yhdenvertaisuusvaltuutettua.
Oikeus osallistua ja vaikuttaa!
Sateenkaarilasten oikeutta osallisuuteen tulee vahvistaa kaikilla elämänaloilla, on Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu todennut. Sateenkaarilasten osallisuuden kokemukset ovat monesti heikommat kuin enemmistöön kuuluvilla lapsilla. Vanhemmilla on tärkeä rooli tukea ja vahvistaa heidän toimijuuttaan ja sitä, etteivät heidän näkemyksensä jää huomiotta esimerkiksi varhaiskasvatuksessa tai terveydenhuollossa. Lasten osallisuus omien oikeuksiensa toteutumisessa on tärkeää.
Lapset voivat vaikuttaa omiin oloihinsa esimerkiksi osallistumalla koulun oppilaskuntatoimintaan, nuorisovaltuustoihin tai muuhun paikalliseen päätöksentekoon. He voivat myös ilmaista mielipiteensä sosiaalisessa mediassa ja osallistua kampanjoihin, jotka edistävät tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä.
Lisäksi kaikille lapsille on tärkeää opettaa heidän oikeuksistaan. Koulut ja vanhemmat voivat tarjota tietoa lapsen oikeuksista sekä rohkaista lapsia puolustamaan itseään, jos heidän oikeuksiaan ei kunnioiteta. Sateenkaarijärjestöt tarjoavat myös mahdollisuuksia toimia omien oikeuksien puolesta, ja niihin ovat tervetulleita myös lasten ja nuorten vanhemmat ja muut läheiset.
Kasvurauha-oppaan muut artikkelit löydät Nuorten sivuilta.