Sateenkaarinuoret ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria, joista käytetään monenlaisia termejä ja määritelmiä, jotka he valitsevat itse. Osa nuorista ei välttämättä halua määritellä itseään tarkemmin, mutta monille määritelmät antavat turvaa ja varmuutta sekä selvyyttä omasta identiteetistä. Termit auttavat löytämään oman yhteisön, johon nuoret kokevat kuuluvansa.
Teksti: hankepäällikkö Sanna Immonen & nuorisotyöntekijä Eevi Harju, Hyvinvointia ja toimintakykyä sateenkaarinuorille -hanke, Seta ry
Setan verkkonuorisotalo Loisteella Discordissa nuoret ja nuoret aikuiset keskustelevat paljon itsemäärittelystä ja tapaavat kaltaisiaan nuoria ammatillisesti ohjatussa ja turvallisessa ympäristössä. Identiteettikysymykset tulevat esiin pääasiassa yläkouluikäisillä sekä 2. asteen opiskelijoilla. Verkkonuorisotalolta tukea hakevat myös nuorten huoltajat.
Sukupolvierot näkyvät identiteetin määrittelyssä siten, että nuorille itselleen merkityksellisiä määritelmiä on enemmän kuin ennen. Nuoret määrittelevät itsensä usein samanaikaisesti seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä osalta sekä mahdollisesti myös muiden piirteiden osalta, joista ei ennen tiedetty yhtä hyvin tai niihin liittyi stigmaa. Näitä ovat esimerkiksi neurokirjoon liittyvin käsitteet (adhd, autismi), terveydentila (mielenterveys, krooniset sairaudet), uskonnollisuus tai vaikkapa monisuhteisuus.
Nuoret saattavat erottaa ja määritellä romanttisen ja seksuaalisen vetovoimansa eri tavoin ja etsiä sopivia termejä kumpaankin. Nuoret suosivat englanninkielisiä termejä, koska tietoa on saatavilla enemmän englanniksi. Tämä voi aiheuttaa hämmennystä ja epävarmuutta sillekin vanhemmalle, joka ymmärtää hyvin vakiintuneita suomenkielisiä sateenkaarevia perustermejä, jotka ovat tulleet tutuiksi opinnoista, uutisista tai viihteestä.
Nuoret selittävät mielellään, mitä termit tarkoittavat heille henkilökohtaisesti. Eri sateenkaarinuoret saattavat käyttää samaa termiä, mutta sisältö on heille eri. Sanat ovat siis henkilökohtaisia ja yksilöllisiä. On äärimmäisen tärkeää tukea nuoria heidän identiteettinsä määrittelemisessä ja arvostaa sitä, vaikka monet päällekkäiset ja rinnakkaiset käsitteet aikuisia hämmentäisivätkin.
Nuoren identiteetti ei ole vain ohimenevä vaihe, ja vaikka se muuttuisi ajan myötä, on tärkeää kunnioittaa ja hyväksyä nuoren itsensä määrittelemät termit ja identiteetti kullakin hetkellä. Toiset taas pohtivat pidempään eivätkä halua tai osaa määritellä itseään millään sanalla. Vaikka meillä saattaa olla kirjallista tietoa eri määritelmistä, on tärkeää antaa nuoren itse selittää, miten hän kokee ne ja miten ne kuvaavat häntä parhaiten. Jos nuori ei osaa määritellä itseään, annetaan hänelle aikaa ja tilaa eikä painosteta itsemäärittelyyn. Tämä on osa kasvurauhaa.
Kaikki nuoret eivät välttämättä tunne kuuluvansa sateenkaarinuorten käsitteen alle. Esimerkiksi osa transnuorista saattaa kokea olevansa transnuoria – ei sateenkaarinuoria. Transnuoret ovat nuoria, jotka eivät koe syntymässä määritetyn sukupuolen vastaavan omaa sukupuoltaan. He ovat esimerkiksi transsukupuolisia, muunsukupuolisia tai ei-binäärisiä, sukupuolettomia, genderfluideja, demipoikia tai -tyttöjä ja niin edelleen.
Monet nuoret pitävät luontevana kuulua esimerkiksi queer-termin alle, joka on osittain synonyymi sateenkaarelle. Queer on nuorille identiteetti ja lähestymistapa moninaisuuteen, jossa sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista ei tarvitse määritellä tarkemmin.
Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus
Tuttuja ja yleisiä käsitteitä liittyen sukupuoleen:
Transsukupuolinen, transvestiitti, androgyyni, queer
Uudempia ja tarkempia käsitteitä:
- Cissukupuolinen (tyttö/poika)
- Transfeminiini/transmaskuliini
- Ei-binäärinen tai non-binary
- Muunsukupuolinen
- Sukupuoleton/asukupuolinen/agender
- Sukupuoliliukuva/-joustava tai genderfluid
- Pansukupuolinen
- Genderqueer
- Demipoika/demityttö
- Feminiini–neutraali joustava
- AFAB/AMAB (assigned female/male at birth) eli syntymässä tytöksi tai pojaksi määritetty
- Intersukupuolinen
Tuttuja ja yleisiä käsitteitä liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen:
Hetero, homo, lesbo, biseksuaali, queer
Uudempia ja tarkempia käsitteitä:
- Androseksuaali
- Aseksuaali
- Demiseksuaali
- Femiseksuaali (tai femmeseksuaali)
- Panseksuaali
- Omniseksuaali
- Sapphic
- Grey/harmaa-aseksuaali
- Aegoseksuaali
- Aceflux
Romanttinen suuntautuminen eli millä tavalla viehättyy ja keihin ihastuu:
Huom! Eri asia kuin seksuaalinen vetovoima!
- Aromanttinen
- Biromanttinen
- Demiromanttinen
- Heteroromanttinen
- Homoromanttinen
- Lesboromanttinen
- Panromanttinen
- Aroflux
Termien selitykset löydät Setan sateenkaarisanastosta.
Missä ja miten on turvallista kertoa identiteetistään?
Sateenkaarinuoret harkitsevat samoin kuin aiemmat sukupolvet sitä, milloin ja missä on turvallista puhua omasta identiteetistään ja kokemuksistaan. Kaappi on sateenkaari-ihmisiin liittyvä metafora, jolla kuvataan sitä, piilottaako itsensä vai onko avoin identiteetistään. Turvallisessa ystäväpiirissä ei ole tarvetta piilotella seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään, mutta toisissa yhteyksissä on. Nuoret eivät itse välttämättä miellä olevansa kaapissa, mutta he eivät keskustele näistä asioista, elleivät tunne tilanteita kokonaisuudessaan turvallisiksi.
Koulumaailmassa nuoret tarkkailevat tarkasti, onko turvallista puhua sateenkaariasioista. Jotkut nuoret ovat aina olleet itsevarmoja ja suoraviivaisia sen suhteen, että he ovat juuri sellaisia kuin ovat eivätkä pelkää, miten ympäristö reagoi. Toiset taas haluavat ensin varmistaa, että voivat ilmaista itseään turvallisesti ennen kuin avautuvat.
Jos nuori kohtaa vähättelyä, mitätöintiä tai vihapuhetta koulussa, hän voi pidättyä puhumasta sateenkaariasioista suojellakseen itseään. Samanlaisia kokemuksia voi olla myös kotona. On nuoria, jotka ovat kertoneet, etteivät ole koskaan joutuneet piilottamaan sukupuoli-identiteettiään tai seksuaalista suuntautumistaan perheeltään. He ovat saattaneet keskustella näistä aiheista perheensä kanssa lapsuudesta asti tai ovat päättäneet puhua niistä vasta teini-ikäisenä. Toisaalta on nuoria, joiden perheissä on esiintynyt vihapuhetta ja mitätöintiä, ja he joutuvat pysymään kaapissa turvallisuutensa vuoksi.
Myös muut haitalliset normit voivat tehdä sateenkaarinuoren näkymättömäksi. Esimerkiksi yhteiskunnassa on voitu ajatella, ettei vammaisilla henkilöillä ole seksuaalista suuntautumista, sukupuoli-identiteettiä tai seksuaalisuutta.
Loisteella pohditaan usein sitä, miten tulla kaapista ulos eri tilanteissa ja ympäristöissä. Muut ihmiset ja yhteiskunta toisaalta painostavat nuoria kaappiin; sateenkaarinuoriin kohdistuu hetero-oletus ja sukupuolittamista tavalla, joka kaapittaa, jos nuori ei koe turvalliseksi korjata oletuksia. Tämä korostaa tarvetta rakentaa yhteiskuntaa ja ympäristöjä, jotka eivät oleta tai painosta nuoria määrittelemään itseään tietyllä tavalla. Eikä kaapista tuleminen ja turvallisuuden pohtiminen suinkaan pääty nuoruuteen. Tilanteet, joissa on harkittava, onko turvallista olla avoin omasta identiteetistään, jatkuvat usein aikuisuudessa.
Ulostuloja voi tulla peräkkäin
Nuorilta saamamme palaute kertoo, että he arvostavat vanhempiensa rohkaisua, kiinnostusta ja tukea, kun nämä ovat avoimia keskusteluille ja oppivat käyttämään nuoren toivomia termejä. On myös tärkeää kysyä nuorelta, haluaako hän puhua asiasta lisää juuri nyt vai myöhemmin, ja antaa tilaa hänen päätökselleen. Nuorten mielestä on tärkeää, että vanhemmat eivät vähättele tai mitätöi heidän kokemuksiaan ja tarpeitaan, vaan ilmaisevat kiitollisuutensa siitä, että nuori on luottanut heihin ja kertonut omasta identiteetistään ja kokemuksistaan.
Lasten ja nuorten vanhemmat ovat seuranneet yhteiskunnallisia muutoksia ja nähneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantumisen. Jotkut vanhemmat voivat ajatella, että homojen ja lesbojen oikeudet ovat jo kunnossa eivätkä ymmärrä, miksi heidän omat sateenkaarilapsensa ja -nuorensa tarvitsisivat tukea. Loisteen nuoret tuovat usein esiin, että toivoisivat vanhempiensa olevan paremmin perillä sukupuolen moninaisuudesta, erityisesti muunsukupuolisuudesta.
Kouluterveyskyselyn mukaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret eli transsukupuoliset, muunsukupuoliset tai intersukupuoliset, voivat kokea enemmän henkistä väkivaltaa kotona kuin homo-, lesbo- ja binuoret. Esimerkiksi tilanteissa, joissa nuori tulee kaapista ulos, jotkut vanhemmat saattavat hyväksyä helpommin sen, että heidän lapsensa on esimerkiksi homo kuin sen, että hän on transsukupuolinen. Nuoret saattavat ensin puhua seksuaalisesta suuntautumisestaan kotona ja sitten harkita, onko turvallista puhua sukupuoli-identiteetistään.
Lainsäädännön parantuminen ei itsessään poista vihamielisyyttä tai ennakkoluuloja sateenkaari-ihmisiä kohtaan eikä korjaa sukupuolta ja seksuaalista suuntautumista koskevia normeja. Vaikka sateenkaarioikeudet ovat edenneet, kohtaavat nuoret vihapuhetta ja vihatekoja erityisesti sosiaalisen median kautta. Vanhempien on tärkeää ymmärtää, että nuorten elinympäristö on erilainen kuin heidän ollessaan nuoria, ja heidän on tärkeä olla tietoisia tästä muutoksesta.
Kun keskustellaan nuoren seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä, vanhemman on tärkeää kysyä lapseltaan myös siitä, millaisia kokemuksia hänellä on esimerkiksi somessa tai ystäväpiirissään liittyen näihin aiheisiin.
Entä muu yhteisömme?
Sateenkaarilapsia syntyy kaikkiin yhteisöihin ja monenlaisiin perheisiin eri puolilla maailmaa. Tutkimusten mukaan henkistä väkivaltaa kohtaavat eniten ne sateenkaarilapset ja -nuoret, joiden perhe kuuluu laajempaan yhteisöön, jossa suhtaudutaan kielteisemmin tai salaten sateenkaari-ihmisiin.
Hengellisyys on Loisteen nuorten parissa merkittävä tekijä, joka altistaa turvattomuudelle. Ahtaat asenteet ja tiukat normit voivat johtaa henkiseen väkivaltaan, jota on mm. yhteisöstä ulossulkeminen, identiteettiin kohdistuva manipulointi ja niin sanottu painostus muuttumaan tai ”eheytymään”.
Jotkut sateenkaarinuoret elävät myös kulttuurien välissä. Moninaisuus voi näkyä myös kulttuurin ja uskonnon yhteydessä, ja nuoret saattavat joutua pohtimaan, miten tuoda esille sateenkaari-identiteettiään tällaisissa yhteisöissä. He saattavat kaivata yhteisöä, joka hyväksyisi heidät sellaisina kuin he ovat ja tunnistaisi samalla myös kulttuuritaustan tai hengellisyyden. Nuoret tarvitsevat siis tiloja, joissa he voivat olla ylpeästi sekä sateenkaarinuoria että tuoda esiin hengellisyyttään tai kulttuuri-identiteettiään.
Sateenkaarinuoret toivovat vanhemmiltaan hyväksyntää ja tukea oman ja turvallisen yhteisön löytymiseen. Viereisellä sivulla on listattu maksuttomia tuki- ja neuvontapalveluita nuorille ja heidän läheisilleen.
Nuorten toiveita vanhemmilleen
Jos lapsen identiteetti tulee ilmi vahingossa ja yllätyt, ota pieni aikalisä. Älä vähättele tai mitätöi lapsesi kokemusta vaan ole siitä aidosti kiinnostunut.Älä käytä sanaa vaihe tai muoti-ilmiö.
Me ei haluta opettaa kaikkea näistä asioista meidän vanhemmille. Tutkikaa asiaa itse ja hakekaa ajantasaista tietoa, mutta kysykää silti, että mitä tämä ja tämä termi juuri minulle tarkoittaa.
Mulla on omat tunteet ja vanhemmilla omat. En halua omien lisäksi kantaa vastuuta vanhemman ristiriidoista, surusta tai hämmennyksestä.
Älä sano ”sä oot hyvä tuollaisenakin” tai että ”kiva, kun kerroit ja mä rakastan sua silti” aivan kuin se, ettet rakastaisi, olisi ollut vaihtoehto. Tästä tulee olo, että olen huonompiarvoinen, kun mä kerroin tästä osasta mun identiteettiä. Sano mieluummin ”kiitos että uskalsit kertoa ja olin sen luottamuksen arvoinen”.
Ymmärrä, että keskustelu on lapselle merkittävä.
Selvitä translapsesi kanssa mitä hänen elämässään voidaan muuttaa, että hänen olis parempi olla. Tee yhteistyötä koulun kanssa ja pohdi nimiasiaa lapsesi kanssa. Auta ottamaan asia puheeksi sukulaisille, koulussa tai harrastuksissa.
Kasvurauha-oppaan muut artikkelit löydät Nuorten sivuilta.