Kesäkuu on kansainvälinen Pride-kuukausi, mutta Pride-tapahtumia järjestetään ympäri vuoden. Sateenkaari-ihmisten oikeudet voi huomioida monella tavalla omassa toiminnassaan.
Tutustu Priden historiaan ja tavoitteisiin
Pride on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeustapahtuma ja mielenosoitus sekä sateenkaarevan moninaisuuden juhlaa.
Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat muun muassa transsukupuoliset, ei-binääriset ihmiset, kuten muunsukupuoliset ja sukupuolettomat, transvestiitit ja intersukupuoliset. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat muun muassa homot, lesbot, bi- ja panseksuaalit ja aseksuaalit.
Priden yhteydessä järjestetään usein perinteinen marssi tai kulkue, johon osallistuu yllä mainittujen lisäksi myös sateenkaariperheitä, suhdevähemmistöjä ja muita ryhmiä.
Priden juuret ovat Stonewallin mellakoissa Yhdysvalloissa, jossa sateenkaari-ihmiset nousivat vastustamaan poliisin mielivaltaa 28.6.1969 alkaen. Tunnetuimpiin aktivisteihin kuului drag queen Marsha P. Johnson.
Näiden tapahtumien jälkeen sateenkaariliike alkoi järjestäytyä ja perustaa järjestöjä. Ensimmäiseksi alkoivat Gay Pride -nimellä kulkeneet tapahtumat. Mukana oli yhtä lailla sukupuolivähemmistöjä, kuten myös Stonewallin mellakoissa.
Suomessa taas Priden juuret ovat 70-luvulla alkaneissa Setan Vapautuspäivissä. Homoseksuaaliset teot dekriminalisoitiin Suomessa 52 vuotta sitten, mutta seksin suojaikärajat pidettiin korkeamalla ja asetettiin kehotukielto eli kotimainen sensuurilaki. Sateenkaariliike keskittyi kehotuskiellon kumoamiseen, asiallisen tiedon levittämiseen ja syrjinnän vähentämiseen.
Suomessa järjestetään vuoden 2023 aikana yli 40 Pridea eri puolilla maata. Tämä on jälleen uusi ennätys tapahtumien määrissä. Osa tapahtumista, kuten Arctic Pride, Pohjois-Karjala Pride ja Lahti Pride, on jo pidetty suurella menestyksellä. Suurin tapahtumista on Helsinki Pride -viikko 26.6.-2.7., jota järjestää Helsinki Pride -yhteisö ry (ent. HeSeta).
Setan puheenjohtaja Pekka Rantala totesi, että Pride on pohjimmiltaan mielenosoitus ihmisten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Nämä eivät vielä toteudu Suomessa, syrjintä on edelleen yleistä kaikilla elämänaloilla ja perus- ja ihmisoikeuksissa on parannettavaa.
“Niin kauan, kun yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät tosiasiallisesti toteudu kaikkien sateenkaari-ihmisten kohdalla, on Pride tarpeen. Tarvittaessa vaikka jokaisessa kunnassa, kylässä ja kaupungissa.”
Sateenkaariliputtaminen ei riitä
Monessa kunnassa ja organisaatiossa käydään parhaillaan keskustelua pitäisikö pride-kuukauden aikana liputtaa sateenkaarilipulla. Monissa kunnan- ja kaupunginvaltuustoissa keskustelu on äitynyt loukkaavaksi ja sateenkaari-ihmisiä leimataan ja nimitellään. Sateenkaariliputtaminen on ainoastaan minimi, mitä organisaatiot voivat tehdä – mitä niiden pitäisi tehdä!
Viranomaisilla, koulutuksen järjestäjillä, varhaiskasvatusyksiköillä sekä työnantajilla on nimittäin velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta. Niiden tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Yksi keino on symboliset eleet, kuten liputus, joilla osoitetaan, että yhteisöt tunnistavat sateenkaari-ihmiset osakseen ja kunnioittavat heitä. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan systemaattista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistä.
Yhdenvertaisuuslaki uudistuu nyt 1.6.2023 alkaen. Tämä on sateenkaari-ihmisille merkittävää siksi, että häirinnän määritelmä muuttuu siten, että häirintä voi kohdistua yksilön lisäksi myös ihmisryhmään eli sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että häirintää voidaan arvioida myös ilman häirintää kokenutta vähemmistöön kuuluvaa yksilöä. Kuka tahansa voi siis tehdä viranomaisille ilmoituksen, jos häirintää kohdistetaan ryhmänä sateenkaari-ihmisiin.
Olisitko valmis tekemään tällaisen ilmoituksen, kun huomaat sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa häirintää? Tästä päästääkin toiseen keskustelua herättäneeseen aiheeseen eli liittolaisuuteen ja Priden tukemiseen. Sateenkaari-ihmiset ovat kampailleet oikeuksiensa puolesta yli 50 vuotta samaan aikaan, kun heihin kohdistuu ennakkoluuloja, väheksyntää, hiljentämisyrityksiä ja vihaa. Liittolaisia (ally) tarvitaan puolustamaan sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja torjumaan vihaa ja ennakkoluuloja.
Ole liittolainen, vältä pinkkipesu
Mitä liittolaisuus on? Se on vastikkeetonta ja johdonmukaista sitoutumista sateenkaarioikeuksien edistämiseen, tuen tarjoamista sateenkaariliikkeelle ja -ihmisille sekä oman enemmistöstatuksesta johtuvien etuoikeuksien käyttämistä vähemmistöjen puolustamiseen. Liittolaisuutta ei siis voi ostaa – jos joku huomauttaa käsitteen käyttämisestä, on peiliin katsottava ja oltava valmis perustelemaan, miten edellä mainittuja asioita tekee.
Seta ei odota, että jokaisesta tulee liittolainen. Tarvitsemme liittolaisten lisäksi myös ihan tavallisia tukijoita. Mutta tukemisessakin on pohdittava vastuutaan. Ostatko sateenkaarikrääsän ison yrityksen valikoimasta ja postaat “rakkaus on rakkautta” -kuvan someen? Miten voisit tukea niin, että tuki kohdistuisi aidosti sateenkaari-ihmisille ja Priden järjestäjille?
Pinkkipesu tarkoittaa sateenkaariliikkeen ja sen tunnusten käyttämistä omissa hyötymistarkoituksissa tai muiden ihmisoikeusrikkomusten peittelemistä. Yritys esimerkiksi saattaa liputtaa sateenkaarilipuilla tai nostaa sateenkaari-ihmisiä mainoskampanjoihin, mutta pyrkii sillä liiketoiminnan kasvattamiseen ja maineen kiillottamiseen, eikä todelliseen yhdenvertaisuuden edistämiseen. Yritysten ja muiden yhteisöjen onkin osoitettava, miten ne todellisuudessa toimivat moninaisuuden puolesta.
Mutta entä jos on Pride-ensikertalainen eikä oma organisaatio ole vielä kovin pitkällä? Ei hätää, sateenkaaren värisestä logosta kesäkuussa se monilla alkaakin, muttei se saa jäädä siihen. On tärkeää olla valmis kertomaan omista arvoistaan ja osoittaa tämä myös siinä, ettei esimerkiksi anna vihapuheen rehottaa Pride-teemaisen somepostauksen yhteydessä. Sateenkaari-ihmisille tärkeää on tuki vuoden ympäri eikä vain kesäkuussa!
Book a drag queen!
Tukea voi myös osallistumalla lähelläsi olevaan Prideen ja erityisesti kaikkeen oheisohjelmaan marssien lisäksi! Keskustelutilaisuuksien lisäksi tarjolla oleva sateenkaarikulttuuri on moninaista ja sopii monenikäiselle.
Organisaation edustaja, hanki drag queen, lesbokuoro tai queer stand up -koomikko esiintymään tilaisuuksiin tai tarjoa seinätilaa ja korvaus sateenkaarevalle taiteilijalle esitellä töitään!
Yritys, tilaa yrityslahjat ja muistamiset sateenkaari-ihmisten omista yrityksistä sen sijaan, että annat rahasi kansainvälisten yritysten sateenkaaren värisille tuotteille.
Lahjoita nyt!
Sateenkaari-ihmisiin ja Pride-tapahtumiin kohdistuu voimakkaita ennakkoluuloja. Meillä on vielä paljon työtä tehtävänä, jotta pystymme muuttamaan niitä mieliä, jotka pitävät sateenkaari-ihmisiä edelleen poikkeavina, sairaina tai jopa vaarallisina.
Setan tehtävä on torjua ennakkoluuloja ja lisätä asiallista tietoa koko yhteiskunnassa. Olemme myös tukena, kun muiden maiden sateenkaari-ihmisiä ajetaan ahtaalle. Vaadimme myös ihmisarvon kunnioitusta ja painostamme Suomen valtiota aktiiviseen ihmisoikeuspolitiikkaan.
Emme ei aio sietää sateenkaari-ihmisiin kohdistuvia vihatekoja emmekä anna periksi. Tarvitsemme liittolaisia, tarvitsemme tukijoita, tarvitsemme lisää jäseniä ja tarvitsemme lisää äänekkäitä vaatimuksia yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta.
Erityisesti pienet paikalliset Pride-tapahtumat tarvitsevat taloudellista tukea – pienikin tuki voi olla merkittävä! Tukea voi antaa myös tarjoamalla organisaation tiloja Priden käyttöön tai pullakahvit tapahtumien osallistujille.
Tue työtämme sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolesta. Lahjoita klikkaamalla tästä.
Eliisa Alatalo
viestinnän asiantuntija
Kolme viimeistä vinkkiä
- Tutustu sateenkaarisanastoon ja Setan oppaaseen toimittajille, josta löydät myös sateenkaarilippujen värikoodit. Koodeja myös täällä. Käytössä on perinteisen lipun lisäksi kaksi uudempaa proggressiivista sateenkaarilippua. Suosittelemme niiden kaikkien käyttämistä.
- Opiskele perusasiat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta Setan peruskoulutusvideoista!
- Käytä monipuolista kuvastoa! Maksuttomat resurssit ovat paljon sateenkaarikuvia sisältävä Pexels, Setan kuvapankki tai juuri perustettu upea LGBTIQA+ -kuvapankki Flickerissä