Lauantain vastaisena yönä Oslossa tapahtui järkyttävä hyökkäys queerbaarin ulkopuolella. Väkivalta tappoi kaksi ihmistä ja 21 haavoittui. Oslon poliisi tutkii tapausta terroritekona. Seta ottaa osaa läheisten suruun ja osoittaa solidaarisuutensa Norjan sateenkaariyhteisöille.
Queerbaarit ovat aina olleet tärkeitä kokoontumispaikkoja sateenkaariyhteisöille, paikkoja, joissa omana itsenä oleminen on ollut helpompaa ja jossa on voinut löytää yhteisön, johon kuulua. Paikkoja, joissa on hetken voinut olla katsomatta olan yli ja skannaamatta tilan turvallisuutta. Sillä sitä monet meistä edelleen teemme: arviomme tilanne tilanteelta, onko täällä turvallista hengittää omana itsenään, kertoa kumppanista ja perheestä, pukeutua toisin kuin sukupuolinormit ohjaavat tai kertoa omasta sukupuolesta. Sateenkaari-ihmiset niin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa kokevat syrjintää ja väkivaltaa, valtaosaa siitä ei koskaan raportoida minnekään.
Noin kuukausi sitten kokoonnuimme pohjoismaisten sateenkaariaktivistien joukolla Oslossa. Tarve kokoontumiselle syntyi muun muassa siitä, että viime vuosina olemme todenneet samanlaisen sateenkaari-ihmisten oikeuksia vastustavan liikehdinnän vahvistuneen eri puolilla Pohjoismaita. Oikeuksillemme on aina löytynyt vastustajia, mutta vastustus on saanut viime vuosina aivan uudenlaista pontta.
Julkinen keskustelu äityy ajoittain todella raastavaksi ja näemme aktiivista poliittista toimintaa sateenkaari-ihmisten oikeuksien vastustamiseksi. Kuulemme poliittisia viestejä, jotka kyseenalaistavat oikeutemme ja legitimoivat sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa halveksuntaa ja vihaa. Ne pönkittävät myös erilaista vihaa lietsovaa ääriajattelua, jonka kohteeksi vähemmistöt usein joutuvat. Ennakkoluulot ja sanat eivät tapa välittömästi, mutta niiden luoma ilmapiiri vahingoittaa sateenkaari-ihmisiä sekä henkisesti että fyysisesti. Ne myös ylläpitävät syrjiviä lakeja ja käytäntöjä.
Paras tapa vastustaa kielteistä kehityssuuntaa on viedä läpi tarvittavia sateenkaari-ihmisten oikeuksia vahvistavia lainsäädäntöuudistuksia sekä muita toimia, joilla yhdenvertaisuutta vahvistetaan. Uudistuksia ei tule tehdä ennakkoluulot edellä vaan niin, että ne todella vahvistavat sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja hyvinvointia. Viranomaisten toimien lisäksi tarvitsemme myös selkeitä ennakkoluulot ja vihan tuomitsevia viestejä niin poliittisten ryhmien kuin uskonnollisten yhteisöjen johtajilta.
Sateenkaariyhteisöihin kohdistuva väkivalta järkyttää turvallisuudentunnettamme, se aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta. Se nostaa turhautumisen ja vihan siitä syrjinnästä ja väkivallasta, jonka tiedämme arkipäiväiseksi. Väkivalta ei kuitenkaan tee meitä näkymättömäksi. Ylitämme pelon, ahdistuksen ja vihan päivittäin vain ollessamme omia itsejämme. Onneksi meidän ei tarvitse olla yksin. Sateenkaariyhteisöt ympäri maailman luovat turvallisempia tiloja, joissa voimme jakaa raskaita kokemuksia ja voimaantua puolustamaan olemassaoloamme ja oikeuksiamme yhdessä.
Vaikka Pride-kulkue kiellettiin jälleen Istanbulissa, sateenkaarivihamielisen valtion hyökkäyssota estää Pride-marssien järjestämisen Ukrainassa ja virallinen Pride-kulkue peruttiin varotoimena Oslossa, väkivalta ei saa meitä tinkimään ihmisarvostamme ja oikeuksistamme. Jatkamme pitkäjänteisesti ja sisukkaasti työtä sen puolesta, että oikeus elää omana itsenään ilman pelkoa syrjinnästä ja väkivallasta toteutuu kaikille sateenkaari-ihmisille.
Kerttu Tarjamo
Setan pääsihteeri
Ahdistaako väkivalta? Tarvitsetko tukea?
Sateenkaariyhteisöön kohdistuva väkivalta voi jättää jälkensä ja tapahtunut voi vaivata pitkään. Älä jää yksin ajatustesi kanssa! Voit saada apua seuraavilta tahoilta.
Sateenkaarinuorten verkkonuorisotalo Loiste on avoinna koko kesän. Aukioloajat ja ohjelma päivitetään viikko kerrallaan @verkkonuorisotaloloiste Instagramiin ja Discordiin.
Sinuiksi-palvelu palvelee kesämaanantaisin ja Sinuiksi-chatit pyörivät. Puhelinpalvelu on avoinna maanantaisin klo 14-15 numerossa: 044 300 2355. Tarkat päivämäärät ovat: 04.07., 11.07., 18.07., 25.07. ja 01.08.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa kesäaikana sähköpostitukea ja -neuvontaa niille, joita sukupuolen moninaisuus koskettaa.
Lisäksi osaamiskeskuksen nuorten avoimet ryhmächatit sukupuolen moninaisuudesta pyörivät lähes koko kesän lukuun ottamatta 11.7. ja 18.7. Yksilöchattiin voi varata aikoja verkkosivuilta.
Akuutissa kriisissä auttavat valtakunnalliset kriisipalvelut olemme koonneet verkkosivuillemme. Nuorille suunnatut palvelut löydät täältä.