YK:n ihmisoikeuskomitea on arvioinut kansalais- ja poliittisten oikeuksien sopimuksen toimenpanoa Suomessa ja julkaissut suosituksensa Suomelle. Myös taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimusta (TSS) toteutumista tulee vahvistaa.
Järjestöt Seta mukaan lukien ovat nostaneet YK:lle useita sateenkaari-ihmisiä koskevia ongelmia esiin sekä kansalais- ja poliittisten (KP) oikeuksien että taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimuksen (TSS) toimeenpanon raportoinnissa.
Seta pitää annettuja suosituksia erittäin painavina. Ihmisoikeuskomitean suosituksiin kuuluu tärkeitä transihmisiin ja intersukupuolisuuteen liittyviä suosituksia sekä suosituksia yhdenvertaisuuslain vahvistamisesta ja viharikoksiin puuttumisen parantamisesta.
Ihmisoikeuskomitea on huolissaan henkilöihin kohdistuvasta sosiaalisesta leimaamisesta, syrjinnästä ja väkivallasta heidän seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä perusteella sekä sukupuolen juridisen vahvistamisen prosessin pitkästä kestosta sekä siihen liittyvästä lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta ja diagnosointiprosessista. Lisäksi komitea pitää ongelmana, että ”transseksuaalisuus” luokitellaan Suomessa edelleen mielenterveyden häiriöksi.
Komitea nostaa esiin myös alaikäiset ja on huolissaan siitä, että sukupuolen juridinen vahvistaminen ei edelleenkään olisi mahdollista alaikäisille transihmisille. Intersukupuolisten osalta komitea esittää huolensa, että intersukupuolisille lapsille tehdään Suomessa edelleen peruuttamattomia lääketieteellisiä toimenpiteitä. Komitean mukaan tällaiset toimet perustuvat usein stereotyyppiseen näkemykseen sukupuolirooleista, ja ne toteutetaan ennen kuin lapset ovat iässä, jossa he voisivat antaa täyden, vapaan ja tietoon perustuvan suostumuksensa.
Suomen tulee komitean suositusten perusteella tehostaa toimiaan kaikenlaisen seksuaaliseen suuntautumiseensa tai sukupuoli-identiteettiinsä perustuvan syrjinnän, väkivallan ja sosiaalisen leimaamisen poistamiseksi ja tarjota tehokkaita oikeussuojakeinoja tällaisten tekojen uhreille. Lisäksi Suomessa olisi luotava yksinkertainen ja saavutettava hallinnollinen menettely sukupuolen muuttamiseksi sopimuksen mukaiseksi.
Suomessa tulee komitean suosituksesta myös estää tehokkaasti peruuttamattomat lääketieteellisesti ei-välttämättömät toimenpiteet, erityisesti kirurgiset toimenpiteet, intersukupuolisille lapsille. Olisi myös varmistettava tehokkaiden oikeussuojakeinojen saatavuus tällaisten toimien uhreille.
Syrjinnän ehkäisyä viranomaistoiminnassa ja kouluissa tulee tehostaa
Taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitean lhbtiq-huomiot ja -suositukset koskevat tiedonkeruuta, yhdenvertaisuutta, asunnottomuutta ja oikeutta koulutukseen.
Setalle keskeinen tavoite on sateenkaarinuorten oikeus koulutukseen, jonka esteinä komiteankin mukaan kiusaaminen ja syrjintä ovat. Komitea ilmaisee huolensa Kouluterveyskyselystä ilmenevistä sateenkaarinuorten heikommista oppimistuloksista ja kiusaamisesta.
Komitea suosittelee, että kouluissa lisätään tietoa vähemmistöryhmistä, kielletään syrjintä, tarjotaan tarpeellista koulutusta ja ymmärrystä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaeista henkilökunnan keskuudessa. Kiusaamisen ja syrjinnän vastaisen toimenpideohjelman vaikuttavuutta tulee seurata ja tarkastella juurisyitä eri sosiaalisista ja kulttuurisista taustoista tulevien koulupudokkuudelle ja opinnoissa etenemiselle.
Myös Suomen asunnottomuustilanteen osalta komitea kiinnittää huomiota sateenkaari-ihmisiin. Suomen tulee ennaltaehkäistä sateenkaari-ihmisten asunnottomuutta tarjoamalla sosiaalista tukea ja varmistamalla syrjimättömyys asuntomarkkinoilla.
TSS-komitean mukaan Suomen tulee parantaa virallista tiedonkeruutaan, josta tulee käydä eritellysti ilmi syrjintäperusteiksi luetellut piirteet, ja parantaa niiden ryhmien tunnistamista, joilla on vaikeuksia harjoittaa taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksiaan. Komitea suosittaa, että tiedonkeruussa käytetään osallistuvia lähestymistapoja ja tarkoitumukaisia metodeja marginalisoitujen, vaikeasti laskettavien tai saavutettavien ryhmien tavoittamiseen.
TSS-komitea suosittelee myös, että yhdenvertaisuuslaissa ja muissa siihen liittyvässä lainsäädännössä laajennetaan niiden soveltamista kattamaan myös yksilöiden tekemä syrjintä ja tehostetaan syrjinnän ennaltaehkäisyä viranomaistoiminnassa. Suomen tulisi laatia vähemmistöjä osallistavasti rasismin ja syrjinnän vastainen toimenpideohjelma, jossa huomioidaan erityisesti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutuminen ja lisätään valtaväestöön kuulumattomien ryhmien näkyvyyttä kulttuurisen kunnioituksen lisäämiseksi.
Seta kommentoi suosituksia 22.4.2021 ilmestyvässä ihmisoikeusuutiskirjeessä. Tilaa uutiskirje tästä.