Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut raporttinsa sateenkaarinuorten vastauksista vuoden 2019 Kouluterveyskyselyyn. Raportti tarkastelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten tuloksia ja osoittaa merkittäviä eroja sateenkaarinuorten hyvinvoinnissa ja yhdenvertaisuuden toteutumisessa verrattuna muihin ikätovereihin.
Seta pitää ensiarvoisen tärkeänä, että Kouluterveyskysely pyrkii huomioimaan myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret. Tutkittu tieto edesauttaa sateenkaarinuorten tarpeiden tunnistamista. Valtakunnallinen, koko ikäluokan kattava kysely tekee myös näkyväksi sitä, että sateenkaarinuoria on joka kunnassa ja koulussa.
Raportti vahvistaa aiemmassa tutkimuksessa saatuja tuloksia: sateenkaarinuoret kokevat ikätovereita heikommaksi esimerkiksi hyvinvointinsa ja osallisuuden kokemuksensa, terveydentilansa, seksuaaliterveytensä ja kouluhyvinvointinsa. Seta pitää erityisen ongelmallisena sateenkaarinuorten kohtaaman väkivallan yleisyyttä, mielenterveyden ongelmien yleisyyttä sekä sitä, että nämä nuoret kertovat jääneensä vaille tarvitsemaansa tukea ja apua ikätovereita useammin.
Sateenkaarinuorten yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen vaatii systemaattisia, kohdennettuja toimenpiteitä ja nuorten kanssa työskentelevien osaamisen vahvistamista. Toimia tarvitaan ainakin mielenterveystyöhön, lastensuojeluun ja perhetyöhön, kouluihin ja vapaa-ajan toimintaan. Raportti kiinnittää huomiota siihen, että erityisesti sateenkaarinuorten mielenterveyden oireiluun ja väkivallan kokemusten tunnistamiseen ja varhaisen tuen tarjoamiseen tulee löytää ratkaisuja nopeasti. Tähän on helppo yhtyä.
Jokaisen nuorten kanssa työskentelevän organisaation tulisi huomioida sateenkaarinuoret yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyössään. Esimerkiksi koulumaailmassa opettajille tulee tarjota sekä perus- ja täydennyskoulutuksessa ihmisoikeuskasvatusta, johon sisältyvät sateenkaari-ihmisten oikeudet. Opettajat tarvitsevat myös tehokkaampia keinoja puuttuakseen homo- tai transvihamieliseen kiusaamiseen. Sateenkaarioppilaille tulee voida taata esimerkiksi turvalliset wc- ja pukutilat sekä asiamukainen tuki ja kohtelu opiskelijaterveydenhuollossa.
Seta haluaa kiinnittää erityistä huomiota lastensuojelun ja nuorisotyön rooliin: peräti 43 % sekä seksuaali- että sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista oli kertonut kohdanneensa henkistä väkivaltaa huoltajan taholta. Fyysistä väkivaltaa kotona oli kohdannut 19 % sukupuolivähemmistönuorista (9 % cissukupuolisista nuorista) ja 17 % seksuaalivähemmistöön kuuluvista nuorista (9 % heteronuorista) Väkivaltakokemusten yleisyys on tärkeä tunnistaa niissä organisaatioissa, jotka työskentelevät haavoittuvassa asemassa olevien nuorten kanssa.
Paljon voidaan tehdä jo kiinnittämällä huomiota nuorten moninaisuuteen ja lisäämällä tietoisuutta. Sateenkaarinuorten tilanteen parantamiseen tarvitaan kuitenkin myös resursseja. Seta kehottaa suhtautumaan vakavasti Kouluterveyskyselyn tuloksiin ja kohdentamaan tarvittavat resurssit sateenkaarinuorten hyvinvointia edistäviin tekoihin.
Lisätietoja
Kerttu Tarjamo
Pääsihteeri, Seta
kerttu.tarjamo@seta.fi
+358 50 309 8108
Sohvi Hellsten
Viestinnän asiantuntija, Seta
sohvi.hellsten@seta.fi
+358 50 572 3259