Tänään on kansainvälinen ei-binääristen ihmisten päivä. Juhlistamme ja teemme näkyväksi ihmisiä, joiden sukupuoli-identiteetti on jotain muuta kuin yksiselitteisesti nainen tai mies. Monet ei-binääriset käyttävät sukupuolestaan yhtä tai useampaa näistä nimityksistä: muunsukupuolinen, sukupuoleton, ei-binääri tai ei-binäärinen, sekä transsukupuolinen.
Kirjoittaja: Hippu Helminen. Hippu toimi Setan Sukupuolen moninaisuus -toimikunnassa ja on itsekin muunsukupuolinen.
Ei-binääristen päivän tarkoituksena on idean esittäjää lainaten: ”focuses on non-binary folks, our contributions to the world, and our issues, without lumping us in with men or women.” (1) (2)
Vapaasti suomentaen: tarkoituksena on ”keskittyä ei-binäärisiin ihmisiin ja meidän panokseemme maailmassa sekä kohtaamiimme asioihin ilman, että meitä sysätään binäärin sisälle, joko miehiin tai naisiin.”
Verkkofoorumin keskustelunavauksesta, vertaislähtöisesti organisoitunutta teemapäivää vietettiin ensimmäinen kerran 14.7.2012. Päivämääräksi valittiin tarkalleen kansainvälisten naisten- ja miestenpäivien puoliväli. Heillä on jo juhlapäivänsä. Miksei siis olisi myös ei-binäärisillä ihmisillä? (1)
”Ei-binääristen päivä on todella ansaittu juhlapäivä ei-binäärisille ihmisille ympäri maailman. Silloin voidaan juhlia juuri sitä, kuinka mahtavia he ovat omina itseinään. Ei-binääristen ihmisten oikeuksien puolesta on kuitenkin vielä paljon tehtävää, niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.” (3. vap. suomenn.)
”Ei-binäärisyyteni on aina näkymätöntä ellen itse tee työtä tullakseni nähdyksi. Se, kun joku muukin aktiivisesti tekee minua näkyväksi, tuntuu aina yhtä yllättävältä ja helpottavalta, kuin paino putoisi harteilta. Toivon, että jonain päivänä se ei ole enää yllättävää vaan normaalia.” (Luna, 25)
Olen näkymätön – ei sanoja, ei sukupuoltani
Kiitos kaikille teille, jotka haluatte jakaa kokemuksenne! Näin teemme yhdessä näkyväksi meitä ei-binäärisiä ihmisiä ja tuomme toiveemme julkisuuteen. Setan Sukupuolen moninaisuus -toimikunta toteutti kokemuksien keräämisen Facebookissa julkaistuina pyyntöinä. Siihen vastanneiden 12 ihmisen näkymättömyyden, huomioiduksi tulemisen sekä voimaantumisen kokemuksista saamme nyt kuulla.
”En ole kovin nuori, ja 90-luvulla sukupuolta koskeva käsitteistö oli köyhää. Jos teininä olisi ollut tarjolla käsite “sukupuolijoustava”, se olisi varmasti helpottanut elämää. Olisi voinut olla muutakin kuin vain huonosti roolitettu poika.” (Bambi, 37)
”Ympäristön paineet aikuisena, jolloin ihmisten ymmärtämättömyys on tehnyt vaikeaksi olla sitä mitä on.” (Ru, 54)
”Näkymättömyydestä. Kun ei ole mitään sukupuolta, kun en ole koskaan tuntenut olevani yhtään mies, sen perusteella että on penis ja en ole saanut olla nainen koska ei ole pimppiä? (Janni Verano, 47)
”Näkymättömyys alkaa jo kohdussa. Kunpa syntymättömiä lapsia ei sukupuolitettaisi genitaalien perusteella.” (Pau, 34)
Ei-binääristen ihmisten kokemukset piirtävät pala palalta kuvaa yhteiskuntamme sukupuolikäsitysten normatiivisuudesta.
”Ihmisten vahvat cisnormatiiviset oletukset muiden sukupuolesta. Vaikka suomenkielessä ei ole niin voimakkaasti sukupuolitettuja sanoja ja pronomineja, puheessa silti muunsukupuolisuus tai binäärin ulkopuolella oleminen harvoin tulee esiin.” (Varis, 43)
Vallitsevan “cis-normin” mukaan kaikilla on sukupuoli, sukupuoli-identiteetti. Se on joko nainen tai mies. Kaikki samaistuvat syntymässä määriteltyyn sukupuoleen sekä ilmaisevat sitä kulttuurissamme vakiintuneiden odotusten mukaisesti. Sukupuoli olisi pääteltävissä kehon sukupuolitetuista piirteistä. Siten se olisi aina pysyvä ja syntymässä määritellyn mukainen. Näin ollen me kaikki olisimme cis-ihmisiä.
Ihmisten sukupuoliin kohdistuu tällä tavoin ehdottomia ennakko-oletuksia. Koska ne kuitenkin yksinkertaistavat vahvasti moninaista todellisuutta, transihmisiä ei nähdä ja meistä tulee näkymättömiä. Ei-binääriset ihmiset jäävät normatiivisten todellisuuskäsitysten ulkopuolelle, koska meidän sukupuolen ja sukupuolettomuuden kokemuksemme eivät sovi toisensa poissulkevaan kahtiajakoon, olet joko nainen tai mies.
”Näkymättömyyden kokemusta luo se, että ihmiset eivät yleisesti pidä sukupuoli-identiteettiäni olemassa olevana, joten en uskalla tulla kaapista kuin kavereille. Välillä melkein itsekin uskon tämän olevan “vain vaihe”, koska en koe juuri dysforiaa. Tiedän kuitenkin ettei se ole, sillä olen tuntenut tismalleen näin jo ala-asteelta.” (Nemo, 21)
Ei-binääristen ihmisten näkymättömyys koskee sekä todellista että fiktiivistä maailmaa.
”Populaarikulttuurissa ei juurikaan näy muunsukupuolisia, mikä vaikuttaa ilmiön tunnettavuuteen (yllättävän moni luo asioista mielikuvia populaarikulttuurin pohjalta) ja myös aiheuttaa kokemuksen, ettei ole juurikaan peilauspintoja ja samaistuttavia hahmoja kirjoissa, sarjoissa, elokuvissa.” (Varis, 43)
Henkilökohtaisissa kokemuksissa ja eletyssä elämässä transihmisyys on kyllä ollut olemassa oleva.
”Kaksijakoiseen sukupuolikäsitykseen mahtumattomia ihmisiä on ollut aina ja kaikkialla, mutta meidän kulttuurissamme ei ole ennen aivan viime vuosia ollut sanoja, joilla voisimme tehdä itsemme näkyviksi – edes itsellemme.” (80-luvun lapsi, 37)
Minulla on aina ollut tunne, etten ole mies enkä nainen, mutten tiennyt sen olevan “mahdollista” ennen kuin ilmiöstä alettiin puhua myös Suomessa ja suomeksi. Tuntuu hullulta, että ei-binäärisyys leimataan nuorten muoti-ilmiöksi, vaikka kyse on vain siitä, että ihmisillä on vihdoin sanoja ja keinoja kertoa, keitä he ovat. Meitä on myös hyvin monen ikäisiä. Samalla olemme edelleen käytännössä näkymättömiä yhteiskunnassa.” (80-luvun lapsi, 37)
Olen olemassa, minua kunnioitetaan! – taiteesta tukea ja vertaisista voimaa
”Olen mitä olen. Näkyvyyteen vaikuttaa se että minua kunnioitetaan persoonana, teen itse myös niin.” (Ru, 54)
Ei-binääriset ihmiset voivat tehdä sukupuoltaan olemassa olevaksi ja kanssaihmisille näkyväksi valitsemalla sukupuoli-identiteettiään kuvaavan etunimen. Se on monille erittäin merkityksellistä.
“Nyt olen minä! Näin ajattelin, kun korjasin etunimeni”. (Hippu, 41. Kirjoittajan oma kokemus.)
Jos tuota hetkeä ei ole itse kokenut, nimen merkityksellisyyttä saattaa olla vaikeampi ymmärtää. Siitä huolimatta voit aina osoittaa arvostavasi toista puhuttelemalla häntä itse valitulla nimellä.
”Vastaanotolla lääkäri kysyi nimestäni. Kerroin miksi olen vaihtanut nimeni ja kerroin myös muunsukupuolisuudestani. Kävimme hyvän pitkän keskustelun josta jäi erityisen hyvä olo.” (Kuisma, 65)
”Etunimen vaihtaminen on minun oman itsetutkistelun paras lopputulos, ainakin toistaiseksi. Olen saanut vastauksia ja lisäkysymyksiä itsetutkisteluun netin vertaistuen kautta. Olette kaikki siinä palapelissäni tärkeitä paloja.” (Ru, 54)
Myös sanavalinnoillaan ja useammalla kuin kahdella vaihtoehdolla voi tehdä näkyväksi ei-binäärisiä ihmisiä ja kunnioittaa sukupuolten moninaisuutta.
”Toivoisin sukupuolineutraalia kielenkäyttöä, eli ei esim. puhuttaisi toisesta miehenä tai naisena, ellei se asiayhteyden vuoksi ole välttämätöntä.” (Nemo, 21)
”Joissain kyselyissä on nykyään sukupuolena vaihtoehto ’muu’.” (Varis, 43)
”Ei-binääristen ihmisten, muunsukupuolisten ja sukupuolettomien, näkymättömyyden kokemukset ovat erittäin yleisiä ja todella kipeitä. Edelleen joudumme kuulemaan, että meitä ei edes olisi olemassa. Muunsukupuolisuus olisi ainoastaan keksittyä, mielikuvituksen tuotetta. Tämä sattuu todella paljon, koska lainsäädännön näkökulmasta meitä ei todellakaan ole olemassa. Yhteiskunta ei ole virallisesti tunnustanut olemassaoloamme.” (Hippu, 41. Kirjoittajan oma kokemus.)
Tämä on yksi syy, miksi on tarvetta kolmannelle vaihtoehdolle sukupuolimerkintään henkilötiedoissa.
”Lähinnä se että Hetusta poistuisi jalkoväliin viittaava merkintä, tekisi muunsukupuolisista tasa-arvoisia.” (Janni Verano, 47)
Voimaannuttavissa kokemuksissa keskeisessä roolissa ovat vertaiset, niin samaistumisen kohteina kuin keskustelukumppaneina.
”Minulle kaikkein voimaannuttavin kokemus on ollut lukea Ursula Le Guinin scifi-klassikko Pimeyden vasen käsi, jossa on kokonainen planeetallinen ihmisiä, joilla ei ole sen kummempaa sukupuolta, vain seksiä ja lisääntymistä varten he muuttuvat muutamaksi päiväksi miehiksi ja naisiksi. En siis ole yksin kokemukseni kanssa.” (Talvi, 51)
”Ei-binääristen ihmisten TikTok-koosteiden katselu Youtubesta voimaannuttaa, sillä niissä näkee vertaisiaan ja ne ovat kekseliäitä ja hauskoja, tulee paremmalle tuulelle. 🙂 On myös hienoa, kuinka ihan muutaman vuoden sisällä Youtubeen on tullut valtavasti positiivisia videoita aiheesta.” (Nemo, 21)
”Vertaistuki voimaannuttaa. Ajatustenvaihto muiden ei-binääristen kanssa ja ylipäätään sukupuolen moninaisuuden tiedostavien ihmisten kanssa.” (Varis, 43)
Voimaannuttavaa on myös itselle erityinen, mielekäs tekeminen.
”Mua voimaannuttaa myös lukea sukupuolen moninaisuuden historiasta, koska vaikka ilmiö on vanha, ei sille ole ollut juurikaan sanoja ja näkyvyyttä omassa nuoruudessani.” (Varis, 43)
”Voimaannuttavia kokemuksia on paljonkin, mutta itselle esim. naturismi luonnon keskellä ja se on itsestä kivaa että ihmiset ihmettelee olematonta sukupuoltani, kun pukeudun esim. hameisiin jne.” (Janni Verano, 47)
Ei-binääristen ihmisten yhdenvertaisuuteen ja oikeuksien toteutumiseen on kuitenkin vielä matkaa.
”Transitioituessa oon saavuttanut sukupuolieuforiaa tuottavan ulkomuodon, ja samalla androgyyniys asettaa mut hyvin hankalaan rakoon yhteiskunnassa. On outo kokemus samanaikaisesti iloita siitä, että oon näkyvästi sukupuolten ulkopuolella, ja toisaalta kärsiä ahdistavista tilanteista, joihin valtakulttuurissa joudun juuri eniten rakastamieni piirteiden vuoksi. Mun sukupuolenkorjausprosessi on ollut valmis jo melkein vuosikymmenen, mutta maailma on vielä kesken.” (Kajo, 32)
Kuinka voisin huomioida ei-binääriset ihmiset?
”Small talk -tilanteita on helpottanut se, että kattokäsite “muunsukupuolinen” on vakiintunut yleiskieleen. Sen ansiosta nykyään ei välttämättä tarvitse selittää kiusallisia yksityiskohtia omasta sukupuolestaan saadakseen ei-queer-ihmiset ymmärtämään, että jätetään tästä läpänheitosta ne miesoletukset pois.” (Bambi, 37)
”Muunsukupuolinen” on myös sateenvarjo-käsite. Se kokoaa alleen ei-binääristen sukupuoli-identiteettien yksilölliset variaatiot. Käsite on vakiintunut 2010-luvulla suomenkieliseksi vastineeksi ”transgender” -käsitteelle, jota toki edelleen osa käyttää kuvaamaan sukupuoltaan. ”Muunsukupuolinen” myös yhdenmukaistaa merkityksiä. Englanninkielessä samaa tarkoittaa ”non-binary people”, kun taas ”transgender” viittaa transihmisiin.
1 Sukupuolia on enemmän kuin kaksi
Väärinsukupuolittaminen on iso ongelma ei-binäärisille ihmisille.
Älä oleta sukupuolta. Sitä ei voi päältä päin ulkopuolinen nähdä ja tietää. Se on jokaisen oma kokemus, mitä sukupuolta olen tai en ole. Muista myös, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi.
2 Sukupuolineutraalit nimitykset
Erilaiset nimitykset voivat tuntua pikkujutulta, jos ne eivät koske itseä. Mutta ei-binäärisille ne ovat erittäin merkityksellisiä. Kuulunko joukkoon vai jätetäänkö taas ulkopuolelle?
Sukupuolten moninaisuuden ja ei-binääriset ihmiset voi helposti huomioida, kun käyttää sukupuolineutraaleja nimityksiä. Niitä ovat esimerkiksi sisarus, vanhempi, ”hyvät kuulijat/osallistujat/vieraat”, ”sinä, jolla on punainen paita”.
3 Itse valitut nimet ja persoonapronominit
Käytä ihmisen itsensä valitsemia nimiä ja persoonapronomineja (muut kielet kuin suomi). Esimerkiksi englanniksi yleistä on valita they/them.
Kunnioita jokaisen oikeutta yksityisyyteen. Älä kysele ja vaadi selityksiä, miksi näitä pitää käyttää. Jokainen itse kertoo, jos haluaa.
4 Asiallinen, pätevä tieto
Tieto lisää ymmärrystä sukupuolten moninaisuudesta. Erityisesti ei-binäärisiä koskien tietoisuus on vähäisempää. Voit lisätä yleistä tietoisuutta sukupuolten moninaisuudesta ja ei-binäärisistä ihmisistä hankkimalla ja levittämällä paikkansa pitävää tietoa.
Suositeltavia tiedon lähteitä ovat muun muassa Seta, Sukupuolten moninaisuuden osaamiskeskus ja THL:n Tasa-arvotiedon keskus, Sukupuolten tasa-arvo -sivusto. Kirjoista suositeltavaa luettavaa on esimerkiksi “Näkymätön sukupuoli – Ei-binäärisiä ihmisiä”.
LÄHTEET:
(1) ”Calling for an International Non-Binary Gender Day”, Katje, 8.3.2012. Fierce Femme’s Black Market. https://femmesblackmarket.wordpress.com/2012/03/08/calling-for-an-international-non-binary-gender-day/
(2) Yllä olevaan alkuperäiseen lähteeseen viittaa mm. Nonbinary Wiki, ”International Nonbinary Day”. https://nonbinary.wiki/w/index.php?title=International_Nonbinary_Day&useformat=mobile
(3) Esimerkkinä ei-binääristen päivästä aiemmilta vuosilta kansainvälinen julkaisu. https://www.gaystarnews.com/article/non-binary-day-allies/#gs.b0zrkg
(4) ”Sateenkaari-sanasto”, Seta.
(5) ”Transsukupolisuus”, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus.
(6) ”Muunsukupuolisuus”, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus.