Sosiaali- ja terveysministeriön alainen Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) pyysi 14.4.2020 asti kommentoimaan julkaisemiaan hoitosuositusten luonnoksia sukupuolidysforian hoidosta Suomessa. Setan näkemys on, että suositusluonnokset nykymuodossaan vakiinnuttaisivat joitain hoitokäytäntöjä, mutteivät toisi merkittäviä parannuksia transhmisten saamaan terveydenhoitoon.
Palveluvalikoimaneuvostossa on valmistelussa kaksi eri hoitosuositusta koskien sukupuolidysforian vuoksi terveydenhoitoon hakeutuvien henkilöiden palveluita. Toinen luonnoksista koskee muunsukupuolisia aikuisia ja sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevia lapsia ja nuoria. Toinen luonnos koskee puolestaan transsukupuolisia aikuisia. Seta on lähettänyt PALKOlle yksityiskohtaiset kommenttinsa luonnoksiin. Setan mukaan erityisesti suositusten hoitoonohjauspolut heikentäisivät transihmisten oikeutta asiantuntevaan terveydenhoitoon suhteessa muuhun väestöön.
Hoitosuositusten luonnokset siirtäisivät vastuuta sukupuolidysforian hoidon tarpeen arvioinnista HUSin ja TAYSin sukupuolidysforian hoitoon erikoistuneilta poliklinikoilta perusterveydenhuoltoon. Perustason terveydenhuollossa ei nykyisellään ole riittävää erityisosaamista sukupuolidysforiasta kärsivän potilaan hyvän hoidon toteuttamiseksi. PALKOn luonnoksessa ehdotettu muutos lisäisi siis potilaiden asettamista keskenään eriarvoiseen asemaan, kun lainsäädännössä vahvistettu oikeus päästä erikoissairaanhoidon piiriin kyseenalaistuu. Muutos lisää riskiä oikea-aikaisen turvallisen hoidon viivästymiselle.
Alaikäisten ja muunsukupuolisten aikuisten hoitosuositusluonnoksessa on ongelmallista esimerkiksi paikallisen oppilas- ja sosiaalihuollon roolin korostaminen lasten ja nuorten kohdalla. Sote-alalla ei valitettavasti voida näiltäkään osin taata sensitiivistä ja asiantuntevaa palvelua, jos henkilökunnan osaamisen kehittämiseen ei panosteta merkittävästi. On sinänsä myönteistä, että suositukset tukisivat muunsukupuolisten dysforian hoitoa julkisessa terveydenhuollossa ja vahvistaisivat kehitysikäisten omaa hoitopolkua ja mahdollisuutta varhaiseen arvioon.
Transsukupuolisia aikuisia koskevassa hoitosuosituksessa jaotellaan Setan mielestä tarpeettoman yksioikoisesti lääketieteelliset hoidot, kuten kirurgiset toimenpiteet, välttämättömiin ja ei-välttämättömiin. Lisäksi palveluvalikoiman rajaus jättää joitakin potilaita tilaan, jossa heidän kehossaan on heidän oman toiveensa vastaisesti sekä mies- että naissukupuolelle tyypillisiä piirteitä, vaikka olisi olemassa lääketieteellisiä hoitoja identiteettiin sopivan sukupuolityypillisyyden saavuttamiseksi.
Yksityiskohtaiset kommenttimme suositusluonnosten sisältöihin löytyvät tästä lausunnosta.
Seta katsoo, että hoitolinjauksia olisi syytä arvioida tarkasti siitä näkökulmasta, kuinka niissä toteutuu yksilön oikeus terveyteen. Oikeus terveyteen on keskeinen ihmisoikeusperiaate, joka on kirjattu YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimukseen sekä Euroopan sosiaaliseen peruskirjaan. Seta kehottaa PALKOA huomioimaan suositusluonnokseen tulleet järjestöjen, potilaiden ja potilaiden omaisten kommentit huolellisesti, jotta uudet suositukset sekä vahvistaisivat sukupuolidysforian nykyisiä hoitokäytänteitä että toisivat myös parannuksia hoitoon.