Tällä viikolla on vietetty aseksuaalisuuden viikkoa, jolloin tehdään näkyväksi aseksuaalisuuteen liittyviä näkökulmia ja aseksuaalien omaa ääntä. Setan haastattelema Savu Rökman toivoo, että ihmisillä olisi enemmän tietoa aseksuaalisuudesta ja että siitä kerrottaisiin peruskouluissa.
”Haluan myös saada enemmän aseksuaaleja roolimalleja mediaan. Todella harva esimerkiksi televisiosarjojen hahmo on aseksuaali, ja monesti aseksuaalisuus esitetään vikana tai outoutena. Aseksuaalisuus pitää esittää yhtä neutraalina asiana, kuin ei-aseksuaalisuuskin esitetään”, Savu Rökman sanoo.
Aseksuaalit ovat pitkään olleet Setan jäsenjärjestöjen toiminnan piirissä, mutta eivät vielä järjestäytyneitä omaksi yhdistyksekseen. Aseksuaalit ovat suoraan ja Setan jäsenjärjestöjen kautta vaikuttaneet viime vuosina erityisesti siihen, että aseksuaalisuus näkyisi teemana Setan toiminnassa ja vaikuttamistyössä, sillä Seta koetaan Suomessa toimijaksi, jolle tiedon jakaminen aseksuaalisuudesta ja aseksuaalien hyvinvoinnin edistämisestä kuuluu.
Valtakunnallinen Seta on kutsunut kokemuskouluttajia työntekijäpäiväänsä sekä järjestänyt 29.9.2018 pyöreän pöydän keskustelun aseksuaalien tarpeista ja toiveista. Setan ammattilaisille suunnatuissa koulutuksissa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta käsiteltäessä kerrotaan myös aseksuaalisuudesta.
Seksuaalikasvatus ei Suomessa ota huomioon aseksuaalisuuden kirjoa. Normit liittyen ihmisten läheis- ja rakkaussuhteisiin ja seksikäyttäytymiseen ovat tiukassa ja haittaavat ja vaikeuttavat monen elämää ja heikentävät hyvinvointia. Aseksuaalisuutta tehdään näkyväksi muun muassa purkamalla suhdenormia. Suhdenormit määrittävät, että parisuhteeseen kuuluisi aina seksi, jota tulisi olla vain oman kumppanin kanssa. Sama normi jättää näkymättömiin myös monisuhteiset ihmiset. Tässä norminpurkutyössä voidaan hyödyntää esimerkiksi Setan kehittämää Normipyöritys-menetelmää.
”Normipyöritys-menetelmä on otettu koulutuksissa hyvin vastaan ja todettu hyväksi keinoksi tiedostaa normeja, jotka vaikuttavat sekä yhteiskunnassa että monen omassa elämässäkin. Se, että on monin eri tarinoin sanottu ääneen, ettei tarvitse seurustella tai että suhteisiin ei seksin tarvitse kuulua, on ollut monelle tarpeellinen viesti”, sanoo koulutussuunnittelija Marita Karvinen.
“Haluamme Setassa lisätä asiallista tietoa aseksuaalisuudesta ja näyttää aseksuaalisuus osana seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden kirjoa. Haluamme myös toimia järjestönä niin että aseksuaalit kokevat itsensä jatkossa tervetulleeksi Setaan ja sen jäsenjärjestöihin, joissa muutamissa onkin jo paljon kattojärjestöä pidempään onkin jo pitkään ollut hienoa aseksuaalisuuteen liittyvää toimintaa”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo kertoo.
Aseksuaaleille vertaistoimintaa järjestävät tällä hetkellä Jyväskylän Seta, Turun Seta, Oulun Seta ja Pirkanmaan Seta. Pirkanmaan Setan hallinnoiman Sinuiksi-palvelun vertaisvälityksen kautta voi keskustella puhelimitse aseksuaalivertaisen kanssa ja verkkosivujen kysy-vastaa-palstalla on aseksuaalisuutta koskevia pohdintoja ja niihin asiantuntijoiden vastauksia. Aseksuaalien suljetussa Facebook-ryhmässä voi keskustella aseksuaalisuudesta vertaisten kanssa.