Suomen sijoitus koheni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen maavertailussa
Seta: Ihmisoikeusuudistukset hallitusneuvotteluihin
ILGA-Eurooppa-järjestön tänään julkaiseman vertailun mukaan Suomi on vuonna 2015 Euroopan 13. paras maa hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien toteuttamisessa. Suomen sijoitus nousi vuodessa 4 pykälää. Sijoitusta paransivat vuodenvaihteessa voimaan tulleet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakiuudistukset sekä ulkomaalaislain uudistus. Sen sijaan translain ihmisoikeusongelmat, vanhemmuuden vahvistamisen hankaluus ja hlbti-toimintaohjelman puuttuminen vähentävät Suomen pisteitä. Nämä asiat tulisi ottaa hallitusneuvotteluissa uuden hallituksen agendalle.
Suomessa on toteutunut 62 % ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista, kun vuosi sitten luku oli 45 %. Suomesta puuttuu yhä muun muassa ihmisoikeusperustainen translaki, äitiyslaki, toimet intersukupuolisten henkilöiden aseman parantamiseksi sekä toimenpideohjelma hlbti-kysymyksissä. Myöskään avioliitto- ja adoptiomahdollisuus samaa sukupuolta oleville pareille eivät vielä ole voimassa, vaikka eduskunta on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain. Vertailun paras maa oli jälleen kerran Iso-Britannia. Toiseksi paras oli Belgia, ja kolmanneksi nousi merkittäviä muutoksia lainsäädäntöönsä tehnyt Malta. Suomen edellä ovat lisäksi Ruotsi, Kroatia, Espanja, Alankomaat, Norja, Tanska, Portugali, Ranska ja Islanti. Suomi on siis yhä Pohjoismaiden peränpitäjä hlbti-oikeuksien edistämisessä.
ILGA-Eurooppa julkaisi samalla maakohtaisen raportin Euroopan maiden kehityksestä hlbti-ihmisten oikeuksissa viime vuonna. Suomen osalta raportissa nostetaan lakiuudistusten lisäksi esiin muun muassa Tahdon2013-kampanja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta sekä arkkipiispan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille esittämä anteeksipyyntö. Raportti tarjoaa tiiviissä ja helposti ymmärrettävässä muodossa ajantasaista tietoa kunkin Euroopan maan tilanteesta.
Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää iloitsee Suomen sijoituksen noususta, mutta muistuttaa, että moni tärkeä uudistus jäi uudelle hallitukselle. ”Suomen pitäisi olla ihmisoikeuksien kärkimaa, mutta hlbti-asioissa muualla on tapahtunut nopeampaa edistystä. Toivon, että uusi hallitus vie translakiuudistuksen loppuun ja laatii hlbti-asioista toimintaohjelman, johon kootaan eri hallinnonaloilla tarvittavat toimet. Yhdenvertaisuus on myös tuotava ihmisten arkeen kouluihin, työpaikoille ja vanhainkoteihin. Uudet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolait antavat tähän oivan pohjan.”
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestön ILGA-Eurooppa julkaisi nyt neljättä kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne toteuttavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Pistetaulukon rakennetta on hiukan muutettu edellisestä vuodesta, joten pisteet eivät ole suoraan verrannollisia edellisvuoteen, mutta maiden keskinäiset sijoitukset ovat vertailukelpoisia.
Sunnuntai 17.5. on kansainvälinen homo-, bi- ja transfobian vastainen päivä (IDAHOT). Päivän tienoilla järjestetään ympäri maailmaa tempauksia ja tapahtumia. Suomessa muun muassa Setan jäsenjärjestöt Pirkanmaan Seta ja Sateenkaariyhdistys Malkus ry järjestävät Tampereella tapahtuman, johon kuuluu kahvitilaisuus, muistokulkue ja muistohartaus. Päivän kansainvälinen teema on sateenkaarinuorten hyvinvointi.
Materiaali:
Kaikki ILGA-Euroopan vuosiraportin tieto on saatavilla Rainbow Europe -sivustolla.