YK:n kidutuksen vastainen komitea: transnuorten tilanne hälyyttävä Suomessa

YK:n kidutuksen vastainen komitea: transnuorten tilanne hälyyttävä Suomessa

Seta ja Trasek osallistuivat parhaillaan YK:n kidutuksen vastaisen komitean (CAT) kuulemiseen Suomen ihmisoikeustilanteesta Genevessä. Komitean jäsen ja raportoija Sapana Pradhan-Malla otti komitean vastauksessa esiin kansalaisjärjestöjen eilen luovutetun raportin tiedot. Raportoija korosti useita kertoja, että transihmisten pakottaminen tarpeettomiin lääketieteellisiin hoitoihin ja psykiatriseen arviointiin johtaa usein elämänmittaiseen psyykkiseen ja fyysiseen kipuun, jota voi verrata kidutukseen ja kaltoinkohteluun.

Komitea totesi, että tässä valossa on huolestuttavaa lukea tilastoja transihmisten hyvinvoinnista ja tilanteesta Suomessa, varsinkin transnuorten osalta. Suomen delegaatiolta kysytään millaisia askelia on otettu hälyyttävien lukujen eli transnuorten itsemurhaan ja itsensä vanhingoittamiseen liittyvien ajatusten vähentämisessä.

CAT-komitea otti esiin myös vuonna 2014 työskennelleen sosiaali- ja terveysministeriön translakityöryhmän pohdinnan uudistaa translakia siten, että sukupuolen juridinen vahvistaminen olisi mahdollista ilman lääketieteellistä lausuntoa ja että sterilisaatiovaatimus poistettaisiin – jotta prosessi olisi Euroopan neuvoston 2015 antaman suosituksen mukaan nopea, läpinäkyvä ja saavutettava. Suomen delegaatiolta kysytään mitä, jos mitään, konkreettisia toimenpiteitä on otettu, jotta hallitus varmistaa translain uudistamisen.

Myös intersukupuolisten kehollisen koskemattomuuden toteutumiseen puututtiin. Komitean mukaan intersukupuolisiin lapsiin kohdistuva sukupuolta normalisoiva kirurgia ja hoitokäytännöt loukkaavat kehollista koskemattomuutta ja leikkausten on loputtava. Suomen delegaatiolta pyydetään intersukupuolisten hoitokäytäntöjen arvioimista: mitä aloitteita hallitus on tehnyt hoitokäytäntöjen arvioimiseksi.

YK:n kidutuksen vastainen komitea tarkastelee Suomen tilannetta hallituksen ja kansalaisjärjestöjen toimittamien raporttien ja Genevessä järjestettävien kuulemistilaisuuksien pohjalta. Komitea antaa Suomen hallitukselle suositukset ihmisoikeustilanteen kehittämiseksi noin 1–2 kuukautta kuulemisen jälkeen.

Lisätietoa Gevessä paikalla olevilta järjestöjen edustajilta:

Panda Eriksson
panda@trasek.fi

Kuva: Järjestöjen edustajat Kasper Kivistö (vasemmalla) ja Panda Eriksson seuraavat Suomen virallista kuulemista Genevessä.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design