Yhdenvertaisuussuunnittelua vauhditetaan urakalla kuluvalla viikolla

Yhdenvertaisuussuunnittelua vauhditetaan urakalla kuluvalla viikolla

Palkansaajakeskusjärjestöt, yhdenvertaisuusvaltuutettu ja joukko yhdenvertaisuusalan järjestöjä Seta mukaan lukien kutsuvat työpaikkoja mukaan yhdenvertaisuuden vauhditusviikkoon 14.–18. marraskuuta. Vauhditusviikko järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Yhdenvertaisuuslaki uudistui viime vuoden alussa. Uudistus merkitsee vahvempaa syrjintäsuojaa ja kaikki työnantajat velvoitettiin edistämään yhdenvertaisuutta. Vähintään 30 työntekijän työpaikat ovat jatkossa velvollisia tekemään yhdenvertaisuussuunnitelman.

Aiemmin työnantajilla on ollut velvollisuus laatia vanhan tasa-arvolain mukaan tasa-arvosuunnitelma naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistämiseksi. Samaan aikaan yhdenvertaisuuslain kanssa uudistuneen tasa-arvolain syrjintäsuoja kattaa nyt myös sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun ja kehollisten piirteet.

Kuvassa on Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo, joka sanoo, että Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelulla varmistetaan moninaisuus ja tehdään työpaikoista sellaisia, joissa jokainen työntekijä voi loistaa omana itsenään.

”Hyvä käytäntö olisi, että seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun osalta yhdenvertaisuuden edistäminen löytyisi samasta dokumentista. Työnantajien kannattaakin pohtia, josko yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosunnitelma kannattaisi tehdä yhdeksi asiakirjaksi tai ainakin samaan aikaan”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Yhdenvertaisuuden vauhditusviikko toteutetaan yhteistyössä Syrjinnästä vapaa alue -kampanjan kanssa. Kampanjassa esimerkiksi työyhteisöt voivat sitoutua ja julkisesti julistautua syrjinnästä vapaiksi alueiksi. Lue lisää: http://www.yhdenvertaisuus.fi/kampanjat/syrjinnasta_vapaa_alue/

Vauhditusviikolla työpaikka esimerkiksi voi esimerkiksi:

– julistautua Syrjinnästä vapaaksi alueeksi
– etsiä edellisen yhdenvertaisuussuunnitelman ja käydä päivitystyöhön
– kertoa somessa hyvän käytännön, miten yhdenvertaisuutta on edistetty.

Vauhditusviikolla järjestetään myös seminaari sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumisesta työelämässä. Seminaari on osa TransHelsinki-viikkoa.

#vauhditusviikko
#syrjinnästävapaa

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design