Vuoden sateenkaarinuori palkitaan Tampereella

Vuoden sateenkaarinuori palkitaan Tampereella

Tämä viikko on pyhitetty Pirkanmaan Pridelle, jossa kohtaavat manselaiset murteet, ihmisoikeudet ja hauska yhdessäolo. Päätapahtumassa 11.6. julistetaan myös Vuoden sateenkaarinuori, jota myös minä Setan nuorisotoimikuntalaisena olen ollut valitsemassa. Jännää! Viime vuonna palkinto osui aivan nappiin, ja sen sai Mio Kivelä toimistaan evankelis-luterilaisen kirkon piirissä. Tänä vuonna taistelu palkinnosta oli erittäin tiukka ja tasainen. Emme miettineet nuorisotoimikunnan kanssa vain palkinnon saajaa, vaan myös kriteereiden tarkentamista.

Mitä vaaditaan, jotta voi saada Vuoden sateenkaarinuori -palkinnon? Mihin tällaista palkintoa edes tarvitaan?

Nuorten sateenkaaritietämys – jos sitä siksi voi kutsua – on kasvanut vuosi vuodelta. Nykyään ei ole enää niin paha olla homo tai bi, mutta silti nuorten keskuudessa esiintyy homo- ja transfobiaa. Ongelmallisia eivät ole kuitenkaan pelkästään sateenkaarinuoren suhteet toisiin nuoriin vaan myös aikuisiin. Itsekin olen kuullut äidiltäni monet ”et voi olla vielä varma” ja ”kasvat vielä ulos tuosta pelleilystä” -kommentit. Samaan aikaan moni nuori sateenkaariaktiivi saattaa tuntea aikuisten Setan, ison ja suuren pääorganisaation, pelottavana ja vaikeasti lähestyttävänä. Joskus nuorista saattaa tuntua, ettei heillä ole vaikuttamismahdollisuuksia yhtä paljon kuin aikuisilla, vaikka todellisuudessa mahdollisuudet olisivatkin samat.

Vuoden sateenkaarinuori -palkinnon tarkoituksena on siis myös lisätä nuorten itsevarmuutta Setan toiminnassa, helpottaa yhteistyötä ja tuoda esille nuorten ongelmia sekä suhteessa aikuisiin ja toisiin nuoriin. Tuoda nuoria esille. Näitä samoja tavoitteita on myös nuorisotoimikunnalla, johon minäkin tällä hetkellä kuulun.

Toivoisimme, että Vuoden sateenkaarinuori -palkinnosta tulisi jokavuotinen perinne, jossa palkittaisiin aina aktiivisia ja innokkaita ihmisoikeuden puolustajia. Jokainen nuori, joka edustaa vähemmistöjä, toimii jollakin tavalla ihmisoikeuksien puolestapuhujana. Moni sateenkaarinuori toimii esimerkiksi nuortenryhmän vetäjinä, kouluvierailijoina – tai juuri niin kuin Mio Kivelä teki, kiven kovana ammattilaisena, joka avaa silmiä myös niissä yhteisöissä, joissa sateenkaarevuus on vielä tabu.

Vuoden sateenkaarinuori palkitaan siis tänä lauantaina, 11.6. Pirkanmaan Priden päätapahtumassa Tampereella. Palkintoa on jakamassa nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Sakris Kupila. Kaikki innokkaasti mukaan!

Mika Karhu
Setan nuorisotoimikunnan jäsen

Kuvassa nuorisotoimikunnan jäseniä vasemmalta oikealle: Irina Toukko, Riina Mattila, Miska Karhu ja Sakris Kupila.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design