Vinokinot tulevat jälleen!

Vinokinot tulevat jälleen!

Suomen ainoa seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali Vinokino tarjoaa tänäkin vuonna ohjelmistossaan elokuvia, joita ei ole mahdollisuus valtavirrassa nähdä. Vinokinon päätapahtumat ovat perinteisesti Turussa 23.–25.10. ja Helsingissä 6.–8.11. Vinokino-elokuvia on nähtävissä myös Oulussa 11.–13.12.

Nånting måste gå sönder on kahden nuoren rakkaustarina, androgyynisen Sebastianin ja itsensä heteroseksuaaliksi kokevan Andreaksen. Yhdessä he pakenevat siistiä, ruotsalaista Ikea-yhteiskuntaa intohimoiseen rakkauteen, ainakin hetkeksi. Saga Becker palkittiin Ruotsissa Guldbaggen-naispääosapalkinnolla 2015. Erityisen merkittäväksi asian tekee se, että Saga Becker on ensimmäinen ruotsalainen transsukupuolinen palkinnon voittanut näyttelijä.

Queerpiirejä ihastuttanut feikkitraileri Dyke Hard on vihdoin tehty koko illan elokuvaksi. Vinokino ylpeänä esittää sen ensimmäisenä Suomessa. Arvaamattomat juonenkäänteet ja tekijöiden selvä rakkaus b-elokuviin tekevät kokonaisuudesta erittäin nautittavan. Ruotsalaisen Bitte Anderssonin kreisi musikaalikomedia Dyke Hard on vuoden piristävin elokuvatapaus!

Desiree Akhavanin Appropriate Behavior on syvällisen kevyt elokuva Brooklynissa asuvan nuoren naisen urbaanista elämästä. Ohjaaja, käsikirjoittaja Desiree Akhavan näyttelee itse päähenkilö Shiriniä, jonka osa täydellisen persialaisen perheen tyttärenä ei ole helppo. Shirin tasapainottelee erilaisten vaatimusten edessä; perhe ei tiedä hänen biseksuaalisuudestaan ja hänen ex-tyttöystävänsä ei voi ymmärtää miksi Shirin ei kerro asiasta.

Vinokino tuo Suomen ensi-iltaan Maya Newellin ohjaaman hienon dokumentin Gayby Baby (2015). Dokumentissa seurataan neljän lapsen elämää –Gusin, Ebonyn, Mattin ja Grahamin– joiden kaikkien vanhemmat sattuvat olemaan homoseksuaaleja. Ohjaaja Maya Newell on itse sateenkaariperheen lapsi, joka halusi tuoda poliittiseen keskusteluun uuden tärkeän näkökulman, lasten näkökulman.

Dokumentti Children 404 kertoo yksinkertaisesti ja vahvasti internet-ryhmästä, joka  tarjoaa apua marginalisoidulle LGBT-nuorisolle. Elokuva kuvaa Venäjän synkkää ihmisoikeustilannetta nuorten kokeman syrjinnän kautta.

To be Takei, Queens and Cowboys, Hole-bändin rumpalista Patty Schemelistä kertova dokumentti Hit So Hard, S & M Sally, Land of Storms, Out in the Night, Tru Love ja hillitön splatterkomedia You’re Killing Me, kuuluvat myös ohjelmistoomme.

Pitkien elokuvien lisäksi mukana on kolme lyhytelokuvakoostetta.

www.vinokino.fi
www.facebook.com/vinokino
www.twitter.com/vinokinofest

Vinokino-elokuvafestivaali on perustettu vuonna 1991, ja järjestetään tänä vuonna jo 24. kerran. Järjestäjänä toimii Turun seudun Seta ry. Festivaali keskittyy seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviin elokuviin ja dokumentteihin.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design