Vähemmistöön kuuluva maahanmuuttaja sulkeutuu liian usein syvälle kaappiin

Vähemmistöön kuuluva maahanmuuttaja sulkeutuu liian usein syvälle kaappiin

Pride-viikon aikana ihmisoikeusjärjestöt, poliittiset toimijat ja rivikansalaiset puhuivat ja marssivat yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Maahanmuuttajien piirissä sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvat henkilöt joutuvat usein haastavaan tilanteeseen: vaikka liberaali Suomi antaisikin mahdollisuuden itsensä ilmaisuun ja vapauteen, voi kulttuurinen tausta olla raskas taakka. Moni maahanmuuttaja jääkin syvälle kaappiin ja elää jopa kaksoiselämää.

Monet yhteisöt rajoittavat jäsentensä seksuaalista käyttäytymistä. Erityisesti nuorten kannalta on vahingollista kun yhteisö suhtautuu jyrkän tuomitsevasti esimerkiksi esiaviolliseen seksiin ja homoseksuaalisuuteen. Tämä voi pahimmassa tapauksessa johtaa mielenterveysongelmiin ja jopa itsetuhoisuuteen.

Esimerkiksi muslimiyhteisölle homoseksuaalisuus on haastava teema. Islam tuomitsee avioliiton ulkopuoliset suhteet ja joidenkin tulkintojen mukaan homoseksuaalisuus on aviorikostakin pahempi synti. Kuitenkin monet islam-tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että homofobia ei tule islamista, sillä koraanista ei löydy suoranaista homokieltoa. Homofobialla on siis pikemminkin kulttuurinen tausta, joka kiteytyy tiettyjen ryhmien patriarkaaliseen perinteeseen. Esimerkiksi miehen roolin kyseenalaistaminen on paheksuttavaa ja siihen reagoidaan myös voimakkaasti. Homous ei kuulu tähän mieskuvaan.

Maahanmuuttajaperheet ovat länsimaissa kahden arvomaailman välissä. Miten esimerkiksi muslimitaustaiset homoseksuaaliset selviävät? Usein he menevät naimisiin ja saavat lapsia, samalla eläen ja toteuttaen seksuaalisuuttaan kaksoiselämän kautta.

Minun Suomessani kenenkään ei pidä hävetä omaa identiteettiään tai vähemmistöön kuulumistaan. Maahanmuuttajilla tulee oikeus olla vapaasti oma itsensä – vaikka kuulumalla sukupuoli-ja seksuaalivähemmistöön. Näitä oikeuksia voidaan edistää valistuksella, koulutuksella ja vahvistamalla poliittista ilmapiiriä, jossa jokaisella on oikeus määritellä – tai olla määrittelemättä – itseään sukupuolen ja seksuaalisuutensa perusteella.

 

Nasima Razmyar

Kirjoittaja on kansanedustaja.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design