Vaalit tulee – oletko valmis

Vaalit tulee – oletko valmis

Vaalikevään kevät-osuus antaa vielä odottaa itseään, mutta vaalit näyttävät tulevan luotettavasti ajallaan. Vaalitaiston aikana on tullut hyvin selväksi, ettei erilaisten etnisten, kulttuuristen tai seksuaalivähemmistöjen kannata tuudittautua vain odottamaan parempaa tulevaisuutta.

Syrjinnästä vapaan arjen rakentaminen vaatii vahvoja, ihmisoikeuksiin sitoutuneita ihmisiä päättäjien pallille. Onneksi äänestäjillä on hyvä keino vaikuttaa juuri tähän asiaan.

Oletko koskaan kertonut ehdokkaallesi miksi valitsit juuri hänet? Tai puolueelle? Jotkut puolueet ovat yhdenvertaisuusasioissa tormakampia kuin toiset, mutta niiden sisältä löytyy ristivetoa. Ihmisten seksuaalinen suuntautuminen, tai sukupuoleen liittyvä transalkuinen moninaisuus, hämmentää, ja osa päättäjistä on vielä heikoilla vesillä ja ennakkoluulojen armoilla. Ehdokkaan kantaa kannattaa tiedustella ennen vaaleja, ettei tule vahingossa äänestäneeksi homo- ja transfobiaa eduskuntaan.

Hieman hirvittää, minkälainen hallituspohja meitä vaalien jälkeen odottaa ja minkälaisen ohjelman se saa kasaan. Seksuaalivähemmistöjen ja transihmisten elämänlaatua voisi tosin parantaa nykyisestä niin monella tapaa, että uskoisin keksiväni jokaiselle hallituspohjalle sen tahtotilaan sopivan keinovalikon puuttua syrjinnän moniin muotoihin. Tarjoan ilmaista konsultaatiota kaikille hallitusohjelman tekoon osallistuville!

Tässä jotain makupaloja:

  • Lähes kaikki eduskuntapuolueet ja suuri osa ehdokkaista ovat jo ottaneet myönteisen kannan siihen, että avioliittolain syrjivät elementit poistettaisiin avaamalla siviiliavioliitto myös samaa sukupuolta oleville pareille. Jätetään kirkko miettimään kantaansa ja laitetaan maallinen lainsäädäntö kerralla kuosiin.
  • Olisi tosi kätevää, jos Suomessa olisi joku sellainen viranomainen, johon voisi aina ottaa yhteyttä, jos joutuu syrjinnän kohteeksi. Tällaista tahoa ei siis toistaiseksi ole olemassa, mutta sen sijaan lakiesitys löytyy jo perintönä edelliseltä hallitukselta. Puuttuu muutama lisävirka, ja homma olisi valmis. Tarkoitan yhdenvertaisuuslain uudistusta, josta hyötyisivät homojen lisäksi monet muutkin syrjinnälle alttiit ryhmät kuten vammaiset ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvat.
  • Mitä tarvittaisiin siihen, että opettajat puuttuisivat kiusaamiseen ja nimittelyyn koulussa? Miten nuoret saisivat tukea oman seksuaalisen identiteetin pohdintaan? Voisiko transihmisten pääsy terveydenhoidon palveluihin ja Kela-korvauksiin olla muutakin kuin vaikeaa? Ensi alkuun hallitus voisi teettää kattavan selvityksen siitä, mitä ongelmia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat arjessaan ja levittää vastuuta tilanteen korjaamisesta eri hallinnonaloille.
  • Joku ministeri voisi ottaa salkkuunsa mukaan yhdenvertaisuusasiat. Hän voisi katsoa kenttää kokonaisuutena yli ministeriörajojen, seurata myös homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisten asioita vähän laajemminkin.
  • Transihmisten arjessa on paljon erilaisia älyttömiä syrjinnän muotoja. Yksi pieni askel helpottaa tilannetta olisi poistaa translaista ihmisoikeuksien vastaiset kohdat eli sterilisaatiovaatimus ja pakkoero avioliitosta.

Ennen äänestämistä kannattaa käydä Älä äänestä homofobiaa eduskuntaan -kampanjasivuilla. Sekä eduskuntavaaliehdokkaat, yhteisöt että yksityiset kansalaiset ovat kevään aikana ilmoittautuneet kampanjan tukijoiksi ja yhdenvertaisuuden kannattajiksi. Kotisivuille on kerätty myös muuta kiinnostavaa tietoa äänestyspäätöksen tueksi.

Homofobisen ehdokkaan läpimeno tai jonkin puolueen saama lisäpaikka eduskunnassa voi olla kiinni muutamasta äänestä. Äänestämättä jättäminen on ääni vastustajan laariin.

Outi Hannula

Siirry sivun alkuun

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design