[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje elokuu 2013

Tässä uutiskirjeessä:

1. Seta ja Transtukipiste uudistivat yhteisöilmeensä
2. Miten kohtelemme Chelsea Manningia: sukupuolen moninaisuuden käsittelystä mediassa
3. Translakityöryhmä aloittaa työnsä
4. Työsuojeluviranomaiset auttavat syrjintää kokeneita
5. Venäjä-toiminta jatkuu laajana: Savon Seta kirjelmöi oppilaitoksille, Venäjä-viikko Turussa, ilmapallotempauksia!
6. Suomelle hlbti-suositus YK:n ihmisoikeuskomitealta
7. Ministeriöiden hlbti-työryhmä aloitti
8. Uganda-ilta Amnestyn kanssa syyskuussa
9. Suomalaisnuoria lähdössä vaikuttamiskoulutukseen Ranskaan

Järjestö
10. Puheenjohtajatapaaminen kokoaa Setan jäsenjärjestöt yhteen
11. Valokuvanäyttely hlbti-ihmisistä saapuu lokakuussa Venäjältä
12. Mitä kuuluu sateenkaarinuorille? -seminaari 7.–8.11. Helsingissä
13. Seta vieraili kesän prideillä – vuoden kuluttua pride myös Pietarsaaressa!
14. Haluatko Setan hallitukseen? Nyt on haku päällä!
15. Transtukipisteen vertaisryhmät alkavat syyskuussa!
16. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä testamentti
17. Outo Homo menee kouluun – sinunkin kouluusi?

Muita uutisia
18. Kirjoituspyyntö transnuorille koulumaailmasta ja syrjinnästä

Kuukauden vinkki
19.  Kaksi Tom of Finlandista kertovaa elokuvaa tekeillä

Tapahtumakalenteri

 

1. Seta ja Transtukipiste uudistivat yhteisöilmeensä

Uutinen | Seta ja Transtukipiste ottivat 30.8. käyttöön uuden ilmeensä, johon kuuluvat värimaailma, järjestölliset tunnukset ja kirjasimet. Uusi ilme näkyy ensimmäisenä järjestön materiaaleissa, tapahtumissa ja vuodenvaihteesta lähtien myös uudistettavilla verkkosivuilla.

Uuden ilmeen toteuttajaa haettiin alkuvuodesta ilmoituksella. Toteuttajaksi valittiin helsinkiläinen muotoilu- ja suunnittelupalveluyritys Musta Design. Ilmeen uudistamisesta vastasi suunnittelija Tomi Tallqvist. Tunnuksissa oleva typografia on hänen omaa käsialaansa.

”Musta Design halusi olla mukana luomassa uutta ilmettä Setalle ja Transtukipisteelle, sillä pidämme niiden tekemää työtä arvokkaana. Uusi ilme on luotu tiiviissä yhteistyössä Setan ja Transtukipisteen kanssa käyttäjälähtöisyyden toimintaperiaatteella, jotta ilme kuvastaa parhaalla tavalla toiminnan tavoitteita”, Tallqvist kertoo.

”Seta erottuu suomalaisessa järjestökentässä nyt omalla selkeällä visuaalisella identiteetillä.  Yhdenmukaisuus mahdollistaa ihmisoikeustyön näkyvämmän ja rohkeamman esille tuomisen niin materiaaleissa, tapahtumissa kuin verkossakin”, toteaa Setan tiedottaja Eliisa Alatalo.

Järjestöllisten tunnusten lisäksi uudistuksessa luotiin Setan ja Transtukipisteen juhlavuosi-ilmeet. Setan perustamisesta tulee ensi vuonna 40 vuotta ja Transtukipisteen perustamisesta 20 vuotta.

Lisätietoa:

Setan ja Transtukipisteen tunnukset ja juhlavuositunnukset 2014: https://www.dropbox.com/sh/n1xun00py94mo1i/pp6mym6qlE

 

2.  Miten kohtelemme Chelsea Manningia: sukupuolen moninaisuuden käsittelystä mediassa

Uutinen | Sukupuolen moninaisuus nousi viime viikolla keskusteluun jopa maailmanlaajuisesti, kun Yhdysvaltain salaisia toimia julkisuuteen vuotanut sotilas kertoi olevansa nainen nimeltä Chelsea Manning.

Tämä antoi hyvän tilaisuuden myös Setalle nostaa esiin, miten sukupuolen moninaisuutta tulisi käsitellä muun muassa mediassa. Pääsihteeri Aija Salon blogikirjoitusta jaettiin ahkerasti jo ennen kuin Kaleva-lehden päätoimittajan ”huumoripläjäys” herätti kritiikkiä.

Järjestö toivoo, että Setan toimittajaopasta luetaan toimituksissa ajatuksella ja että jokaisen ihmisarvoa kunnioittava lähestymistapa ja asiallinen tieto sukupuolen moninaisuudesta valtavirtaistuisivat kaikkialla mediassa.

Pääsihteerin blogi ”Chelsea Manningin kunnia ja sinun vastuusi”

Yleisradion haastattelu aiheesta:
http://yle.fi/uutiset/jarjestot_kalevan_manning-heitto_loukkaava_seksistinen_ja_transfobinen/6793897

Setan toimittajaopas – päivitetyllä ulkoasulla: https://www.dropbox.com/s/niwcz4yd2cfxny9/setan_toimittajaopas_2013.pdf

 

3. Translakityöryhmä aloittaa työnsä

Ihmisoikeustyö | Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä translain uudistamiseksi aloittaa työnsä syyskuussa. Seta esitti edustajikseen työryhmään pääsihteeri Aija Saloa (varsinainen jäsen) ja hallituksen jäsen Hanna Leppästä (varajäsen). Toisena kansalaisjärjestönä työryhmässä on mukana Trasek.

Seta ja Trasek tekevät yhteistyötä työryhmän toimintaan osallistumisessa ja valmistelevat parhaillaan yhteisiä tavoitteita työryhmän työlle. Toiveita translakityöryhmän tavoitteista voi lähettää Aija Salolle ps. paasihteeri@seta.fi.

 

4. Työsuojeluviranomaiset auttavat syrjintää kokeneita

Uutinen | Seta tapasi elokuussa Aluehallintovirastojen (AVI) työsuojelusta vastaavia tarkastajia. Aluehallintovirastojen työsuojelun alueet vastaavat muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvaan syrjintään puuttumisesta.

Sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuvaa syrjintää valvoo sen sijaan tasa-arvovaltuutettu. AVIt tekevät kuitenkin poliisille ilmoituksen myös sukupuoleen liittyvästä syrjinnästä silloin, kun ne epäilevät, että on tapahtunut rikos.

Etelä-Suomen alueella työskentelevä ylitarkastaja Jenny Rintalan mukaan ilmoituksia työelämässä tapahtuvasta syrjinnästä seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen ei juurikaan tehdä. Hlbti-ihmisten kokeman syrjinnän aliraportointi eli ilmoittamatta jättäminen on ongelma Suomessa muun muassa EU:n perusoikeusviraston toukokuussa 2013 julkistaman kyselytutkimuksen mukaan.

Seta totesi tapaamisessa, että eri viranomaiset voivat madaltaa ihmisten kynnystä ottaa yhteyttä käyttämällä moninaisuutta kunnioittavaa viranomaiskieltä ja tiedottamalla oma-aloitteisesti esimerkiksi nettisivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.

”Aluehallintovirastot voisivat tulla vaikkapa Pride-puistojuhlaan esittelemään työsyrjinnän vastaista työtään”, pääsihteeri Aija Salo ehdotti.

Toisin kuin työoikeuden professori Seppo Koskinen väitti Turun Sanomien jutussa elokuussa, oman seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin esille tuominen työelämässä ei ole kiellettyä. Päinvastoin – syrjintä työelämässä henkilön ominaisuuksien perusteella on kiellettyä. Seta odottaa innokkaasti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien uudistusten etenemistä. Tulevien lakiuudistusten myötä syrjintäkielto vahvistuu myös sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun ja kehon sukupuolipiirteiden osalta.

Lisätietoa työsuojeluviranomaisten toiminnasta: www.tyosuojelu.fi

Työsuojelun valvontaohje (vastuut ja toimivalta): http://www.tyosuojelu.fi/upload/Valvontaohje_1_2012_Tyosyrjinnan_valvonta.pdf  [PDF]

Turun Sanomien artikkeli: http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/526427/Sateenkaarikynnet+voidaan+kieltaa+tyoelamassa

 

5. Venäjä-toiminta jatkuu laajana: Savon Seta kirjelmöi oppilaitoksille, Venäjä-viikko Turussa, ilmapallotempauksia!

Ihmisoikeustyö | Venäjän huolestuttava ihmisoikeustilanne on saanut kesän aikana paljon huomiota Suomessa ja muissa maissa. Venäjän Maarianhaminan ja Turun-konsulaatit ovat saaneet ilmapallokoristeita sateenkaaren väreissä ja Ministeri Paavo Arhinmäki heilutti sateenkaarilippua Moskovassa yleisurheilun MM-kisoissa. Turussa järjestetään Venäjä-toimintaviikko.

Myös Seta jatkaa Venäjä-vaikuttamistaan. Keräystilimme kautta on yhä mahdollista lahjoittaa rahaa venäläisille hlbti-järjestöille. Coming out -järjestön saamat sakot peruttiin oikeudessa, joten osoitamme lahjoitukset todennäköisesti sakkojen sijasta venäläisjärjestöjen toimintaan.

Coming out järjestää Pietarissa vuotuisen QueerFest-tapahtuman ennakkotietojen mukaan 16.–25.9. Kaikenlaiset tuen ilmaisut tapahtumalle ovat erittäin tervetulleita.

Viikko Venäjän puolesta Turussa:
http://www.facebook.com/events/557230984342379/

 

6. Suomelle hlbti-suositus YK:n ihmisoikeuskomitealta

Ihmisoikeustyö | YK:n ihmisoikeuskomitea (Human Rights Committee) käsitteli 12.7. Genevessä Suomen 6. määräaikaisraporttia kansalais- ja poliittisten oikeuksien sopimuksen (KP-sopimus: International Covenant on Civil and Political Rights eli ICCPR) toimeenpanosta.

Seta antoi käsittelyä varten lausunnon ja piti puheenvuoron kansalaisjärjestökuulemisessa heinäkuun alussa. Vaikuttamistyön tuloksena komitea antoi Suomelle suosituksen myös hlbti-asioista.

Komitea ilmaisi huolensa siitä, että Suomen tämänhetkinen lainsäädäntö ei suojele riittävästi seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin kohdistuvalta syrjinnältä. Komitea on myös huolissaan seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin kohdistuvasta syrjinnästä. Komitean mukaan Suomen tulee vahvistaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin kohdistuvan syrjinnän poistamiseen tähtääviä toimia muun muassa toteuttamalla laaja-alaisen lakiuudistuksen, joka tarjoaa yhtäläisen syrjintäsuojan kaikkien syrjintäperusteiden osalta.

ICCPR:n Suomea koskevat dokumentit:
http://www.ccprcentre.org/country/finland/

 

7. Suomalaisten ministeriöiden hlbti-työryhmä aloitti

Ihmisoikeustyö | Valtioneuvoston perus- ja ihmisoikeusverkoston perustama hlbti-työryhmä aloitti työnsä eilen torstaina. Työryhmän tarkoitus on koota yhteen olemassa oleva tietopohja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumisen esteistä ja laatia toimenpidesuositukset, joiden avulla hlbti-ihmisten ihmisoikeudet toteutuisivat paremmin.

Työryhmän työtä on tarkoitus hyödyntää hallituksen ihmisoikeusselonteon valmistelussa. Seta ja Trasek ovat mukana työryhmässä.

 

8. Uganda-ilta Amnestyn kanssa syyskuussa

Ihmisoikeustyö | Amnestyn Suomen osasto ja Seta järjestävät perjantaina 20.9. Amnestyn toimistolla (Hietaniemenkatu 7A) kaikille avoimen iltatapaamisen, jossa kuulemme keskeisten ugandalaisten ihmisoikeusaktivistien kokemuksista hlbti-toiminnasta ja -vaikuttamisesta Ugandassa ja muualla Afrikassa.

Tapaamisessa puhuvat ugandalaiset aktivistit Kasha Jacqueline Nabagesera ja Hassan Shire Sheikh. Ugandalainen Kasha on työskennellyt kymmenen vuotta Freedom and Roam Uganda -järjestössä. Hän on saanut useita merkittäviä kansainvälisiä huomionosoituksia työstään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien hyväksi.

Somalialais-kanadalainen Hassan on toiminut vuodesta 2005 Itä-Afrikan ja Afrikan sarven ihmisoikeuspuolustajien verkoston puheenjohtaja ja on East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project (EHAHRDP) -hankkeen perustaja. Hänellä on pitkäaikainen kokemus ihmisoikeustyöstä ja -tutkimuksesta Afrikkaan liittyen.

Ugandalaisaktivistit vierailevat Suomessa 17.–21.9. välisen ajan Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOSin vieraina. He ovat myös puhujina puhuvat säätiön, Amnestyn ja Ihmisoikeusliiton ihmisoikeuspuolustajia käsittelevässä seminaarissa Promoting human rights: Human rights defenders as actors of social change. Seminaari järjestetään 18.–19.9. Kuntatalolla ja siihen voi ilmoittautua tapahtuman sivulla.

Lisätiedot 20.9. tapaamisesta: Seuraa Setan verkkosivua ja Facebook-sivua.

KIOSin 18.–19.9. seminaarin ohjelma: http://www.kios.fi/english/seminars/

 

9. Suomalaisnuoria hlbti-vaikuttamiskoulutukseen Ranskaan

Ihmisoikeustyö | Kolme suomalaista Setan piirissä toimivaa nuorta on valittu osallistumaan syyskuussa Setan kattojärjestöjen IGLYOn ja Transgender Europen vaikuttamiskoulutukseen Strasbourgiin. Viikon mittaisessa koulutuksessa käsitellään erityisesti Euroopan neuvoston jäsenmailleen antamaa suositusta seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvan syrjinnän vastaisista toimista. Koulutuksessa saatua tietoa käytetään vaikuttamistyössä Suomessa.

Seta lähettää nuoren edustajan myös IGLYOn vuosikokoukseen Kööpenhaminaan lokakuussa.

”Olemme iloisia, että nuorten oman vaikuttamisen tueksi on yhä enemmän tapahtumia, materiaalia ja verkostoja. Kansainvälinen yhteistyö antaa meille suomalaisille uutta tietoa ja yhteyksiä, joista on paljon hyötyä myös kotimaahan suuntautuvassa vaikuttamistyössä”, pääsihteeri Aija Salo sanoo.

IGLYO verkossa: http://www.iglyo.com/

Transgender Europe verkossa: http://www.tgeu.org

 

10. Puheenjohtajatapaaminen kokoaa Setan jäsenjärjestöt yhteen

Järjestö | Setan jäsenjärjestöjen puheenjohtajat kokoontuvat koolle elokuun viimeisenä lauantaina vaihtamaan kuulumisia ja keskustelemaan tulevasta yhteistyöstä ja Setan vaikuttamistoiminnasta. Puheenjohtajatapaamisia on järjestetty useiden vuosien ajan.

Yksi tapaamisen aiheista on Setan poliittisen strategian uudistaminen. Edustajakokous hyväksyy ensimmäinen joulukuuta Setalle uuden strategian, jossa määritellään Setan tavoitteet ja vaikuttamistyön painopisteet vuosiksi 2014–2017. Strategian pohjalta Seta käynnistää ensi vuonna hallitusohjelmavaikuttamisen vuoden 2015 eduskuntavaaleja varten. Puheenjohtajatapaaminen käynnistää kuukauden mittaisen lausuntokierroksen, jonka aikana jäsenjärjestöt ja Setan työntekijät antavat palautetta strategialuonnoksesta.

Seta pyysi ajatuksia suurelta yleisöltä strategiaa varten jo keväällä nettikyselyllä. Vastauksia annettiin yli 200 ja mukana oli runsaasti hyödyllistä palautetta. Lämmin kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Varapuheenjohtaja Mikko Väisäsen blogikirjoitus strategiakyselyn tuloksista: http://www.seta.fi/blogi.php?aid=17946

 

11. Valokuvanäyttely hlbti-ihmisistä saapuu lokakuussa Venäjältä

Järjestö | Elokuun lopulla Setassa vieraili pariskunta Anna Golubeva ja Julia Malygina Moskovasta. He toimivat Resurs-nimisessä ryhmässä, joka toteuttaa hlbti-ihmisten vertaistoimintaa ja kulttuurihankkeita.

Setan jäsenjärjestö HeSeta järjestää yhteistyössä naisten kanssa valokuvanäyttelyn, joka käsittelee hlbti-elämää ja -ihmisiä Venäjällä. Näyttelyn on tarkoitus avautua lokakuun lopulla Helsingissä. Seta tiedottaa näyttelystä verkkosivuilla ja Facebook-sivullaan.

 

12. Mitä kuuluu sateenkaarinuorille? -seminaari 7.–8.11. Helsingissä

Järjestö | Seta, Nuorisotutkimusseura ja ruotsalainen Ungdomsstyrelsen ja RFSL Ungdom järjestävät yhteistyössä Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa seminaarin sateenkaarevien nuorten hyvinvoinnista. Seminaariohjelmaan 7.–8.11. kuuluu muun muassa alustuksia, paneelikeskustelu ja työpajatyöskentelyä. Seminaarissa käsitellään myös kevät-kesällä toteutetun Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimuksen tuloksia.

Seminaarin koko ohjelma, hinta ja ilmoittautumislinkki Hanasaaren nettisivuilla:
http://www.hanaholmen.fi/fi/kulttuurikeskus/ohjelmakalenteri/details/962

Seminaari Facebookissa:
http://www.facebook.com/events/158049877725773/

 

13. Seta vieraili kesän Prideillä – vuoden kuluttua Pride myös Pietarsaaressa!

Järjestö | Helsinki Priden jälkeen järjestetyt pride-tapahtumat sekä kotimaassa että ulkomailla sujuivat pääasiassa hyvin. Seta vieraili muun muassa heinäkuussa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Satakunnan Setan organisoimassa Pori Pridessä sekä Baltic Pridessä Vilnassa Liettuassa.

”Alun perin Baltic Priden järjestämisessä oli jo se haaste, peruuko Vilnan paikallisoikeus marssin järjestämisen ainakin paikallisella Mannerheimintiellä eli pääkatu Gedimino Avenuella. Kun Liettua sattui olemaan heinäkuun alusta EU:n puheenjohtajavaltio, sai maa huomattavan paljon painetta kansalaisjärjestöjen lisäksi myös muilta EU:n jäsenvaltioilta. Kiitos kaiken tämän, lopulta selvisi viime metreillä, että marssi saadaan pitää eikä Liettua siten riko kokoontumisvapauden osalta Euroopan ihmisoikeussopimusta, johon on sitoutunut”, kertoo Setaa Vilnassa edustanut puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi.

Pori Pride sujui puheenjohtajan mukaan erinomaisesti. Setasta tapahtumaan osallistui puheenjohtajan lisäksi varapuheenjohtaja Mikko Väisänen. Kulkueeseen osallistui noin 300 henkeä.

”Kaikkineen osallistujia eri tapahtumissa oli vajaa tuhat, mikä on todella hyvin Porin kokoiselle paikalle, ja tämä kannustaa muitakin pienempiä jäsenjärjestöjä harkitsemaan oman priden järjestämistä. Haluan myös tilaisuuden kiittää järjestäjien lisäksi erityisesti puheenjohtaja Marika Virtaa paitsi kaikesta panostuksesta tapahtuman eteen, myös spontaanisti yösijan tarjoamisesta”, Hippi sanoo.

Pori Pride -tapahtuman aikana puheenjohtaja Hippi otti kantaa ministeri Päivi Räsäsen lausuntoon siitä, että homoseksuaalisuus olisi hänen mukaansa kipu.

”On surullista, että ministerin valta-asemassa oleva henkilö tuo säännöllisesti esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjiviä näkemyksiä. Yksityishenkilönä Räsänen saa toki ajatella mitä haluaa, mutta valta tuo vastuuta.”

Pietarsaaressa järjestetään ensi kesänä Jeppis Pride -nimellä kulkeva tapahtuma, joka järjestetään Jakobs Dagar -festivaalin yhteydessä. Jeppis Pride on saanut jo nyt runsaasti huomiota ja herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan.

Ranneliikkeen juttu Jeppis Priden saamasta vastaanotosta:
http://ranneliike.net/teema/pietarsaaren-pride-saa-tukea-ja-vastustusta?aid=10225

 

14. Haluatko Setan hallitukseen? Nyt on haku päällä!

Järjestö | Kiinnostaako sinua vaikuttamistyö Setan hallituksen jäsenenä? Kiinnostuneiden toivotaan ilmoittautuvan 13.10. mennessä Setan vaalivaliokunnalle: sundellsara@gmail.com. Setan verkkosivulle tulee kysymyssarja, johon ehdokkaiden toivotaan vastaavan sähköpostitse samalla, kun ilmoittautuvat.

Edustajakokouksessa 30.11–1.12. valitaan vuosiksi 2014–2015 Setan hallitukseen varapuheenjohtaja ja neljä hallituksen jäsentä (kolme varsinaista jäsentä ja yksi varajäsen). Edustajakokous valitsee ehdokkaat kokouksessa paikan päällä esitetyistä henkilöistä. Ennakkoilmoittautuminen on kuitenkin suotavaa, jotta ehdokas saa oman esittelynsä (eli vastaukset verkkosivuille tuleviin kysymyksiin) mukaan jäsenjärjestöille lähetettävään kokousmateriaaliin.

 

Yhdistyksen demokraattisen päätöksenteon ja avoimuuden kannalta on tärkeää, että ehdokkaita on tarjolla enemmän kuin täytettäviä tehtäviä. On myös olennaisen tärkeää, että Setan päätöksentekijöillä on moninaiset taustat ja että he edustavat sukupuolten kirjoa ja tuovat alueellista näkökulmaa hallituksen työskentelyyn. Hallituksen työskentelykieli on suomi, mutta toivomme myös muunkielisiä hakijoita.

Olennaista hyvälle hallituksen jäsenelle on kiinnostus ja halu edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia, mahdollisuus sitoutua sekä mielellään vahva kokemus jostain Setan toimintaan olennaisesti liittyvästä aihealueesta.

Laajempi kuvaus hallitustyöstä ja ehdokkaille esitetyt kysymykset päivittyvät tähän uutiseen:
http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17952

Sivuille tulee ehdokasilmoitus myöhemmin myös ruotsiksi ja englanniksi.

15. Transtukipisteen vertaisryhmät alkavat syyskuussa!

Uutinen | Transtukipisteen ryhmätoiminta on tarkoitettu kaikille sukupuoltaan pohtiville, transihmisille, intersukupuolisille ja heidän läheisilleen. Löydä oma ryhmäsi ja tule rohkeasti mukaan! Jos haluat kysyä tarkemmin ryhmistä, pohdit mikä ryhmä sopisi parhaiten juuri sinulle tai jos haluat ehdottaa uutta ryhmää, ole yhteydessä yhteisötyöntekijään.

Kaikki Transtukipisteen vertaisryhmät aloittavat toimintansa jälleen syyskuussa. Ryhmiin ei ole ennakkoilmoittautumista ja mukaan voi tulla myös kesken kauden. Ryhmät kokoontuvat kerran kuussa ja ensimmäiset kokoontumiskerrat ovat seuraavasti:

Miesten ryhmä lauantaina 7.9. klo 14­–17.

Naisten ryhmä lauantaina 14.9. klo 16–18.

Muunsukupuolisten ryhmä sunnuntaina 15.9. klo 14–17.

Nuorten ryhmä sunnuntaina 15.9. klo 14:15–16:45.

Läheisten ryhmä perjantaina 13.9. klo 18–20.

Kumppaneiden ryhmä lauantaina 14.9. klo 12–4.

Lisäksi kahvi-ilta sukupuoleltaan moninaisille (mm. transihmisille ja intersukupuolisille) sekä heidän läheisilleen kokoontuu vapaan seurustelun merkeissä kerran viikossa torstaisin klo 19–21.

Kaikki ryhmät sekä kahvi-ilta kokoontuvat Setan Transtukipisteellä osoitteessa Pasilanraitio 5, 2. kerros, Helsinki.

Transtukipisteellä on asiakkaille tarkoitettu pukeutumistila, jossa on mahdollista vaihtaa asua ja meikata. Tila on käytettävissä toimiston aukioloaikoina sekä ryhmäiltoina (noin puoli tuntia ennen ryhmän alkua, kun ryhmästä vastaava on saapunut paikalle).

Lisätiedot:

Sami Suhonen: sami.suhonen[at]seta.fi, p. 050-371 6899 tai hänen poissa ollessaan

Eepu Autere: eepu.autere[at]seta.fi, p. 050-303 1522

 

16. Koskaan ei ole liian aikaista tehdä testamentti

Järjestö | Testamenttaamalla varoja Setalle voit osallistua yhdenvertaisemman maailman toteuttamiseen vielä sittenkin, kun sinusta on aika jättänyt. Joillekin testamentin tehneille lahjoittajille testamentti voi olla tapa tukea sellaista työtä, jonka tukemiseen heillä ei elinaikanaan ollut jostain syystä mahdollisuutta.
Sinulla ei tarvitse olla suurta omaisuutta voidaksesi tehdä testamenttilahjoituksen. Pienemmätkin summat auttavat meitä työssämme. Testamenttilahjoitusten avulla toteutetaan sosiaali- ja koulutuspalveluita, nuorisotyötä ja ihmisoikeustyötä. Jos testamenttaat koko omaisuutesi tai vaikka pienenkin osan siitä Setalle, kumppaniasianajajamme auttaa sinua testamentin teossa maksutta.

Lue lisää:
http://www.seta.fi/testamentti

 

17. Outo homo menee kouluun – sinunkin kouluusi?

Uutinen  | Juuso Kekkosen monologinäytelmä Outo homo on nyt muotoutunut teini-ikäisille suunnatuksi esitykseksi, joka vierailee kutsusta kouluissa ja oppilaitoksissa. Outo homo menee kouluun -esitys kertoo Juuson elämäntarinaa. Aiheita ovat muun muassa kiusaaminen, seurustelu ja seksi. Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus kulkevat mukana kautta esityksen. Produktion yhteistyökumppaneita ovat Seta ja Väestöliitto.

Outo homo menee kouluun -esityksen voi tilata Juuso Kekkoselta ilmaiseksi pääkaupunkiseudun kouluihin ja oppilaitoksiin. Muualle maahan esityksen voi tilata sopimuksen mukaan kulukorvauksia vastaan. Yhteystiedot: outohomo@gmail.com

Lisätietoa esityksestä Outo homo menee kouluun Facebookissa:
https://www.facebook.com/outoho/posts/574014799322127

 

18. Kirjoituspyyntö transnuorille koulumaailmasta ja syrjinnästä

Uutinen | Toimittaja-tutkija Mervi Leppäkorpi kirjoittaa kollegansa Jussi Förbomin kanssa sisäministeriölle julkaisusarjaa syrjinnästä Suomessa.

”Etsimme koulusta kertovaan osioon transnuoria, joilla ei ole vielä hirvittävän pitkää aikaa omista koulukokemuksista. Haluaisimme ennen kaikkea kuulla erilaisia kokemuksia syrjinnästä. Omasta sukupuolesta tai siihen liittyvistä tuntemuksista ei tarvitse puhua, ellei halua. Etsimme myös ihmistä tai ihmisiä, jotka suostuisivat haastateltavaksi yksin tai ryhmässä. Haastattelu voidaan tehdä peitenimillä ja kuvauksesta voidaan sopia sen mukaan, mitä haastateltava haluaa”, tekijät kertovat.

Kirjoilla on tarkoitus tavoittaa paikallisviranomaisia, eli terveydenhuollon henkilökuntaa, opettajia, poliiseja, Kelan virkamiehiä ja muita. Kirjoissa käsitellään sitä, millaisia syrjintäkokemuksia ihmisillä on viranomaisten kanssa liittyen kieleen, etniseen taustaan, sukupuoleen, uskontoon, ikään ja muihin syrjintäperusteisiin.

Tarinoita voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen mervi.leppakorpi@yahoo.com. Lisätietoa voi kysyä myös puhelimitse p. 050 588 7363.

 

19. ELOKUUN VINKKI: Kaksi Tom of Finlandista kertovaa elokuvaa tekeillä

Kuukauden vinkki | Suomessa on valmistumassa lähivuosina kaksi Touko Laaksosen (Tom of Finland) elämästä kertovaa elokuvaa. Toinen elokuvista on indie-tuotanto, tuottajana Special Film Company. Tom-työnimellä kulkevan elokuvan suunnitellut kuvaukset ovat jo 2014 ja elokuva julkaistaan vuonna 2015. Elokuvan pääosassa nähdään Olli Rahkonen.

Tom-elokuva kerää rahoitusta myös pian julkaistavalla joukkorahoituskampanjalla. Akuuttiin Tom-nälkään suosittelemme Made in Kallion järjestämää Tom-näyttelyä 13.–18.9. Helsingissä. Näytillä on Touko Laaksosen töiden lisäksi Tom of Finlandista inspiraationsa saaneet teokset muun muassa Rosa Liksomilta, Jani Leinoselta ja Riiko Sakkiselta.

Elokuvan teaser: www.specialfilmcompany.fi/tomteaser
Elokuvaan liittyviä uutisia voit seurata Facebookissa:
www.facebook.com/tomthefilm

 

Tapahtumakalenteri

Elo-syyskuu

31.8. Puheenjohtajatapaaminen Setan jäsenjärjestöjen puheenjohtajille, Helsinki

31.8.–1.9. Setan kouluttajakoulutus, Helsinki
http://www.seta.fi/tapahtumat.php?aid=17890&k=16294

7.9. Transtukipisteen (TTP) Miesten ryhmä klo 14­–17.

8.9. Setan kokemuskouluttajakoulutus, Helsinki
http://www.seta.fi/tapahtumat.php?aid=17933&k=16294

13.9. TTP:n Läheisten ryhmä klo 18–20.

14.9. TTP:n Naisten ryhmä lauantaina klo 16–18.

14.9. TTP:n Kumppaneiden ryhmä klo 12–4.

15.9. TTP:n Muunsukupuolisten ryhmä klo 14–17.

15.9. TTP:n Nuorten ryhmä klo 14:15–16:45.

20.9. Ilta ugandalaisten ihmisoikeusaktivistien kanssa, Amnestyn toimisto, Hietaniemenkatu 7 A

21.–22.9. Svenskspråkig grundutbildning för skolinformatörer – ruotsinkielinen kouluttajakoulutus, Setan toimisto, Helsinki
http://www.seta.fi/tapahtumat.php?aid=17892&k=16294

Marras-joulukuu

7.–8.11. Seminaari hlbtiqnuorten hyvinvoinnista, Helsinki
http://www.hanaholmen.fi/fi/kulttuurikeskus/ohjelmakalenteri/details/962

20.–24.11. TransHelsinki 2013 tapahtumat

http://transhelsinki.fi/

 

28.11. Normit nurin -oppimateriaalin julkistamistilaisuus, Helsinki

 

30.11–1.12. Setan edustajakokous, Helsinki

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design