Uskalla-kampanja tuo esiin seksuaalivähemmistöt urheilussa

Vahva hetero-olettamus vaikeuttaa edelleen merkittävästi seksuaalivähemmistöihin kuuluvien urheilujoiden elämää Suomessa. Uskalla-kampanja haastaa urheilijat, seurat ja urheiluvaikuttajat kamppailemaan homofobiaa vastaan.

Urheilussa homo- ja biseksuaalisuudesta vaietaan yhä visusti, vaikka aiheesta keskustellaan muualla yhteiskunnassa entistä aktiivisemmin.

Urheilijat ja urheilutoimijat pelkäävät homoseksuaaliksi leimautumista.

”Pelko voi syntyä siitä, että omassa arkipäivässä ei tunneta homoja ja että homouteen liittyy vääriä uskomuksia tai käsityksiä.

Homoseksuaalisuutta pidetään jotenkin epäurheilijamaisena maskuliinisessa ja heteronormatiivisessa urheilukulttuurissa, vaikka seksuaalisella suuntautumisella ei ole mitään tekemistä urheilussa menestymisen kanssa”, sanoo valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri ja Setan varapuheenjohtaja Kirsti Laine.

Uskalla-kampanja nostaa esiin tosiasian, että suomalaisurheilijoiden joukossa on paljon homo- ja biseksuaaleja.

Kampanjan tunnuslause ”Uskalla olla itsesi – myös urheilussa” haluaa rohkaista urheilijoita hyväksymään seksuaalisen suuntautumisensa.

”Tänä päivänä keskitytään muihin liikunnan yhdenvertaisuusasioihin, kuten vammaisurheilun tai maahanmuuttajien urheilun edistämiseen. Tärkeitä nekin, mutta kyllä homofobiasta johtuvia syrjintätapauksia pitää tehdä julkisiksi, jotta epäkohtiin voidaan puuttua. Asiasta vaikeneminen ei tarkoita, etteikö syrjintää olisi”, Kirsti Laine painottaa.

Uskalla-kampanjan on toteuttanut neljä vapaaehtoista suomalaisnuorta. Kampanjaa rahoittaa Euroopan komissio ja sen pääyhteistyökumppanit ovat SLU ja Seta.

Julistekampanja ei saanut lupaa Helsingin ja Espoon liikuntatoimilta

Uskalla-kampanjaan kuuluvat verkkosivut osoitteessa www.uskalla.fi sekä juliste ja postikortti, joita jaetaan elo–syyskuussa pääkaupunkiseudulla.

Julisteita ei näillä näkymin nähdä Helsingin ja Espoon liikuntapaikkojen ilmoitustauluilla tai seinillä, koska kaupunkien liikuntatoimet eivät antaneet lupaa niiden kiinnittämiseen. Virastot ilmoittivat selväsanaisesti, etteivät ne halua olla mukana kampanjassa.

”On harmi, että Suomen suurimpien kaupunkien liikuntatoimet suhtautuvat kielteisesti seksuaalivähemmistöjen asemaa edistävään ei-kaupalliseen kampanjaan. Kampanjan aihe koskettaa monia julkisissa liikuntatiloissa urheilevia”, Uskalla-kampanjan tiedotuskoordinaattori Maija Paloheimo sanoo.

Sen sijaan esimerkiksi Vantaan liikuntatoimesta, Yliopistoliikunnasta sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan nuorisotoimista on saatu myönteinen vastaus julisteiden kiinnittämiseen. Lisäksi kampanjan tukijoita ovat Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi sekä useat yksittäiset tahot.

Yhdenvertaisuuden edistämiseen tarvitaan konkreettisia tekoja

Eri arvioiden mukaan seksuaalivähemmistöihin kuuluu ainakin viisi prosenttia suomalaisista eli vähintään 250 000 ihmistä. On siis selvää, että homo- ja biseksuaaleja toimii myös urheilussa ja liikunnassa kaikissa lajeissa ja kaikilla tasoilla.

Suomen liikuntakentän hyväksymien Reilun pelin periaatteiden mukaan liikunta ja urheilu edistävät ja toteuttavat tasa-arvoa laaja-alaisesti. Kaikkien pitäisi saada liikkua ilman pelkoa siitä, miten seksuaalinen suuntautuminen vaikuttaa kohteluun.

”Ongelma ei ole seksuaalivähemmistöihin kuuluvat liikkujat ja urheilijat, vaan kielteiset asenteet kuten homofobia ja siitä kumpuava epäsuotuisa toiminta. Syrjintään on aina puututtava sen vaatimalla vakavuudella”, muistuttaa Suomen liikunta ja urheilu ry:n (SLU) yhteiskuntavastuun asiantuntija Juha Beurling.

”Uskon, että homofobian kitkemisessä liikunnan ja urheilun maailmassa päästään pitkälle oikealla asenteella, mutta taloudellisiakin resursseja tarvitaan”, hän painottaa.

Seksuaalivähemmistöjen tilanne vaihtelee paljon lajien ja seurojen välillä. Toisaalla asioista voidaan puhua hyvinkin avoimesti, kun taas toisaalla niistä vaietaan täysin.

”Pahimmassa tapauksessa vähemmistöön kuuluvaa aletaan määrätietoisesti syrjiä ja hänet yritetään savustaa ulos. Tällainen toiminta voidaan kätkeä esimerkiksi peliajan vähentämiseen. Syrjintään voi syyllistyä pelikavereiden lisäksi siis myös oman joukkueen valmentaja”, Juha Beurling huomauttaa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design