Transnäkyvyyttä omilla ehdoilla

Transnäkyvyyttä omilla ehdoilla

Transihmisyys on pitkään ollut tabu Suomessa. Vaikeneminen ei voi jatkua, mikäli haluamme yhteiskuntamme muuttuvan. Tarvitsemme lisää transnäkyvyyttä, jotta ymmärryksemme sukupuolten moninaisuudesta paranisi. Jotta yhteiskunnassamme vallalla olevat sukupuolinormit eivät enää olisi vahingollisen vahvoja. Jotta laki kunnioittaisi ihmisen itsemäärittelyoikeutta.

Norjan onnistuneen translakiuudistuksen taustalla oli Norjan Amnestyn edustajan Patricia Kaateen mukaan osaltaan transihmisten näkyvyys. Transnäkyvyyden on kuitenkin toteuduttava jokaisen ihmisen kohdalla heidän omilla ehdoillaan: ketään ei saa pakottaa ulos kaapista tai kertomaan sukupuolensa menneisyyttä.

Jokaisen on voitava olla paras versio itsestään ilman pelkoa syrjinnästä. Jokaisen on voitava olla se ihminen, joka hän todella on. Ei normeihin ja muotteihin sopiva versio itsestään, ei läheistensä käsitys kasvavan nuoren mallista. Mutta päätös siitä, milloin ja missä määrin kaapin ovea raottaa, kuuluu aina ihmiselle itselleen.

Palvelualojen ammattiliitto PAM otti suoraselkäisesti kantaa Hesburgerin somekohutapaukseen, josta mediassa uutisoitiin jopa faktoja tarkistamatta. Kiitän PAM:ia työntekijän oikeuksien puolustamisesta tilanteessa, jossa transvihamielisyyttä lietsoi poliittista näkyvyyttään hyödyntänyt puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja.

Tapaus ei kohonnut kohtuuttomiin mittoihin huonon asiakaspalvelun vaan työntekijän transsukupuolisuudesta johtuvan ilmiselvän vihamotiivin vuoksi, mikä on uskallettava todeta ja osattava tunnistaa. Jo Suomen laki yksiselitteisesti kieltää sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän.

Toivon, että vihakampanjan tultua kiistattoman selväksi Hesburger arvioisi toimintaansa uudelleen. Ei ole häpeä pyytää anteeksi. Toivon, että Hesburger haluaa osoittaa olevansa työnantaja, joka seisoo nuorten työntekijöidensä puolella.

Transihmiset joutuvat erityisen herkästi vihapuheen, syrjinnän ja väkivallan uhan kohteeksi. Maaliskuussa 2016 Seta kommentoi oikeusministeriön teettämää selvitystä, jonka mukaan vihapuhe ja häirintä heikentävät transihmisten turvallisuuden tunnetta, psyykkistä terveyttä ja luottamusta viranomaisiin. Tässä mielessä olikin hienoa lukea Suomen poliisin ottavan myös netissä tapahtuvan vihapuheen vakavasti.

Doxing eli yksilön nykyisten tai entisten henkilötietojen kaivaminen esille erityisesti vahingoittamistarkoituksessa on huolestuttava ja pienentää erityisesti transihmisten tilaa toimia netissä ja maailmassa. Vaikka doxing ei ole laitonta, se ei silti tarkoita, ettei se olisi vahingollista, epäkunnioittavaa ja moraalitonta.

Minkälaisen poliittisen toimijan tavoitteet toteutuvat, kun nuori ihminen menettää työpaikkansa doxingin ja vihakampanjan seurauksena? Peräänkuulutan myös poliittisessa toiminnassa mukana olevilta tahoilta vastuuta ja toimintansa reflektointia.

Setan Transtukipiste ja suuri osa Setan jäsenjärjestöistä tarjoavat turvallisempia tiloja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille ympäri Suomen. Seta jatkaa periksiantamatonta yhteiskunnallista vaikuttamistyötään, jotta tulevaisuudessa kukaan nuori ei joutuisi kohtaamaan sukupuolesta, sukupuoli-identiteetistä tai sen puutteesta johtuvaa vihaa, syrjintää tai väkivaltaa.

Viima Lampinen
Setan varapuheenjohtaja

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design