Seta: Translain uudistaminen hallituksen pöydälle

Seta: Translain uudistaminen hallituksen pöydälle

Seta on iloinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan myönteisestä suhtautumisesta translain uudistamiseen. Ministeri olisi henkilökohtaisesti valmis tuomaan käsiteltäväksi viime hallituskaudella valmistellun esityksen translain muuttamiseksi oikeaan suuntaan.

”Vaikka hallituksessa on erimielisyyttä translaista, näyttäisi siellä kuitenkin olevan tilaa keskustelulle. Toivomme todella, ettei translain kokonaisuudistuksen mahdollisuutta suljeta pois tällä hallituskaudella”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Seta on hämmästynyt hallituksen viime viikolla julkaistusta perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmasta, jossa mainitaan sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeus mutta ei translain uudistamista.

”On arvokasta, että hallitus tarttuu ihmisoikeusohjelmassa intersukupuolisten oikeuksien parantamiseen, mutta ihmisoikeusohjelma on muutoin epäjohdonmukainen. Translain uudistamisen kohdalla on ammottava aukko ja sen pois jättäminen on keskeisen ongelman kiertämistä”, sanoo Tarjamo.

Translaki, joka säätelee sukupuolen juridista vahvistamista Suomessa, sisältää ihmisoikeusloukkauksia ja on jäänyt jälkeen kansainvälisestä kehityksestä. Suomen translaki vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä eikä tue itsemääräämisoikeutta omaan sukupuoleen. Seta ja muut ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet translain kokonaisuudistusta, jossa itsemääräämisoikeus toteutuu, myös alaikäisten kohdalla.

”Pelkkä sterilisaatiopakon poistaminen ei valitettavasti riitä, jotta ihmisoikeudet toteutuvat. Odotamme kunnianhimoista esitystä, jotta Suomeen säädettäisiin ihmisoikeusperustainen ja ihmisten hyvinvointia tukeva translaki”, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Setan ja Trasekin Kuuluu kaikille -kampanjan tavoitteena on translain kokonaisuudistus.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design