Terveisiä Arctic Pridesta: ”Tämä ilta merkitsee rakkautta”

Terveisiä Arctic Pridesta: ”Tämä ilta merkitsee rakkautta”

Minulla oli mahdollisuus osallistua viime viikonloppuna Rovaniemellä jo kolmannen kerran järjestettyyn Arctic Prideen. Kokemus oli ainutlaatuinen. Kesäisen Helsinki Pride -marssitunnelman sijaan saimme nyt vallata Rovaniemen kadut, lumikinoksineen päivineen.

Kulkueen merkityksen kaikkialla, ja myös nimenomaan Lapissa, summasi Rovaniemen Setan puheenjohtaja Mari Mäki Lapin Kansan haastattelussa hyvin: “…moni koki ensimmäistä kertaa yhteisön tuen omalle identiteetilleen” (Lapin Kansa 21.2.2015).

Valtakunnallista Setaa edustivat kulkueessa lisäkseni hallituksen jäsen Suvi Kivelä ja kansainvälisen toimikunnan puheenjohtaja Anssi Pirttijärvi. Saimme ylpeinä kantaa Seta värejä ja kylttejä monisatapäisen joukon keskellä. Tapahtuman kasvusta kertoo jo marssijoiden kaksinkertaistunut määrä.

Perjantai-iltana vierailin nuortenillassa. Nuorisokeskus Mondeen kerääntyi illan aikana noin 90 nuorta kuuntelemaan bändiä, tanssimaan ja ensisijaisesti olemaan yhdessä. Rovaniemen nuorisopalvelut oli tehnyt mahtavan kädenojennuksen ja antaneet tapahtuman käyttöön sekä tilansa että henkilökuntansa. Paljon on viime aikoina ollut puhetta sateenkaarinuorista ja heidän tarpeestaan nuorisotiloihin. Kokemukseni Rovaniemellä edelleen vahvisti sitä, että kokoontumispaikkoja ja -mahdollisuuksia ei voi olla liikaa; oven takana kävi jo iso kuhina ennen kuin tapahtuma oli edes alkanut. Valtakunnallinen Seta oli mukana myös sunnuntain tapaamisessa sateenkaarilasten ja -nuorten vanhemmille.

Paikalliset järjestäjät olivat tehneet tapahtumasta monipuolisen ja kaikkia ryhmiä huomioivan. Viikonlopun aikana järjestettiin paneelikeskusteluita ja monipuolisia kohtaamisia. Esimerkiksi sateenkaariperheille oli järjestetty ensimmäistä kertaa Arctic Pridessa mahdollisuus yhteiseen toimintaan, tietenkin Angry Birds -puistossa. Lauantai-illan pääjuhla pullisteli ihmismassasta. Ilahduttavinta oli huomata, että ikäjakauma oli erittäin laaja: yhteisen asian ympärille mahtuvat juhlimaan kaikenikäiset.

Tapaamani paikalliset vapaaehtoiset ja Rovaniemen Setan luottamushenkilöt olivat työssään tehokkaita ja omistautuneita. Ennen kaikkea he olivat innostuneita. Puheenjohtaja Mari Mäki kokosi joukkonsa dynaamiseksi jengiksi, joka järjesti ensiluokkaisen tapahtuman. Oli helppo nähdä, miksi tapahtuma kiinnosti myös mediaa, kuten Lapin kansaa ja Yleä: se huokui energiaa, valoa ja iloa – arktista ylpeyttä.

“Tiedättekö, mitä tämä ilta merkitsee? Se merkitsee rakkautta. Se merkitsee sitä, että me saamme rakastaa toisiamme ja että saamme tulla rakastetuksi juuri sellaisina kuin olemme”, summasi juontaja Eino Hantula osuvasti Arctic Priden pääjuhlassa.

Panu Mäenpää
puheenjohtaja
Seta ry

puheenjohtaja@seta.fi

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design