Terveiset Baltic Pridestä

balticpride_sundel
Kuva Joël Le Déroff.

Riikassa järjestetty Baltic Pride sujui hyvin, kertoo Sara Sundell (kuvassa oikealla).

Osallistuin Baltic Prideen 30.5.-2.6. 2012 Riikassa Setan edustajana. Oli mielenkiintoista olla mukana tapahtumassa, joka oli täynnä toivoa ja uusia tuulia. Baltic Pride oli edellisinä kertoina Riikassa vuonna 2006 ja 2009 ja molempina vuosina tapahtuma kohtasi vastustavien väkivaltaisia protesteja. Tänä vuonna ei ilmennyt suurempia ongelmia. Paljon on vielä tehtävää, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Suomen lähetystö oli ensimmäistä kertaa mukana yhdessä muiden suurlähetystöjen kanssa tukemassa Latvian ulkoministeriön ja Mozaika -järjestön organisoimaa seminaaria ja vastaanottoa perjantaina.

Lauantain kulkueessa oli runsaasti ihmisiä, arvioilta noin 500-700 ja tunnelma oli hyvä sateesta huolimatta. Marssijoita oli monista eri maista. Kansainvälisistä järjestöistä olivat mukana ainakin Amnesty International sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöt ILGA-Europe ja IGLYO. Tänä vuonna marssittiin ensimmäistä kertaa turvallisissa tunnelmissa aidatun puiston ulkopuolella.

Vastamielenosoittajia oli odotettua vähemmän, poliiseja sen sijaan paljon. Puistojuhlassa puhui Yhdysvaltojen edustajien lisäksi muun muassa Eroopan parlamentin HLBTI-asioiden Inter-ryhmän puheenjohtaja Ulrike Lunacek. Myös Latvian ulkoministeri vieraili puistotapahtumassa.

Musiikillisesta ohjelmasta vastasi L-koodin tunnarinkin esittävä yhtye Betty New Yorkista. Pride huipentui lauantaina pääjuhlaan.

Suosittelen osallistumista Prideen maissa, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat heikossa asemassa. On tärkeää tukea heitä ja mukava olla mukana todistamassa kehitystä parempaan suuntaan.

 

Sara Sundell

Kirjoittaja on Helsingin seudun Setan varapuheenjohtaja ja osallistui Baltic Prideen valtakunnallisen Setan edustajana

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design