Tasa-arvo ei etene itsestään

Tasa-arvo ei etene itsestään

Viime viikolla julkaistiin vertailuja sateenkaari-ihmisten oikeuksien toteutumisesta Euroopassa. ILGA-Euroopan sateenkaarikartassa Euroopan maita vertaillaan siinä, kuinka laajasti niiden lainsäädäntö ja politiikka toteuttavat lhbti-oikeuksia. Tässä rankingissa Suomi sai 67 % ja sijoittuu luvulla Euroopan maiden joukossa seitsemänneksi. Suomen sijoituksen parantuminen viime vuosina on johtunut ennen kaikkea vuonna 2015 voimaan tulleesta uudesta maailman mittakaavassa edistyksellisestä yhdenvertaisuuslainsäädännöstä.

Vertailu ei kuitenkaan kerro, miten lakeja toimeenpannaan ja miten ne konkreettisesti vaikuttavat ihmisten elämässä. Lhbti-ihmiset huomioiva lainsäädäntö ei yksin riitä takaamaan oikeuksien toteutumista, vaan se on pikemminkin alku sille, että oikeuksia aletaan parantaa. Euroopan sateenkaarikartta näyttää oikeastaan sen, kuinka pitkä matka eri mailla vielä on saavuttaa lhbti-ihmisoikeuksien minimi.

Suomellakin riittää tämän minimitason saavuttamiseksi vielä runsaasti töitä: tarvitsemme lainsäädännön, joka turvaa sateenkaariperheisiin syntyvien lasten oikeuden vanhempiinsa, ihmisoikeusperustaisesti säädetyn translain, intersukupuolisten lasten lääketieteellisesti tarpeettomien hoitojen kiellon ja lhbti-politiikkaohjelman, jolla järjestelmällisesti edistetään lhbti-ihmisoikeuksien toteutumista vauvasta vaariin.

Transgender Europen transoikeuksien vertailussa Suomi onkin hälyttävän punaväristen maiden joukossa eli niiden maiden joukossa, joissa transihmisten itsemääräämisoikeutta loukataan ja joissa ihmisiä pakkosteriloidaan. Sukupuoltaan korjaavalta ihmiseltä edellytetään Suomessa vielä lisääntymiskyvyttömyyttä ja lääketieteellistä diagnoosia eikä alle 18-vuotias voi korjata juridista sukupuolta lainkaan.

On pöyristyttävää, että vuonna 2016 valtio vaatii joltakin ihmisryhmältä lisääntymiskyvyttömyyttä tai vaatii yksilöitä esittämään lääketieteellistä todistusta johonkin sukupuoleen kuulumisesta. Meidän mielestämme ihmisen oma ilmoitus riittää, sillä sukupuoli-identiteetti on yksinkertaisesti täysin itsemäärittelyoikeuteen kuuluva asia.

Hallitus julkaisi kaksi viikkoa sitten tasa-arvo-ohjelmansa ja transihmisten oikeudet ja sukupuolen moninaisuus loistivat poissaolollaan. Meillä on olemassa suhteellisen edistyksellinen tasa-arvolaki, jossa huomioidaan sukupuolen moninaisuus ja jolla voidaan parantaa syrjintäsuojaa sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun ja sukupuolipiirteiden perusteella. Tämä merkittävä parannus ei kuitenkaan näy mitenkään hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa, jonne muun muassa translain uudistaminen olisi voitu nostaa.

Translain uudistamiseksi tehtiin edellisen hallituksen aikana hyvä pohjatyö, kun sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä arvioi translain muutostarpeita. Translain keskeiset muutostarpeet naimattomuusvaatimuksen ja lisääntymiskyvyttömyyden lisäksi liittyivät juuri itsemääräämisoikeuden puuttumiseen ja ikärajaan. Nyt aloitettu työ pitäisi saattaa pikimmiten loppuun.

Hallitus on aloittanut perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman laatimisen. Translain kokonaisuudistus tulee olla mukana tässä ohjelmassa.

Kerttu Tarjamo
pääsihteeri

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design