[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Suurta homourheilun juhlaa

Palasin launtai-iltana Kööpenhaminasta, jossa vietettiin reilun viikon ajan suurta kansainvälistä lhbt-juhlaa. Pääpaino oli urheilussa, mutta myös kulttuuririennot ja ihmisoikeuskonferenssi vetivät osallistujia. Kööpenhaminan Outgames-tapahtuma on hieno osoitus siitä, että eri mantereilta ja kulttuureista lähtöisin olevat lhbt-ihmiset tuntevat vankkaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja nauttivat liikunnasta.

Itse olin paikalla täysin urheilullisista syistä, ehkä vähän liiankin kilpailuhenkisellä mielellä. Onneksi suurimmassa osassa eri lajeja, joita siis oli lähes neljäkymmentä, pääpaino oli iloisten liikuntaelämysten hankkimisessa ja toisiin tutustumisessa. Hienoja elämyksiä sai myös pelkästä penkkiurheilusta: etenkin muodostelmauinti ja kilpatanssi keräsivät paljon katsojia.

Kisojen ensimmäisenä päivänä juostiin maraton. Tapasin kisapäivän iltana kanadalaisen Jenniferin, jolla kiilteli maratonin kultamitali kaulassa. Vaikka muissa lajeissa käsittääkseni oli ainoastaan naisten ja miesten sarjat, oli maratoonareilla myös kolmas sarja, jossa juoksivat transhenkilöt. Ehkä tässä olisi ideaa jatkolle: kai he, jotka eivät tunne kuuluvansa naisten tai miesten sarjoihin urheilussa, voisivat kisailla omassa sarjassaan?

Ei niin hyvää ettei jotain pahaakin. Kööpenhamina on tunnettu homoystävällisenä kaupunkina, mutta silti urheilijat joutuivat viharikoksen kohteeksi. Tanskalaismies tulitti raskaalla ilotulitteella kilpailijoita vilisevälle yleisurheilukentälle, jossa amerikkalaisjuoksija loukkaantui saatuaan ”kanonslagin” kehoonsa.

OutGamesit ja kotoisammat EuroGamesit ovat tarpeen. Uskallan väittää, että urheilu on yksi homofobisimmista linnakkeista maailmassa. Tarvitaankin sellaista areenaa, jossa kukin voi olla täysin oma itsensä ja toteuttaa omaa liikunnallisuuttaan joutumatta syrjinnän tai pilkan kohteeksi.

Ensi viikolla Suomessa avataan Uskalla-kampanja, jossa myös Seta on yhtenä kumppanina mukana. Uskalla-kampanjalla haastetaan urheilijat, seurat ja urheiluvaikuttajat kamppailemaan homofobiaa vastaan.

Titti Laine

Seta vpj

Setan blogia päivittävät Setan työntekijät ja luottamushenkilöt. Sisällöllinen vastuu on heillä itsellään, eikä blogi välttämättä vastaa aina täysin Setan kantaa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design