Suomen sijoitus heikkeni homojen ja transihmisten oikeuksien edistäjänä – Ranska ja Kroatia ohi

Suomen sijoitus heikkeni homojen ja transihmisten oikeuksien edistäjänä – Ranska ja Kroatia ohi

ILGA-Euroopan tänään julkaiseman vertailun mukaan Suomi oli vuonna 2012 Euroopan 14. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamisessa.

Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi nyt toista kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne toteuttavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Vertailun paras maa on jälleen Iso-Britannia. Suomen sijoitus laski edellisvuodesta kaksi pykälää sijalle 14. Suomen ohi ajoivat vuodessa Kroatia, jossa syrjinnän vastainen lainsäädäntö on kattavampi, ja Ranska, joka hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Suomen edellä ovat lisäksi Belgia, Espanja, Portugali, Hollanti, Unkari ja Saksa sekä muut Pohjoismaat.

Suomessa on toteutunut vain 47 % ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista, kun taas Iso-Britannian luku on 77 %. Suomen tulosta heikentävät muun muassa syrjinnän vastaisen lainsäädännön puutteet ja translain ihmisoikeusongelmat sekä avioliitto- ja adoptiomahdollisuuden puuttuminen. Nais- ja miesparien avoliittoja ei tunnusteta kattavasti. Suomi ei myöskään ole laatinut toimenpideohjelmia hlbti-kysymyksissä.

Setan pääsihteeri Aija Salo ei yllättynyt tuloksesta, mutta pitää sitä nolona.

”Suomen pitäisi olla ihmisoikeuksien kärkimaa, mutta hlbti-asioissa Suomi junnaa paikallaan. Hallituksen pitää ryhdistäytyä ja päättää toimenpiteistä ihmisoikeuksien toteuttamiseksi. Tarvitaan lakiuudistuksia, mutta yhdenvertaisuus on myös tuotava ihmisten arkeen kouluihin, työpaikoille ja vanhainkoteihin. Sarkaa on vielä paljon kynnettävänä ennen kuin Suomi voi röyhistää rintaansa.”

Materiaali:

ILGA-Europen vuosiraportti

ILGA-Europen vuosiraportin Suomi-luku

ILGA-Europe: Euroopan sateenkaarikartta

ILGA-Europe: Euroopan sateenkaari-indeksi/pistetaulukko

EU:n perusoikeusviraston kyselytutkimuksen kotisivu

Lisätiedot ja haastattelut:

Pääsihteeri Aija Salopääsihteeri[a]seta.fi, p. 050 309 8108 (15.-18.5. Haagissa, tavoitettavissa puhelimitse).

Tiedottaja Eliisa Alatalotiedottaja[a]seta.fi, p. 044 511 2134

ILGA-Euroopan hallituksen jäsen Tanja Lehtoranta, p. 044 088 3300

Seta on vuonna 1974 perustettu ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on yhdenvertaisuuden toteutuminen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Setassa toimii Transtukipiste, joka tarjoaa tukipalveluja transihmisille ja intersukupuolisille. Seta on ILGA-Euroopan jäsenjärjestö. www.seta.fi

ILGA-Eurooppa (ILGA-Europe) on maailmanlaajuisen ILGAn (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi. www.ilga-europe.org

IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia) on vuodesta 2004 vietetty teemapäivä, jolloin tuodaan päivänvaloon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokema syrjintä ja kamppailu sitä vastaan. 17.5.1990 WHO poisti homoseksuaalisuuden kansainvälisestä ICD-sairausluokituksesta.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design