Sukupuolen moninaisuus sai alkuvuonna runsaasti näkyvyyttä mediassa

Sukupuolen moninaisuus sai alkuvuonna runsaasti näkyvyyttä mediassa

Sukupuolen moninaisuus näkyi ja kuului laajasti mediakentällä alkuvuoden 2016 aikana. Aihetta käsiteltiin monesta eri näkökulmasta erilaisissa viestintävälineissä.

Televisiossa kokemuksistaan kertoivat Ylellä Setan varapuheenjohtaja Viima Lampinen sekä Kasperi Kivistö, Yhdenvertainen Vanhuus -projektin kokemusasiantuntija Eveliina ja sukupuoltaan korjannut Tiia. Ylellä esitettiin myös Louis Theroux’n dokumentti translapsista (katseluaika verkossa päättynyt). Nelosella päästiin tutustumaan transmies Alexin ja hänen puolisonsa Peninan koskettavaan rakkaustarinaan.  Ohjelmat kattoivat koko elämänkaaren kirjon eivätkä esittäneet sukupuolen moninaisuutta stereotyyppisestä vaan avoimesti eri persoonien kautta.

Myös lehdissä pureuduttiin sukupuolen moninaisuuteen monesta eri näkökulmasta. Perussuomalaisten nuorten tyttö_poika -kampanja aiheutti värikkäitä reaktioita mediassa ja oli osaltaan kannustamassa ihmisiä ulostuloihin sukupuolen moninaisuuteen liittyen. Lehdissä esiintyi runsaasti aihetta käsitteleviä kirjoituksia aina uutisista mielipidekirjoituksiin. Myös elokuvissa, kirjallisuudessa ja näyttämötaiteessa sukupuolen moninaisuus on ollut esillä.

Voima-lehdessä helmikuussa alkaneessa juttusarjassa käsitellään laajasti muunsukupuolisuutta henkilökuvien kautta. Muunsukupuolisuus on ollut tähän mennessä mediassa hyvin näkymätön aihe, joten on hienoa, että sitä on nostettu esiin eri medioissa kevään aikana.

”Kaikki eivät määritä itseään suoraan joko miehiksi tai naisiksi, joten olisi hyvä vapautua tiukan binäärisestä sukupuoliajattelusta ja -jaottelusta. Asiallinen uutisointi sukupuolen moninaisuudesta auttaa purkamaan kielteisiä asenteita transihmisyyttä kohtaan ja voi tehdä tilaa niille, jotka eivät taivu tiukkoihin sukupuolinormeihin”, sanoo Setan tiedottaja Eliisa Alatalo.

Useat mediassa esiintyneistä ihmisistä oli rekrytoitu Setan kautta. Seta tarjoaakin medialle haastateltavia, tukea termien ja käsitteiden kanssa sekä taustamateriaalia.

Seuraavissa jutuissa/ohjelmissa käsiteltiin sukupuolen moninaisuutta:

Televisio:

Rakelin Kuplassa > https://www.youtube.com/watch?v=xKD05KqTyEc&feature=youtu.be

Yle Akuutti > http://areena.yle.fi/1-3353079

Kielletty rakkaus: Alex ja Penina > http://www.ruutu.fi/video/2517031

Artikkelit:

Yle: Isä on nyt naisena iloisempi, sanovat transvanhempi Tiian lapset > http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/08/isa-nyt-naisena-iloisempi-sanovat-transvanhempi-tiian-lapset

HS Vieraskynä: Translakia on muutettava perinpohjaisesti > http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1456807048455

HS: Asiantuntijat tyrmäävät perussuomalaisten nuorten näkemyksen sukupuolesta: ”Sukupuoli on moninainen sekä biologisesti että kulttuurisesti” > http://www.hs.fi/elama/a1456374176599

HS Mielipide: Kukaan ei synny kukkamekko päällä > https://www.hs.fi/mielipide/a1458189670532

Voima: Pitkä matka omaksi itseksi > http://uusi.voima.fi/artikkeli/2016/pitka-matka-omaksi-itseksi/

Voima: Näkymätön sukupuoli > http://uusi.voima.fi/artikkeli/2016/nakymaton-sukupuoli/

Kodin Kuvalehti: Gitta elää kolmen ihmisen liitossa > http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/ihmiset/gitta_elaa_kolmen_ihmisen_liitossa

Radio:

Yle Kultakuume: Itseksi tulemisen hinta on suuri > http://areena.yle.fi/1-1655967

Elokuvat:

Tanskalainen tyttö (elokuvateattereissa)

Tyttökuningas (saatavilla dvd:llä)
Artikkelin kuvituskuva tästä elokuvasta

Kirjallisuus:

Siri Kolu: Kesällä kaikki on toisin (ilmestynyt hiljattain)

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design