[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje toukokuu 2014

Ajankohtaista ihmisoikeuspolitiikassa

1. Hallitus unohti sateenkaariperheet – mielenosoitus 2.6.
2. Suomi miljoonalla eurolla mukana Yhdysvaltojen hlbt-rahastossa
3. Suomen sijoitus tippui 17. sijalle hlbti-lainsäädäntövertailussa
4. Viisi suomalaismeppiä sitoutunut hlbti-oikeuksien edistämiseen
5. Jarkko Niemisestä homofobian vastainen lähettiläs
6. Aktivisteja Murmanskista ja Arkangelista Setan ja Amnestyn vieraina
7. SELI-ohjelma huomioi laajasti hlbti-ihmisten oikeudet
8. Suomalaiset asiantuntijat tukevat Kosovon homo- ja transfobian vastaista toimintaa

Järjestöuutiset

9. Setan toiminta ja ihmisoikeudet esillä 9.6. RAY:n Inhimillisiä uutisia -kampanjassa
10. Setan toimisto kiinni heinäkuun
11. Valtakunnallinen hlbti-tukipalvelu Sinuiksi avautui
12. Juhlitaan yhdessä Setaa ja Transtukipistettä piknikillä 27.6.!
13. Marokkolainen radiosuosikki vieraana Setassa
14. Sateenkaarinuoruus on monivärinen ja moniulotteinen

Tapahtumat ja koulutukset

15. Baltic Pride Tallinnassa 2.–8.6.
16. Pirkanmaan Pride – Leimautumispäivät 6.–7.6.
17. Seminaareja: yhdenvertaisuus taiteen kentällä ja seksi-teema Setassa
18. Jeppis Pride Pietarsaaressa 25.–26.7.
19. Vielä mahtuu Protu-vierailijakoulutukseen!
20. Syksyn kouluttajakoulutus järjestetään Helsingissä 30.–31.8.2014
21. ILGA-Euroopan konferenssin ilmoittautuminen auki

Toimintakalenteri

1. Hallitus unohti sateenkaariperheet – mielenosoitus 2.6.

Uutinen | Suomi sitoutui toukokuun puolessa välissä Maltan ja Ruotsin hallitusten järjestämässä kansainvälisen homo- ja transfobian vastaisen päivän konferenssissa 16 muun eurooppalaisen maan kanssa edistämään aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia omissa maissaan. Suomen edustajana julistuksen allekirjoitti oikeusministeri Anna-Maija Henriksson. Huolena kuitenkin on, aikooko Suomen hallitus kunnioittaa tuoretta julistusta.

Sateenkaariperheet, Ihmisoikeusliitto, Regnbågsankan, Seta ja Trasek kysyvät, mihin konkreettisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä sitoumuksen toteuttamiseksi. Järjestöt päättivät lähettää asiasta avoimen kirjeen pääministerille Jyrki Kataiselle.

Järjestöt ovat pöyristyneitä siitä, että hallitus aikoo mitä ilmeisimmin jättää isyyslaista pois sateenkaariperheiden oikeuksien parantamisen, vaikka se on kiireellisin sateenkaariperheiden lasten asemaa korjaava uudistus. Järjestöt vaativat, että isyyslakiuudistuksessa annetaan yhdessä lapsen saaville naispareille mahdollisuus vanhemmuuden vahvistamiseen suoraan ilman perheensisäistä adoptiota vastaavasti kuin yhdessä lapsen saaville avopareille. Myös transihmisten juridinen vanhemmuus on saatava yksiselitteisen ja ihmisoikeusperustaisen säätelyn piiriin.

Euroopan sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestö NELFA on myös pöyristynyt Suomen hallituksen ristiriitaisesta toiminnasta. NELFA otti asiaan kantaa omalla tiedotteellaan, jossa se vaatii Suomea täyttämään kansainväliset sitoumuksensa.

Mielenosoitus sateenkaariperheiden lasten oikeuksien ajamiseksi järjestetään maanantaina 2.6. kello 17 oikeusministeriön edessä Esplanadin puistossa. Mielenosoitus on rauhallinen koko perheen tapahtuma, jonka järjestävät yhteistyössä Sateenkaariperheet, Ihmisoikeusliitto, Seta ja Regnbågsankan.

>> Avoin kirje pääministerille

>> NELFA:n kannanotto

>> Mielenosoitus isyyslaista Helsingissä 2.6.

>> Suomen allekirjoittama IDAHO-julistus

>> Oikeusministeriön tiedote

2. Suomi miljoonalla eurolla mukana Yhdysvaltojen hlbt-rahastossa

Uutinen | Suomen ulkoministeriö tiedotti kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä, että Suomi tukee lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten ihmisoikeuksien edistämistä ja nostaa tukeaan Global Equality Fund -rahastolle 1,4 miljoonalla dollarilla. Kyseessä on Yhdysvaltojen hallinnoima rahasto, joka edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia eri puolilla maailmaa. Suomi on tukenut rahastoa jo aiemmin.

Suomi on rahoittanut vuosina 2012 ja 2013 myös Setan maailmanlaajuisen kattojärjestön ILGAn toimintaa suoralla avustuksella. Seta toivoo, että rahoitus Global Equality Fundille ei tarkoita ILGAn suoran rahoituksen päättymistä. ILGA on ainoa maailmanlaajuinen demokraattisesti toimiva hlbtiq-liikkeiden kattojärjestö.

>> Ulkoministeriön tiedote aiheesta

3. Suomen sijoitus tippui 17. sijalle hlbti-lainsäädäntövertailussaKuva Euroopan kartasta ja maiden prosenttiluvuista ILGA-Euroopan vertailussa.

Uutinen | ILGA-Euroopan julkaiseman raportin mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet eivät ole vuoden aikana parantuneet Suomessa.

Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi vuosiraporttinsa sekä kartan 49 eri Euroopan maan lainsäädäntötilanteesta liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomen sijoitus listalla heikkeni jälleen selvästi. Suomi oli listan sijalla 17, kun se vuonna 2012 oli sijalla 12. Suomen ohi vertailussa menivät Montenegro, Malta sekä Itävalta. Suomen edellä ovat myös muun muassa Unkari, Kroatia, Portugali ja muut Pohjoismaat. Suomessa on toteutunut vain 45 % ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista. Listan ensimmäisenä olevalla Iso-Britannialla vastaava luku on 82 %.
Suomen ongelmat piilevät erityisesti sukupuolen juridisessa vahvistamisessa ja sen ehdoissa, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, naimattomuusvaatimus ja lääketieteellinen painotus. Myös syrjintäsuoja on Suomessa puutteellinen eivätkä perheoikeudet toteudu yhdenvertaisesti.

”Hallituksen on ryhdistäydyttävä. Uudistuksia on Suomessa lykätty, vaikka vertailu osoittaa, että muualla Euroopassa on ryhdytty ripeästi toimeen vähemmistöjen oikeuksien parantamiseksi”, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.
Vaikka Euroopan yleistilanne on kohentunut edellisvuodesta, ovat keskiarvopisteet edelleen hyvin alhaisella tasolla. Kaikkien vertailussa olevien maiden keskiarvo on 36 prosenttia ja EU-maiden 46 prosenttia.
”Kaikissa Euroopan maissa tarvitaan järjestelmällisiä toimia hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi. Myös Suomessa tarvitaan erillinen toimenpideohjelma”, Salo sanoo.

>> Lisätietoa aiheesta

>> ILGA-Euroopan kartoitus

4. Viisi suomalaismeppiä sitoutunut hlbti-oikeuksien edistämiseen

Uutinen | Viisi kolmestatoista europarlamenttiin valitusta MEPistä allekirjoitti ennen vaaleja ILGA-Euroopan sitoumuksen toimia aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi. Allekirjoittaneet ovat Heidi Hautala (Vihr), Liisa Jaakonsaari (SDP), Miapetra Kumpula-Natri (SDP), Merja Kyllönen (Vas) ja Sirpa Pietikäinen (KOK). Valituksi tulleista Alexander Stubb ja Nils Torvalds ovat puolustaneet hlbti-oikeuksia aiemmin europarlamentin jäseninä, vaikka eivät tällä kertaa allekirjoittaneet sitoumusta. Seta toivoo, että kaikki suomalaiset mepit puolustavat parlamentissa ihmisoikeuksia ja hlbti-ihmisten yhdenvertaisuutta.

Seta ja ILGA-Eurooppa ovat lähiaikoina yhteydessä suomalaismeppeihin ajankohtaisista hlbti-asioissa.

”Toivomme, että mahdollisimman moni suomalaisista mepeistä liittyy europarlamentin hlbti-asioiden työryhmään (LGBTI Intergroup). Vielä ei ole varmaa, että sellainen perustetaan myös uudella parlamenttikaudella. Nyt tarvitaan parlamenttiryhmien tukea tämän tärkeän työryhmän jatkon varmistamiseksi”, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.

Koko uudesta europarlamentista 185 jäsentä on allekirjoittanut ILGA-Euroopan sitoumuksen. Yhteensä europarlamentaarikkoja on 751.

>> ILGA-Euroopan uutinen

>> Euroopan parlamentin hlbti-työryhmä

5. Jarkko Niemisestä homofobian vastainen lähettiläs

Uutinen | Tennispelaaja Jarkko Nieminen nimettiin tämän vuoden homofobian vastaisen työn lähettilääksi homo- ja transfobian vastaisena päivänä. Nimityksen takana oleva Sateenkaariyhteisöt ry katsoo, että Suomen huippu-urheilu tarvitsee lisää puolestapuhujia yhdenvertaisuudelle. Nieminen haluaa toimia yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja ennakkoluulojen lieventämiseksi.

”Elämä on lyhyt, ja silti jollakin on aikaa kiusata toisia, joiden elämäntapa tuntuu itselle vieraalta. Ei homoutta valita, eikä sitä kukaan pakkosyötä kenellekään”, Nieminen kirjoittaa Ranneliikkeen kolumnissaan.

Toukokuun puolessa välissä vietettiin kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää (International Day Against Homophobia and Transphobia, IDAHOT) eri puolilla Suomea.
Värikkäitä homo- ja transfobian vastaisen päivän tapahtumia järjestettiin paitsi Helsingissä, myös Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Joensuussa.

>> Niemisen haastattelu

6. Aktivisteja Murmanskista ja Arkangelista Setan ja Amnestyn vieraina

Uutinen | Setalla oli ilo saada 26.–28.5. vieraakseen seitsemän venäläisten hlbti-järjestöjen Rakursin ja Maximumin aktivistia sekä murmanskilainen dokumentintekijä ja tv-toimittaja. Vierailun tarkoituksena oli tutustuttaa venäläiset yhteistyökumppanimme Setan ja Transtukipisteen toimintaan ja hlbti-ihmisten asemaan Suomessa.

Seta vei aktivistit myös tapaamaan ulkoministeriön Venäjä-vastuuhenkilöitä ja ihmisoikeusyksikköä ja kertomaan ensikäden tietoa ihmisoikeuspuolustajien asemasta Venäjällä ja anti-hlbti- ja ulkomaiset agentit -lakien vaikutuksesta järjestöjen toimintaan ja ihmisten arkeen.

Osana vierailua järjestettiin yhteistyössä Amnestyn kanssa. keskustelutilaisuus hlbti-ihmisten ihmisoikeustilanteesta luoteis-Venäjällä. Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Rakursin aktiivien Oleg Kluenkovin ja Tatjana Vinnichenkon ahdingosta. He työskentelevät opettajina Arkangelin yliopistossa. Nyt yliopisto uhkaa erottaa heidät hlbti-aktivismin vuoksi.

>> Lisätietoja

7. SELI-ohjelma huomioi laajasti hlbti-ihmisten oikeudet

Kotimaa | Huhtikuussa julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusi seksuaali- ja lisääntymisterveyden ohjelma ”Edistä, ehkäise, vaikuta – Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014–2020” sisältää ilahduttavan runsaasti linjauksia seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden huomioon ottamisesta seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä.

Ohjelmassa linjataan muun muassa, että intersukupuolisille lapsille tehtäviä korjausleikkauksia voidaan pitää seksuaalisuutta loukkaavana väkivaltana, koska päätös sukupuolesta tehdään ennen kuin lapsen oma sukupuoli-identiteetti on selvinnyt. Lisäksi ohjelmassa todetaan, että transsukupuolisia henkilöitä koskevat lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimukset loukkaavat sukupuoltaan korjaavien ihmisten oikeutta keholliseen koskemattomuuteen ja perhe-elämään. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee myös tunnistaa inter- ja transsukupuolisten ihmisten läheisten psykososiaalisen tuen tarve ja ohjata tarvittaviin palveluihin.

Lisäksi ohjelmassa linjataan, että opettajien koulutukseen on sisällyttävä sukupuolen moninaisuuden näkökulma ja että sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tulee olla yhtälailla mukana niin lapsi-, nuoriso- kuin aikuistyössäkin seniorikansalaisia unohtamatta.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelman avulla halutaan parantaa väestön seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja vähentää näin terveyseroja ja väestön eriarvoisuutta. Ohjelma julkaistaan verkossa myöhemmin syksyllä. Tällä hetkellä sitä voi tilata painettuna THL:stä 34 euron hintaan.

>> Painetun Seli-ohjelman tilaustiedot

8. Suomalaiset asiantuntijat tukevat Kosovon homo- ja transfobian vastaista toimintaa

Ulkomaat | THL on mukana EU-rahoitteisessa yhteistyössä, joka pyrkii vähentämään homo- ja transfobiaa Kosovossa. Kaksivuotinen EU Twinning -projekti puuttuu ennakkoluuloihin ja pelkoihin, jotka ylläpitävät yhteiskunnallista syrjintää ja vihamielisyyttä ja polkevat Kosovon homo- ja bi-seksuaalien sekä transsukupuolisten henkilöiden ihmisoikeuksia.

Itävaltalaisen Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights johtaman kansainvälisen yhteistyöprojektin tavoitteena on parantaa Kosovon viranomaisten, poliisin, oikeuslaitoksen, kasvattajien ja median valmiuksia tukea vähemmistöjen ihmisarvoista elämää. Suomen valtio on jo aiemmin tukenut Kosovon hlbti-järjestöjen toimintaa kahdenvälisenä yhteistyönä.

Suomalaiset korkean tason asiantuntijat kuuluvat kansainväliseen projektiryhmään, joka tekee tiiviistä yhteistyötä keskeisten sidosryhmien ja vastikään Kosovoon perustetun kansallisen seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia puolustavan neuvoa-antavan koordinaatioryhmän kanssa.

>> Lisätietoa

9. Setan toiminta ja ihmisoikeudet esillä 9.6. RAY:n Inhimillisiä uutisia- kampanjassa

Uutinen | Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) Inhimilliset Uutiset -kampanja tuo useita RAY:n tukemia sosiaali- ja terveysalan järjestöjä Helsingin Kaivopihalle kesäkuussa. Setan aika parrasvaloissa on 9.6. klo 10¬–13.

Kolmituntisessa ohjelmassa tarjotaan painavia ja kevyitä puheenvuoroja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja moninaisuuden puolesta. Päivän aikana esittäytyvät Yhdenvertainen vanhuus -hanke kuin Pirkanmaan Setan tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi. Ohjelmassa on myös avoin kokous ihmisoikeusjärjestöjen eduskuntavaalitavoitteista. Tervetuloa seuraamaan ohjelmaa!

>> Tapahtumasivu

>> Lisätietoa

10. Setan toimisto kiinni heinäkuun

Järjestö | Seta ja Transtukipiste jäävät kesätauolle heinäkuussa. Toimistomme Länsi-Pasilassa on kiinni 30.6.–1.8. Transtukipisteen ryhmätoiminta jää myös kesätauolle. Transtukipisteen aukioloista tiedotetaan Transtukipisteen verkkosivuilla.

Setan varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara vastaa järjestöä koskeviin kysymyksiin ja haastattelupyyntöihin kesän aikana. Setan verkkosivujen Tietoa ja tukea -osio ohjaa eteenpäin, mikäli olet välittömän tuen tarpeessa.

>> Katriina Rosavaaran yhteystiedot, puheenjohtaja@seta.fi

>> Tukea ja neuvoa

11. Valtakunnallinen hlbti-tukipalvelu Sinuiksi avautui

Uutinen | Valtakunnallinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi avattiin toukokuun puolessa välissä. Uudistuneen puhelin- ja verkkopalvelun kautta kuka tahansa voi keskustella ammattilaisen kanssa, mikäli oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu mietityttävät.

Palvelun toteuttaa Pirkanmaan Seta yhteistyössä Ranneliike.net:in kanssa. Palvelua tukee Raha-automaattiyhdistys ja yhteistyökumppanina toimivat muun muassa Seta ja sen Transtukipiste.

>> Sinuiksi.fi

>> Lisätietoa

12. Juhlitaan yhdessä Setaa ja Transtukipistettä piknikillä 27.6.!

Juhlavuosi | Seta ja Transtukipiste toivottavat kaikki halukkaat tervetulleeksi juhlavuosipiknikille Kaisaniemen puistoon perjantaina 27.6. klo 16.00–18.00. Piknikillä juhlistetaan Setan 40-vuotista ja Transtukipisteen 20-vuotista taivalta sekä koko hlbti-yhteisöä!

Piknikin aikana kaikille halukkaille tarjotaan mahdollisuus pitää spontaaneja puheita sekä muita esityksiä. Toivomme, että jokainen paikalle saapuva juhlija tuo mukanaan oman vilttinsä ja halutessaan tarjottavaa yhteiseen piknikpöytään.

Sateen sattuessa juhlinta siirtyy Setan toimistolle osoitteeseen Pasilanraitio 5 (Helsinki).

>> Piknik Facebookissa

13. Marokkolainen radiosuosikki vieraana Setassa

Uutinen | Seta sai toukokuun lopulla vieraaksemme radiolääkäri ja seksuaaliterapeutti Samad (Abdessamad) Benallan Casablancasta. Hänellä on Marokossa joka arki-ilta kolmen tunnin suora ohjelma Hitradiossa, johon nuoret voivat soittaa ja kysyä elämäänsä ja hyvinvointiinsa liittyviä asioita. Hänet tunnetaan kotimaassaan nimellä Doc Samad. Ohjelma lähetetään myös Burundissa, Burkina Fasossa, Malissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Lähiaikoina ohjelma alkaa kuulua myös Tunisiassa.

Seta nostaa hattua haastavissa oloissa toimivalle Samadille. Marokossa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat kiellettyjä, mutta nuori psykiatri haluaa toimia myös sen puolesta, että seksuaalivähemmistöjen perusoikeudet esimerkiksi terveyteen ja koulutukseen toteutuisivat. Vähemmistöleiman vuoksi moni ei edes hakeudu palveluihin. Asiasta puhutaan julkisuudessakin lähinnä muiden aiheiden ja kattokäsitteiden, kuten seksuaalikasvatuksen, väkivallan vastaisen työn ja hiv/aids-työn kautta, koska voisi olla vaarallista toimia avoimesti hlbt-asioissa.

Seksuaalivähemmistöaktivisteja Marokossa kuitenkin on, kuten muuallakin Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Sukupuolen moninaisuus on Marokossa Samadin mukaan vielä pitkälti tabu, mutta julkisuudessa on hiljattain ollut transnainen, joka taistelee oikeudestaan saada sukupuolensa tunnustettua virallisissa asiakirjoissa.

Samad Benalla oli puhujavieraana Maailma kylässä -festivaaleilla, joille Setakin osallistui.

14. Sateenkaarinuoruus on monivärinen ja moniulotteinen

Uutinen | Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruun aineistosta muodostuu monivärinen kuva sateenkaarinuoruudesta Suomessa etenkin 1990-luvulta alkaen. Nuorisotutkimusseuran, Setan ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkiston järjestämään, Suomessa laajuudeltaan ainutlaatuiseen keruuseen saatiin 132 vastausta. Enemmistö vastaajista on nuoria tai nuoria aikuisia, mutta joukossa on myös yli 70-vuotiaita, jotka kertovat nuoruudesta aikana, jolloin homoseksuaalisuudesta, saati sukupuolen moninaisuudesta ei puhuttu julkisuudessa lainkaan.

Vastauksissa näkyvät sekä eri seksuaaliset suuntautumiset että moninaiset tavat haastaa sukupuolinormeja. Monissa kirjoituksissa kerrotaan seksuaalisuudesta ja sukupuolesta käydyn julkisen keskustelun merkityksestä. Asenteet seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta kohtaan tunnistetaan hyvin nuorena ja muiden antamat lokerot tuntuvat usein ahtailta.

>> Lue lisää

15. Baltic Pride Tallinnassa 2.–8.6.

Tapahtuu | Baltian hlbti-järjestöt järjestävät yhteistyössä vuosittaisen Baltic Priden ensi viikolla. Tsekkaa ohjelma ja lähde seikkailuun etelänaapuriin! Pride-kulkuetta tapahtumaan ei sisälly, mutta sen sijaan tarjolla on muun muassa ulkoilmakonsertti.

>> Baltic Priden ohjelma

16. Pirkanmaan Pride – Leimautumispäivät 6.-7.6.

Tapahtuu | Pirkanmaan Seta järjestää 6.–7.6.2014 Pirkanmaan Pride – Leimautumispäivät -tapahtuman Tampereella.

Kaksi päivää kestävässä tapahtumassa on tarjolla värikästä ohjelmaa koko perheelle. Tarjolla on muun muassa Pride-marssi ja sateenkaarirauhan julistus Laikunlavalla. Sateenkaarimessu Vanhassa kirkossa mahdollistaa hengellisen lisän halukkaille ja koko juhlapaketin kruunaa Juhlaleimarit Ylioppilastalolla.

>> Ohjelma

>> Tapahtuma Facebookissa

17. Seminaareja: yhdenvertaisuus taiteen kentällä ja seksi-teema Setassa

Tapahtuu | Helsinki Pride -viikon monista seminaareista yhdessä Seta on järjestäjätahona ja yhdessä keskustelun aiheena. Torstaina 26.6. klo 16–18 Kirjasto 10:ssä järjestettävässä seminaarissa Puskasta parisänkyyn – Seta ja seksi käsitellään Setan suhdetta seksuaalisuuteen. Tilaisuuden juontaa Setan entinen puheenjohtaja Tiia Aarnipuu. Samassa yhteydessä julkistetaan Setan alumniverkoston käynnistyminen. Alumniverkosto on tarkoitettu Setan hallituksen jäsenille kautta aikojen.

Taiteen edistämiskeskuksen, Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun seminaarissa 27.6. klo 13–16 keskustellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta taide- ja kulttuurikentällä kokijoina ja tekijöinä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja tilaisuus on tarkoitettu sekä taiteen kentällä toimiville että taiteen asioista päättäville. Tilaisuudessa puhuvat muun muassa Minna Sirnö (Taiteen edistämiskeskus), Pauliina Feodoroff (Taideneuvoston jäsen), Katriina Rosavaara (Seta), Rita Paqvalén (Kulttuuria kaikille -palvelu) ja Juha-Heikki Tihinen (Pro Artibus).

>> Puskasta parisänkyyn Facebookissa

>> Taiken seminaari

Setan ja Transtukipisteen Helsinki Pride -ohjelma toimintakalenterissa uutiskirjeen lopussa!

18. Jeppis Pride Pietarsaaressa 25.–26.7.

Tapahtuu | Jeppis Pride 2014 järjestetään 25.–26.7. Pietarsaaressa. Jeppis Priden teemana ovat Usko, toivo ja rakkaus – Pietarsaaren perinteikkäät symbolit. Priden suojelijana toimii kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson.

Pride näkyy Pietarsaaressa muun muassa pyykkinaruilla. Alueelta kotoisin olevat taiteilijat ovat kutsuneet halukkaat kaupunkilaiset yhteisötaideteokseen Pyykkinaru – ystävällinen ele. Omalle pyykkinarulleen voi ripustaa tekstiilejä sateenkaaren väreissä.

Jeppis Pride 2014 on osa Regnbågsankan ry:n toimintaa ja valtakunnallisen Setan 40-vuotisjuhlavuotta.

>> Jeppis Pride Facebookissa

>> Yleisradion juttu aiheesta

19. Vielä mahtuu Protu-vierailijakoulutukseen!

Koulutus | Suuresta kiinnotuksesta johtuen Prometheus-leirien vierailijakoulutus järjestetään myös Helsingissä 1.6.2014.

Jos olet hlbtiq-henkinen, keskustelusta, tiedon ja kokemusten jakamisesta kiinnostunut henkilö, olet tervetullut koulutukseen. Koulutuksessa saat valmiudet vierailla Protu-leireillä kesän aikana.

Koulutus toteutetaan sunnuntaina 1.6. Setan toimistolla Länsi-Pasilassa. Alustava aika koulutukselle on klo 10:30 -18:30. Kouluttajina toimivat Protu ry:n aktiivit. Ilmoittautumisia vastaanottaa ja lisätietoja antaa Setan koulutussuunnittelija: marita.karvinen[at]seta.fi.

>> Lisätietoa

20. Syksyn kouluttajakoulutus järjestetään Helsingissä 30.–31.8.2014

Tapahtuu | Syksyn ensimmäinen kouluttajakoulutus pidetään Helsingissä, Setan toimistolla 30.–31.8.2014.

Koulutus on suunnattu Setan ja jäsenjärjestöjen nykyisille ja tuleville aktiiveille. Peruskoulutus antaa valmiudet toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja muun muassa nuorisotaloille ja erilaisille leireille. Koulutuksessa perehdytään perustietoihin hlbtiq-teemasta, tutustutaan toiminnallisiin harjoitteisiin, harjoitellaan omista kokemuksista kertomista, tutustutaan esiintymisen ja kouluttamisen saloihin sekä mietitään haastavien tilanteiden hallintaa.

Ilmoittautumisia vastaanottaa koulutussuunnittelija Marita Karvinen, marita.karvinen@seta.fi.

Syksyllä toteutetaan myös kouluttajakoulutus Turussa, draamatyöpajakoulutus Helsingissä sekä kouluttajien täydennyskoulutus aiheesta normikriittinen pedagogia.

21. ILGA-Euroopan konferenssin ilmoittautuminen auki

Kattojärjestömme ILGA-Euroopan vuosittainen konferenssi järjestetään lokakuussa Riiassa. Konferenssi-ilmoittautuminen on nyt auki. Olisi hienoa saada Suomesta suuri joukko ihmisiä konferenssiin nyt, kun se järjestetään näin lähellä. ILGA-Eurooppa myöntää jonkin verran matka-apurahoja konferenssiin. Niiden hakemisen ja työpajan tarjoamisen deadline on 30.6. Konferenssi-ilmoittautuminen päättyy 24.8. Mitä aikaisemmin ilmoittaudut, sitä todennäköisemmin voit saada paikan halvemmasta konferenssihotellista. Myös lennot ovat edullisempia hyvissä ajoin varattuina.

>> Konferenssin ilmoittautumisohjeet

 

Toimintakalenteri

Kesäkuu

1.6. Protu- vierailijakoulutus Helsingissä

2.-8.6. Baltic Pride Tallinnassa

2.6. Mielenosoitus isyyslaista

7.6. Pirkanmaan Pride – Leimautumispäivät

9.6. Inhimillisiä Uutisia- kampanja: Kaivopiha, Helsinki

23.-29.6. Helsinki Pride -viikko, teemana työelämä

24.6. klo 17–20 Nuorten tapaaminen transihmisille, intersukupuolisille, sukupuolettomille, sukupuolikapinallisille tai muuten vaan sukupuoltaan pohtiville noin 14–22 -vuotiaille nuorille Setan toimistolla. Tarjolla hyvää seuraa turvallisessa tilassa. Periaatteina luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus, oikeus käyttää haluamaansa nimeä ja oikeus kertoa itsestään vain juuri sen verran kuin haluaa. Keskustelua luotsaavat Transtukipisteen Eepu ja nuoret vapaaehtoiset.

24.6. klo 19–21 DreamWearClubin kahvi-ilta transvestiiteille ja heidän läheisilleen Setan toimistolla.

25.6. Setan transpoliittisen valiokunnan ja Trasekin järjestämä keskustelutilaisuus

25.6. Banderolli- ja kylttitalkoot Setan toimiston Vinotilassa klo 14.00–19.00. Tule tekemään oma kyltti tai banderolli Pride-kulkueeseen! Tuo mukanasi oma kangas tai pahvia. Kangasvärejä, tusseja ja muita välineitä tarjolla talon puolesta.

26.6. klo 16–18 Puskasta parisänkyyn – Seta ja seksi, Kirjasto 10. Järjestää Setan alumniverkosto.

26.6. klo 19–21 Kahvi-ilta Transtukipisteellä kaikille, jotka ovat joskus pohtineet omaa sukupuoltaan sekä heidän läheisilleen: esimerkiksi transihmisille, intersukupuolisille, sukupuolettomille, sukupuolikapinallisille tai muuten vaan sukupuoltaan pohtiville. Periaatteina luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus, oikeus käyttää haluamaansa nimeä ja oikeus kertoa itsestään vain juuri sen verran kuin haluaa. Paikkana Setan toimisto.

27.6. klo 13–16 Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema taide- ja kulttuurikentällä kokijoina ja tekijöinä. Järjestää Taiteen edistämiskeskus, Seta ja Kulttuuria kaikille ¬palvelu.

27.6. Valtakunnallisen Setan juhlavuosipiknik Kaisaniemen puistossa klo 16.00–18.00. Tule juhlimaan Setan 40-vuotista ja Transtukipisteen 20-vuotista taivalta piknikin merkeissä! Tuo mukanasi oma viltti ja halutessasi myös yhteistä tarjottavaa. Sateen sattuessa olemme Setan toimistolla (Pasilanraitio 5).

29.6. klo 12–15 Seniori-nyyttäribrunssi, Pasilanraition, Eesterinpolun ja Pasilanpuistotien keskellä sijaitsevassa puistikossa. Olitko mukana toiminnassa, kun transvestiitit ja transsukupuoliset toimivat yhdessä? Olitko perustamassa Trasekia tai Dream Wear Clubia? Luitko tarkasti Transgenre-lehteä? Muistatko, kun Transtukipiste perustettiin? Haitko lupaa kastraatiolautakunnalta? Olitko mukana vaikuttamassa translain sisältöön? Koskiko ”uusi” translaki sinua? Oletko siis transiältäsi jo seniori? (Säävaraus: rankkasateen sattuessa olemme Setan toimistolla os. Pasilanraitio 5, 2. krs.)

25.-29.6. EuroPride Oslossa

28.6. Ämyrock Hämeenlinnassa. Juhlintaa 40-vuotaan Ämyrockin ja Setan kunniaksi yhdenvertaisuuden puolesta!

Heinäkuu

16.-19.7. Åland Pride Maarianhaminassa

25.-26.7. Jeppis Pride Pietarsaaressa

25.-26.7. Lahden Setan nuorten kesäleiri

Elokuu

30.-31.8. Syksyn kouluttajakoulutus Helsingissä

Syyskuu

5.-7.9. Helsingin 29. sarjakuvafestivaali. Teemana sateenkaarisarjakuva, Setan juhlavuositapahtuma

8.9. Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland Tampereella Postimuseossa, Setan juhlavuositapahtuma. Näyttely jatkuu 29.3.2015 saakka

Lokakuu

24.-26.10. Vinokino Turussa

Marraskuu

7.-9.11. Vinokino Helsingissä

18.-23.11. TransHelsinki 2014 Helsingissä

21.11. Meidän historiamme -juhlavuosiseminaari (Seta ja Transtukipiste) Helsingissä

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design