[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje syyskuu 2013

SETAN UUTISKIRJE 8/2013
Syyskuu

www.seta.fi | facebook.com/setary | twitter.com/seta_ry
www.transtukipiste.fi | facebook.com/transtukipiste

Tässä uutiskirjeessä:

1. Avioliittolakialoite yli 164 000 allekirjoituksella ja 58 % kannatuksella eduskuntaan
2. Suositus: sukupuoltaan korjaaville uudet todistukset oppilaitoksista
3. Translakityöryhmä käyntiin – Setan tavoitteena itsemääräämisoikeus
4. Arvovieraita Afrikasta Setan ja Amnestyn Uganda-illassa
5. Sisäministeriö tutkii yli 55-vuotiaiden syrjintäkokemuksia – osallistu!
6. Seta koulutti tulevia diplomaatteja
7. Helmikuinen Lahti Pride keskittyy liikuntaan ja urheiluun
8. EU-komission varapuheenjohtajalta tentattiin sateenkaariperheiden oikeuksista
9. Vaikuttamistyöhön vinkkejä Euroopan neuvostosta
10. RFSL avasi maailmanlaajuisen hlbti-uutissivuston
11. Setan lausui esiopetuksesta, seksuaaliterveysohjelmasta, rikoslaista ja YK-sopimuksen toteutumisesta Suomessa

Järjestö
12. Työpaikka: Nuorisotyön koordinaattoriksi Setaan (sijaisuus)
13. Toimistolle uusia kasvoja: harjoittelijat Outi ja Alisa
14. Marraskuisessa TransHelsingissä jälleen monipuolinen tarjonta – tule mukaan!
15. Sateenkaarinuorten kokemukset esiin raportissa ja seminaarissa
16. Vielä ehtii ilmoittautua Setan varapuheenjohtaja- tai hallitusehdokkaaksi!
17. Tee muistolahjoitus Setalle

Muita uutisia
18. Valtakunnallinen neuvontapalvelu palvelee Tampereelta käsin
19. Jo 600 organisaatiota julistautunut syrjinnästä vapaaksi alueeksi

Kuukauden vinkki
20. Syyskuun vinkki: Sateenkaariperheet tilastoissa

Tapahtumakalenteri

Uutiskirje kertoo kuukausittain Setan kuulumiset. Voit erota uutiskirjeen saajien listalta vastaamalla tähän viestiin. Uutiskirjeen voi tilata tiedottajalta: tiedottaja@seta.fi.

 

1. Avioliittolakialoite yli 164 000 allekirjoituksella ja 58 % kannatuksella eduskuntaan

Uutinen | Tasa-arvoista avioliittoa tavoitteleva Tahdon2013-kansalaisaloite keräsi kuudessa kuukaudessa huimat yli 164 000 nimeä ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Allekirjoittajien tarkka määrä selviää Väestörekisterikeskuksen tarkastuksessa, jonka jälkeen aloite luovutetaan eduskunnalle. Aloite jää historiaan myös ensimmäisen kampanjapäivän yli 100 000 allekirjoittajalla.

Tahdon-kampanja teetti syyskuussa Taloustutkimuksella mielipidekyselyn, jonka mukaan jopa 58 % suomalaisista kannattaa avioliittolain muutosta. Vain 34 % vastusti. Setan vuoden 2012 keväällä tekemään vastaavaan kyselyyn verrattuna tasa-arvoisen avioliittolain kannatus on selvästi noussut. Puolitoista vuotta sitten 47 % vastaajista kannatti lakimuutosta ja 38 % vastusti. ”Kansan tahto” on siis kääntynyt yhdenvertaisten oikeuksien puolelle.

Avainasemassa avioliittolain eduskuntakäsittelyssä ovat ne kansanedustajat, jotka ovat vielä epävarmoja kannastaan. Voit vielä vaikuttaa asiaan kirjoittamalla omalle kansanedustajallesi ja kannustamalla häntä ystävällisesti ja asiallisesti äänestämään Tahdon2013-aloitteen puolesta.

Kansanedustajien sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi. Eduskunnan postiosoite on 00102 Eduskunta.

 

2. Suositus: sukupuoltaan korjaaville uudet todistukset oppilaitoksista

Uutinen | Opetus- ja kulttuuriministeriö ja tasa-arvovaltuutettu julkaisivat suosituksen, että koulutuksen ja opetuksen järjestäjät, korkeakoulut, tutkintotoimikunnat ja Ylioppilastutkintolautakunta antaisivat pyydettäessä uudet tutkintotodistukset sekä todistukset opinto- ja tutkintosuorituksista sukupuoltaan korjaaville henkilöille uusilla henkilötiedoilla.

Viranomaisten mukaan todistukset voidaan antaa uusilla nimitiedoilla jo heti etunimen muututtua.

Suositus pdf-muodossa:
http://www.tasa-arvo.fi/c/document_library/get_file?folderId=260360&name=DLFE-27338.pdf

 

3. Translakityöryhmä käyntiin – Setan tavoitteena itsemääräämisoikeus

Uutinen | Peruspalveluministeri Susanna Huovisen asettama työryhmä translain uudistamiseksi piti ensimmäisen kokouksensa torstaina 26.9. Työryhmän toimikausi jatkuu vuoden 2014 syyskuun loppuun.

Pääsihteeri Aija Salo linjasi ensimmäisessä kokouksessa Setan tavoitteita työryhmän työlle. Salon mukaan työryhmän työn tulee perustua ihmisoikeuksiin. Lääketieteellinen ja juridinen sukupuolen korjaus on erotettava lainsäädännössä toisistaan. Hoitoa tulee tarjota sitä tarvitseville hoidollisin perustein, mutta juridisen sukupuolen vahvistamiselle ei tule asettaa lääketieteellisiä tai muita vaatimuksia. Juridisen sukupuolen vahvistamisen perustaksi on otettava itsemäärittely. Sukupuolen vahvistaminen voisi perustua maistraatille tehtävään omaan ilmoitukseen. Esikuvana tässä on Argentiinan malli.

Seta vaatii, että lisääntymiskyvyttömyys, naimattomuus, vaatimus tietyssä sukupuoliroolissa elämisestä sekä puolison suostumuksen edellyttäminen on poistettava sukupuolen korjauksen ehdoista.

Juridisen sukupuolen vahvistamiseen johtava prosessi on nykyisin pitkä ja epävarma, mikä aiheuttaa vahvistamista haluavien arkielämässä ongelmia.

Nykyinen sukupuolen korjaushoitoja koskeva asetus perustuu vanhentuneisiin hoitosuosituksiin. Asetus ja suomalainen hoitosuositus on saatettava voimassa olevan kansainvälisen asiantuntijasuosituksen (WPATH v. 7) mukaiseksi.

”Hoitojen tavoitteena tulee olla, että helpotetaan sukupuoliristiriidasta ihmisen hyvinvoinnille aiheutuvia haittoja. Hoitoja tulee antaa kaikille niitä tarvitseville sukupuoliristiriitaa kokeville henkilöille eikä hoitoon pääsyn pidä olla sidottu tiettyyn diagnoosiin. Tällä hetkellä useat transgenderit ja muunsukupuoliset jäävät hoitojen ulkopuolelle”, Salo toteaa.

Seta pitää tärkeänä, että työryhmä tarkastelisi myös intersukupuolisten lasten ihmisoikeuksien toteutumista nykyisissä hoitokäytännöissä sekä intersukupuolisten aikuisten sukupuolen vahvistamista. Lisäksi olisi tarpeen käydä läpi sosiaali- ja terveyspalveluiden valmiuksia kohdata ja palvella transihmisiä ja intersukupuolisia henkilöitä vailla syrjintää.

4. Arvovieraita Afrikasta Setan ja Amnestyn Uganda-illassa

Ihmisoikeustyö | Seta ja Amnesty järjestivät 20.9. avoimen keskusteluillan hlbti-ihmisten asemasta Ugandassa ja muualla Afrikassa. Setan kansainvälisen työryhmän jäsen ja Amnestyn aktiivi Krister Karttunen haastatteli illan aikana puhujavieraita Kasha Nabageseraa ja Hassan Shirea.

Kasha on Ugandan ensimmäisen hlbti-järjestön perustaja. Lesbojärjestö FARUG perustettiin kymmenisen vuotta sitten ja Kasha ollut siitä lähtien Ugandan johtavia ihmisoikeuspuolustajia. Kansainvälisessä julkisuudessa toiminta on näkynyt eniten homofobisten lakiesitysten torjumiskampanjoissa yhdessä muiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa, sekä maailmaa kiertävässä Call Me Kuchu -dokumenttielokuvassa.

”Kansainvälisesti Ugandan tilanteeseen on tällä hetkellä tehokkainta vaikuttaa niin sanotun hiljaisen diplomatian keinoin,” Kasha sanoi. Tämä tarkoittaa sitä, että äänekkäillä protesteillakin on sijansa vaikuttamistyössä, mutta Ugandan suhteen ei juuri tällä hetkellä, koska esimerkiksi ulkomaisten poliitikkojen protestit käännetään helposti sisäpolitiikassa lyömäaseiksi.

Eurooppalaiset voivat tukea Ugandan hlbti-liikettä parhaiten kuuntelemalla paikallisten aktivistien ääntä, vaikuttamalla omiin hallituksiinsa, tukemalla kansalaisjärjestöjä taloudellisesti ja teknisesti (esimerkiksi apu ihmisoikeusloukkausten dokumentointiin), jakamalla tietoa ja lahjoittamalla materiaalia järjestöjen yhteisöllisiin tiloihin. Henkinen tuki, kuten kannustavat tukiviestit, ovat myös tärkeitä.

Itä-Afrikan ja Afrikan sarven alueella ihmisoikeuspuolustajia tukevan East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project -järjestön perustaja Hassan Shire kertoi järjestönsä tuesta Kashan kaltaisille ihmisoikeuspuolustajille, jotka laittavat itsensä peliin. Vuonna 2005 perustettu EAHAHRDP on aina toiminut myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta ja yhteistyössä hlbti-järjestöjen kanssa.

Kasha ja Hassan vierailivat Suomessa Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön (KIOS) vieraina. He puhuivat 18.–19.9. KIOSin järjestämässä ihmisoikeuspuolustajaseminaarissa Helsingin Kuntatalolla. Afrikan ja Aasian maiden kansalaisjärjestöjä rahoittava KIOS tukee FARUGin toimintaa. Afrikkalaisista hlbti-järjestöistä KIOS tukee lisäksi kenialaista Gay Kenya Trust -järjestöä.

Kasha vieraili tällä ensimmäisellä Suomen-käynnillään myös ulkoministeriössä ja kertoi suoraan ulkoministeriön ihmisoikeusyksikön edustajalle Ugandan tilanteesta ja ihmisoikeusaktivistien tuen tarpeesta. Hän piti audienssia ministeriöön merkittävänä, koska Ugandassa hlbti-ihmisoikeuspuolustajien on vaikeaa päästä hallituksen puheille.

Lisätietoa:

Kasha Nabageseran haastattelu Kepan sivuilla: http://www.kepa.fi/uutiset/10198
Freedom and Roam Uganda (FARUG): http://www.faruganda.org/
East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project: http://www.defenddefenders.org/
KIOS: www.kios.fi

 

5. Sisäministeriö tutkii yli 55-vuotiaiden syrjintäkokemuksia – osallistu!

Uutinen | Jos olet 55 vuotta täyttänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva ja olet kokenut syrjintää sosiaali- ja terveyspalveluissa, tule haastateltavaksi tai kirjoita kokemuksistasi!

Referenssi Oy ja Kuntoutussäätiö tekevät sisäministeriön toimeksiannosta tutkimusta ikääntyneiden (55+) vähemmistöryhmiin kuuluvien henkilöiden kokemasta syrjinnästä julkisissa ja yksityisissä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Jos sinulla tai jollain läheiselläsi on kokemuksia huonosta kohtelusta tai syrjivistä käytännöistä näissä palveluissa, osallistu tutkimukseen kirjoittamalla tutkimuksen tekijöille vapaamuotoisesti kokemuksistasi.

Pituudeltaan teksti voi olla juuri sellainen, jonka itse koet asian kannalta sopivaksi. Lyhyetkin tarinat antavat tutkimukselle arvokasta aineistoa. Voit halutessasi kertoa syrjinnästä nimettömästi. Toivomme kuitenkin, että tarinoissa olisi mainittu syrjintää kokeneen henkilön ikä, sukupuoli sekä millä paikkakunnalla ja millä palvelualalla syrjintä tapahtui.

Tarinat voi lähettää joko sähköpostilla osoitteeseen refetutkimus@gmail.com tai postitse osoitteeseen Kuntoutussäätiö/Syrjintätutkimus, PL 39, 00411 Helsinki.

Mikäli mieluummin kerrot tutkijoille kasvotusten tai puhelimessa kokemastasi/läheisesi kokemasta syrjinnästä, voit ilmoittautua haastateltavaksi jättämällä puhelinnumerosi edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen tai soittamalla numeroon 045 327 6814 tai 045 327 6815.

Kiitämme jo etukäteen, että olet mukana tuomassa vähemmistöryhmiin kuuluvien ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalveluissa kokemaa syrjintää näkyväksi!

Tutkimuksen tilaaminen kuuluu sisäministeriön alaisen Syrjinnän seurantaryhmän toimintaan.

 

6. Seta koulutti tulevia diplomaatteja

Uutinen | Ulkoministeriö kutsui Setan ensimmäistä kertaa kouluttamaan kansainvälisen asioiden valmennuskurssin (Kavaku) osallistujia siitä, miten ulkoministeriön palveluksessa voi toteuttaa Suomen linjauksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistämisestä. Koulutuksen pitivät syyskuun lopulla pääsihteeri Aija Salo ja harjoittelija Alisa Zhabenko

Setan mukaan ulkoasiainhallinnon kaikilla tasoilla on useita keinoja toimia hlbti-ihmisten ja muiden haavoittuvien ryhmien hyväksi. Olennaista on kuulla kunkin maan tai alueen paikallisten ihmisoikeuspuolustajien näkemyksiä ja perustaa toimintatavat ja tavoitteet aina niihin.

”Kontaktien luominen alueen aktivisteihin tukee usein jo itsessään heidän toimintaansa ja turvallisuuttaan”, Salo sanoi.

Koulutus noudattaa ulkoministeriön uutta ihmisoikeusstrategiaa, jossa linjataan, että ihmisoikeuskoulutusta suunnataan aiempaa enemmän ministeriön koko henkilöstölle. Strategiaan liittyvään toimenpideohjelmaan sisältyy useita toimia seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvan syrjinnän vastustamisesta ja hlbti-ihmisten oikeuksien edistämisestä. Seta vaikutti voimakkaasti toimenpideohjelman sisältöön keväällä 2013 käydyllä lausuntokierroksella.

Ulkoministeriö rahoittaa Setan kattojärjestöä, maailmanlaajuista ILGA:a toista vuotta peräkkäin. Lisäksi Euroopan neuvoston hlbt-yksikössä (LGBT unit) on ulkoministeriön kustantama asiantuntijatyöntekijä.

Lue myös:

Kerttu Tarjamon raportti hlbti-asioista ulkoministeriön toiminnassa ja ”Lhbti-pikaopas”:
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=270141&contentlan=1&culture=fi-FI

 

7. Helmikuinen Lahti Pride keskittyy liikuntaan ja urheiluun

Uutinen | Lahden Seta järjestää ensimmäisen Pride-tapahtumansa lauantaina 1.2.2014. Perinteisen Pride-kulkueen lisäksi tapahtumassa nostetaan esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamia haasteita urheilumaailmassa ja osoitetaan tukea moninaisuuden arvostamiselle urheilun ja liikunnan parissa.

”Lahti on kansainvälisesti tunnettu urheilukaupunki, joten on luontevaa, että juuri Lahdessa otetaan Priden teemaksi urheilu ja liikunta. Jos hlbti-ihmisten olemassaolo urheilun saralla on ollut tähän saakka vaiettuna sallittu, tulisi urheilun päättäjätasolta alkaen tunnustaa vähemmistöt ja antaa arvo näkyvälle moninaisuudelle,” sanoo Lahden Setan puheenjohtaja Katriina Lampinen.

Vapaaehtoiset ja yhteistyökumppanit ovat tervetulleita mukaan toteuttamaan tapahtumaa.

Lisätietoa: Katriina Lampinen, Lahden Seta ry, p. 0400 353 942 lahdenseta@gmail.com
http://lahdenseta.fi

 

8. EU-komission varapuheenjohtajalta tentattiin sateenkaariperheiden oikeuksista

Uutinen | EU-komission varapuheenjohtaja Viviane Reding vieraili Helsingissä 24.9. keskustelutilaisuudessa EU:n tulevaisuudesta. Sateenkaariperheiden kattojärjestön NELFAn suomalaisedustajat esittivät tilaisuudessa Redingille kysymyksen siitä, miksi ylläpidetään tilannetta, jossa sateenkaariperheiden oikeudet vaihtelevat jäsenmaasta toiseen. Esimerkiksi nais- tai miesparin perhettä, jonka vanhemmilla on eri kansalaisuus, kohdellaan eri tavoin riippuen siitä, kumman vanhemman kotimaassa he asuvat.

NELFA luovutti Redingille jäsenjärjestöjensä allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan perheiden oikeuksien molemminpuolisen tunnustamisen parantamista EU-maiden välillä.

Seta myönsi Redingille kesäkuussa Kunniarotta-antipalkinnon, koska hän on kieltäytynyt viemästä eteenpäin ILGA-Euroopan ja useiden EU-jäsenmaiden toivetta hlbti-asioiden ”tiekartasta” eli hlbti-politiikan tulevaisuuden suuntaviivat asettavasta poliittisesta ohjelmasta.

Reding vastasi myös Vanhalla ylioppilastalolla ylimalkaisesti kysymykseen hlbti-ihmisten oikeuksista ja antoi ymmärtää, että vastuu asiasta on jäsenmailla. Setan kattojärjestön ILGA-Euroopan mukaan Reding on kuitenkin itse jarruttanut siviilisäädyn molemminpuolista tunnustamista koskevan niin sanotun Vihreän kirjan (2010) toimeenpanoa.

Lisätietoa ja vetoomus Sateenkaariperheiden sivuilla:
http://www.sateenkaariperheet.fi/index.php?item=news#1

 

9. Vaikuttamistyöhön vinkkejä Euroopan neuvostosta

Uutinen | Setan ja jäsenjärjestöjen nuoret toimijat Sanni Soininen ja Emilia Nikkinen Jyväskylästä ja Luca Tainio Tampereelta osallistuivat 22.–28.9. Strasbourgissa Ranskassa Setan kattojärjestöjen IGLYOn ja Transgender Europen vaikuttamiskoulutukseen. Viikon aikana käsiteltiin Euroopan neuvoston ministerikomitean jäsenmaille antamaa suositusta seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvan syrjinnän poistamiseksi erityisesti nuorten näkökulmasta.

Luca, Sanni ja Emilia kertovat koulutuksen annista ja antavat vinkkejä vaikuttamistyöhön kaikille kiinnostuneille Setan toimistolla (Pasilanraitio 5, 2.krs, Helsinki) keskiviikkona 30.10. klo 16. Päivämäärä ja kellonaika voivat vielä muuttua.

Sanni ja Emilia osallistuvat Skype-yhteyden avulla. Mukana myös Setan toimiston väkeä. Tervetuloa kuulemaan tuoreet kuulumiset!

Seuraa ajankohdan tarkentumista Facebook-tapahtuman sivulta:
http://www.facebook.com/events/381274128642395/

 

10. RFSL avasi maailmanlaajuisen hlbti-uutissivuston

Uutinen | Setan ruotsalainen sisarjärjestö RFSL teki keskiviikkona 25.9. historiaa avaamalla uutissivuston, joka kertoo seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvästä politiikasta ja muista hlbti-kysymyksistä maailmanlaajuisesti.

Englanninkelinen sivusto on osa Ruotsin kehitysyhteistyöviraston (SIDA) rahoittamaa LGBT Voices -projektia.

Soginews-sivusto: http://www.soginews.com/

 

11. Setan lausui esiopetuksesta, seksuaaliterveysohjelmasta, rikoslaista ja YK-sopimuksen toteutumisesta Suomessa

Uutinen | Seta osallistui Opetushallituksen verkkokyselyyn esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistamisesta.

”Varhaiskasvatuksen toimintaympäristö ja materiaalit ovat usein sukupuoli- ja heteronormatiiviset”, pääsihteeri Aija Salo sanoo.

”Kasvattajien tulisi antaa lapsille mahdollisuus olla ja ilmaista omaa sukupuoltaan kukin omalla tavallaan. Tähän tarvitaan normikriittistä ja sukupuolitietoista työotetta. Näistä pedagogisista lähtökohdista pitäisi linjata toimintaa ohjaavissa suunnitelmissa jo esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa. Tasa-arvokasvatusta on myös arvioitava, tutkittava ja kehitettävä säännöllisin väliajoin.”

Seta osallistui keväällä ja syksyllä kommenttikierroksiin THL:n valmisteleman seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelman uudistamisesta. Seta on iloinen, että seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus on uudessa ohjelmaluonnoksessa löytänyt tiensä moneen kohtaan. Seta peräänkuulutti kommenteissaan lisää konkretiaa hlbti-aiheisiin toimenpiteisiin ja tarkkuutta ilmaisuihin.

Oikeusministeriö valmistelee rikoslain uudistusta raiskausrikosten ja seksuaalisen häirinnän osalta (rikoslain 20 luku). Seta antoi hallituksen esitysluonnoksesta lausunnon, jossa järjestö asettui kannattamaan luonnoksen esitystä, että yhdynnän määritelmää laajennetaan nykyisestä. Setan mukaan laissa tulee välttää sukupuoli- ja kehonormatiivisuutta. Keskeiseksi tekijäksi raiskauksen määrittelyssä tulee asettaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaus.

YK arvioi helmikuussa 2014 sitä, miten taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien (TSS-oikeudet) sopimus on toteutunut Suomessa. Suomi antoi kaksi vuotta sitten oman raporttinsa, jonka pohjalta asiaa arvioiva komitea esittää Suomelle pian lisäkysymyksiä. Seta antoi komitealle syyskuun lopussa lausunnon. Lausunnossa pyydettiin, että komitea esittäisi Suomelle kysymyksiä seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvasta syrjinnästä muun muassa koulussa, työelämässä ja oikeudessa terveyteen.

Lausunnot pdf-muodossa Setan verkkosivuilla: http://www.seta.fi/lausunnot

 

12. Työpaikka: Nuorisotyön koordinaattoriksi Setaan (sijaisuus)

Hakuilmoitus | Nuorisotyön ammattilainen, haluatko purkaa sukupuolinormeja ja tukea sateenkaarinuorten hyvinvointia? Tule toteuttamaan Setan nuorisotyötä! Nuorisotyön koordinaattorimme jää opintovapaalle. Etsimme hänelle sijaista, joka innostuu nuorten kanssa tekemisestä ja yhdenvertaisuustyöstä.

Koordinaattori suunnittelee ja toteuttaa Seta ry:n nuorisotyötä suomeksi ja ruotsiksi. Tehtäviin kuuluu jäsenjärjestöjen ryhmätoiminnan tukeminen, nuorisotoimikunnan koordinointi, kahden Lanuke-hankkeen (Hyvinvoiva sateenkaarinuori ja Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen) koordinointi, nuorisotyön ammattilaisten ja opiskelijoiden kouluttaminen ja koulutusten suunnittelu, nuorten vaikuttamistaitojen tukeminen, yhteistyö kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten kanssa, kansainvälinen yhteistyö, tapahtumien järjestäminen, materiaalien tuottaminen nettisivuille ja esitteisiin sekä raportointi nuorisotyöstä.

Lisäksi nuorisotyön koordinaattori tukee Setan yhteiskunnallista vaikuttamistyötä. Tehtävään kuuluu matkustamista ja ilta- ja viikonlopputyötä.

Haku päättyy 28.10. klo 12.00.

Koko hakuilmoitus ja hakuohjeet netissä:
http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17967

 

13. Toimistolle uusia kasvoja: harjoittelijat Outi ja Alisa

Järjestö | Setan toimistolla työskentelee syyskuusta lähtien kaksi uutta harjoittelijaa. Alisa Zhabenko, 26, on Pietarista Helsinkiin vuosi sitten muuttanut hlbti-aktivisti. Hän suorittaa Setassa kuukauden kestävää suomen kielen harjoittelua. Alisa tekee Setalle muun muassa selvitystä Suomessa asuvien venäjää puhuvien hlbti-ihmisten keskuudessa. Tavoitteena on selvittää, mitä venäjää puhuvat hlbti-ihmiset Suomessa tarvitsevat. Pelkästään Helsingissä asuu useita tuhansia venäjänkielistä.

”Tavoitan ihmisiä puskaradion, venäjänkielisen sanomalehden ja Facebookin kautta”, Alisa kertoo.

Yhdenvertainen vanhuus -projektissa viimeistä harjoitteluaan suorittavalle Outi Tjurinille projekti on tuttu jo ennalta. Sosionomiksi opiskeleva Outi osallistui viime keväänä innovaatio-opintojaksolla projektin kehittämiseen. Harjoittelupaikasta Setassa hän on innoissaan.

”Ensimmäiset neljä viikkoa ovat menneen todella nopeasti. Olen päässyt mukaan muun muassa pitämään koulutusta vanhustyön ammattilaisille, suunnittelemaan koulutusmateriaalia ja osallistumaan eri kokouksiin. Koen työn todella mielekkääksi ja tärkeäksi”, Outi kertoo.

 

14. Marraskuisessa TransHelsingissä jälleen monipuolinen tarjonta – tule mukaan!

Transtukipiste | TransHelsinki 2013 järjestetään tänä vuonna 19.–24.11. Luvassa on seminaareja, keskustelutilaisuuksia, muistotilaisuus viharikoksen uhreille ja bileitä.

Tapahtuman seminaarit ovat keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina. Keskiviikkona on Amnestyn järjestämä itsemääräämisoikeuteen ja translakiin liittyvä seminaari ja muistotilaisuus viharikosten uhreille. Perjantaina on Dreamwear Clubin järjestämä työelämäseminaari ja lauantaina perinteinen yhteisöseminaari. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille järjestetään torstaina koulutustapahtuma.

TransHelsinki on ollut jo pitkään Transtukipisteen yhdessä Trasekin kanssa järjestämä tapahtuma. Vuonna 2010 Dreamwear Club liittyi järjestäjien joukkoon ja vuonna 2012 Amnestyn Suomen osasto tuli mukaan järjestämään seminaaria tapahtumaan. Tänä vuonna myös Sateenkaariperheet ovat mukana muun muassa keskustelemassa lasten tekemisestä.

TransHelsinki 2013 -verkkosivut: http://transhelsinki.fi/

TransHelsinki Facebookissa: http://www.facebook.com/pages/TransHelsinki/437557386307379

 

15. Sateenkaarinuorten kokemukset esiin raportissa ja seminaarissa

Uutinen | Seta, Nuorisotutkimusseura sekä ruotsalaiset Ungdomsstyrelsen ja RFSL Ungdom järjestävät marraskuun alussa yhteistyössä Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa seminaarin sateenkaarevien nuorten hyvinvoinnista sekä moninaisuuden huomioon ottamisesta nuorten toiminnassa ja nuorten kanssa tehtävässä työssä.

Seminaarissa pohditaan, miten ahtaat normit ja rooliodotukset vaikuttavat nuorten hyvinvointiin ja miten voimme toimia turvataksemme psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kaikille nuorille sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Ohjelmassa on useita teemoja liikunnasta nuorisotyöhön ja kouluun.

Torstain ohjelma on suomeksi ja ruotsiksi ja se tulkataan molemmille kielille. Perjantaina toimitaan kussakin ryhmässä sovitulla työkielellä (suomi, ruotsi, englanti).

Ilmoittaudu seminaariin 20.10. mennessä Hanasaaren verkkosivujen ohjelmakalenterin kautta:
http://www.hanaholmen.fi/fi/kulttuurikeskus/ohjelmakalenteri/details/962-mita-kuuluu-sateenkaarinuorille

Setan ja Nuorisotutkimusverkoston suomalaisittain ainutlaatuinen tutkimusraportti hlbtiq-nuorten kokemuksista ilmestyy seminaarin alla verkossa. Tutkija Kati Alangon laatima raportti perustuu Hyvinvoiva sateenkaarinuori -verkkokyselyn vastauksiin. Suuri kiitos kaikille vastanneille!

Vihreän Langan uutinen Intti pitää nuoren kaapissa (19.9.2013): http://www.vihrealanka.fi/uutiset/intti-pit%C3%A4%C3%A4-nuoren-kaapissa

 

16. Vielä ehdit ilmoittautua Setan varapuheenjohtaja- tai hallitusehdokkaaksi!

Järjestö | Edustajakokous valitsee 1.12. Setalle uuden varapuheenjohtajan ja uusia hallituksen jäseniä. Ehdokkaaksi haluavien toivotaan ilmoittautuvan vaalivaliokunnan vetäjälle Sara Sundellille 12.10. mennessä os. sundell.sara@gmail.com ja vastaavan samalla vaalivaliokunnan valmistelemiin kysymyksiin, joiden pohjalta edustajakokoukselle toimitetaan ehdokasesittelyt.

Setan hallitus on näköalapaikka hlbti-keskusteluun Suomessa ja maailmalla. Hallituksen jäsenet saavat vastuutehtäviä osaamisensa ja kiinnostuksensa mukaan. Ensi vuonna hallituksessa tartutaan eduskuntavaalivaikuttamiseen, kuntavaikuttamiseen, Setan 40-vuotisjuhlavuoden järjestämiseen ja varainhankintaan. Jäsenjärjestökummitoiminta jatkuu entiseen malliin.

Hallituksen kokoukset ovat noin kerran kuukaudessa. Hallituskausi on kaksivuotinen.

Koko ilmoitus hallitushausta: http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17952

 

17. Tee muistolahjoitus Setalle

Järjestö | Setalle osoitetun muistolahjoituksen kautta voit kunnioittaa edesmenneen henkilön muistoa. Yksittäisten kukkien ja adressien sijaan voit tukea Setan ihmisoikeustyötä ja sosiaalipalveluita.

Muistolahjoituspyyntö voidaan laittaa myös kuolinilmoitukseen, jos vainaja on niin toivonut tai mikäli itse niin haluat.

Katso lisätietoja: http://seta.fi/muistolahjoitus

 

18. Valtakunnallinen neuvontapalvelu palvelee Tampereelta käsin

Uutinen | Pirkanmaan Setan valtakunnallisesta puhelin- ja verkkopalvelusta saa tukea seksuaaliseen suuntautumiseen ja/tai sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Päivystys on avoinna maanantaisin klo 19–21 ja torstaisin klo 10–12.

Neuvontatyöntekijät Jussi Nissinen ja Tommi P. Pesonen vastaavat puhelimeen ja kirjallisiin kysymyksiin päivystysaikoina.

Palvelu on avoin kenelle tahansa, jota seksuaalinen suuntautuminen (mm. homo, bi, lesbo, hetero) tai sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu (mm. trans, transvestiitti, queer, gender, inter, muunsukupuolisuus) pohdituttaa joko omakohtaisesti tai esimerkiksi perheen jäsenen tai läheisen kokemusten kautta.

Kysyä voi mistä tahansa mieltä askarruttavasta oman tai läheisen seksuaaliseen suuntautumiseen ja/tai sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä kysymyksistä, kuten sosiaalisista paineista, seurustelun aloittamisesta, kaapista ulostulosta, aseksuaalisuudesta, parisuhde-, perhe- ja työelämästä, ikääntymisestä, ”eheyttämisestä”, vihapuheesta, kiusaamisesta tai muista syrjintäkokemuksista.

Palvelun sivut: http://www.pirkanmaanseta.fi/tuki-ja-neuvontapalvelu

 

19. Jo 600 organisaatiota julistautunut syrjinnästä vapaaksi alueeksi

Uutinen | Jo 600 erilaista työyhteisöä ja organisaatiota on lähtenyt mukaan edistämään yhdenvertaisuutta ja vastustamaan syrjintää. Syrjinnästä vapaa alue -kampanjaan ovat liittyneet järjestöjä, viranomaisia, kuntien yksiköitä ja palveluita, kouluja ja oppilaitoksia, kirjastoja ja monenlaisia yrityksiä ja työpaikkoja. Uusimpia julistautuneita ovat Oulun Poikien Talo, Pornaisten nuorisotalo, Helsingin Diakonissalaitos – Vamos Pasila ja sekä Rovalan Nuoret ry.

Ihmisoikeusliitto teki keväällä kampanjaan ilmoittautuneille tahoille kyselyn, jossa kartoitettiin osallistujien kokemuksia ja toiveita. Kyselyn vastanneiden mukaan idea kampanjaan liittymisestä tuli useimmiten organisaation sisältä tai yhteistyötahon vinkistä tai esimerkkiä noudattaen. Yksittäisistä tapahtumista mainittiin Educa-messut. Seta on aktiivisesti edistänyt kampanjan näkyvyyttä omilla messuosastoillaan ja tapahtumissaan.

Syrjinnästä vapaaksi alueeksi voi hakea osoitteessa:
http://www.yhdenvertaisuus.fi/kampanjat/syrjinnasta_vapaa_alue/

 

20. SYYSKUUN VINKKI: Sateenkaariperheet tilastoissa

Kuukauden vinkki | Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsaus-lehden vähemmistöt -teemanumerossa (3/2013) käsitellään seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden näkymättömyyttä väestö- ja muissa tilastoissa. Kirsti Pohjanpään artikkeleissa Sateenkaariperheet tuovat väriä tilastoihin, Sateenkaariperheen työläs matka tilastoperheeksi ja Seksuaalivähemmistöistä on niukasti tilastotietoa tartutaan monipuolisesti sateenkaariperheitä koskevaan tilastointiin Suomessa.

Lehdessä on myös Setan pääsihteerin Aija Salon kirjoitus sukupuolen moninaisuudesta ja tilastoista otsikolla ”Muu sukupuoli, mun sukupuoli!”.

Kirsti Pohjanpää: Sateenkaariperheet tuovat väriä tilastoihin https://www.tilastokeskus.fi/artikkelit/2013/art_2013-09-23_001.html

Hyvinvointikatsaus 3/2013 sisällys: https://www.tilastokeskus.fi/tup/hyvinvointikatsaus/index.html

Tilastokeskuksen ajankohtaistiedote 23.9.2013: Suomessa on tilastoitu 400 sateenkaariperhettä:
https://www.tilastokeskus.fi/ajk/tiedotteet/2013/uutinen_033_2013-09-23.html

 

 

Tapahtumakalenteri

Lokakuu

15.–20.10. Regnbågshelgen, Helsinki
http://www.facebook.com/events/1415079698714277/

Regnbågshelgen är ett årligen återkommande evenemang som arrangeras av Regnbågsankan rf.

25.10.–27.10. Vinokino, Turku
http://vinokino.fi/

30.10. klo 16–19 Vaikuttamistapaaminen, Helsinki
http://www.facebook.com/events/381274128642395/

Kaikille avoin vaikuttamistapaaminen Setan toimistolla: IGLYOn ja Transgender Europen koulutukseen Strasbourgissa osallistuneet nuoret kertovat oppimastaan ja antavat vinkkejä paikalliseen ja valtakunnalliseen vaikuttamistyöhön Euroopan neuvoston hlbti-suosituksen pohjalta.

Marras-joulukuu

1.-2.11 Vinokino, Jyväskylä
http://vinokino.fi/

2.- 3.11. Vinokino, Tampere
http://vinokino.fi/

3.11. Täydennyskoulutus vapaaehtoiskouluttajille (transsukupuolisuus ja transgenderiys), Helsinki
http://www.seta.fi/tapahtumat.php?aid=17966&k=16206

7.–8.11. Seminaari hlbtiq‐nuorten hyvinvoinnista, Espoo
http://www.hanaholmen.fi/fi/kulttuurikeskus/ohjelmakalenteri/details/962-mita-kuuluu-sateenkaarinuorille

8.-9.11. Vinokino, Oulu
http://vinokino.fi/

8.-10.11. Vinokino, Helsinki / Andorra & Dubrovnik
http://vinokino.fi/

20.–24.11. TransHelsinki 2013 ‐tapahtumat
http://transhelsinki.fi/

28.11. Normit nurin -kampanjan opettajille suunnatun materiaalin julkaisu verkossa
www.normit.fi

30.11–1.12. Setan edustajakokous, Kauniainen

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design