[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje marraskuu 2012

Tässä uutiskirjeessä:

1. Uutiskirje kertoo Setan toiminnasta
2. Setalla reipas syksy uusissa tiloissa
3. TransHelsinki alkaa huomenna!
4. Nyt puhutaan translaista
5. Järjestöt vastustavat homovastaisen Tonio Borgin nimitystä komissaariksi
6. Katso Invisible parents -kampanjavideo
7. Seta vie sukupuolisensitiivisyyttä päiväkoteihin yhteistyöhankkeessa
8. Seta ja Suomen Mielenterveysseura: Eheytymishoidoilla voi olla vakavia seurauksia
9. Seta kannattaa sijaissynnytyksen mahdollistamista
10. Opetussuunnitelman perusteet kommenteilla
11. MARRASKUUN VINKKI: Villit ja kiltit -kirjassa haastetaan sukupuolirooleja
Tapahtumakalenteri

1. Uutiskirje kertoo Setan toiminnasta

UUTINEN | Tämä on valtakunnallisen Setan ensimmäinen uutiskirje. Uutiskirje ilmestyy kuukausittain ja se on suunnattu Setan jäsenille, yhteistyökumppaneille ja kaikille toiminnastamme kiinnostuneille. Sähköisen uutiskirjeen voi tilata lähettämällä sähköpostia tiedottaja Eliisa Alatalolle eliisa.alatalo@seta.fi. Otamme ilolla vastaan palautetta ja ideoita uutiskirjeestä!

Uutiskirjeet kootaan Setan nettisivuille: www.seta.fi/uutiskirje

2. Setalla reipas syksy uusissa tiloissa Länsi-Pasilassa

UUTINEN | Valtakunnallinen Seta muutti elokuussa Helsingin Pikku-Huopalahdesta Länsi-Pasilaan osoitteeseen Pasilanraitio 5. Uusissa tiloissa on kaksi isompaa tilaa kokouksille, koulutuksille ja ryhmien kokoontumisille, pieni infopiste lukunurkkauksineen, pukeutumishuone sekä työntekijöiden ja harjoittelijoiden työhuoneet. Toimisto sijaitsee hyvien raitiovaunu- , bussi- ja junareittien varrella Pasilan aseman tuntumassa. Toimistolle on esteetön kulku.

Muuton ohella Setan syksyyn on kuulunut muun muassa jäsenjärjestöjen kuntavaalivaikuttamisen tukemista, vapaaehtoiskouluttajien ja nuorten ryhmien ohjaajien koulutuksia, uusien materiaalien suunnittelua sekä yhteiskunnallista vaikuttamista monella saralla muun muassa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien uudistuksiin ja translakiin.

Syksyn aikana on polkaistu käyntiin kaksi projektia. Ensimmäinen niistä on normeja oppilaitoksissa ravisteleva Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen -hanke yhdessä SAKKI ry:n ja FSS:n (Finlands Svenska Skolungdomsförbund) kanssa. Järjestöjen tavoitteena on tehdä oppilaitoksista paikkoja, joissa jokainen voi olla oma itsensä riippumatta sukupuolesta ja sen ilmaisusta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Hankkeen työntekijä on Atlas Saarikoski.

Toinen uusi yhteistyöhanke on Nuorisotutkimusverkoston kanssa toteutettava Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushanke, jonka puitteissa toteutetaan nuorille suunnattu nettikysely. Hankkeen tutkijana toimii Kati Alanko. Jo kesällä käynnistettiin Setan, Mummolaakso ry:n ja Suomen Karhujen projekti Yhdenvertainen vanhuus. Projektikoordinaattorina toimii Salla-Maija Hakola.

Setalla on vilkasta kansainvälistä toimintaa: edustajamme ovat osallistuneet tänä syksynä muun muassa kattojärjestöjemme Transgender Europen ja ILGA-Euroopan konferensseihin Dublinissa sekä ETY-järjestön inhimillisen ulottuvuuden kokoukseen Varsovassa. Joulukuussa edessä on vielä maailmanlaajuisen ILGAn konferenssi Tukholmassa sekä kansainvälisen opiskelija- ja nuorisojärjestö IGLYOn vuosikokous Ukrainassa.

3. TransHelsinki alkaa huomenna!

TAPAHTUU | TransHelsinki-viikko järjestetään eri puolilla pääkaupunkia 20.–25.11.2012. Jo 20. kertaa järjestettävä TransHelsinki on sukupuolivähemmistöjen valtakunnallinen tapahtuma, jossa on transihmisille ja heidän lähipiirilleen suunnattua ohjelmaa sekä kaikille avoimia tilaisuuksia. Viikon tavoitteena on antaa ääni sille luovuudelle, tiedolle ja kokemuksille, joita transyhteisössä on.

Tapahtumaviikko pitää sisällään muun muassa seminaareja, poliittisia puheenvuoroja sekä elokuva- ja kahvi-iltoja. Tilaisuuksissa juhlitaan sukupuolen moninaisuutta, muistetaan väkivaltaa ja syrjintää kokeneita transihmisiä ja tutustutaan ympäri Suomea tapahtumaan saapuviin ihmisiin.

Tiistaina 20.11. vietetään kansainvälistä transihmisten muistopäivää (International Transgender Day or Remembrance) ja lasten oikeuksien päivää. TransHelsingin tapahtumat on suunnattu niille, joita sukupuolen moninaisuus koskettaa omassa elämässä, eri alojen ammattilaisille, ihmisoikeusaktivisteille sekä kaikille niille, jotka haluavat tietää enemmän sukupuolen moninaisuudesta.

TransHelsingin tapahtumia järjestävät Seta ja sen Transtukipiste, Trasek ry, transvestiittijärjestö Dreamwear Club, Muu mikä? -verkosto, Amnestyn Suomen osasto ja eduskunnan ihmisoikeusryhmä. Tapahtumat ovat pääsääntöisesti maksuttomia.

4. Nyt puhutaan translaista

IHMISOIKEUSTYÖ | Seta järjestää TransHelsinki -tapahtumaviikolla avoimen seminaarin, jonka puoluepaneelissakysymykseen ”missä translain uudistaminen viipyy” vastaavat kansanedustajat Johanna Ojala-Niemelä (sosiaalidemokraatit), Ritva Elomaa (perussuomalaiset), Silvia Modig (vasemmistoliitto) ja Oras Tynkkynen (vihreät) sekä järjestöasiamies Armi Murto (rkp), eduskuntaryhmän lakimies Seija Turtiainen (keskusta), puoluesihteeri Asmo Maanselkä (kristillisdemokraatit) ja opiskelijajärjestö Tuhatkunnan puheenjohtaja Akseli Hakala (kokoomus). Tilaisuuden vetää Normihomolehden päätoimittaja Maria Seppälä.

Suomi on saanut nykyisestä translainsäädännöstä huomautuksia kansainvälisiltä ihmisoikeustoimijoilta ja vaatimuksia lain ihmisoikeusloukkausten poistamiseksi. Nykyinen laki edellyttää sukupuoltaan korjaavalta ihmiseltä lisääntymiskyvyttömyyttä ja naimattomuutta juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona.

Seta, Trasek ja 18 muuta nuoriso-, opiskelija- ja ihmisoikeusjärjestöä lähestyivät 26.10.2012 hallituksen ministereitä avoimella kirjeellä, jossa vaadittiin translain pikaista uudistamista. Uudistamista pohtimaan on luvattu perustaa työryhmä vuoden 2013 aikana. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin mukaan asia annetaan myös sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan ETENEn käsiteltäväksi.

Myös sukupuolentutkijat ottivat tänään kantaa pakkosterilisaatiota vastaan.

5. Järjestöt vastustavat homovastaisen Tonio Borgin nimitystä komissaariksi

UUTINEN | Setan kattojärjestö ILGA-Europe ja joukko muita eurooppalaisia järjestöjä kampanjoi parhaillaan Maltan uutta EU-komissaariehdokasta Tonio Borgia vastaan hänen homo-, abortti- ja avioerovastaisten mielipiteidensä vuoksi.

Borgin kuuleminen europarlamentissa viime viikolla ei vakuuttanut järjestöjä. Osa Euroopan parlamentin puolueryhmistä on jo päättänyt vastustaa Borgia. Parlamentin äänestys nimityksestä on tämän viikon keskiviikkona 21.11. Taannoin nykyistä komissiota nimitettäessä parlamentti torjui Italian ehdokkaan Rocco Buttiglionen nimityksen vastaavista syistä. Borgin kohdalla erityistä huolta herättää se, että terveyskomissaarina hänen vastuulleen kuuluisi muun muassa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin liittyviä asioita.

Seta on ilmaissut useille suomalaisille europarlamentaarikoille huolensa Borgin ehdokkuudesta. Seta allekirjoitti myös kansainvälisen vetoomuksen, johon järjestöt voivat liittyä ilmoittamalla siitä viimeistään 20.11. klo 11 Suomen aikaa.

Lisätietoa: Setan pääsihteeri Aija Salo, paasihteeri@seta.fi, p. 050 309 8108

6. Katso Invisible parents -kampanjavideo

KAMPANJA | Setan kattojärjestö ILGA-Europe on mukana kampanjassa sateenkaariperheiden oikeuksien puolesta.

LINKKI VIOITTUNUT

7. Seta vie sukupuolisensitiivisyyttä päiväkoteihin yhteistyöhankkeessa

UUTINEN | Seta ja sen Transtukipiste ovat mukana Naisasialiitto Unionin päiväkotihankkeessa, jossa tarjotaan tietoa sukupuolen moninaisuudesta kasvatushenkilökunnalle. Hankkeen myötä päiväkotien henkilökunnan toivotaan kiinnittävän huomiota eri sukupuolta oleville lapsille antamansa huomion laatuun ja määrään, lasten ohjaamiseen ja leikkimateriaalien välittämiin sukupuolikuviin. Ideana on rikastaa ja moninaistaa lapsille tarjottavia rooleja olla yksilöllinen ihminen.

”Lasten tasa-arvoisen kohtaamisen pohjana on aikuisen tietoisuus omista ajattelumalleistaan ja toimintatavoistaan. Muuttaakseen omaa toimintaansa kasvattajan täytyy ensin tulla tietoiseksi tilanteista, joissa lapsia epätasa-arvoistavaa kohtelua esiintyy. Tällainen toiminta on usein tiedostamatonta ja toteutuu osana jo vuosikymmenten aikana opittuja rutiineja, joita ihminen ei yleensä arjessaan kyseenalaista. Kasvattaja voi kysyä itseltään, millä tavalla hän kohtaa lapsia ja onko hänen usein helpompi kommentoida tytön vaatteita ja pojan suorituksia”, Transtukipisteen sosiaalipsykologi Hanna Autere kertoo.

Unionin hankkeessa ovat mukana Setan lisäksi Lastentarhanopettajaliitto, Suomen Lastenhoitoalan liitto, Suomen Vanhempainliitto ja Folkhälsan. Hankkeen rahoitus tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmasta.

Seta toimii varhaiskasvatusteemojen parissa myös muuten kuin päiväkotiprojektissa. Transtukipisteen sosiaalipsykologi, lastentarhanopettaja Hanna Autere ja Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen ovat kirjoittaneet artikkelin Sukupuolen moninaisuus – miten tukea lasta joka ilmaisee sukupuoltaan epätyypillisesti? 30.11.12 ilmestyvään Lastentarha-lehteen. Jutussa avataan sukupuolen moninaisuuden ilmentymistä alle kouluikäisillä lapsilla ja varhaiskasvattajien tärkeää roolia lasten tukemisessa. Lisäksi siinä annetaan käytännön ohjeita ja neuvoja lasten parissa työskenteleville aikuisille.

 

 8. Seta ja Suomen Mielenterveysseura: Eheytymishoidoilla voi olla vakavia seurauksia

KANNANOTTO | Setan ja Suomen Mielenterveysseuran mukaan yksilön seksuaalisuus on voimavara, jota ei saa manipuloida. Järjestöt antoivat yhteisen kannanoton 6.11.

Järjestöjen mielestä eheytyshoidot luovat virheellistä mielikuvaa heteroseksuaalisuudesta muita parempana tai jopa ainoana hyväksyttävänä ja normaalina seksuaalisena suuntautumisena. Tällä voi olla vakavia seurauksia ihmisen minäkuvalle.

 

9. Seta kannattaa sijaissynnytyksen mahdollistamista

KANNANOTTO | Seta otti kantaa oikeusministeriön työryhmän laatimaan arviomuistioon sijaissynnytysjärjestelyistä. Seta suhtautuu myönteisesti sijaissynnytykset mahdollistavan lakimuutoksen valmisteluun. Jos sijaissynnytysjärjestelyt sallitaan Suomessa, tällaisten järjestelyjen ehdoissa on Setan mukaan noudatettava yhdenvertaisuutta.

 

10. Opetussuunnitelman perusteet kommenteilla

UUTINEN | Opetushallitus on avannut esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden luonnokset kommenteille. Luonnokset ovat kenen tahansa kommentoitavissa 5.12. asti Opetushallituksen nettisivuilla.

Setan tavoite on, että opetussuunnitelman perusteisiin tulisi ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuuskasvatus kaikkien syrjintäperusteiden osalta ja että sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja perhemuotojen moninaisuus mainittaisiin. Nykyisin yhdenvertaisuuskasvatuksen toteutuminen riippuu liikaa koulukohtaisista opetussuunnitelmista. Setan tuntuman mukaan sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus jäävät siksi usein marginaaliin tai kokonaan käsittelemättä peruskoulun eri oppiaineissa, tai niitä käsitellään puutteellisin tai virheellisin tiedoin. Ihmisten moninaisuuden tulisi olla peruslähtökohtana ja luontevasti näkyvillä kaikessa opetuksessa.

Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee laajempaa, kaikkia koulutusasteita koskevaa koulutuksellisen tasa-arvon toimenpideohjelmaa, josta Seta oli kuultavana ministeriössä kesäkuussa ja uudestaan lokakuussa.

Lisätietoa: Setan pääsihteeri Aija Salo, paasihteeri@seta.fi, p. 050 309 8108

 

11. Marraskuun vinkki: Villit ja kiltit -kirjassa haastetaan sukupuolirooleja

KUUKAUDEN VINKKI | Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen ja Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska ovat kirjoittaneet artikkelit uuteen sukupuolisensitiivistä kasvatusta ja sukupuolirooleja käsittelevään kirjaan Villit ja Kiltit.

Teos herättelee erityisesti kasvattajia pohtimaan omia toimintamallejaan sukupuolisen tasa-arvon edistäjinä.

 

Tapahtumakalenteri

MARRASKUU

20.11. Näkymättömästä näkyväksi – sukupuolivähemmistöön kuuluvien lasten oikeudet, 10.00, Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki (huom. seminaari täynnä)

21.11. Missä Translain uudistus viipyy? Seminaari ja puoluepaneeli, 10.30, Kansalaisinfo, Pikkuparlamentti, Helsinki

24.11. TransHelsingin yhteisöseminaari, 10.00-15.00, Kirjan talo, Kirjatyöntekijänkatu 10B, Helsinki

28.11. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt vanhustyön kentällä, Yhdenvertainen vanhuus -projektin seminaari, Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki, (huom. seminaari täynnä)

JOULUKUU

1.-2.12 Setan edustajakokous, Helsinki (jäsenjärjestöjen edustajille)

2.12. Setan kouluttajien täydennyskoulutus, teemana transnuoret, 10.00–16.00, Setan toimisto, Pasilanraitio 5, Helsinki

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design