[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje maaliskuu 2014

Ajankohtaista ihmisoikeuspolitiikassa

1. Suomelle translain uudistamiseksi taas vahva suositus YK:sta

2. Sijaissynnytystilaisuudessa vilkasta keskustelua yhdenvertaisuudesta ja lapsen edusta

3. Seta mukana Otetaan yö takaisin -solidaarisuustapahtumassa 15.3.

4. Vaikuttamista Kazakstanin, Ukrainan ja Suomen translakeihin

5. Tasa-arvokasvatus varhaiskasvatuslakiin? Uutta materiaalia julkaistaan

6. Euroopan neuvosto hakee romaninuoria seminaariin

7. Meppiehdokkaat Setan tentissä – ILGA-Eurooppa kerää ehdokkailta sitoumuksia

8. Hlbti-ihmisiin kohdistuva väkivalta esillä Ylellä, Seta kerää tietoja

Järjestöuutiset

9. Joko kirjoitit sateenkaarinuoruudestasi? Keruumme päättyy 30.4.!

10. Mitä kuuluu sateenkaarinuorille -tutkimus julkaistiin suomeksi

11. Ehdota Setan huomionosoitusten saajia

12. Arja Voipio ehdolla Transgender Europen puheenjohtajaksi

13. TUL ensimmäisenä liikuntajärjestönä Setan kannatusjäseneksi

14. Seta Werstaan jäseneksi

15. Setan ja jäsenjärjestöjen työntekijät kokoontuivat kehittämään yhteistyötä ja työn tukea

Tapahtumat ja koulutukset

16. Sarjakuvia, näyttelyitä ja festaritunnelmaa: Setan juhlavuosi 2014

17. Läheisenä sateenkaariperheelle -nettiluento 15.4

Muut uutiset

18. Hlbt-nuoret esillä Pelastakaa lapset -järjestön kiusaamisraportissa

Toimintakalenteri

1. Suomelle translain uudistamiseksi taas vahva suositus YK:sta

Uutinen | Naisten ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa käsiteltiin helmikuussa YK:n CEDAW-komiteassa (Committee for Elimination of Discrimination Against Women eli naisten syrjinnän poistamisen komitea). Komitea antoi 28.2. Suomelle loppupäätelmissään laajat suositukset naisiin kohdistuvan syrjinnän poistamiseksi. Niihin sisältyy voimakas suositus juridisen sukupuolen vahvistamista koskevan lain eli ns. translain pikaiseksi uudistamiseksi. Komitean mukaan Suomen on poistettava lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ja varmistettava, ettei kukaan joudu osoittamaan stereotyyppisen feminiinistä tai maskuliinista käytöstä tai olemusta saadakseen juridisen sukupuolensa vahvistetuksi.

Komitean suositukset eivät ole sitovia, mutta koska Suomi ajaa kansainvälisesti hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien toteuttamista, sille on noloa saada itse satikutia ihmisoikeusloukkauksista. Toivon mukaan komitean suositus auttaa osaltaan meitä saamaan ihmisoikeusperustaisen translakiuudistuksen jo tämän hallituskauden aikana.

Seta antoi CEDAW-komitealle tammikuussa lausunnon Suomen tilanteesta. Seta oli lisäksi mukana naisjärjestöjen yhteisessä lausunnossa. Lausunnon antoivat myös muun muassa Amnesty ja Ihmisoikeuskeskus. Naisjärjestöt yhteistyössä – Nytkis ry oli paikan päällä Genevessä vaikuttamassa CEDAW-komiteaan viikon ajan.

CEDAW-komitean loppupäätelmät Suomelle, ulkoministeriön tiedote Ihmisoikeuskeskuksen sivuilla: http://www.ihmisoikeuskeskus.fi/?x271333=282260

Setan lausunto CEDAW-komitealle: http://seta.fi/submission-to-the-cedaw-committee-on-finland-eng

 

2. Sijaissynnytystilaisuudessa vilkasta keskustelua yhdenvertaisuudesta ja lapsen edusta

sijaissynnytys_aanestys Uutinen | Helsingissä järjestettiin 12.3. avoin keskustelutilaisuus sijaissynnytyksestä. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Sateenkaariperheet ry, kohduttomien yhdistys Kohtuuttomat ry, lapsettomien yhdistys Simpukka ry ja Seta. Tilaisuudesta keskusteltiin vilkkaasti Twitterissä hashtagilla #sijaissynnytys.

Sijaissynnytysjärjestelyt yleistyvät koko ajan Suomessa ja maailmalla. Suomen laki ja palvelujärjestelmä eivät tue eivätkä tunnista sijaissynnytysjärjestelyjä. Haluamme herättää avointa ja asiallista keskustelua sijaissynnytyksestä”, totesi Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Anne Lindfors.

Apulaisylilääkäri Viveca Söderström-AnttilaVäestöliitosta kertoi kokemuksia suomalaisista sijaissynnytysjärjestelyistä. Sijaissynnytys oli Suomessa mahdollinen ennen nykyisen hedelmöityshoitolain voimaantuloa, ja Suomessa on syntynyt vajaa parikymmentä lasta sijaissynnytysjärjestelyin. Näille perheille ja sijaissynnytys on ollut hyvin merkityksellinen hoitomuoto”, Söderström-Anttila totesi. ”Suomessa sijaissynnytys on ollut epäkaupallista. Synnyttäjänä on toiminut lapsettoman parin läheinen.”

Setan poliittisen strategian mukaan mahdollisten sijaissynnytysjärjestelyjen pitää olla tarjolla yhdenvertaisesti. Sateenkaariperheet ry hyväksyi 22.3. uudet poliittiset tavoitteet, joihin sisältyy vaatimus sijaissynnytyksen sallimisesta. Oikeusministeri Henriksson on ilmoittanut, että sijaissynnytyksen mahdollistamista ei aleta valmistella tällä hallituskaudella.

Järjestöjen tiedote 12.3. tilaisuudesta: http://seta.fi/sijaissynnytystilaisuudessa-vilkasta-keskustelua-yhdenvertaisuudesta-ja-lapsen-edusta

 

3. Seta mukana Otetaan yö takaisin -solidaarisuustapahtumassa 15.3.

Uutinen | Seta osallistui lauantaina 15.3. Helsingissä Otetaan yö takaisin -mielenilmaukseen, jolla osoitettiin tukea Ruotsin Malmössä kansainvälisenä naistenpäivänä äärioikeistolaisten puukottamille ja pahoinpitelemille feministeille. Vakavimmin pahoinpidelty henkilö on nuori Showan, joka on muun muassa perustanut Ruotsissa Fotbollssupportrar mot homofobi – eli Futisfanit homofobiaa vastaan -toiminnan. Malmön tapahtumien jälkipuintia voi lukea Twitterissä hashtagilla #kämpaShowan.

Helsingin tapahtumassa pidettiin puheita sekä Kampin Narinkkatorilla että sieltä Kallioon suunnanneen kulkueen päätteeksi Karhupuistossa, jossa myös pääsihteeri Aija Salo piti puheenvuoron. Pääsihteeri totesi puheessaan, että transfobian, homofobian ja rasismin takana on samoja rakenteita. Väkivaltaa vastaan pitää toimia laajassa rintamassa ja rauhanomaisin keinoin. Toimintaan yhtäläisen ihmisarvon puolesta on tärkeää saada mukaan monenlaisia ihmisiä. Viharikokset eivät saa jäädä pimentoon.

Mielenilmaukseen osallistui viitisensataa ihmistä ja kymmeniä järjestöjä. Samaan aikaan vastaavat tempaukset järjestettiin myös Turussa ja Kotkassa.

 

4. Vaikuttamista Kazakstanin, Ukrainan ja Suomen translakeihin

Uutinen | Transpoliittinen valiokunta järjesti yhdessä Trasekin ja Amnestyn kanssa 17.3. Amnestyn toimistolla tilaisuuden transihmisten oikeuksista.

Tilaisuuden aluksi toiminnallaan 90 maata kattavan Human Rights Watch -järjestön tutkija Anna Kirey New Yorkista alusti sukupuolen vahvistamisen ehdoista Ukrainassa ja Kazakstanissa. Molemmissa maissa jyrkkiin ehtoihin sisältyy muun muassa kuukauden mittainen tutkimusjakso suljetulla psykiatrisella osastolla sekä pakolliset leikkaukset. Vain harva saa lopulta mahdollisuuden juridisen sukupuolen vahvistamiseen. Kirey on haastatellut kymmeniä transihmisiä sekä Ukrainassa että Kasakstanissa.

Tilaisuudessa kuultiin myös paneelikeskustelu Suomen translaista. Pääsihteeri Aija Salo osallistui paneeliin, jossa muut keskustelijat olivat Transgender Europen hallituksen jäsen ja Setan transpoliittisen valiokunnan puheenjohtaja Arja Voipio, Amnestyn translakiraportissa haastatellut Juudas Kannisto ja One Sahari sekä Trasekin hallituksen jäsen. Amnesty International julkaisi helmikuun alussa laajan tutkimusraportin The State Decides Who I am, jossa käsitellään transihmisten asemaa, sukupuolen vahvistamisprosessia ja sukupuolen korjaushoitoja muun muassa Suomessa.

Amnestyn raportti The State Decides Who I am: Lack of legal gender recognition for transgender people in Europe http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR01/001/2014/en

 

5. Tasa-arvokasvatus varhaiskasvatuslakiin? Uutta materiaalia julkaistaan

155582_173447642673777_2190176_nUutinen | Seta otti yhdessä Naisasialiitto Unionin, Ihmisoikeusliiton ja Sateenkaariperheiden kanssa kantaa varhaiskasvatuslakia valmistelleen työryhmän esitykseen. Vaadimme sukupuolitietoista opetusta ja ihmisoikeuskasvatusta mukaan sekä varhaiskasvatuslakiin että varhaiskasvatuksen ammattilaisten koulutukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän esityksestä järjestetään huhtikuussa lausuntokierros. Toivomme, että mahdollisimman moni lausunnonantaja nostaisi lausunnossaan esiin tasa-arvo- ja ihmisoikeuskasvatuksen merkityksen ja hlbti-yhdenvertaisuusnäkökulmat varhaiskasvatukseen.

Seta on mukana Naisasialiitto Unionin koordinoimassa Tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa -hankkeessa. Hanke julkaisee 10.4. pidettävässä seminaarissa verkkosivuston, jolle Setan Transtukipiste on tuottanut uraauurtavaa uutta materiaalia sukupuolen moninaisuuden käsittelemiseksi pienten lasten kanssa. Seminaariin voi vielä ilmoittautua.

Setan, Naisasialiitto Unionin, Ihmisoikeusliiton ja Sateenkaariperheiden kannanotto: http://seta.fi/jarjestot-vaativat-sukupuolitietoisuutta-osaksi-varhaiskasvatuslakia

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus – lapsen kaikki mahdollisuudet -seminaari 10.4.: http://www.naisunioni.fi/index.php?k=116109

 

6. Euroopan neuvosto hakee romani- ja muita nuoria konferenssiin moniperustaisesta syrjinnästä

Uutinen | Euroopan neuvosto hakee nuoria osallistujia konferenssiin United for Dignity, jonka tarkoitus on löytää keinoja torjua moniperustaista syrjintää. Ranskan Strasburgissa 24.-26.6. järjestettävän konferenssin fokus on useaan eri vähemmistöön kuuluvissa romaninuorissa. Konferenssiin voivat hakea myös muut vähemmistönuoret sekä moniperustaisen syrjinnän kysymyksiin erikoistuneet aktivistit ja tutkijat. Ala- ja yläikärajaa ei ole. Haku päättyy 10.4.

Hakuilmoitus: http://youthapplications.coe.int/Application-forms/United-for-Dignity-Conference-on-the-specific-situation-of-Roma-young-people-affected-by-multiple-discrimination

 

7. Meppiehdokkaat Setan tentissä – ILGA-Eurooppa kerää ehdokkailta sitoumuksia

eurovaalit_banneriUutinen | Kansainvälisten asioiden työryhmä järjestää huhti-toukokuun vaihteessa Helsingissä Euroopan parlamentin vaaleihin liittyvän paneelikeskustelun EU:n merkityksestä hlbti- ja muissa ihmisoikeuskysymyksissä. Paneeliin osallistuu meppiehdokkaita eri puolueista. Ajankohta ja paikka varmistuvat pian. Seuraa nettisivujemme tapahtumakalenteria sekä Setan Facebook- ja Twitter-viestintää!

Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa pyytää MEP-ehdokkaita allekirjoittamaan sitoumuksen hlbti-kysymysten edistämisen puolesta. Vaalien jälkeen järjestö aloittaa yhteistyön sitoumuksen allekirjoittaneiden europarlamentaarikkojen kanssa. Suomalaisista MEP-ehdokkaista toistaiseksi 17 on allekirjoittanut sitoumuksen. Toivottavasti määrä moninkertaistuu ennen eurovaalipäivää 25.5.!

ILGA-Euroopan kampanja Come out for Europe:

http://www.ilga-europe.org/home/how_we_work/european_institutions/ep2014

 

8. Hlbti-ihmisiin kohdistuva väkivalta esillä Ylellä, Seta kerää tietoja

Uutinen | Yle keräsi alkukeväällä karttasovelluksella tietoja ihmisten kokemasta syrjinnästä ja väkivallasta. Vastauksia tuli Ylen mukaan erityisen paljon seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvasta syrjinnästä esimerkiksi terveydenhuollossa ja väkivallasta. Yle uutisoi hlbti-ihmisiin kohdistuvasta väkivallasta ja syrjinnästä sen vuoksi erikseen tv- ja nettiuutisilla, joiden taustoittamiseksi haastateltiin muun muassa Setan pääsihteeriä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt jättävät usein ilmoittamatta kokemastaan viharikoksesta tai syrjinnästä. Syynä voi olla pelko seurauksista tai epäluottamus viranomaisiin.

Myös Seta kerää tietoja hlbti-ihmisten kokemista viharikoksista. Ilmoitamme tiedot ilman henkilöiden nimiä edelleen ETYJille, joka julkaisee vuosittain raportin viharikoksista Euroopassa. Vuotta 2013 koskevia tietoja voi ilmoittaa 3.4. asti. Tänä vuonna tapahtuneista tapauksista voi lähettää meille tietoja koko vuoden ajan. Setalle saa mielellään ilmoittaa myös syrjintätapauksista.

Kannustamme tekemään väkivallasta ja syrjinnästä aina ilmoituksen viranomaisille, työnantajalle tai muulle asiaan liittyvälle taholle. Sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvasta syrjinnästä voi ilmoittaa myös tasa-arvovaltuutetulle. Seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän torjumiselle ei ole vielä omaa valtuutettua. Setan tavoite on yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävän perustaminen Suomeen.

Ohjeet viharikoksen ilmoittamiseksi Setalle: http://seta.fi/jouduitko-viharikoksen-uhriksi-vuonna-2013-kerro-tapauksesta-ety-jarjestolle-dl-30-3

Ylen uutinen: http://yle.fi/uutiset/en_tehnyt_ilmoitusta_hapesin__seksuaalivahemmistojen_kokemat_rikokset_harvoin_poliisin_tietoon/7107713

 

9. Joko kirjoitit sateenkaarinuoruudestasi? Keruumme päättyy 30.4.!

Järjestö | Nuorisotutkimusseuran, Setan ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston keruuseen on lähetetty jo yli yhdeksänkymmentä kirjoitusta sateenkaarinuoruudesta. Kirjoituksissa eri-ikäiset kertovat, millaista on ollut elää nuoruutta, joka haastaa seksuaalisuuden ja sukupuolen normeja.

Keruu jatkuu 30.4.2014 asti. Siihen voi osallistua kuka tahansa, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön tai kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja. Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat, ja keruuseen voi osallistua myös nimimerkillä.

Levitäthän sanaa kirjoituskeruusta myös sellaisille henkilöille, joita sähköinen viestintä ei tavoita helposti. Erityisesti iäkkäämpien ihmisten tarinoita puuttuu vielä. Vanhimmat keruuseen toistaiseksi osallistuneet ovat syntyneet 1950-luvulla.

Osallistumisohjeet: http://www.finlit.fi/arkistot/keruut/sateenkaarinuori/

Uutinen Setan sivuilla: http://seta.fi/joko-olet-kirjoittanut-sateenkaarinuoruudestasi

 

10. Mitä kuuluu sateenkaarinuorille -tutkimus julkaistiin suomeksi

Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimusraportin kannen kuvassa piirrettyjä eri näköisiä nuoria. Kuvitus: Amanda VähämäkiJärjestö | Katarina Alangon tutkimusraportti suomalaisista sateenkaarinuorista julkaistiin maaliskuussa suomennettuna nimellä Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa. Seta ja Nuorisotutkimusseura julkaisivat marraskuussa 2013 tämän ensimmäisen laajan, kotimaisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistönuorten hyvinvointia kartoittavan kyselytutkimuksen ruotsiksi. Tutkimuksen mukaan hlbti-nuorten keskuudessa on enemmän huolia oman hyvinvointinsa suhteen kuin muilla nuorilla.

Raportti on saatavilla maksutta verkosta. Sitä voi myös ostaa painettuna Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta. Tutkimuksen päätulokset on esitelty tiivistelmässä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tutkimusraportti pdf: http://www.nuorisotutkimusseura.fi/julkaisuja/sateenkaarinuori.pdf

Tiivistelmät: http://www.nuorisotutkimusseura.fi/ajankohtaista/hyvinvoiva-sateenkarinuori

 

11.Ehdota Setan huomionosoitusten saajia

Järjestö | Hallitus pyytää ehdotuksia Setan tämän vuoden huomionosoitusten saajiksi. Perinteisesti Seta on jakanut vuosittain Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen seksuaalisen suuntautumisen ja/tai sukupuolen moninaisuutta koskevan asiallisen tiedon levittämisestä. Useina vuosina on jaettu myös Kunniarotta-antipalkinto hlbti-ihmisiä syrjivän tai harhaanjohtavan tiedon tai asenteiden levittämisestä.

Tänä vuonna Seta täyttää 40 vuotta ja Transtukipiste 20 vuotta. Juhlavuonna hallitus voi jakaa myös muita huomionosoituksia eri yhteyksissä.

Ehdota Setan hallitukselle henkilöä tai tahoa, joka ansaitsee joko myönteistä tunnustusta tai julkiset nuhteet. Liitä mukaan perustelut. Tee ehdotuksesi 25.4. mennessä sähköpostitse pääsihteerille, os. paasihteeri@seta.fi.

 

12. Arja Voipio ehdolla Transgender Europen puheenjohtajaksi

Järjestö | Setan transpoliittisen valiokunnan puheenjohtaja, vuoden 2013 HeSetan puheenjohtaja Arja Voipio on yhdessä sveitsiläisen Alecs Recherin kanssa ehdolla Setan kattojärjestön Transgender Europen (TGEU) rinnakkaispuheenjohtajaksi. Voipio on parhaillaan Transgender Europen hallituksen ja työvaliokunnan jäsen. TGEUn hallitus valitaan kaksivuotiskaudelle järjestön vuosikokouksessa Transgender Council -tapahtumassa Budapestissa toukokuun alussa.

Transgender Council järjestetään joka toinen vuosi. Se on Euroopan suurin transaktivistien kokoontuminen, jossa käsitellään laajasti sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun ja intersukupuolisuuteen liittyviä ihmisoikeuskysymyksiä. Parhaillaan Transgender Europella on meneillään muun muassa kampanja sukupuolen juridisen vahvistamisen menettelyistä. Tapahtumaan voi ilmoittautua omakustanteisesti kuka vain.

Transgender Council: http://tgeu.org/council2014

Access all areas -kampanja: http://www.tgeu.org/AccessAllAreas

 

13.TUL ensimmäisenä liikuntajärjestönä Setan kannatusjäseneksi

Järjestö | Hallitus hyväksyi 29.3. Suomen työväen urheiluliitto TUL:n Setan kannatusjäseneksi. TUL on ensimmäinen liikunta-alan järjestö, joka on hakenut kannatusjäsenyyttä. Lämpimästi tervetuloa!

TUL:lla on tuhat jäsenseuraa, joilla on yhteensä 280 000 jäsentä. Liiton seuroissa harrastetaan 59 urheilulajia. TUL on keskittynyt lapsi- ja nuorisourheiluun, aikuisliikuntaan sekä seuratoiminnan kehittämiseen. TUL:llä on neljä valiokuntaa, joista tasa-arvovaliokunta on yksi. Näin kirjoittaa TUL:n viestintäpäällikkö ja tasa-arvovaliokunnan esittelijä Ismo Alhoniemi:

95-vuotiaalle TUL:lle tasa-arvo on aina ollut tärkeä asia ja vuodesta 2007 lähtien tasa-arvovaliokunta on toiminut laaja-alaisen tasa-arvon edistämiseksi TUL:n seurakentässä, mutta myös laajemmin koko liikunta- ja urheilujärjestömaailmassa. Olemme muun muassa tuottaneet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusoppaan sekä tehneet selvityksen tasa-arvon toteutumisesta seura- ja piiritasolle. Lisäksi olemme tuottaneet kyselyn erityisliikunnasta. Tänä vuonna jaetaan kolmas Yhdenvertaisuuspalkinto. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema Yhteisille kentille -hanke käynnistyy viiden pilotin myötä.”

Setan kannatusjäsenyyttä voi hakea järjestö tai yksityishenkilö. Kannatusjäsenten jäsenmaksu on vuonna 2014 270 euroa/vuosi.

TUL: www.tul.fi

Setan kannatusjäsenet ja ohjeet kannatusjäsenyyden hakemiseksi: http://seta.fi/liity-kannatusjaseneksi

 

14. Seta Werstaan jäseneksi

Järjestö | Työväen museoyhdistys Werstas on hyväksynyt Setan jäsenekseen. Tampereella toimiva työväenmuseo Werstas on muun muassa kansalaistoiminnan ja työelämän historiaan erikoistunut museo, joka kerää ainoana museona Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaan liittyvää esineistöä. Viime vuonna Werstas toteutti laajan näyttelyn hlbti-historiasta.

Werstas on aloittanut myös valtakunnallisen aineistokeruun Suomen feministisen liikkeen historian ja nykypäivän tallentamiseksi jälkipolville. Lahjoituksia toivotaan yhä. Werstaalla järjestetään feminismistä näyttely, joka avautuu 23.9. 2014 ja on avoinna keväälle 2015 saakka. Keruun yhteydessä on käynnissä myös kirjoituskilpailu. Hlbtiq-liikkeen historia on osa feminismin historiaa Suomessa ja toisinpäin. Toivomme feminismi-keruuseen lahjoituksia ja kirjoituksia laajasti myös sateenkaariväeltä!

Werstas: http://www.werstas.fi/ 

Hlbtiq-esineiden ja -historian keruu: http://www.werstas.fi/?q=node/768

Feminismi-keruu ja Feminismin muistot -kirjoituskilpailu: http://www.werstas.fi/?q=node/840

 

15. Setan ja jäsenjärjestöjen työntekijät kokoontuivat kehittämään työtä

Järjestö | Valtakunnallisen Setan ja työnantajana toimivien jäsenjärjestöjen työntekijät kokoontuivat 21.3. Helsinkiin työntekijäpäivään, jossa kattojärjestön ja jäsenjärjestöjen työntekijät pääsivät keskustelemaan yhteistyöstä ja työn järjestelyistä sekä tutustumaan paremmin ja vaihtamaan kuulumisia. Osa jäsenjärjestöjen työntekijöistä työskentelee vailla varsinaista työyhteisöä, jolloin yhteydenpito muihin Seta-perheen työntekijöihin tuo yhteistyömahdollisuuksien lisäksi myös sosiaalista tukea työhön.

Teemoina tämän vuoden työntekijäpäivässä olivat muun muassa työn organisointi, työyhteisön kehittäminen, Yhdenvertainen vanhuus -projektin tavoitteiden vieminen eteenpäin eri järjestöjen toiminnassa, sukupuolen moninaisuus, Setan alueellisten jäsenjärjestöjen yhteistyö Sateenkaariperheet ry:n paikallisryhmien kanssa sekä yhteistyö vaikuttamistyössä. Päivän päätteeksi kävimme yhdessä katsomassa Helsingin Gay-teatterin 1300-luvun Englantiin sijoittuvan esityksen Edvard II.

Osallistujia oli Setan lisäksi Regnbågsfyrenistä Ahvenanmaalta, Turun seudun Setasta, Pirkanmaan Setasta, Sateenkaariperheistä ja HeSetasta. Regnbågsankanin työntekijä on juuri vaihtumassa, eikä järjestö siksi ollut mukana.

Myöhemmin tänä vuonna Seta järjestää jäsenjärjestöille työnantajapäivän tukeakseen luottamushenkilöiden toteuttamaa työnantajuutta ja johtamista. Tämän tarkoitus on kehittää työntekijöiden työskentelyolosuhteita entistä paremmiksi.

 

16. Sarjakuvia, näyttelyitä ja festaritunnelmaa: Setan juhlavuosi 2014

 

Setan juhlavuoden logo
Setan juhlavuoden logo

Juhlavuosi | Osana Setan 40-vuotisjuhlavuotta järjestetään runsaasti kulttuuritapahtumia, joita ovat muun muassa kuvataidepainotteiset tapahtumat Helsingissä, Tampereen Postimuseon Tom of Finland -näyttely, Ämyrock sateenkaarevalla sanomalla sekä Pride-kulkueet ja -tapahtumat eri puolilla maata. Juhlavuoden tapahtumia on lisätty nettisivuillemme.

Transtukipiste juhlistaa 20-vuotista taivaltaan muun muassa järjestämällä TransHelsinki-viikolla 21.11. Meidän historiamme -seminaarin yhteistyössä Yhdenvertainen vanhuus -projektin kanssa.

Otamme mielellään vastaan lisää ehdotuksia yhteistyöstä liittyen juhlavuoteen!

Juhlavuosisivut: http://seta.fi/juhlavuosi2014/

 

17. Läheisenä sateenkaariperheelle -nettiluento 15.4

Tapahtuu | Läheisenä sateenkaariperheelle -nettiluento tiistaina 15.4 kello 13:30–14:30.

Joskus sateenkaariperheen läheisillä on vaikeuksia tunnistaa ja hyväksyä perhettä sellaisena kuin se on. Kysymys voi olla esimerkiksi siitä, että uuden asian herättämien tunteiden käsitteleminen on vielä kesken. Läheisetkin voivat tarvita apua omassa prosessissaan ennen kuin pystyvät olemaan tukena sateenkaariperheen lapsille ja aikuisille. Juuri sinä voit osaltasi vaikuttaa siihen, että tuntemasi sateenkaariperheen lapsi tuntee perheensä – ja näin ollen itsensä – nähdyksi ja hyväksytyksi. Luennoitsijana on koulutussuunnittelija Tiia Aarnipuu.

Luento pidetään Väestöliiton perheaikaa.fi -sivustolla, josta se löytyy jatkossa myös tallenteena. Kysymyksiä voi esittää reaaliaikaisen luennon aikana. Reaaliaikainen luento vaati flash player -ohjelman koneelle, mutta tallenteen katsominen onnistuu ilmankin.

Verkkoluento: https://www.perheaikaa.fi/nettiluennot/lapsi-tulossa/luento:1642/

 

18. Hlbt-nuoret esillä Pelastakaa lapset -järjestön kiusaamiskyselyssä

Uutinen | Pelastakaa Lasten vuoden 2014 Lapsen ääni -kyselyn mukaan vähemmistöihin kuuluvat 12–17-vuotiaat nuoret kokevat kiusaamista ja syrjintää arjessaan useimmiten koulussa. Nuorten kohtaamat ennakkoluulot ovat yleisiä. Nuorista joka neljäs määritteli kuuluvansa johonkin vähemmistöön: tekijöitä olivat esimerkiksi ulkomaalaistaustaisuus, sukupuoli- tai seksuaalivähemmistö, alakulttuurit tai vaikkapa pukeutuminen ja musiikkimaku.

Seksuaalisuuteen ja sukupuoleen kohdistuva kiusanteko on yleistä. Erityisesti seksuaalivähemmistöihin kohdistuu kiusaamista ja syrjintää, jota esiintyy niin koulussa, vapaa-ajalla kuin verkossakin”, tiivistelmässä kerrotaan.

Pelastakaa lapset ry:n uutinen: http://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/uutiset/?x22896=1660250

 

Toimintakalenteri

Huhtikuu

10.4. Tasa-arvoinen varhaiskasvatus – lapsen kaikki mahdollisuudet -seminaari Helsingissä

http://www.naisunioni.fi/index.php?k=116109

10.4. Kahvi-ilta kaikille transihmisille, intersukupuolisille ja heidän läheisilleen Transtukipisteellä

11.4. Yhdenvertainen vanhuus -täydennyskoulutus Tampereella

http://seta.fi/tapahtuma/setan-taydennyskoulutus-yhdenvertainen-vanhuus/

12.4. Miesten ryhmä Transtukipisteellä

12.–13.4. Vapaaehtoiskouluttajien peruskoulutus Joensuussa

http://seta.fi/tapahtuma/kouluttajakoulutus-joensuussa/

14.4. DreamWearClubin kahvi-ilta transvestiiteille ja heidän läheisilleen

17.4. Kahvi-ilta kaikille transihmisille, intersukupuolisille ja heidän läheisilleen Transtukipisteellä

22.4. DreamWearClubin kahvi-ilta transvestiiteille ja heidän läheisilleen

24.4. TransHelsinki 2014 -suunnittelukokous. Uudet suunnittelijat ovat tervetulleita mukaan!

24.4. Kahvi-ilta kaikille transihmisille, intersukupuolisille ja heidän läheisilleen Transtukipisteellä

25.4. Läheisten ryhmä Transtukipisteellä

26.4. Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmä Transtukipisteellä

26.4. Naisten ja feminiinien ryhmä Transtukipisteellä

26.4. Setan valtuuston kokous Helsingissä

26.–27.4. Vapaaehtoiskouluttajien peruskoulutus Rovaniemellä

http://seta.fi/tapahtuma/kouluttajakoulutus-rovaniemella/

27.4. Muunsukupuolisten ryhmä Transtukipisteellä

27.4. Nuorten ryhmä Transtukipisteellä

30.4. Kirjoituskeruu sateenkaarinuoruudesta päättyy!

Toukokuu

8.-13.5. Hohto Joensuussa

17.5. Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä IDAHOT ympäri maailmaa

18.5. Protuvierailijakoulutus Tampereella

http://seta.fi/tapahtuma/protu-vierailijakoulutus-tampereella

23.5. Läheisten ryhmä Transtukipisteellä

24.5. Naisten ja feminiinien ryhmä Transtukipisteellä

25.5. Muunsukupuolisten ryhmä Transtukipisteellä

25.5. Nuorten ryhmä Transtukipisteellä

Kesäkuu

2.-8.6. Baltic Pride Tallinnassa: http://www.facebook.com/BalticPride

7.6. Pirkanmaan Pride – Leimautumispäivät

http://www.pirkanmaanseta.fi/sesam/?article=pirkanmaan-pride-leimautumispaivat-2014-tulee

23.–29.6. Helsinki Pride -viikko, teemana työelämä

http://www.helsinkipride.fi/

25.–29.6. EuroPride Oslossa: www.europride2014.com

Heinäkuu

16.-19.7. Åland Pride Maarianhaminassa: https://www.facebook.com/AlandPride

 25.-26.7. Jeppis Pride Pietarsaaressa: https://www.facebook.com/jeppispride2014

Syyskuu

8.9. Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland Tampereella Postimuseossa. Näyttely jatkuu 29.3.2015 saakka

http://www.postimuseo.fi/nayttelyt/nayttelytoimintamme/salaisuuksin-suljettu

Marraskuu

18.–23.11. TransHelsinki 2014 Helsingissä

29.-30.11. Setan edustajakokous Kauniaisissa

Uutiskirjeen tilaus tai peruutus: Lähetä sähköpostia osoitteella tiedottaja@seta.fi

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design