[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje maaliskuu 2013

Tässä uutiskirjeessä:

1. Seta vaikutti Suomen ihmisoikeus-, maahanmuutto- ja perhepolitiikkaan
2. Järjestöt ajoivat hlbt-naisten oikeuksia YK-kokouksessa – Seta mukana vetoomuksessa
3. Mitä tavoitteita Setan tulisi ajaa? Vielä ehdit vastaamaan kyselyyn!
4. Tahdon2013-kampanja ylsi puolivälitavoitteeseen
5. Uusia kasvoja Setan toimistolla
6. Mitä haet Setan www-sivuilta?
7. Nuoret kampanjoimaan vihapuhetta vastaan
8. Pyydä lahjaksi lahjoitus Setalle!
9. ILGA hakee johtajaa Brysseliin
10. Kuukauden vinkki: Kerron sinulle kaiken -elokuva

Uutiskirje kertoo kuukausittain Setan kuulumiset. Voit erota uutiskirjeen saajien listalta vastaamalla tähän viestiin. Uutiskirjeen toi tilaa tiedottajalta: tiedottaja@seta.fi.

1. Seta vaikutti Suomen ihmisoikeus-, maahanmuutto- ja perhepolitiikkaan

UUTINEN| Seta antoi maaliskuussa lausunnon ulkoministeriölle ihmisoikeusstrategiasta ja hallituksen ihmisoikeusselonteon kansainvälisestä osiosta. Seta vaati, että hlbti-asiat pysyvät Suomen kansainvälisessä ihmisoikeuspolitiikassa yhtenä painopisteenä.

”Viime vuosina Suomi on rakentanut hyvää pohjaa hlbti-vaikuttamiselle Euroopan neuvoston ja ETY-järjestön puitteissa. Tämän työn hedelmät pitää lunastaa lähivuosina aktiivisella politiikalla. Jos hlbti-kysymykset tiputetaan pois prioriteeteista, ne jäävät helposti kokonaan syrjään. Kovenevassa ilmapiirissä esimerkiksi Venäjällä ja muualla Itä-Euroopassa hlbti-ihmisten oikeuksien puolustajiksi tarvitaan myös valtioita”, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.

Seta antoi sisäministeriölle lausunnon Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -työryhmäraportista. Seta ehdottaa, että maahanmuuttajia ei käsiteltäisi homogeenisenä ryhmänä, vaan perhemuotojen moninaisuus ja moniperustaisen syrjinnän riski muistettaisiin myös maahanmuuttopolitiikassa. Suomen pitää myös huolehtia turvapaikanhakijoiden ja muiden haavoittuvien ryhmien hyvästä kohtelusta. Tämän edellytyksenä on, että viranomaisilla on riittävästi tietoa esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuvasta vainosta.

Seta vaikuttaa yhdessä jäsenjärjestönsä Sateenkaariperheet ry:n kanssa isyyslakiuudistukseen. Tavoitteena on korjata kaikenlaisten sateenkaariperheiden lasten asemassa olevat ongelmat ja eriarvoisuus. Esimerkiksi transnaisen on saatava vahvistaa biologinen vanhemmuutensa juridisesti. Naisparille syntyvän lapsen kuuluu saada heti juridinen turva molempiin vanhempiinsa nähden. Jos Suomessa otetaan käyttöön sijaissynnytysjärjestelyt, niiden pitää olla saatavilla ilman syrjintää.

Setan lausunto Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -työryhmän ehdotuksesta (pdf)
http://seta.fi/doc/130304Ihmisoikeusselonteko-UM-Seta-lausunto-odt.pdf (pdf)

 

2. Järjestöt ajoivat hlbt-naisten oikeuksia YK-kokouksessa – Seta mukana vetoomuksessa

IHMISOIKEUSTYÖ | Helmi-maaliskuun vaihteessa YK:n naisten oikeuksien komitea (Committee for the Status of Women, CSW) kokoontui vuosittaiseen arviointikokoukseen New Yorkiin. Kokouksen teemana oli sukupuolittunut väkivalta. Kokouksessa koottu 89 kansalaisjärjestön työryhmä teki kannanoton lesbo-, bi- ja transnaisten kokemaan väkivaltaan puuttumisesta. Seta oli yksi allekirjoittajista.

Myös monet valtiot ajoivat hlbti-näkökulman ottamista kokouksen loppupäätelmiin. Kokous hyväksyi loppulausunnon naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta. Seta pitää saavutusta hienona, sillä 2012 loppulausuntoa ei saatu tehtyä lainkaan. Valitettavasti lausunnon hyväksymisen hintana oli, että maininta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä pudotettiin viime metreillä pois järjestöjen ja eri maiden hallitusten ponnisteluista huolimatta.

Diverse Voices and Action for Equality -järjestön edustaja Noelene Nabulivou Fidzi-saarilta lukee kansalaisjärjestöjen kannanoton CSW-kokouksessa 14.3.: http://www.youtube.com/watch?v=e3ctjkdql5E&feature=youtu.be

Setan ja 88 muun järjestön kannanotto lesbo-, bi- ja transnaisten kokemaan väkivaltaan puuttumisesta YK:n naisten oikeuksien komitealle (pdf)

Kokouksen virallinen loppulausunto.

3. Mitä tavoitteita Setan tulisi ajaa? Vielä ehdit vastaamaan kyselyyn!

UUTINEN | Seta uudistaa tänä vuonna poliittisen toimintaohjelmansa. Suuntaa uudistukselle haetaan myös avoimella verkkokyselyllä, jossa kartoitetaan Setan vaikuttamistyön tärkeimpiä teemoja ja keinoja. Oman kantansa Setan poliittisista tavoitteista on kuukauden aikana kertonut jo 140 ihmistä.

Kysely suunnataan erityisesti Setan jäsenjärjestöille, hlbti-yhteisöön kuuluville ihmisille, muille sidosryhmille ja Setan aktiiveille, mutta siihen saavat vastata kaikki kiinnostuneet.

Vielä ehdit vastaamaan!

 

4. Tahdon2013-kampanja ylsi puolivälitavoitteeseen

KAMPANJA | Tasa-arvoista avioliittolakia kansalaisaloitteella ajava Tahdon2013-kampanja tavoitti ensimmäisen nimienkeruuviikon aikana jo yli 137 000 allekirjoitusta. Huiman suosion taustalla on ansiokas kampanjatiimi. Kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyä edellyttävät 50 000 allekirjoitusta saavutettiin jo lanseerauspäivänä.

Kampanja tavoittelee yhteensä 250 000 nimen pottia kuuden kuukauden aikana. Seta ja sen useat jäsenjärjestöt ovat mukana kampanjoimassa ympäri maata. Kampanjatiimi toivoo, että uusia ihmisiä tulisi mukaan kampanjointiin, jota jatketaan aktiivisesti eri puolilla maata muun muassa homo- ja transfobian vastaisena päivänä sekä Pride-tapahtumissa.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa sekä verkossa että paperisella kannatusilmoituslomakkeella.

Katriina Rosavaaran blogi lanseerauspäivältä.
Kampanjan sivu.

 

5. Uusia kasvoja Setan toimistolla

UUTINEN | Setan kymmenen hengen työyhteisö täydentyi kahdella Metropolia Ammattikorkeakoulusta tulevalla sosionomiopiskelijalla. Marika Eerola työskentelee harjoittelijana toukokuun loppuun saakka Yhdenvertainen vanhuus -projektissa.

”Harjoittelun aikana osallistun Yhdenvertainen vanhuus -projektin koulutusten suunnitteluun. Meillä on tavoitteena tuottaa koulutusta sekä materiaalia sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja vanhustyön ammattilaisille. Teen myös suunnittelutyötä Helsingin seudun Setan vertaistoiminnan käynnistämistä varten”, Eerola kertoo.

Lisäksi toimistolla työskentelee sosionomiopiskelija Laura Pulkkinen, joka toimii Transtukipisteellä muun muassa ryhmien ohjaamisen parissa.

Olen kolmannen vuoden sosionomiopiskelija Metropolia AMK:sta ja suoritan viimeisen harjoitteluni täällä Transtukipisteellä Hannan ohjauksessa. Harrastan koirien kanssa lenkkeilyä, sisustamista ja söpöjen, pinkkien asioiden keräilyä. Lempiruokani on Maraboun Keltainen.

 

6. Mitä haet Setan www-sivuilta?

UUTINEN | Seta ja Transtukipiste uudistavat verkkosivujaan vuoden 2013 aikana. Kevään aikana kartoitetaan sivuja käyttävien eri kohderyhmien toiveita ja tarpeita. Verkossa olevaan lyhyeen kyselyyn vastaaminen kestää pari minuuttia. Osallistu sivujemme kehittämiseen!

Kyselyyn tästä.

 

7. Nuoret kampanjoimaan vihapuhetta vastaan

KAMPANJA | Seta on mukana Nuoret vihapuhetta vastaan -kampanjassa, joka on osa Euroopan laajuista No Hate Speech Movement -kampanjaa. Euroopan neuvoston käynnistämää kampanjaa koordinoi Plan Suomi yhteistyössä Ihmisoikeusliiton kanssa. Kampanjassa koulutetaan 18–25-vuotiaita nuoria aktivisteja edistämään ihmisoikeuksia niin verkossa kuin sen ulkopuolella.

”Vihapuheen vastustamisessa on kyse sananvapauden ja ihmisoikeuden puolustamisesta. Hyökkäävä rasistinen ja syrjivä kirjoittelu rajoittaa erityisesti vähemmistöihin kuuluvien mahdollisuuksia olla yhdenvertaisia yhteiskunnan jäseniä. Siksi tarvitaan lisää tietoa, koulutusta ja toimintaa, joilla edistetään ihmisoikeuksia verkossa”, kampanjakoordinaattori Satu Kanninen kertoo.

Setaa kampanjatiimissä edustaa hallituksen jäsen Katriina Rosavaara. Hänen mukaansa vihapuhe on vaarallisimmillaan silloin, kun syrjivää ja loukkaavaa kieltä käytetään korkeasta yhteiskunnallisesta asemasta käsin. Vihapuhe kasvattaa ennakkoluuloja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

”Vihapuhe lisää erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten syrjäytymistä ja yhteiskunnan eriarvoistumista. Nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa kohdatessaan vihapuhetta. Aikuisten tehtävä on puuttua asiaan. Tämä ei kuitenkaan ole vain nuorten ongelma, meillä kaikilla on vastuu sanoistamme. Jokainen voi vihapuhetta kohdatessaan osoittaa, ettei hyväksy sitä”, Rosavaara sanoo.

Plan etsii parhaillaan nuoria aktivisteja mukaan toimimaan sananvapauden, ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisemman Suomen puolesta. Toiminta alkaa koulutuksella Helsingissä 27.–28.4.2013. Koulutuksessa perehdytään vihapuheeseen sekä rasismin- ja syrjinnänvastaiseen vaikuttamistyöhön.

Uutinen aiheesta.

Kampanjan sivu.

 

8. Pyydä lahjaksi lahjoitus Setalle!

JÄRJESTÖ | Lähestyvätkö häät, parisuhteen rekisteröiminen, syntymäpäivä, valmistujaiset tai joku muu juhla? Haluaisitko kukkien ja muiden lahjojen sijaan mieluummin tukea ihmisoikeustyötä?

Voit pyytää ystäviäsi ja sukulaisiasi muistamaan sinua vaihtoehtoisella lahjalla juhlapäivänäsi. Lisää kutsukortteihin pyyntö lahjoittaa Setan lahjoitustilille. Halutessasi toimitamme sinulle listan lahjoittajista ja tiedon lahjoitusten yhteissummasta merkkipäiväsi jälkeen.

Katso lisätietoja.

 

9. ILGA hakee johtajaa Brysseliin

HAKUILMOITUS | Setan maailmanlaajuinen kattojärjestö ILGA (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) hakee toimitusjohtajaa (executive director) Brysseliin.

Tehtävä on ainutlaatuinen näköalapaikka hlbti-liikkeeseen koko maailmassa. Hakijoilta toivotaan vahvaa kokemusta johtamisesta, organisaation kehittämisestä ja varainhankinnasta sekä kokemusta ja näkemystä kansainvälisestä hlbti-ihmisoikeustyöstä. Sujuva englannin ja espanjan taito välttämätön.

Haku päättyy 22.4. Hakuohjeet ja -lomake verkossa.

10. Maaliskuun vinkki: Kerron sinulle kaiken -elokuva

KUUKAUDEN VINKKI | Maaliskuun alussa ensi-iltansa saanut Simo Hälisen elokuva Kerron sinulle kaiken tarkastelee transtaustaisen päähenkilön kautta ihmissuhteita, työelämää ja sukupuoli-identiteettiä nykyajan Suomessa. Vahvoissa rooleissa nähdään Leea Klemola ja Peter Franzén. Suosittelemme!

 

Tapahtumakalenteri

HUHTIKUU

4.4. TransHelsinki 2013 -tapahtuman suunnittelu jatkuu, Setan toimisto, klo 16.15–18

8.4. Dreamwear Clubin kahvi-ilta klo, 19–21

9.4. Transtukipisteen yhteisötyöntekijä vierailee Pirkanmaan Setan Transkahvilassa, klo 18–20

13.4. Setan valtuuston kokous, Helsingissä valtuuston jäsenille, käsittelyssä kevätkokousasiat
13.4. Transtukipisteen miesten ryhmä, Setan toimisto, klo 14–17

19.4. Transtukipisteen läheisten ryhmä, Setan toimisto, klo 18–20

20.4. Transtukipisteen kumppaneiden ja puolisoiden ryhmä, Setan toimisto, klo 12–14
20.4. Transtukipisteen naisten ryhmä, Setan toimisto, klo 15–17

21.4. Transtukipisteen muunsukupuolisten ryhmä, Setan toimisto, klo 14–17
21.4. Transtukipisteen nuorten ryhmä, Setan toimisto, klo 14–17

23.4. DreamWearClubin kahvi-ilta, Setan toimisto, klo 19–21

27.–28.4. Valtakunnallinen kouluttajakoulutus, Jyväskylä. Koulutus on suunnattu kaikille Setan ja sen jäsenjärjestöjen vapaaehtoiskouluttajana toimimisesta kiinnostuneille aktiiveille. Koulutus antaa valmiuksia toteuttaa erityisesti kouluvierailuja ynnä muita nuorille suunnattuja koulutuksia.
Lisätietoa koulutussuunnittelijalta: marita.karvinen@seta.fi

TOUKOKUU

14. ja 16.5. Protu-leirivierailijakoulutus, Setan toimisto. Kahden iltapäivän mittaiseen koulutukseen voivat osallistua Setan kouluttamat ihmiset, jotka haluavat lähteä kesällä Protu-leirille kertomaan hlbti-asioista nuorille. Lisätietoa koulutussuunnittelijalta: marita.karvinen@seta.fi

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design