[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje lokakuu 2016

Ajankohtaista ihmisoikeuspolitiikassa

 1. Vihapuhe johti urheilupomon potkuihin
 2. Seta ja Trasek YK:ssa: transihmisten ja intersukupuolisten kohtelu vertautuu kidutukseen
 3. Sukupuolen moninaisuus kouluissa vahvistuu
 4. Yhdenvertaisuussuunnittelua vauhditetaan urakalla marraskuussa

Järjestöuutiset

 1. Setan edustakokous järjestetään Turussa 26.–27.11.
 2. Allianssin Nuori toimija -tunnustus Setalle
 3. Vapaaehtoiset kouluttivat 1400 sote-alan toimijaa sateenkaarisenioreista
 4. Asiantuntija-artikkeli: Transnuorten seksuaaliterveys ja hyvinvointi

Tapahtumat ja koulutukset

 1. Sukupuolen moninaisuus työelämässä 15.11. ja Translaki nyt! 16.11. -seminaarit
 2. TransHelsinki 12.–20.11.
 3. Vinokino Helsingissä, Tampereella ja Oulussa
 4. Oulun Setan juhlaviikko joulukuussa
 5. Setan nuorten aktiiviviikonloppu 3.–4.12.
 6. Setas nationella skolinformatörsutbildning, 10–11.12.

Muut uutiset

 1. Sateenkaarikulttuuritapahtumia kutsutaan osaksi Suomi100-kokonaisuutta
 2. Parisuhdepäivät 21.–22.11.

Toimintakalenteri

 

1. Vihapuhe johti urheilupomon potkuihin

Ihmisoikeudet | Lokakuussa ruokakauppaketju Lidl julkaisi maitokampanjansa mainosparin, jossa viitattiin humoristisesti kaapista ulos tulemiseen sekä transsukupuolisuuteen. Mainokset jakoivat runsaasti mielipiteitä ja ne päätettiinkin pian vetää pois.

Mainoksista ja vähemmistöjen kustannuksella tehtävästä huumorista käydyn keskustelun jälkimainingeissa Espoo Unitedin manageri Aleksi Valavuori julkaisi homoja solvaavia twiittejä, jotka johtivat nopeasti Valavuoden sopimuksen purkamiseen. Valavuori pyysi twiittejään pian anteeksi.

Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää kommentoi Setan blogissa vähemmistöjen kustannuksella vitsailua, jolla voi olla kohtalokkaat seuraukset kaikille osapuolille.

”Itse olen viimeisen vuorokauden aikana joutunut laajamittaisen vihapuheen kohteeksi, moneltakin taholta, ja voin vain iloita siitä, että ympärilläni on hyviä ystäviä ja rakkaita, jotka tukevat. Kaikilla ei ole kuitenkaan elämässä tilanne näin hyvä ja se meidän tulee pitää mielessä. Kukaan ei ansaitse vihaa, ei Aleksi Valavuorikaan, vaan mahdollisuutta tulla paremmaksi ja tehdä elämästään arvokas, myös omasta mielestään. Ja meidän kaikkien tukemana, yhteisenä yhteiskuntana.”

Mäenpää blogi: http://seta.fi/vihapuhe-on-aina-havio-kaikille-osapuolille/

 

2. Seta ja Trasek YK:ssa: transihmisten ja intersukupuolisten kohtelu vertautuu kidutukseen

Ihmisoikeudet | Seta ja Trasek jättävät marraskuun alussa YK:n kidutuksen vastaiselle komitealle (CAT) varjoraportin sukupuolivähemmistöjen kohtelusta Suomessa. Raportissa kerrotaan tiivistetysti transihmisiä ja intersukupuolisia koskevista ihmisoikeusloukkauksista Suomessa.

YK:n kidutuksen vastainen erityisraportoija on todennut, että lisääntymiskyvyttömyyden vaatiminen ja intersukupuolisten vauvojen kosmeettiset leikkaukset ovat ihmisoikeuksien vastaisia. Suomessa transihmisten ja intersukupuolisten kehollinen itsemääräämisoikeus ja koskemattomuus eivät tällä hetkellä toteudu.

Seta tiedottaa laajemmin varjoraportista ja Genevessä pidettävästä luovutustilaisuudesta marraskuun alussa.

 

3. Sukupuolen moninaisuus kouluissa vahvistuu

Kotimaa | Lokakuussa käytiin laajaa julkista keskustelua vuosi sitten julkaistusta Opetushallituksen opettajaoppaasta Tasa-arvotyö on taitolaji. Myös Seta on ollut laatimassa opasta. Media otsikoi muun muassa, että kouluissa oltaisiin kieltämässä nais- ja miessukupuolet.

”Väärinkäsitykset oppaan sisällöstä ovat nousseet raflaaviksi otsikoiksi, joita sitten some-maailmassa on pyöritelty, paisuteltu ja paheksuttu oikein olan takaa. Suurin väärinkäsitys on, että tyttöjä ei enää kouluissa saisi kutsua tytöiksi eikä poikia pojiksi. Jokainen oppaaseen tutustunut tietää, että tämä ei ole oppaan sanoma”, sanoo Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen Setan blogissa.

Oppaan tavoite on antaa vinkkejä ja näkökulmia siihen, miten tasa-arvoa voi koulumaailmassa edistää. Oppaan sisältö linkittyy sekä uudistettuun tasa-arvolakiin sekä uuden perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Perusopetuksen tehtäväksi on kirjattu sukupuolen moninaisuuteen liittyvän tiedon ja ymmärryksen lisääminen.

Tueksi opettajille Seta julkaisee loppuvuodesta oppaan Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus – opitaan yhdessä! Opas sisältää sekä perustietoa teemasta että oppiainekohtaisia vinkkejä siitä, miten aiheen voi nostaa esille eri näkökulmista.

Marita Karvisen blogikirjoitus: http://seta.fi/paljon-melua-tasa-arvosta/

 

4. Yhdenvertaisuussuunnittelua vauhditetaan urakalla marraskuussahde

sva_koulutKotimaa | Palkansaajakeskusjärjestöt, yhdenvertaisuusvaltuutettu ja joukko yhdenvertaisuusalan järjestöjä Seta mukaan lukien kutsuvat työpaikkoja mukaan yhdenvertaisuuden vauhditusviikkoon 14.–18. marraskuuta. Vauhditusviikko järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Yhdenvertaisuuslaki uudistui viime vuoden alussa. Uudistus merkitsee vahvempaa syrjintäsuojaa ja kaikki työnantajat velvoitettiin edistämään yhdenvertaisuutta. Vähintään 30 työntekijän työpaikat ovat jatkossa velvollisia tekemään yhdenvertaisuussuunnitelman.

Yhdenvertaisuuden vauhditusviikko toteutetaan yhteistyössä Syrjinnästä vapaa alue -kampanjan kanssa. Kampanjassa esimerkiksi työyhteisöt voivat sitoutua ja julkisesti julistautua syrjinnästä vapaiksi alueiksi. Lue lisää: http://www.yhdenvertaisuus.fi/kampanjat/syrjinnasta_vapaa_alue/

Vauhditusviikolla työpaikka esimerkiksi voi esimerkiksi:

– julistautua Syrjinnästä vapaaksi alueeksi

– etsiä edellisen yhdenvertaisuussuunnitelman ja käydä päivitystyöhön

– kertoa somessa hyvän käytännön, miten yhdenvertaisuutta on edistetty.

Vauhditusviikolla järjestetään myös seminaari sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumisesta työelämässä. Seminaari on osa TransHelsinki-viikkoa.

Työelämäseminaari 15.11.: https://www.facebook.com/events/208605906239612/

#vauhditusviikko

#syrjinnästävapaa

 

5. Setan edustakokous järjestetään Turussa 26.–27.11.

Järjestö | Setan vuosittainen edustajakokous järjestetään la–su 26.–27.11.2016 Turussa. Kokousasioiden ohella on tarjolla muiden vuosien tapaan työryhmätyöskentelyä, ehdokasesittäytymisiä sekä vapaamuotoista illanviettoa ja tutustumista.

Kokouksessa valitaan järjestölle uusia kasvoja, muun muassa puheenjohtaja, toinen varapuheenjohtaja ja hallituksen jäseniä. Hallitukseen ehdolla olevien esittelytekstit löytyvät kokousmateriaalista, joka on kaikkien vapaasti luettavissa Setan Dropbox-kansiossa.

Setan hallitus tuo edustajakokouksen käsiteltäväksi uuden järjestöstrategian 2017–2020. Strategia tavoittelee Setan jäsenjärjestöjen toiminnan kehittämistä ja kasvattamista sekä Setan vaikuttavuuden ja maineen nostamista uudelle tasolle. Lisäksi hallitus esittää Setan sääntöjä muutettavaksi siten, että hallitukseen voitaisiin jatkossa valita enemmän muita kuin naisia tai miehiä.

Kokousmateriaali: https://www.dropbox.com/sh/652ybv136j7squq/AABl59VUN1lKgn5q7Ic8tEl8a?dl=0

 

6. Allianssin Nuori toimija -tunnustus Setalle

tunnustus_nuoritoimjaSateerikaarinuoret | Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi jakoi tiistaina Nuori toimija -tunnustuksen Setan nuorisotoiminnalle. Setan nuorisotoiminta tukee sateenkaarinuoria, jotka ovat myös jatkuvan julkisen keskustelun kohteena.

”Etenkin alaikäisiin nuoriin saattaa kohdistua kovaa painetta, kun yhteiskunnassa käydään toistuvaa julkista keskustelua samaa sukupuolta olevien parisuhteiden oikeutuksesta. Keskustelu voi olla herkässä iässä oleville nuorille hämmennystä herättävää ja satuttavaa. Tämän aikuisten käymän, osin kiivaankin keskustelun keskellä turvapaikan nuorille on tarjonnut Setan nuorisotoiminta”, palkitsijat toteavat.

Setan paikallisten jäsenjärjestöjen vapaaehtoiset ja työntekijät antavat ison panoksen sateenkaarinuorten hyvinvoinnille. Toimintaa sateenkaarinuorille on lähes parillakymmenellä paikkakunnalla ja tuorein Setan nuorten ryhmä on perustettu Lieksaan. Parhaimmillaan nuorten ryhmissä on jopa 30 kävijää kerralla.

”Setan jäsenjärjestöjen toteuttama nuorisotyö on erityistä siksi, että usein täytyy miettiä, miten nuori pystyy tulemaan paikalle pienemmälläkin paikkakunnalla ilman, että leimautuu tai että vanhemmat saa tietää, jos ei ole voinut olla avoin kotona”, kertoo Setan nuorten ryhmätoimintaa syksyllä kehittävä Heta Hölttä.

Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen tulokset kertovat, että nuorten kohtaamispaikat ovat sateenkaarinuorille hyvin tärkeitä ja tarve ryhmille on suuri myös pienillä paikkakunnilla. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin nuoriin kohdistuu Suomessa erimuotoista syrjintää, joka vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa.

”Monilla paikkakunnilla on se tilanne, että ryhmää haluttaisiin pitää, mutta ei ole joko vetäjää, tiloja tai resursseja. Vapaaehtoisvoimin ei ole mahdollista ylläpitää ryhmiä kattavasti ympäri maata ja siksi kuntien pitäisi ottaa tästä koppia”, Hölttä jatkaa.

Setan nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen on samoilla linjoilla. Sateenkaarinuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin varmistamiseksi pitää myös kuntien peruspalveluiden oltava kunnossa.

”Setan nuorten vertaisryhmätoiminta ei voi korvata julkisia palveluita vaan se voi toimia ennemminkin ennaltaehkäisevänä muotona. Korjaavat palvelut tulee tulla sateenkaarinuorille kunnan puolelta”, Heikkinen sanoo.

 

7. Vapaaehtoiset kouluttivat 1400 sote-alan toimijaa sateenkaarisenioreista

Seniorityö | Setan Yhdenvertainen vanhuus-projekti on kouluttanut kuluneena vuonna vapaaehtoisten pitämissä Sateenkaariseniori-tietoiskuissa ja muissa projektin koulutuksissa yli 1400 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista ja opiskelijaa.

Palaute on koulutuksista ollut erittäin selkeää. Tiedon tarve on ollut suurta, mutta opetusta seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta ikääntymisen näkökulmasta ei ole tarjottu sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa.

”Monissa oppilaitoksissa, erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakouluissa, ollaan nyt herätty opiskelijoiden huutoon ja seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta käsitteleviä kursseja ollaan lisäämässä opetussuunnitelmiin. Moni ammattikorkeakoulujen opettaja on käynyt Yhdenvertainen vanhuus-projektin koulutuksissa ja kertonut, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asia on ajankohtainen ammattikorkeakoulujen uusien opetussuunnitelmien myötä”, kertoo Yhdenvertainen vanhuus -projektin projektikoordinaattori Ville Valkeamäki.

”Näyttääkin ilahduttavasti siltä, että jatkossa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset saavat tietoa myös sateenkaarisenioreista osana omaa koulutustaan eikä vain projektin tarjoamina tietoiskuina”, hän jatkaa.

Seuraava Valkeamäen toivoma askel on, että uusi osaaminen tuodaan esille myös ikääntyville suunnattujen palvelujen markkinoinnissa.

”Sateenkaarisenioreja varmasti helpottaa tulevaisuudessa, että heille tulee mahdolliseksi valita palveluita, joissa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden osaaminen mainitaan jo esitteessä tai nettisivuilla, eikä osaamista tarvitse käydä paikan päällä etsimässä”.

Yhdenvertainen vanhuus -projekti on alkanut vuonna 2012. Projekti päättyy vuoden 2017 alussa.

 

8. Asiantuntija-artikkeli: Transnuorten seksuaaliterveys ja hyvinvointi

Transtukipiste | Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska kirjoittaa tuoreessa Seksologisessa aikakauskirjassa transnuorten seksuaaliterveydestä ja hyvinvoinnista. Moni nuori joutuu miettimään hyvin varhain miten seurustelu tai perheen perustaminen sovitetaan yhteen sukupuolen korjaamiseen tähtäävien hoitojen kanssa. Huuska peräänkuuluttaa tekstissään myös yksilöllistä hoitoa, nuorten vaikutusmahdollisuuksien ja päätösvallan lisäämistä transprosessissa sekä translaissa olevan ikärajan poistamisen tärkeyttä.

”Nuoruuteen kuuluvat isot elämänvalinnat, jotka tulevat muotoilemaan ihmisen elämää ja persoonaa, liittyen esimerkiksi opintoihin, työhön ja ihmissuhteisiin – ja joskus myös sukupuolen korjaukseen. Valintojen katuminen on aina mahdollista ihmiselämässä. Mielestäni hoitoturvallisuus voidaan parhaiten varmistaa kannustamalla ihmistä turvallisessa ja sensitiivisessä ilmapiirissä itsetutkiskeluun ja omaan vastuunottoon ratkaisuistaan. Nuorten hoitomuotojen kehittyessä nuoret voivat joutua päättämään entistä varhaisemmin kehollisuudestaan. On tärkeää, että lisääntymisen itsemääräämisoikeuteen liittyvää seksuaalioikeutta kunnioitetaan jo nuoren ihmisen kohdalla”, Huuska kirjoittaa.

”Ikärajojen poisto helpottaisi sukupuoliristiriitaa kokevien lasten tilannetta, silloin kun vanhemmat haluavat tukea lastaan siirtämällä lapsen elämään toisessa sosiaalisessa sukupuolessa ilman fyysisiä hoitoja. Muutos voidaan tehdä ilman lakiakin, mutta lainsäädännön avulla koulu ja muu kasvuympäristö sekä hyväksyy lapsen tai nuoren tilanteen varmemmin että toteuttaa lapsen kannalta hyödyllisiä toimia.”

Artikkeli: http://www.seksologinenseura.fi/tiedostot/SA2_03_Huuska_final.pdf

Koko aikakauskirja:http://www.seksologinenseura.fi/index.cfm?sivu=160

 

9. Sukupuolen moninaisuus työelämässä 15.11. ja Translaki nyt! 16.11. -seminaarit

Helsinki | Tervetuloa TransHelsinki-viikon kaikille avoimiin tilaisuuksiin! Tiistaina 15.11. julkistetaan Sukupuolivähemmistöt työelämässä -tutkimuksen tulokset Töölön kirjastossa.

Tasa-arvolaki uudistui vuoden 2015 alusta. Uudistuksen myötä kielletään syrjintä sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Sukupuolivähemmistöt työelämässä -seminaarin järjestäjät toteuttivat alkuvuonna kyselyn sukupuolen moninaisuutta edustaville ihmisille, jossa kartoitettiin ja taustoitettiin heidän sijoittautumistaan ja asemaansa työmarkkinoilla. Seminaarissa julkaistaan tämän kyselyn keskeiset tulokset. Seminaarissa kuullaan myös teemaan liittyen valmisteltuja puheenvuoroja

Kyselyn tarkoituksena oli hahmottaa mitä tasa-arvolaissa mainittu syrjintä sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella voi tarkoittaa transihmisille ja intersukupuolisille. Samalla vastausten perusteella pyrittiin hahmottamaan myös sitä, kuinka esiin tulleita ongelmatilanteita on pystytty selvittämään.

Sukupuolivähemmistöt työelämässä -seminaari: https://www.facebook.com/events/208605906239612/

Keksiviikkona 16.11. Amnestyn Suomen osasto, Seta ja Trasek kutsuvat klo 15.30–17.00 keskustelemaan itsemääräämisoikeudesta sukupuoleen. Tilaisuus järjestetään Andorrassa (Eerikinkatu 11, 00100 Helsinki).

Norjan Amnestyn policy advisor Patricia Kaatee kertoo Norjassa tänä kesänä uudistuneesta translaista, joka on ikärajaton ja perustuu itsemääräämisoikeuteen. Miten Norjan laki saatiin muutettua? Minkälaista kampanjointia Norjassa tehtiin ja ketkä siinä olivat mukana?

Paneelikeskustelussa pohditaan yhdessä yleisön kanssa Suomen translain tilannetta ja lakimuutoksen

edistämistä yhtenä rintamana. Miten pääsemme samaan kuin Norjassa? Mukana Kaateen lisäksi keskustelussa Setan ja Trasekin edustajat. Paneelin juontaa Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Pia Puu Oksanen. Kaateen puheenvuoro ja paneelikeskustelu ovat englanniksi.

Tilaisuudessa avataan Kuuluu kaikille -kampanja, jonka tavoitteena on itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain säätäminen Suomeen. Setan ja Tasekin kampanja tuo esiin kokonaisuudistuksella haettavia myönteisiä vaikutuksia ihmisten arkeen.

Translaki nyt! -tilaisuus: https://www.facebook.com/events/282424415486030/

 

10. TransHelsinki 12.–20.11.

transhelsinki2016_logoHelsinki | TransHelsinki on vuosittainen valtakunnallinen tapahtuma, joka on suunnattu kaikille, joita sukupuolen moninaisuus omassa elämässä koskettaa, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä kaikille niille, jotka haluavat tietää enemmän sukupuolen moninaisuudesta.

Lauantai 12.11.

klo 10.45–12 Kouluympäristö sateenkaarinuorten kokemana -keskustelutilaisuus, Feministinen Foorumi (Arbis)
http://seta.fi/tapahtuma/kouluymparisto-sateenkaarinuorten-kokemana-keskustelutilaisuus/

klo 20 alkaen Feministisen Foorumin, DreamWearClubin ja TransForcesin bileet Teurastamon Kellohallilla (Työpajankatu 2 rakennus 1e).
https://www.facebook.com/events/356981891307505/

Maanantai 14.11.

klo 19-21: DreamWearClubin kahvi-ilta transvestiiteille ja heidän läheisilleen

klo 19: Valto Kuuluvainen: Eino – henkilökohtainen sukupuolihistoria

Tiistai 15.11.

klo 16.30: Sukupuolen moninaisuus työelämässä -seminaari Töölön kirjastossa

https://www.facebook.com/events/208605906239612/

Keskiviikko 16.11.

klo 15.30-17: Amnestyn, Setan ja Trasekin Translaki nyt! -keskustelutilaisuus Andorrassa

https://www.facebook.com/events/282424415486030/

klo 14-16: Sukupuolen moninaisuus ikääntyneille suunnatuissa palveluissa -tilaisuus

klo 18-21: Seksuaalineuvontaa Transtukipisteellä

Torstai 17.11.

klo 10: Nettiluento: Intersukupuolinen lapsi perheessä.

klo 17.30: Tapaaminen perheille

klo 19-21 Kahvi-ilta Transtukipisteellä

Perjantai 18.11.

klo 18-20 Sukupuoleen moninaisuus ja vanhemmuus -keskustelutilaisuus

klo 18-20 Läheisten ryhmä Transtukipisteellä

Lauantai 19.11.

klo 10.30-15.30: Yhteisöseminaari Pasilan kirjastolla

klo 19: Teatteriesitys: Valto Kuuluvainen: Eino – henkilökohtainen sukupuolihistoria.

Sunnuntai 20.11.

klo 13–15: Nuorten vertaistukiryhmä Snellussa

klo 13–15: Muunsukupuolisten ryhmä Transtukipisteellä

klo 16: Transgender Day of Remembrance- muistotilaisuus

klo 17–20: TIQ-sauna Setan toimiston yläkerrassa (Pasilanraitio 5) transihmisille, intersukupuolisille ja sukupuolensa queeriksi määritteleville. Tilaisuuteen saa tulla myös vaikka ei haluaisi saunoa, käytössä on myös oleskelutila.

TransHelsinkiin kuuluu myös 6.-13.11. esillä oleva Sukupuolena ihminen -valokuvanäyttely Galleria Third Spacessa (Tarkka-ampujankatu 18) sekä Vinokino-elokuvafestivaali 16.–20.11. Andorrassa.

TransHelsinkiä järjestävät Seta, Transtukipiste, Trasek ja DreamWear Club sekä monet muut ihmisoikeustoimijat, kuten Sateenkaariperheet ja Amnestyn Suomen osasto.

Tapahtuman sivu: https://www.facebook.com/events/163204120778133/

TransHelsinki Facebookissa: https://www.facebook.com/transhelsinki/

 

11. Vinokino Helsingissä, Tampereella ja Oulussa

Koulutus | 25 vuotta täyttävä Vinokino on Suomen ainoa yksinomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviä elokuvia esittävä festivaali. Näytöksiä on loppuvuonna vielä Tampereella 4.11.–6.11., Helsingissä 16.-20.11. ja Oulussa 10.–11.12.

Vinokinossa ensi-iltansa saa Niko Kostetin ohjaama Jeanne d’Trans -dokumentti. Dokumentti tarkastelee aikamme sukupuolirooleja niiden ihmisten kokemusten kautta, jotka ovat onnistuneet haastamaan ne kaikki.

Tutustu ohjelmistoon: http://www.vinokino.fi/fin

 

12. Oulun Setan juhlaviikko joulukuussa

Koulutus | Oulun Seta viettää 30-vuotisjuhlia itsenäisyyspäiväviikolla 5.–11.12. 2016. Yhdistys aloitteli toimintaansa jo 1980-luvun alussa, mutta yhdistysrekisteriin se vietiin vasta 1986. Tämän kunniaksi yhdistys tarjoaa juhlaviikon ajan monipuolisesti tietoa, kulttuuria ja tapahtumia hlbti-näkökulmasta. Torstaina 8.12. klo 18 kulttuuriantropologian FT Jenny Kangasvuo luennoi Oulun Setan historiasta Maakuntakirjaston Pakkalan salissa. Luentosalin ulkopuolella on pienoisnäyttely yhdistyksen arkistojen aarteista vuodesta 1982 nykypäivään asti.

Kulttuuria ja viihdettä tarjotaan viikonloppuna, kun elokuvafestivaali Vinokino tulee Ouluun kymmenennen kerran. Näytökset esitetään viime vuosien tapaan Elokuvateatteri Studiossa: lauantaina 10.12. ohjelmassa on pitkiä elokuvia ja dokumentteja, sunnuntaina 11.12. on lyhytelokuvakoosteiden vuoro. Tarkka ohjelmisto löytyy Vinokinon internetsivuilta www.vinokino.fi.

Lauantaina Oulussa voi myös osallistua International Rainbow Cafén kuppilanvaltaukseen sekä K18-bileisiin Yöhuikassa.

Juhlaviikon täydellinen ohjelma aikatauluineen julkaistaan lähiaikoina osoitteessa www.oulunseta.fi.

 

13. Setan nuorten aktiiviviikonloppu 3.–4.12.

Sateenkaarinuoret | Syksyinen Setan nuorten aktiiviviikonloppu lähestyy jälleen! Tänä vuonna aktiiviviikonloppu järjestetään 3.–4.12.2016 Lahdessa Launeen nuorisotalolla.

Aktiiviviikonloppu kokoaa nuoria ympäri Suomen tutustumaan ja toimimaan ihmisoikeuksien puolesta. Viikonloppu on avoin kaikille Setan toiminnasta ja sateenkaarevista teemoista kiinnostuneille nuorille. Aktiiviviikonlopun ohjelmasta vastaa Setan nuorisotoimikunta. Luvassa on ainakin työpajoja ja muuta ohjelmaa liittyen kuntavaaleihin, poliittiseen vaikuttamiseen ja itsensä ilmaisuun. Mukana on myös vierailijoita.

Ilmoittautumiset Setan nuorisotyön koordinaattorille Lotte Heikkiselle 23.11.2016 klo 12 mennessä. Seta tarjoaa matkat, majoituksen ja ruokailut. Ilmoitathan samalla mahdollisista erityisruokavalioista ja muista erityistarpeista. Sekä majoitustilat että nuorisotilat ovat esteettömät.

Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat tiedot viikonlopun lähestyessä. Lisätiedot: nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen, lotte.heikkinen@seta.fi, +358 44 301 3020

Setan nuorisotoiminta on päihteetöntä ja kaiken muotoisesta syrjinnästä vapaata. Toiminnassa kunnioitetaan jokaisen yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa, itsemäärittelyä ja määrittelemättömyyttä.

Lisätietoa Launeen nuorisotalosta löytyy osoitteesta: https://www.lahti.fi/palvelut/nuorisopalvelut/nuorisotiloja/launeen-nuorisotalo

Majoitus: Scandic Lahti, Vesijärvenkatu 1, 15100 Lahti

 

14. Setas nationella skolinformatörsutbildning, 10–11.12.

Utbildning | Plats: Seta, Böletået 5, 2 vån, Helsingfors

Setas kontor ligger i Västra Böle, ca 5 minuters promenadväg från Böle station. Från fartygsterminalerna kan du ta spårvagn 5 (Vikingterminalen) eller 2 (Siljaterminalen) och byta vid Alexandersgatans hållplats till spårvagn 7A. Stig av vid hållplatsen Löneboställsporten och gå ca 200 meter norrut (samma riktning som spårvagnen). Se www.reittiopas.fi för mer info.

Det finns en Alepa-butik i bottenvåningen på huset, entrén ligger strax bakom butiken. Ring på porttelefonen om ytterdörren är låst.

Vi bjuder inte på lunch, men du kan äta i någon av restaurangerna i närheten eller värma medhavd lunch i köket.

Kontoret är tillgängligt för rullstolsanvändare och det finns en invatoalett.

Som utbildare under veckoslutet fungerar Anders Huldén (anders.hulden@vaestoliitto.fi, 040 591 4061 och Marita Karvinen (marita.karvinen@seta.fi, 040 570 4328).

Program: http://seta.fi/tapahtuma/setas-nationella-skolinformatorsutbildning-10-11-12-2016/

 

15. Sateenkaarikulttuuritapahtumia kutsutaan osaksi Suomi100-kokonaisuutta

Kulttuuri | Oletko toteuttamassa sateenkaarevan kulttuuritapahtuman tänä tai ensi vuonna? Haluatko tapahtumallesi näkyvyyttä? Hienoa! Tule siis mukaan Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -projektiin.

Sivuillemme on mahdollista lisätä tapahtumia, joissa tehdään näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen nykytoimintaa tai historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa. Tapahtumiksi toivotaan kulttuuri- ja taidetapahtumia, Pride-tapahtumia, elokuvanäytöksiä tai vaikkapa muistelutuokioita.

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen tavoitteena on tehdä näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (lhbtiq) historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa, kerätä uutta tietoa vähemmistöjen elämästä sekä tuoda esiin ajankohtaista queer-näkökulmista toteutettua taidetta ja kulttuuria.

Tee ohjelmaehdotus täällä: http://suomi100-sateenkaarenvareissa.fi/fi/ohjelmaehdotus/

16. Parisuhdepäivät 21.–22.11.

Sateenkaariparit | Parisuhdepäivät 2016 tarjoaa useita uusia ikkunoita aikamme ilmiöihin. Mitä ja miten mediassa puhutaan? Somessa ollaan, tahdottiin tai ei. Mikä ja kuka määrittää perheen ja perhetyön? Taloudelliset vaikeudet rasittavat perheitä, mikä on auttajan rooli?

Alan asiantuntijat kuten Tytti Solantaus, Katriina Bildjuschkin ja Maaret Kallio tarjoavat jykevää asiaa ja käytännön työkaluja arjen työhön.

Sukupuolirooleista ja niiden merkitystä parisuhteessa pohditaan asiantuntijapaneelissa, jossa keskustelevat kirjailija Rosa Meriläinen, asiantuntija Heli Vaaranen Väestöliitosta, psykologi Tony Dunderfelt sekä Kaikkien perheiden Suomi -hankkeen projektipäällikkö, FT Anna Moring. Paneelia juontaa Maaret Kallio.

Kohderyhmä: Parisuhde- ja perhetyön ammattilaiset – kuntien, seurakuntien ja järjestöjen työntekijät, sosiaali- ja terveysalan yrittäjät sekä vapaaehtoiset vertaisohjaajat.

Ajankohta ja paikka: 21.–22.11.2016 Kuntatalo, Toinen linja 14, Helsinki

Ilmoittautuminen: lipunmyynti osoitteessa www.parisuhdepäivät.fi

Hinta: Ennakkohinta 31.8.–30.9.2016: kahden päivän lippu 100 e, yhden päivän lippu 60 e. (1.10 alkaen 2 päivää 130 e, 1 päivä 90 e)

Tutustu tapahtumaan: http://www.katajary.fi/koulutusta-ammattilaisille/parisuhdepaivat/parisuhdepaivat-2016

 

Toimintakalenteri

Transtukipisteen tavallisten ryhmien aikataulut löytyvät ylhäältä uutisesta sekä Transtukipisteen kalenterista: http://transtukipiste.fi/tapahtumat/.

Sinuiksi-chatit nuorille, transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville, seksuaalivähemmistöille ja hengellisistä teemoista kiinnostuneille kuukausittain:
http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatvertaisryhmat-syksylla-2016/

 

Marraskuu

2.11. Setan Sateenkaarityökalupakki -koulutus, Helsinki (ilmoittautuminen päättynyt)

4.11.–6.11. Vinokino Tampereella
14.–20.11. TransHelsinki (kts. tähän saakka varmistunut ohjelma yltä)

16.–20.11. Vinokino Helsingissä

21.–22.11. Parisuhdepäivät

26.­­­–27.11. Edustajakokous, Turku

Joulukuu

3.–4.12. Setan nuorten aktiiviviikonloppu
5.–11.12. Oulun Setan juhlaviikko
10.–11.12. Setas nationella skolinformatörsutbildning, Helsingfors

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design