[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje kesäkuu 2017

 

Ajankohtaista ihmisoikeuspolitiikassa

 1. Seta ja sateenkaariperheet antoivat lausunnon nimilakiuudistuksesta
 2. Seiso Sakriksen rinnalla: translaki on uudistettava
 3. Tutkimus: Sateenkaariperheiden lapset ja nuoret voivat hyvin

Järjestöuutiset

 1. Haussa vuoden sateenkaarinuori! Ehdota ansioitunutta nuorta
 2. Helsinki Pride 2017 etsii talkoolaisia, tule mukaan!
 3. Toimisto kiinni remontin ajan 26.6.–31.8.
 4. Transtukipisteen aukioloajat kesällä
 5. Sateenkaariperheet ry:n uudet upeat videot sateenkaariperheistä
 6. Sateenkaaritapahtumat yhteen palveluun
 7. Mr. ja Miss Gay Finland -finalistit on julkaistu!
 8. Legal Gender Recognition in the Nordic Countries -seminaari Helsinki Pride -viikolla
 9. Setan jäsenjärjestöpiknik Pride-viikolla

Tapahtumat ja koulutukset

 1. Eduskunnan hlbti-verkoston kyselytunti
 2. Transtukipisteen tapahtumat Helsinki Pride -viikolla
 3. Seniorityö Helsinki Pride -viikolla
 4. Sateenkaarinuorten piknik ja runotyöpaja Pride-viikolla
 5. Queerkätköt tuovat esiin hiljaista historiaa pääkaupunkiseudulla
 6. Pride-kesä on käynnissä!
 7. Nuorten leiri Lahdessa 28.–30.7.
 8. TuSeta metsässä VII – HLBTIQ+ -kesäleiri
 9. Setan kouluttajakoulutus Helsingissä 23.–24.9.
 10. Moninaiset rakkaussuhteet – Setan koulutuspäivä ammattilaisille

Muut uutiset

 1. LHBTIQ-muistot talteen SLS:n ja SKS:n kokoelmiin

Toimintakalenteri

 

1. Seta ja sateenkaariperheet antoivat lausunnon nimilakiuudistuksesta

Kotimaa | Sateenkaariperheet ja Seta antoivat oikeusministeriölle lausunnon nimilain uudistamisesta. Työryhmän mietinnössä on arvioitu nimilain vaikutuksia laajasti, mutta lapsivaikutusten arvioinnista jää kuitenkin puuttumaan arvio lain vaikutuksista sukupuoltaan epätyypillisesti ilmentäville lapsille. Lapsen edun tulisi olla nimilain keskeinen lähtökohta, kun on kyse lapsen omasta etu- tai sukunimestä. Lausunnossa todetaan myös, että nimilain uudistamisessa olisi tullut nostaa vahvasti esille ihmisten vapaus valita identiteettinsä mukainen etu- ja sukunimi, ja suositellaan muun muassa etunimien sukupuolittamisen poistamista.

 

Lue Setan ja Sateenkaariperheiden lausunto täältä: http://seta.fi/setan-ja-sateenkaariperheiden-lausunto-nimilain-uudistamisesta/

 

2. Seiso Sakriksen rinnalla: translaki on uudistettava

Ihmisoikeudet | Transaktivisti Sakris Kupila on osa Amnestyn kansainvälistä kampanjaa, johon on valittu 5 ihmisoikeuspuolustajaa ympäri maailman. Sakris on kampanjan ainut aktivisti Euroopasta ja vaatii muutosta Suomen translakiin. Kampanjan myötä sadat tuhannet Amnestyn tukijat ympäri maailmaa ovat kääntäneet katseensa Suomeen ja vaativat ihmisoikeuksia kunnioittavaa translakia.

 

Allekirjoita Amnestyn ja Sakriksen vetoomus ja vaadi, että Sipilän hallituksen on uudistettava translaki ihmisoikeuksia kunnioittavaksi!
https://www.amnesty.fi/vetoomukset/seiso-sakriksen-rinnalla-translaki-uudistettava/

 

3. Tutkimus: Sateenkaariperheiden lapset ja nuoret voivat hyvin

Kotimaa | Suomalaisten sateenkaariperheiden lapset ja nuoret voivat psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti vähintään yhtä hyvin kuin valtaväestön lapset ja nuoret, kertoo Sateenkaariperheet ry:n ja Väestöliiton laaja tutkimus. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien vanhempien perheissä elävien lasten ja nuorten hyvinvointia ja kokemuksia tutkittiin Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

 

Lue lisää: http://www.vaestoliitto.fi/?x27375=6908031

 

Koko tutkimus on luettavissa täällä: http://vaestoliitto-fi-bin.directo.fi/@Bin/6057915dfceae42c4c3239518e9525d9/1497602407/application/pdf/6907919/Sateenkaariperheet_2017_paino_korj.pdf

 

 

4. Haussa vuoden sateenkaarinuori! Ehdota ansioitunutta nuorta

Nuoret | Vuonna 2015 Setan nuorisotoimikunta jakoi ensimmäistä kertaa oman Vuoden sateenkaarinuori -palkinnon. Tänä vuonne perinne jatkuu. Elokuussa palkitsemme jälleen ansioituneen sateenkaarinuoren. Palkinto jaetaan Border Pride -tapahtuman yhteydessä Torniossa. Palkinto voidaan antaa:

 

– sateenkaarinuorelle kiitoksena jo tehdystä työstä sateenkaarinuorten parissa

– tai sateenkaarinuorten oikeuksien aktiivisesta ajamisesta

– tai sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämisestä

– tai esimerkillisestä toiminnasta oman yhteisönsä sisällä tai ulkopuolella

– tai hlbtiq-ihmisten positiivisesta esiin tuomisesta yhteiskunnassa.

 

Nuorisotoimikunta tekee ehdotusten perusteella lopullisen päätöksen palkinnonsaajasta. Ehdotukseen tulee liittää perustelut palkinnon saamiselle. Vuoden sateenkaarinuoreksi voi esittää kaikkia alle 29-vuotiaita. Ehdotuksia otetaan vastaan 4.8. saakka. Lähetäthän esitykset suoraan Nuorisotoimikunnan jäsen Miska Karhulle osoitteeseen: karhumiska@gmail.com

 

 

5. Helsinki Pride 2017 etsii talkoolaisia, tule mukaan!

 

Järjestö | Tule mukaan toteuttamaan kesän ykköstapahtumaa, Helsinki Pridea! Helsinki Pride on HeSeta ry:n vuosittain järjestämä seksuaali-­ ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikko, joka toteutetaan pääasiassa vapaaehtoisvoimin.

 

Helsinki Pride -viikon talkoolaishaku on nyt auki ja tarjolla on innostavia sekä monipuolisia tehtäviä koko juhannuksen jälkeiselle viikolle 26.6.–2.7.2017. Aiempaa kokemusta tapahtumatyöstä ei suurimmassa osassa tehtäviä tarvita, tarjolla on siis mahdollisuus oppia uutta mahtavassa seurassa. Jo muutamankin tunnin työpanoksesta on apua!

 

Tehtäviä mm. Pride Housessa Kaapelilla, Infopisteessä keskustassa, Kulkueessa, Puistojuhlassa, useissa iltabileissä, Nuorten Pridessä, valo- ja videokuvauksen, jäsen- ja varainhankinnan sekä monen muun kivan homman parissa kaikille 18 vuotta täyttäneille.

 

Täytä ja lähetä talkoolaishakulomake linkin takaa, niin otamme sinuun yhteyttä. Tämän vuoden Helsinki Priden teemoina ovat vapaus ja vastuu.

Hakulomakkeen pääset täyttämään osoitteesta: http://bit.ly/2rZepmy

Lisätietoja osoitteesta: talkoolaiset@helsinkipride.fi
Everybody is needed! If you want to join us and do volunteer work at Helsinki Pride week (26.6.-2.7.2017) and need info in English, please send email to talkoolaiset@helsinkipride.fi with short introduction of yourself and the days / times you would be available to volunteer and help us.

 

 

6. Toimisto kiinni remontin ajan 26.6.–31.8.

 

Järjestö | Setan ja Transtukipisteen toimisto menee kesäksi remonttiin ja toimisto on kiinni juhannuksen jälkeisestä maanantaista elokuun loppuun. Hienot, remontoidut tilat ovat käytettävissä syyskuussa. Kesän aikana kiireellisissä asioissa voi olla yhteydessä Setan vs. pääsihteeriin Terhi Aaltoseen, paitsi 22.7.–6.8. välisenä aikana, jolloin voi olla yhteydessä Setan talous- ja hallintopäällikköön Teemu Halmeen.

 

Yhteystiedot: http://seta.fi/jarjesto/tyontekijat/

 

 

7. Transtukipisteen aukioloajat kesällä

 

Transtukipiste | Transtukipisteen asiakasvastaanotto on kesätauolla heinä–elokuun lomien ja remontin vuoksi. 14.8. alkaen palvelua saa puhelimitse, sähköpostitse ja Skypen kautta. Remontti valmistuu arvioiden mukaan syyskuussa, jolloin asiakasvastaanotto aukeaa taas. Elokuusta alkaen voi varata aikoja vastaanotolle.

 

Transtukipisteen torstain kahvi-ilta jää kesätauolle Helsinki Pride -viikon jälkeen. Kesän viimeinen kahvi-ilta on siis 29.6. DreamWearClubin kesäajan kahvi-illoista tiedotetaan heidän nettisivuillaan, osoitteessa www.dreamwearclub.net. Transtukipisteen vertaistukiryhmät alkavat syyskuun loppupuolella. Aikataulut löydät Transtukipisteen nettisivuilta http://transtukipiste.fi/transtukipisteen-ryhmat/

 

 

8. Sateenkaariperheet ry:n uudet upeat videot sateenkaariperheistä

 

Järjestö | Sateenkaariperheiden viisi uutta videota erilaisista sateenkaariperheistä on julkaistu! Videot sopivat erityisesti perheestä haaveileville ja perheellistyville inspiraatioksi ja tietoiskuiksi. Perheitä löytyy todella kaikissa sateenkaaren väreissä, ja nämä viisi ovat vain pieni osa perheiden monimuotoisuutta. Omilla tarinoillaan he kuitenkin rohkaisevat kaikkia haaveilemaan ja tekemään perhehaaveista totta!
https://www.youtube.com/channel/UCTWqKMHyz1Bp3cRSftnoOOw

 

 

9. Sateenkaaritapahtumat yhteen palveluun

 

Järjestö | Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -projektin verkkosivuille on mahdollista lisätä tapahtumia, joissa tehdään näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen nykytoimintaa tai historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa. Tapahtumista kerrotaan edelleen hankkeen FB-sivuilla ja kesän tiedotteissa.

 

Tee ohjelmaehdotus täällä: http://suomi100-sateenkaarenvareissa.fi/fi/ohjelmaehdotus/

 

Tarjoamme ja välitämme myös teoksia ja työkaluja, joita voi hyödyntää Prideilla ja muissa tapahtumissa (mm. Pyykkinaru/Tvättlina-teos, Sukupuolena ihminen -näyttely, muistelukortit muistelutilaisuuden järjestämiseen). Työkalumme löytyvät sivuiltamme: http://suomi100-sateenkaarenvareissa.fi/tyokalut/.

 

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen tavoitteena on tehdä näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (lhbtiq) historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa, kerätä uutta tietoa vähemmistöjen elämästä sekä tuoda esiin ajankohtaista queer-näkökulmista toteutettua taidetta ja kulttuuria.

 

10. Mr. ja Miss Gay Finland -finalistit on julkaistu!

 

Pride | Miss ja Mr. Gay Finland -kilpailuissa kruunataan vuodeksi kerrallaan hyvän tahdon lähettiläät ja esikuvat suomalaisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Seta on yksi kilpailujen yhteistyökumppaneista. Voittajat valitaan Helsinki Pride -viikolla, ja Miss Gay Finland finaali on 28.6. ja Mr. Gay Finland finaali 29.6. ravintola dtm:ssä. Tutustu finalisteihin nettisivuilla ja äänestä suosikkiasi!

Miss Gay Finland: http://www.missgayfinland.fi/

Mr. Gay Finland: http://www.mrgayfinland.fi/

 

Mr. ja Miss Gay Finland -kilpailujen hyväntekeväisyyskohde on tänä vuonna HeSetan

Together-työ, joka järjestää vertaistuellista toimintaa turvapaikanhakijoille ja pakolaistaustaisille

lhbtiq-ihmisille. Tekstiviestiäänestyksen tuotot lahjoitetaan Together-toimintaan.

 

 

11. Legal Gender Recognition in the Nordic Countries -seminaari Helsinki Pride -viikolla

 

Translaki | 28. kesäkuuta 2017 klo 13.00–15.30, Pohjoismainen Kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki

 

Seminaari kokoaa asiantuntijoita eri Pohjoismaista keskustelemaan transihmisten oikeuksista. Kuulemme niin kokemusasiantuntijoilta, viranomaisilta kuin tutkijoilta siitä, millaisia muutoksia on tapahtunut sukupuolen juridista vahvistamista koskevassa lainsäädännössä Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Paikalla on myös suomalaisia poliitikkoja, jotka haastamme toteuttamaan ihmisoikeusperustaisen lainsäädännön kokonaismuutoksen myös Suomessa.

Ilmoittautumisia otetaan vastaan 23.6. asti tai kunnes tila on täynnä osoitteessa ilmoittautuminen@amnesty.fi. Seminaarin jälkeen samassa tilassa järjestetään vapaamuotoinen get2gether, jonne kaikki seminaariin osallistujat ovat tervetulleita.

 

Seminaarin järjestävät Amnestyn Suomen osasto, Seta, Trasek ja Pohjoismaiden neuvoston yhteydessä toimiva Nordic Region in Focus Finland.

 

https://www.facebook.com/events/810535555768059/

 

 

12. Setan jäsenjärjestöpiknik Pride-viikolla

 

Järjestö | Avoin ja vapaamuotoinen hengailutilaisuus kaikille nykyisille, entisille ja tuleville Setan ystäville Helsinki Pride -viikon perjantaina. Löydät meidät Kaisaniemen puistosta sateenkaarilipun alta. Seta tarjoaa yllätyspalaa – tulethan ajoissa. Vaihtoehtoiset eväät ja piknik-viltti mukaan. Tervetuloa!

 

30.6. klo 16.30–18.30, Kaisaniemen puisto.

 

https://www.facebook.com/events/138980286609842/

 

 

13. Eduskunnan hlbti-verkoston kyselytunti

 

Pride | 28.6. klo 16–18, Pride House, Kaapelitehtaan Pannuhalli, Tallberginkatu 1.

 

Eduskunnan hlbti-verkoston kansanedustajat keskustelevat ajankohtaisista hlbti-aiheista ja vastaavat kansalaisten kysymyksiin. Aiheina ovat mm. lhbtiq-turvapaikanhakijoiden tilanne, perhelainsäädäntö ja translaki. Eduskunnan hlbti-verkosto ja Seta ry järjestävät kaikille avoimen kyselytunnin nyt toisena peräkkäisenä vuonna osana Helsinki Priden tapahtumia.

 

 

14. Transtukipisteen tapahtumat Helsinki Pride -viikolla

 

Transtukipiste | Transtukipisteellä on monta tapahtumaa Pride-viikolla. Tule mukaan!

 

ti 27.6. klo 18–20 Setan toimistolla, Pasilanraitio 5.

Nuorten tapaaminen transihmisille, intersukupuolisille, sukupuolettomille, sukupuolikapinallisille tai muuten vaan sukupuoltaan pohtiville noin 14-22-vuotiaille nuorille. Tarjolla hyvää seuraa turvallisessa tilassa. Periaatteina luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus, oikeus käyttää haluamaansa nimeä ja oikeus kertoa itsestään vain sen verran kuin haluaa. Keskustelua luotsaavat Transtukipisteen Kuura, Snellun Lennu ja Tiina sekä nuoret vapaaehtoiset.

 

ti 27.6. klo 19–21 Setan toimistolla, Pasilanraitio 5.

DreamWearClubin kahvi-ilta transvestiiteille ja heidän läheisilleen.

 

ke 28.6. klo 17–19 HUOM: Setan toimistolla, Pasilanraitio 5.

Sateenkaariseniorien tapaaminen Pride-hengessä kaikille seniori-ikäisille ja sitä lähestyville. Tapaamisen periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus sekä kunnioittaminen. Kakkutarjoilu. Ohjaajina toimivat Setan ja Transtukipisteen työntekijät.

 

to 29.6. klo 14–17 Setan toimistolla, Pasilanraitio 5.

Kylttitalkoot Setan toimistolla. Tule ideoimaan ja toteuttamaan omannäköisesi kyltti kulkueeseen!

 

to 29.6. klo 19–21.15 Setan toimistolla, Pasilanraitio 5.

Kahvi-ilta Transtukipisteellä kaikille, jotka ovat joskus pohtineet omaa sukupuoltaan sekä heidän läheisilleen: esimerkiksi transihmisille, intersukupuolisille, sukupuolettomille, sukupuolikapinallisille tai muuten vaan sukupuoltaan pohtiville.

 

la 1.7. klo 11.30–14.45

Sukupuolen moninaisuus Pride-kulkueessa

Tule Transtukipisteen, Trasekin, DreamWearClubin ja Setan porukoiden kanssa marssimaan trans- ja is-ihmisten oikeuksien puolesta! Tapaamme noin klo 12 alkaen Kansalaistorilla, tapaamispaikka tarkentuu vielä, seuraa Transtukipisteen Facebook- ja nettisivuja!

 

su 2.7. klo 12–15 Pasilanraition, Esterinpolun ja Pasilanpuistotien keskellä sijaitsevassa puistikossa.

Veteraani-nyyttäribrunssi

Olitko perustamassa Trasekia tai DreamWearClubia? Muistatko, kun Transtukipiste perustettiin? Haitko lupaa kastraatiolautakunnalta? Olitko mukana vaikuttamassa translain sisältöön? Koskiko ”uusi” translaki sinua? Oletko siis transiältäsi jo seniori? (Säävaraus: rankkasateen sattuessa olemme Setan toimistolla os. Pasilanraitio 5, 2. krs.)

 

 

15. Seniorityö Helsinki Pride -viikolla

 

Seniorit | Setan senioritoiminta osallistuu Helsinki Prideen seuraavilla tapahtumilla:

 

27.6. Setan seniorityö osallistuu Helsingin kaupunginmuseon HelSEXinki-näyttelyyn (Aleksanterinkatu 16) klo 14–15.30. Tervetuloa mukaan muistelutyöpajaan! http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/helsexinki/

28.6. on luvassa Kinaporin monipuolisen palvelukeskuksen Pride-päivä (Kinaporinkatu 7–9) klo 11–15. Tarjolla on esimerkiksi tietoa Setan senioritoiminnasta, sateenkaarisenioritietoisku palvelukeskuksen juhlasalissa sekä muistelukorttikahvila-tapaaminen.

28.6. järjestetään myös seniorityön kahvit Setan toimistolla (Pasilanraitio 5) klo 17–19. Tarjolla on pikkupurtavaa ja Pride-viikon juhlistamista!

1.7. Seniorityö osallistuu myös Pride-kulkueeseen lauantaina, tule mukaan! Lisätietoja Toukolta.

 

Seuraa Setan senioritoimintaa Facebookin kautta: https://www.facebook.com/setanseniorit.

Seniorityön koordinaattoriin saa yhteyden seuraavia kanavia pitkin: touko.niinimaki@seta.fi ja 050 354 0656. Ta gärna kontakt på svenska, feel free to contact in English!

 

 

16. Sateenkaarinuorten piknik ja runotyöpaja Pride-viikolla

 

Nuoret | Tervetuloa viihtymään piknikille! Setan nuorisotoimikunta järjestää pe 30.6. Sateenkaarinuorten piknikin klo. 13.00 – 16.00. Tapahtuma on osa Nuorten Priden ohjelmaa, jota vietetään osana Helsinki Pride -viikkoa.

 

Pääset tutustumaan toisiin sateenkaarinuoriin sekä Setan nuorisotoimikunnan jäseniin. Luvassa on mm. musiikkia, vapaata hengausta, keskustelua, normit nurin! -mölkkyä sekä vapaus ja vastuu -aiheinen runotyöpaja halukkaille. Nuorisotoimikunta tarjoaa pientä purtavaa ja juotavaa.

 

Runotyöpaja: Vapaan sanan voima – vastuullisesti

 

Työpajassa pääset rustailemaan runoja ”vapaus ja vastuu” -teeman ympäriltä. Voit testata runon luomista runokoneen avulla tai voit kirjoittaa runosi perinteisesti. Runous ei ole pelkkää ikäihmisten jorinaa, vaan moderni runous voi myös ottaa kantaa jopa päivän politiikkaan! Ohjaajana työpajassa toimii Miska Karhu Setan nuorisotoimikunnasta.

 

Paikka: Tokoinranta. (Löydät meidät puistosta läheltä Café Pirittaa, jonka osoite on Eläintarhantie 12.) Sateen sattuessa siirrymme Snellun tiloihin: Toinen linja 8, 00530 Helsinki. Snellun tilat eivät ole esteettömät.

 

Kielet: Suomi, tarvittaessa englanti.

 

Tapahtuma on ilmainen ja päihteetön! Oma viltti ja eväät mukaan!

 

Kontaktihenkilö: Lili Pakalén, lili.pakalen@gmail.com

 

 

17. Queerkätköt tuovat esiin hiljaista historiaa pääkaupunkiseudulla

 

Kotimaa | Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin yhteisöllinen taideteos Queerkätkö lainaa muotonsa ja rakenteensa suositusta geokätköharrastuksesta, jossa GPS-satelliittipaikannuksen avulla etsitään eri paikkoihin piilotettuja kätköjä. Queerkätköt kertovat transihmisten sekä queer-vähemmistöön kuuluvien vammaisten ja kieli- ja kulttuurivähemmistöjen merkityksellisistä paikoista, kokemuksista ja tapahtumista pääkaupunkiseudulla.

 

Queerkätkö-teoksen suunnitteluun on osallistunut kuusi Helsingissä toimivaa henkilöä, ja se on toteutettu osana Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hanketta. Teoksen toteuttamista on tukenut Koneen säätiö.

 

Queerkätkö-teos julkistetaan maanantaina 26.6.2017 klo 17.00 Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16) Helsinki Priden yhteydessä. Queerkätköjä voi etsiä 27.6.–30.7.2017. Teosta voi seurata myös internetissä osoitteessa www.facebook.com/queercache

 

Kalle Hamm (1969) ja Dzamil Kamanger (1948) ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1999. He ovat käsitelleet teoksissaan kulttuurien kohtaamista, globaaleja verkostoja sekä yksilön — erityisesti vähemmistön edustajan — asemaa, oikeuksia ja vapauksia yhteiskunnassa. Lisätietoja taiteilijoista: http://beelsebub.org

 

 

18. Pride-kesä on käynnissä!

 

Pride | Pride-kesän vietto alkoi toukokuun lopussa Pohjois-Karjala Pridesta, jatkui Pirkanmaan Pridellä kesäkuun alussa ja jatkuu tiiviisti syksyyn asti. Prideja on Hangosta Ahvenanmaan kautta Tornioon. Seuraavaksi suunnataan Helsinki Prideen!

 

26.6.–2.7. Helsinki Pride, Helsinki

 

Helsinki Pride on yksi Helsingin suurimmista koko viikon kestävistä kesätapahtumista ja Suomen suurin homo-, lesbo-, bi- ja transtapahtuma. Vuoden 2017 Helsinki Priden teema on Vapaus ja vastuu. Helsinki Pride juhlistaa ja alleviivaa meidän kaikkien vapautta olla sellaisia kuin olemme, ja toisaalta muistuttaa meitä siitä vastuusta, että yhteiskuntamme ei ole vielä tasa-arvoinen tai yhdenvertainen kaikille.

Viikko sisältää sateenkaarevaa ohjelmaa luennoista ja keskustelutilaisuuksista aurinkoisiin piknik-tapaamisiin ja työpajoihin. Viikon aikana luvassa on myös taidetta ja kulttuuria sekä lukuisia tansseja ja myöhään yöhön jatkuvia bileitä ja klubeja.  Oman isomman kokonaisuutensa muodostaa Nuorten Pride, joka on suunnattu 13-25-vuotiaille tapahtumakävijöille. Koko viikko huipentuu lauantaina 1.7. Helsinki Priden kulkueeseen sekä puistojuhlaan. http://www.helsinkipride.fi/

7.–9.7. Kainuu Pride, Kajaani

 

Ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Kainuu Pridea vietetään tänä vuonna 7.–9.7. Kajaanissa, Kainuussa.

 

Kainuu Pride on homo-, lesbo-, bi- ja transtapahtuma ja avoin juhla ihmisoikeuksien puolesta. Kainuu Priden tavoitteena on lisätä avoimuutta ja yhdenvertaisuutta sekä tasa-arvoa yhteiskunnassa. Kainuu Priden järjestää joukko nykyisiä ja entisiä kainuulaisia. https://www.facebook.com/kainuupride/
15.7. Queerstavi Pride, Kustavi

 

Queerstavi Pride järjestetään Kustavissa lauantaina 15.7.2017. Luvassa on kulkue sekä muuta ohjelmaa.

Lisätietoja: https://www.facebook.com/queerstavipride/

 

15.7. Lohja Pride

 

Tänä kesänä järjestetään ihka ensimmäinen Lohja Pride -piknik. Tervetuloa juhlistamaan moninaisuutta, tapaamaan uusia ihmisiä ja viettämään mukavaa päivää. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki ikään, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Tapahtuman lisätietoja päivitetään Facebook-tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/638736926333414/

 

9.–13.8. Lahti Pride, Lahti

 

Lahti Pride järjestetään tänä vuonna viikolla 32. Päätapahtumapäivä on 12.8., jolloin luvassa on kulkue, puistopiknik ja Lahden upeimmat bileet.

 

Lisätietoja ohjelmasta: https://www.facebook.com/lahtipride/ ja http://www.lahtipride.fi/

 

11.–13.8. Sápmi Pride, Inari

 

Lisätietoja: https://www.facebook.com/sapmipride/

FB-event: https://www.facebook.com/events/138980286609842/

 

12.8. Nykarleby Pride

 

Uusikaarlepyyssä järjestetään Pride 12. elokuuta 2017.

Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/1788984798096000

 

16.–20.8. Åland Pride 2017, Maarianhamina

 

Den 16-20 augusti ordnas för det fjärde året i rad ÅLAND PRIDE 2017. Det blir fem dagar och nätter där vi satsar på ett brett kulturellt utbud, föreläsningar och aktiviteter, feststämning och förstås en färgstark parad där vi vandrar genom stan, årets parad tar plats lördag 19 augusti. Besök vår hemsida för kontinuerliga uppdateringar om årets program! Hjärtligt välkomna till Mariehamn!

 

16.-20. elokuuta järjestetään Ahvenanmaan neljäs Pride-festivaali ÅLAND PRIDE 2017. Tarjoamme monipuolista kulttuuriohjelmaa ja juhlavan tunnelman, joka huipentuu Pride-paraatiin. Paraati kulkee Maarianhaminan läpi lauantaina 19. elokuuta! Lämpimästi tervetuloa Maarianhaminaan!

 

Åland Pride Facebook-sivu: https://www.facebook.com/AlandPride/?fref=ts

Åland Pride Kotisivu: http://www.pride.ax/

 

18.–20.8. Hanko Pride, Hanko

 

Järjestyksessään toinen Hanko Pride järjestetään 18.–20.8.2017! Tervetuloa Suomen Key Westiin nauttimaan huikeasta ohjelmasta, lämpimistä tunnelmista ja ennen kaikkea rakkauden juhlasta! Kesä, Hanko ja rakkaus! https://www.facebook.com/hankopride/

 

21.–27.8. Turku Pride, Turku

 

Lupa rakastaa – oikeus olla

Turku Pride on satamakaupungin sateenkaarisyksyn startti – kulkue, puistojuhla ja iltabileet. Älä missaa!

https://www.facebook.com/turkupride/

Turku Pride 2017: Kulkue ja puistojuhla Facebookissa: https://www.facebook.com/events/125901824627799/

 

25.8. Sipoo Pride – Sibbo Pride

 

Sipoon nuorisovaltuusto järjestää Sipoossa Pride-kulkueen 25. elokuuta 2017.
Lisätietoja: https://www.facebook.com/SipooPride/

 

25.–27.8. BorderPride, Tornio-Haaparanta

 

BorderPride 2017 – Rakkautta yli valtion rajojen! Rajaton rakkaus -tapahtuma eli BorderPride 2017 järjestetään 25.–27.8. Meri-Lapin SETA ry haluaa tehdä historiaa ja järjestää toiminta-alueensa ensimmäisen Pride-tapahtuman. BorderPride on samalla ensimmäinen Suomen ja Ruotsin yhteistyö-Pride.

 

Tuleva BorderPride 2017 pyrkii kasvattamaan Meri-Lapin viehättävyyttä sateenkaarikansan keskuudessa. Tapahtumalla tuodaan esille Meri-Lapin alueen ainutlaatuisuutta, kuten pienten kaupunkien/kuntien välinen yhteistyö, Suomen ja Ruotsin välinen valtakunnanraja sekä merilappilaisten positiivista elämänasennetta. https://merilapinseta.com/suomeksi/

 

2.–3.9. Raasepori Pride 2017

 

Raseborg Pride 2017 ordnas i Karis! Vi välkomnar allihopa att komma med och fira mänskliga rättigheter och samhörighet. Förutom paraden kommer det att ordnas olikt program – all information kommer uppdateras till Facebook!

 

Raasepori Pride 2017 järjestetään Karjaalla! Toivotamme kaikki tervetulleiksi juhlimaan ja tukemaan ihmisoikeuksia sekä yhdenvertaisuutta. Kulkueen lisäksi tulemme järjestämään paljon erilaista ohjelmaa – tulemme päivittämään ohjelman sekä aikataulut Facebook-tapahtumaan.

 

https://www.facebook.com/events/414119055630157/?fref=ts

 

19. Nuorten leiri Lahdessa 28.–30.7.

 

Leiri | Lahden Setan kesäleiriä vietetään tänä vuonna poikkeuksellisesti kaupunkiympäristössä, Joutjärven nuorisotalo Plazassa (Tenavankatu 19, Lahti) 28.–30.7.2017!

 

Mukaan ovat tervetulleita kaikki sateenkaarinuoret (15–29-v). Tule tutustumaan muihin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin sekä pitämään hauskaa, pohtimaan omaa identiteettiä ja keskustelemaan saman henkisessä seurassa.

 

Leirin hinta on 27€ (Setan jäsenjärjestön jäsenille 22€). Leiri-info tulee sähköpostitse heinäkuussa, mukana on myös maksuohjeet. Ilmoittautumisaika päättyy 30.6.

 

Hintaan sisältyvät majoitus, ohjelma materiaaleineen, ruokailut sekä vakuutus. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, jos tarvitset kyydin matkakeskukselta nuorisotalolle. Lisätietoja leiristä info@lahdenseta.fi. Tila on esteetön.

 

http://www.lahdenseta.fi/toimintaa/nuorten-leiri/

 

 

20. TuSeta metsässä VII – HLBTIQ+ -kesäleiri

 

Leiri | Turun seudun Seta ry järjestää jo seitsemännen kerran kesäleirin Taivassalon Tippsundissa 14.–16.7.2017. Kesän leppoisin leiri on avoin kaikille täysi-ikäisille sateenkaarikansaan itsensä lukeville, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Sinun ei tarvitse olla TuSetan jäsen osallistuaksesi.

 

Leiri pidetään meren rannalla, Tippsundin leirikeskuksessa. 11 hehtaarin leirialueella on päärakennuksen lisäksi lämpimiä mökkejä ja telttapaikkoja, sauna, grillipaikat, pelikenttä, sekä tietysti luontoa, rantaa ja rauhaa. Leiriohjelma tarkentuu myöhemmin, mutta luvassa on mm. karaokea, Lifeof2men -bloggaajien keskustelupaneeli sekä vierailu Kustavin Queerstavi Prideen.

Lue lisää: http://www.tuseta.fi/leiri/ ja https://www.facebook.com/events/751407608355268/ ja ilmoittaudu: https://holvi.com/shop/tuseta/section/kesaleiri-2017/

 

 

21. Setan kouluttajakoulutus Helsingissä 23.–24.9.

 

Koulutus | Seta ja sen jäsenjärjestöt täydentävät vapaaehtois-kouluttajareserviään kouluttajakoulutuksella, joka toteutetaan 23.–24.9. Helsingissä.

 

Kouluttajakoulutus antaa valmiuksia toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja muun muassa nuorisotaloille ja erilaisille leireille. Koulutuksessa perehdytään lhbtiq-teeman perustietoihin, tutustutaan toiminnallisiin harjoitteisiin, harjoitellaan omien kokemuksien kertomista sekä perehdytään kouluttamisen saloihin.

 

Lisätietoja ja ilmoittautumiset (15.9. mennessä): marita.karvinen@seta.fi

 

22. Moninaiset rakkaussuhteet – Setan koulutuspäivä ammattilaisille

 

Koulutus | Seta järjestää ainutlaatuisen koulutuspäivän ammattilaisille sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta pari- ja monisuhteissa 1.11. klo 9.30–16. Koulutus järjestetään pääkaupunkiseudulla.
Setan koulutuspäivä ammattilaisille on toista kertaa järjestettävä kokonaisuus, joka tarjoaa perustietoa ja hyviä käytänteitä parien, moniskuntien ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Kouluttajina toimivat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden asiantuntijat.

Osallistumismaksu on 110 €/hlö. Setan jäsenjärjestöjen jäsenille, työttömille, freelancereille ja opiskelijoille hinta on 90€.

Ilmoittautumislomake ja ohjelma täällä: http://seta.fi/tapahtuma/rakkaussuhteet2017/

Ohjelma ja puhujat täydentyvät vielä alkusyksyn aikana.

 

Lisätietoa: Marita Karvinen, marita.karvinen@seta.fi

 

 

23. LHBTIQ-muistot talteen SLS:n ja SKS:n kokoelmiin

 

Muistokeräys | Mitkä paikat, hetket ja tapahtumat ovat olleet merkityksellisiä teidän pridessä? Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä hankkeessa kerätään muistoja yhteistyössä Svenska litteratursällskapetin (SLS) ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kanssa. Keruut koskevat tarinoita, muistoja ja aineistoja, jotka kertovat siitä millaista on ollut elää LHBTIQ-henkilönä Suomessa tänään ja ennen.

 

Muistot voivat olla henkilökohtaisia tai järjestölähtöisiä. Kaikenlaiset tarinat ovat tervetulleita! Aineistokeruun kautta tulleet aineistot ja tarinat tallennetaan pysyvästi SLS:n ja SKS:n kokoelmiin.

 

Voit osallistua keruuseen eri tavoin:

 • vastaamalla SLS:n kyselyyn Minoritet i minoriteten/ Vähemmistö vähemmistössä (voit vastata myös suomeksi tai englanniksi) 30.6.2017 mennessä: www.sls.fi/hbtiq
 • liittämällä sateenkaarevat muistosi suoraan SKS:n karttapohjaiseen Muistikko-verkkopalveluun: muistikko.finlit.fi
 • vastaamalla SKS:n hääperinnekyselyyn 30.9.2017 mennessä. SKS kerää talteen suomalaista hääperinnettä 2010-luvulta. Kerro, miten itse menit naimisiin, rekisteröit parisuhteesi tai millaisissa parisuhdetta juhlistavissa juhlissa olet ollut! www.finlit.fi/fi/arkisto-ja-kirjasto/keruut/2010-luvun-haat

 

 

Toimintakalenteri

 

Transtukipisteen tavallisten ryhmien aikataulut löytyvät Transtukipisteen kalenterista: http://transtukipiste.fi/tapahtumat/

 

Kesäkuu

26.6.–2.7. Helsinki Pride, Helsinki

http://www.helsinkipride.fi/

 

Heinäkuu

7.–9.7. Kainuu Pride, Kajaani

https://www.facebook.com/kainuupride/

15.7. Queerstavi Pride, Kustavi
https://www.facebook.com/queerstavipride/

15.7. Lohja Pride

https://www.facebook.com/events/638736926333414/

 

Elokuu

9.–13.8. Lahti Pride, Lahti

http://www.lahtipride.fi/

11.–13.8. Sápmi Pride, Inari

https://www.facebook.com/sapmipride/

12.8. Nykarleby Pride, Uusikaarlepyy

https://www.facebook.com/events/1788984798096000

16.–20.8. Åland Pride 2017, Maarianhamina

http://www.pride.ax/

18.–20.8. Hanko Pride, Hanko

https://www.facebook.com/hankopride/

25.8. Sipoo Pride – Sibbo Pride, Sipoo

https://www.facebook.com/SipooPride/

21.–27.8. Turku Pride, Turku

https://www.facebook.com/turkupride/

25.–27.8. Border Pride, Tornio–Haaparanta

https://merilapinseta.com/suomeksi/

 

Syyskuu
2.–3.9. Raasepori Pride 2017, Raasepori

https://www.facebook.com/events/414119055630157/?fref=ts

 

Lokakuu

26.10. Intersex Awareness Day

 

Marraskuu

25.–26.11. Setan edustajakokous

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design