[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje kesäkuu 2016

1. YK:n ihmisoikeusneuvosto nimittää lhbt-raportoijan

Ihmisoikeudet | Seta iloitsee YK:n ihmisoikeusneuvoston tekemästä päätöksestä nimittää lhbt-raportoija, jonka tehtävänä on seuraavan kolmen vuoden aikana muun muassa raportoida ihmisoikeusneuvostolle ihmisoikeusloukkauksista, tehdä suosituksia valtioille lainsäädännöstä ja muista toimista sekä tukea lhbt-ihmisoikeuspuolustajia.

”YK:n ihmisoikeusneuvoston lhbt-raportoija nostaa LHBT-ihmisoikeudet maailmanjärjestön agendalle aivan uudella, systemaattisella tavalla. Itsenäinen asiantuntija tuo ihmisoikeusneuvostoon tietoa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvasta syrjinnästä ja väkivallasta. Tämä luo YK:n jäsenvaltioille painetta puuttua lhbt-ihmisten ihmisoikeuksien loukkauksiin”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Lue lisää: http://ilga.org/united-nations-makes-history-sexual-orientation-gender-identity/

 

2. Urheiluvaikuttajat Eurogames-seminaarissa: Ovet avattava kaikille

IMG_8501 – KopioIhmisoikeudet | Setan ja lhbti-urheilukilpailu Eurogamesin perjantaina 1.7. järjestetyssä kansainvälisessä ihmisoikeusseminaarissa vedottiin urheilujärjestöihin, että syrjintää vastaan tulisi toimia näkyvästi niin sanoin kuin teoin.

Seminaarin avauspuheenvuorossa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi, ettei tulisi hyväksyä tilannetta, jossa urheilija joutuu teeskentelemään jotain muuta kuin on, valehtelemaan tiimikavereilleen tai pelkäämään ammattiuransa puolesta.

“Nimittely ei ole sananvapautta. Syrjintä ei ole mielipidekysymys. Ennakkoluulot eivät ole vakaumus. Naisviha ei ole vitsi. Meidän on yhdessä vastustettava yrityksiä naamioida toiseuden pelko ja viha yhteiskunnallisen keskustelun aiheeksi. Yhteiskuntana, kansalaisina, tutkijoina ja opettajina, poliitikkoina ja puolueina tai median edustajina meidän on torjuttava syrjivien ilmausten nousu julkiseen keskusteluun”, Grahn-Laasonen sanoi.

Euroopan parlamentin varapuhenainen ja parlamentin lhbti-ryhmän puheenjohtaja MEP Ulrike Lunacek (kuvassa) muistutti puheessaan kuinka tärkeää on, että urheilu on avointa kaikille.

”Valitettavasti homofobia ja transfobia estävät liian monia lesboja, homoja, biseksuaaleja, transihmisiä ja intersukupuolisia ihmisiä osallistumasta urheiluun avoimesti omana itsenään. Ei tarvitse kuin kysyä entiseltä ammattilaisjalkapallon pelaajalta Thomas Hitzelspergeriltä tai espanjalaiselta erotuomari Jesus Tomillerolta kuinka tämä vaikuttaa hyvinvointiin ja kuinka pelottavia heidän ulostuloprosessinsa ovat olleet. Kokonaisvaltaiset ennakkoluulot, syrjintä ja väkivallan pelko pitävät liian monia meistä kaapissa.”

”Tämän takia yleisten urheilujärjestöjen täytyy alkaa kamppailla omassa toiminnassaan esiintyvää homofobiaa vastaan: heidän täytyy ottaa käyttöön parhaat käytännöt, sanktioida homofobinen käytös, rohkaista lhbti-ihmisiä olemaan avoimia ja heteroita toimimaan tukena. Ja tämän vuoksi Eurogamesien kaltaisilla kilpailuilla ja tapaamisilla on voimauttava vaikutus meidän yhteisöllemme. EuroGames tarjoaa turvallisen tilan lhbti-ihmisille osallistua urheiluun ja lähettää viesti: me olemme täällä jäädäksemme, tottukaa meihin!” Lunacek sanoi.

Tiedote kokonaisuudessaan > http://seta.fi/eurogamesseminaari2016/

 

3. Istanbulin Pride estettiin väkivaltaisesti

Ihmisoikeudet | Turkin viranomaiset ovat estäneet viime sunnuntaina Istanbulin Pride-marssin väkivaltaisesti jo toista vuotta peräkkäin. Poliisi ampui kumiluoteja ja kyynelkaasua sekä pidätti sekä turkkilaisia että kansainvälisiä hlbti-aktivisteja ja poliitikkoja. Poliisi esti myös viikko aiemmin järjestetyn Trans Pride -kulkueen väkivaltaisesti. Viranomaiset ovat perustelleet marssien kieltämistä ja estämistä yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen vedoten. Ennen viime vuotta Istanbulissa on järjestetty pride-tapahtuma 12 vuoden ajan ilman välikohtauksia.

”Turkki loukkaa räikeällä tavalla ihmisoikeuksia sekä Euroopan ihmisoikeussopimusta, joka takaa ilmaisun- ja kokoontumisvapauden kaikille. Valtion tehtävä on taata oikeus rauhanomaiseen mielenilmaisuun ja kokoontumiseen hlbti-ihmisoikeuspuolustajille aivan kuten kaikille muillekin.”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

 

4. Orlandon isku kosketti maailmanlaajuisesti

muistotlaisuus1Ihmisoikeudet | Sunnuntaina 12.6. sateenkaariyhteisöä kohtasi maailmanlaajuisesti syvä järkytys ja suru, kun Orlandossa Yhdysvalloissa kuoli viharikoksen uhrina lähes 60 henkeä ja loukkaantui useita kymmeniä. Homo- ja transfobisesti värittynyt isku tapahtui erityisesti latinalais-amerikkalaisten lhbtiq-ihmisten suosimaan Pulse-yökerhoon.

Seta järjesti muistotilaisuuden ja solidaarisuuden osoituksen yhdysvaltojen lhbtiq-toimijoille Karhupuistossa seuraavan viikon perjantaina perjantaina. Tilaisuudessa on hiljainen hetki, puheenvuoroja ja musiikkia. Tilaisuudessa esiintyivät Petra Lampinen Kaupungin naisista sekä kuoro Out ´n Loud. Puheen pitivät Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää, HeSetan puheenjohtaja Annu Kemppainen sekä Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Charles C. Adams Jr.

”Meidän on kannustettava toisiamme eteenpäin, pitäen huolta siitä, että jokainen kokee tulevansa nähdyksi ja kuulluksi, että jaksamme eteenpäin. Meidän on jokaisen sitouduttava omalta osaltamme ihmisten näkemiseen ja kohtaamiseen joka päivä, jotta voimme tällä pienellä, konkreettisella tavalla taistella vihapuhetta ja ihmisten epäinhimillistäistä vastaan”, Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää sanoi.

”On tuomittava kaikki vähemmistöihin, mm. seksuaalisen suuntautumiseen, sukupuoleen, etniseen taustaan, uskonyhteisöön, perustuvat viharikokset ja oikeuksien heikennykset. Meidän on myös rakennettava entistä vahvempaa liikettä jokaisen yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden kunnioittamisen puolesta ja kaikkia vihaa lietsovia liikkeitä vastaan”, puheenjohtaja jatkoi.

Muistotilaisuuden puheenvuorot Ranneliike.net-sivustolla:
http://ranneliike.net/teema/helsingissa-perjantaina-tilaisuus-orlandon-hyokkayksen-uhrien-muistolle?aid=12416

 

5. Translain uudistuksella laaja tuki

Ihmisoikeudet| Joukko kansanedustajia jätti toukokuussa kirjallisen kysymyksen hallitukselle translain uudistamisesta. Kansanedustajat jättivät myös lakialoitteen lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamisesta laista. Aloitteen on allekirjoittanut reilu 80 kansanedustajaa eri puolueista ja aloitteelle pyritään saamaan yli 100 allekirjoittajaa ennen kuin se käsitellään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Hallituksen vastauksessa kansanedustajien kirjalliseen kysymykseen sanotaan, että tasa-arvotavoitteet ja -toimenpiteet sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi ja syrjinnän estämiseksi on jo koottu hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan. ”Hallitus jatkaa tasa-arvotyötään ohjelman tavoitteiden mukaisesti”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula toteaa.

Seta, Sateenkaariperheet, Trasek ja Amnestyn Suomen osasto vaativat viime kuussa ministeri Rehulalle osoitetussa kirjeessään hallitusta sisällyttämään translain kokonaisuudistuksen laadittavaan perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaan, sillä pelkkä lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistaminen ei riitä.

Translain uudistustarpeita kartoitettiin laajasti viime hallituskaudella, mutta laki kompastui kristillisdemokraattien vastustukseen. Järjestöt toivovat Suomen jatkavan muiden länsimaiden, kuten Tanskan, Norjan ja Maltan jalanjäljissä ja vahvistavan ihmisten itsemääräämisoikeutta omaan sukupuoleensa.

”Lähtökohtamme on translain kokonaisuudistus ihmisoikeusperustaisesti. Translain uudistamisen kirjaaminen hallituksen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaan on välttämätöntä ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta. Tämän suuntaiselle kehitykselle on myös laaja kansainvälinen ja yhteiskunnallinen tuki”, Kerttu Tarjamo sanoo.

Hallituksen vastaus kirjalliseen kysymykseen > https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KKV_265+2016.pdf

Lapin Kansan seurantajuttu: http://www.lapinkansa.fi/ulkomaat/loppukiri-pakkosterilointia-vastaan/

 

6. Tue itsemääräämisoikeutta etunimeen: kommentoi nimilakia!

Ihmisoikeudet | Nimilain uudistaminen käynnistettiin huhtikuussa oikeusministeriössä. Nyt kaikilla on mahdollisuus kommentoida nimilain uudistamistarpeita Otakantaa-palvelun kyselyssä. Seta toivoo, että mahdollisimman moni tukisi vaatimusta etunimen sukupuolisidonnaisuuden purkamisesta.

Seta antoi lausuntonsa nimilain uudistamista pohtivaan muistioon. Seta otti lausunnossaan kantaa myös sateenkaariperheiden lasten sukunimikäytäntöön.

”Esimerkiksi sateenkaariperheissä lapsilla voi kuitenkin olla useampi kuin kaksi tosiasiallista vanhempaa. Vanhemmat voivat toivoa lapselleen nimiyhteyttä vanhempaan, jota laki ei kuitenkaan tunnusta lapsen juridiseksi vanhemmaksi. Nimilakia uudistettaessa olisikin tärkeää purkaa turhia rajoituksia sukunimen valitsemisessa lapselle”, lausunnossa todetaan.

Ota kantaa sivuston kysely: https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/66/osallistuminen/140/kysely/

Setan lausunto nimilakia pohtineesta arviomuistiosta: http://seta.fi/lausunto-nimilain-arviomuistiosta/

 

7. Seta palkitsi Kirkko ja Kaupunki -lehden ja päätoimittaja Seppo Simolan

Kulttuuri | Seta palkitsi lauantaina 2.7. Helsinki Pride -tapahtuman puistojuhlassa Asiallisen tiedon omenalla Kirkko ja kaupunki -lehden ja Helsingin evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän viestintäjohtajan ja lehden päätoimittaja Seppo Simolan.

Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.

Palkinnon myöntänyt Setan hallitus katsoo, että Kirkko ja kaupunki ja erityisesti sen päätoimittaja Seppo Simola ovat käsitelleet tasa-arvoista avioliittoa asiallisesti ja faktoihin perustuen kontekstissa, jossa se ei ole itsestään selvä. Lehden linja on ollut johdonmukaisesti lhbti-ihmisiä puolustava ja kirkkoa yhdenvertaiseen toimintaan kehottava. Lehti on tuonut esiin ne jäsenensä, joiden ääntä ei ole kirkossa kuultu ja se on pyrkinyt tuomaan esiin myös kirkon sisällä olevan ihmisten moninaisuuden.

Setan hallitus haluaa palkita Kirkko ja kaupunki -lehden erinomaisesta työstään ja toivoo, että sen asettama esimerkki kiihkottomasta, kaikkia kunnioittavasta keskustelusta ja eri osapuolien kuulemisesta toimii rohkaisuna myös koko kirkolliselle medialle ja Suomen evankelis-luterilaiselle yhteisölle.

”Toimittajien ammattitaito ja journalistinen ylpeys välittää tietoa tosiasioihin perustuen on yksi demokraattisen yhteiskunnan peruskivistä. Olenkin iloinen saadessani luovuttaa asiallisen tiedon omenan palkinnon juuri ihailemalleni ammattiryhmälle ja työyhteisölle, joka tietoisesti valiten välittää kirkon piirissä oikeaa ja asiallista tietoa, lhbti-ihmisiä kunnioittaen ja yhdenvertaiseen kohteluun pyrkien”, kertoo Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää.

”Olemme iloisia tästä huomionosoituksesta ja siitä, että työtämme kaikkien ihmisten tasa-arvoisen kohtelun puolesta arvostetaan näin. Kun maailman menoa katselee, on pakko todeta, että työsarkaa näiden asioiden parissa riittää niin kauas kuin silmä siintää. Erilaisuus nähdään kovin helposti uhkana, sen näkeminen rikkautena taas näyttää vaativan erityistä ponnistelua”, Seppo Simola toteaa.

Aiempina vuosina jaetut Asiallisen tiedon omena -palkinnot:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Seta

 

8. Elina Partanen nimettiin vuoden sateenkaarinuoreksi

elinapartanen_nettiinJärjestö | Setan nuorisotoimikunta jakoi toista kertaa Vuoden sateenkaarinuori -palkinnon. Vuoden 2016 sateenkaarinuoreksi valittiin Savon Setan aktiivi ja nuortenryhmän ohjaaja Elina Partanen, joka on muun muassa ollut mukana järjestämässä ensimmäistä Kangasniemi Pride-tapahtumaa, tuonut väsymättä esiin sukupuolen moninaisuutta paikkakunnallaan sekä mediassa.

”Elina on tehnyt arvokasta vertaistukityötä sateenkaarinuorten parissa ja tuonut esille sateenkaarinuorten näkökulmaa eri ammattilaisille”, Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Sakris Kupila sanoo.

Kunniakirja myönnetään ansioituneelle sateenkaarinuorelle kiitoksena jo tehdystä työstä sateenkaarinuorten parissa: sateenkaarinuorten oikeuksien aktiivisesta ajamisesta, sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämisestä, esimerkillisestä toiminnasta oman yhteisönsä sisällä ja ulkopuolella tai lhbti-ihmisten positiivisesta esiin tuomisesta yhteiskunnassa.

Palkinto jaettiin Pirkanmaan Pride -päätapahtuman yhteydessä Tampereella. Vuonna 2015 Vuoden Sateenkaarinuoreksi nimettiin helsinkiläinen nuorisopastori Mio Kivelä. Setan vuosittainen Asiallisen tiedon omena -tunnustus jaetaan Helsinki Priden lauantaina, puistojuhlan yhteydessä.

 

9. Yhdenvertaisuutta tukeva uusi nuorisolaki voimaan 2017

Järjestö | Uusi nuorisolaki on saanut hallituksen hyväksynnän valtioneuvoston istunnossa kesäkuun lopussa. Lain tarkoituksena on vahvistaa nuorten edellytyksiä osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnassa sekä edistää nuorten yhdenvertaisuutta.

Nuorisolaki valmisteltiin vuorovaikutuksessa nuorisotyön kentän kanssa. Myös Seta oli mukana lakiprosessissa painottaen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon merkitystä. Uuden lain tavoitteisiin on kirjattu nuorten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen sekä nuorten oikeuksien toteutuminen. Lain lähtökohtana painottuu nuorten oikeudet, eivät ainoastaan tarpeet. Laki myös rohkaisee lähestymään nuoria moninaisesti.

Allianssin uutinen: http://www.alli.fi/sitenews/view/-/nid/4780/ngid/40

Valtioneuvoston uutinen: http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/uusi-nuorisolaki-voimaan-tammikuussa-2017

 

10. Kaksi sateenkaarihistoriakeruuta käynnissä – osallistu!

Järjestö | Mitkä paikat, hetket ja tapahtumat ovat olleet merkityksellisiä LHBTIQ-näkökulmasta? Mitkä ovat sinun elämäsi sateenkaarevat merkkipaalut?

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä on Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelun yhteinen valtakunnallinen tieto-, viestintä- ja taidehanke. Hanke toteuttaa 27.6.2016 alkaen kaksi muistojen keruuta yhteistyössä Svenska litteratursällskapet :in (SLS) ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kanssa.

Keruut koskevat tarinoita, muistoja ja aineistoja, jotka kertovat siitä millaista on ollut elää LHBTIQ-henkilönä Suomessa tänään ja ennen.Keräämme muistoja ja kuvauksia arjen valinnoista, sateenkaarevista perhetapahtumista, LHBTIQ-liikkeen ja -kulttuurin eri vaiheista sekä käänteentekevistä kulttuurikokemuksista. Voit joko kertoa omista kokemuksistasi tai henkilöstä, jonka tunnet, tai pohtia sitä miten LHBTIQ-henkilöitä on kuvattu eri aikakausina. Aineisto keruun kautta tulleet aineistot ja tarinat tallennetaan pysyvästi SLS :n ja SKS :n kokoelmiin.

Sinun tarinasi on tärkeä, jotta maamme LHBTIQ-historia tallentuisi myös tulevaisuutta varten!

Voit osallistua keruuseen kahdella eri tavalla:
– vastaamalla SLS :n kyselyyn Minoritet i minoriteten/ Vähemmistö vähemmistössä (voit vastata myös suomeksi tai englanniksi): http://www.sls.fi/hbtiq
– liittämällä sateenkaarevat muistosi suoraan SKS:n karttapohjaiseen Muistikko-verkkopalveluun: http://muistikko.finlit.fi

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä tavoitteena on tehdä näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (LHBTIQ) historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa, kerätä uutta tietoa vähemmistöjen elämästä sekä tuoda esiin ajankohtaista queer-näkökulmista toteutettua taidetta ja kulttuuria.

Lisätietoja hankkeesta ja keruuista: Hankejohtaja Rita Paqvalén, rita.paqvalen@cultureforall.fi, 040674 3528, www.suomi100-sateenkaarenvareissa.fi

 

11. Seta hakee nuorisotyöhön projektityöntekijää

Järjestö | Setan nuorisotyö hakee projektityöntekijää ajalle 15.9.–15.12.2016. Hakuaika päättyy 15.8.2016 klo 12.

Setan toiminta tavoittaa satoja nuoria eri puolilla maata jäsenjärjestöjen nuorisotoiminnan, nuorille suunnattujen koulutusten ja tiedotusmateriaalien, Transtukipisteen ja jäsenjärjestön sosiaalityön sekä erilaisten järjestöjen välisen yhteistyön kautta. Setan nuorisotyötä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Haemme nyt projektityöntekijää tukemaan alueellisten jäsenjärjestöjen nuorille suunnattua vertaistukitoimintaa ja parantamaan jäsenjärjestöjen toimintamahdollisuuksia ja yhteistyötä kuntien kanssa. Työ sisältää paljon matkustamista eri puolille maata. Projektityöntekijä toimii yhteistyössä Setan nuorisotyön koordinaattorin kanssa. Kolme kuukautta kestävän projektin tavoitteena on luoda hyvät käytänteet jäsenjärjestöjen nuorisotoimintaan sekä kuntayhteistyöhön.

Tehtävän hyvä hoitaminen edellyttää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymysten tuntemusta, sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden tuntemusta, oma-aloitteisuutta, organisointikykyä, verkostoitumistaitoja, esiintymisvalmiutta tai kokemusta kouluttamisesta, soveltuvaa koulutusta sekä perustietoja nuorisotyöstä. Eduksi katsotaan kokemus kansalaisjärjestötyöstä, tietoa Setan jäsenjärjestöjen toiminnasta, sekä ruotsin ja englannin kielten taitoa.

Työsuhde alkaa 15.9.2016. Työsuhde solmitaan määräajaksi 15.12.2016 saakka. Määräaikaisuuden peruste on rahoitus.
Hakemukset ansioluetteloineen 15.8. klo 12 mennessä sähköpostitse osoitteeseen: toimisto@seta.fi tai postitse: Seta ry / Pääsihteeri, Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki. Tiedustelut 4.-8.7. virka-aikaan, nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen p. +358 44 301 3020. Osa hakijoista haastatellaan viikolla 33 ja 34. Tehtävässä noudatetaan sosiaalialan järjestöjen työehtosopimusta ja palkkasopimusta, tehtävän vaativuusluokka 5 (2292,85/kk).

 

12. Sateenkaarinuoret päihde- ja mielenterveyspalveluissa -hankkeen kuulumisia!

Sateenkaarinuoret | Käynnissä olevassa Sateenkaarinuoret päihde- ja mielenterveyspalveluissa -tutkimushankkeessa kartoitetaan ja kehitetään päihde- ja mielenterveystyön ammattilaisten valmiuksia kohdata sateenkaarinuoria. Haastateltujen ja verkkokyselyyn vastanneiden ammattilaisten mukaan on tärkeää, että sateenkaarinuoret huomioitaisiin päihde- ja mielenterveyspalveluissa. Ammattilaiset kuitenkin arvioivat, että palveluissa on tältä osin vielä monin paikoin kehitettävää.

Vaikka ilmapiiri moninaisuuden huomioimiselle vaikuttaisi olevan pääosin myönteinen, on palveluiden käytännöissä sekä työntekijöiden osaamisessa ja tietämyksessä paljon vaihtelua. Työntekijöiden lhbti-ihmisiin liittyvän ammattitaidon vahvistamista pidettäisiinkin tervetulleena ja tarpeellisena.

Ammattilaisilta kerätyn tiedon pohjalta järjestettiin kolme sateenkaarinuorille ja ammattilaisille suunnattua tutkivaa työpajaa Helsingissä ja Tampereella, joissa pohdittiin sekä palveluiden ongelmakohtia että keinoja moninaisuuden huomioimiseen.

Hankkeen tulokset valmistuvat syksyn 2016 aikana ja tutkimusraportti julkaistaan alkuvuodesta 2017. Tutkimusraportin lisäksi hankkeessa tuotetaan käytännönläheistä materiaalia ammattilaisten työskentelyn tueksi.

Tutkimushankkeen toteuttaa Nuorisotutkimusverkosto yhteistyössä Seta ry:n ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kanssa. Hankkeen johtajana toimii vastaava tutkija Mikko Salasuo ja tutkijoina toimivat Inka Sirén ja Noora Hästbacka. Tutkimushanketta rahoittaa Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma, OKM.

Tutkimushankkeen sivut: http://www.nuorisotutkimusseura.fi/hankkeet/sateenkaarinuoret

 

13. Setan puheenjohtaja- ja aktiivipäivät Tampereella 17.9.

Järjestö | Setan puheenjohtaja- ja aktiivitapaaminen järjestetään Tampereella lauantaina 17.9. klo 11–18 ja iltaohjelma n. 18.30–22.00. Päivätapahtuma on Tampereen Scandic Cityssä (Hämeenkatu 1, aivan Tampereen rautatieaseman vieressä), iltaohjelman paikan ilmoitamme myöhemmin. Päivän aikana puheenjohtajille ja aktiiveille on osittain samaa ja osittain eri ohjelmaa.

Koko ohjelma tarkentuu vielä kesän kuluessa ja löytyy mm. Facebook-tapahtumasta https://www.facebook.com/events/293557234319599/.

Tapahtuma on tarkoitettu Setan jäsenjärjestöille ja kutsumme tapahtumaan jokaisesta jäsenjärjestöstä puheenjohtajan ja toisen aktiivisen toimijan. Seta kustantaa osallistujien matkakustannukset ja tarjoaa majoituksen ensisijaisesti niille (3hh Scandicissa tai vastaavassa), jotka eivät pääse kotiin saman vuorokauden aikana (la–su yö).

Ilmoittautuminen viimeistään 1.9. ilmoittautumislomakkeella: http://seta.fi/aktiivipaivat/

Tarkempia tietoja aktiivipäivistä antaa pääsihteeri Kerttu Tarjamo Kerttu Tarjamo (paasihteeri@seta.fi, 050 572 3259).

 

14. Seta SuomiAreenassa: Millaiselle arvopohjalle Suomi rakennetaan 13.7.

Järjestö | Seta järjestää yhteistyössä SuomiAreenan kanssa keskiviikkona 13.7. klo 10–11.15 keskustelun arvoista. Millaiselle arvopohjalle rakennamme Suomea juuri nyt ja millaiselta tulevaisuus näyttää?

Tämän hetkinen yhteiskunta on täynnä vihapuhetta. Pystymmekö löytämään tien ulos mielipiteiden huutamisesta ja keksimään keinoja yhdenvertaisen ja tasa-arvoon perustuvan yhteiskunnan rakentamiseen?

Keskustelemassa:
Matti Vanhanen, kansanedustaja, Keskusta
Anna Munsterhjelm, puheenjohtaja, Suomen Partiolaiset
Emil Bulut, hallituksen jäsen, Seta ry
Aino-Kaisa Pekonen, kansanedustaja, Vasemmistoliitto

Keskustelua moderoi:
Tommi Laitio, nuorisotoimenjohtaja, Helsingin nuorisoasiainkeskus

Lisätietoja: Panu Mäenpää, Setan puheenjohtaja, 050 301 1332, panu.maenpaa@seta.fi

 

15. Setan kouluttajakoulutus 4.–5.9. Joensuussa

Koulutus | Seta ja sen jäsenjärjestöt täydentävät vapaaehtoiskouluttajareserviään kouluttajakoulutuksella, joka toteutetaan syyskuun alussa (4.–5.9.) Joensuussa.

Kouluttajakoulutus antaa valmiuksia toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja muun muassa nuorisotaloille ja erilaisille leireille. Koulutuksessa perehdytään lhbtiq-teeman perustietoihin, tutustutaan toiminnallisiin harjoitteisiin, harjoitellaan omien kokemuksien kertomista sekä perehdytään kouluttamisen saloihin.

Lisätietoja antaa ja ilmoittautumiset (viimeistään 26.8.) vastaanottaa koulutussuunnittelija Marita Karvinen: marita.karvinen@seta.fi. Koulutuksessa on rajallinen määrä paikkoja, osallistujat hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koulutus järjestetään yhteistyössä KSL-opintokeskuksen kanssa.

16. Tule tekemään Sateenkaariseniori-tietoiskuja! Koulutus Turussa 10.–11.9.

Tapahtuma | Seta ja Yhdenvertainen vanhuus -projekti järjestävät Turussa kaksipäiväisen Sateenkaariseniori-tietoiskut -koulutuksen vapaaehtoisille ja vapaaehtoisiksi haluaville. Koulutus järjestetään 10.–11.9. Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n tiloissa osoitteessa Luolavuorentie 4.

Koulutus antaa valmiudet toimia Setan vapaaehtoisena ja pitää Sateenkaariseniori-tietoiskuja vanhuspalveluiden henkilökunnalle ja asiakkaille sekä alaa opiskeleville.

Koulutuksessa harjoitellaan vuorovaikutteisen esityksen pitämistä ja kysymyksiin vastaamista. Koulutuksessa pääset tutustumaan muihin asiasta kiinnostuneisiin.

Seta maksaa matkat ja tarvittaessa edullisen majoituksen yhdelle osallistujalle per jäsenjärjestö.

Ilmoittaudu mukaan 31.8. mennessä projektikoordinaattori Ville Valkeamäelle:ville.valkeamaki@seta.fi, puh. 0442180676.

 

17. Kirjoituspyyntö: Tosi rakkaus odottaa -kampanjan vaikutus elämään ja seksuaalisuuteen

Koulutus | Sitouduitko nuoruudessasi tai myöhemmin Tosi rakkaus odottaa -kampanjaan? Riippumatta siitä, missä vaiheessa halusit sitoutua, pitikö sitoumus? Miksi alun perin sitouduit Tosi rakkaus odottaa -kampanjaan? Miten koit kampanjan silloin ja nyt? Miten kampanja on mielestäsi näkynyt seksuaalisuudessasi tai parisuhteessasi? Olen kiinnostunut kokemuksestasi.

Kerään tutkimusaineistoa Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kirkkososiologian osastolle tekemääni progradu-tutkielmaa varten.
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten Tosi rakkaus odottaa -kampanja on vaikuttanut elämään ja seksuaalisuuteen myöhemmällä iällä.

Kirjoita minulle vapaamuotoisesti 1.8.2016 mennessä tai voit vaihtoehtoisesti osallistua haastatteluun. Toivon, että mainitset kirjoituksessasi ikäsi, sukupuolesi sekä mahdollisen uskonnollisen yhdyskunnan, johon kuulut/kuuluit tai jonka koet/koit omaksesi.

Voit kirjoittaa nimettömästi ja vastata joko sähköpostin kautta tai lähettämällä kirjeen. Mikäli vastaat postitse, laita kuoreen tunniste ”kirjoituspyyntö Isotalo”. Kaikki vastaukset käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäinen vastaaja ole tunnistettavissa valmiista pro gradu –työstä.

Kirsi-Marja Isotalo
kirsi-marja.isotalo@helsinki.fi
p. 0503417835
Helsingin yliopisto / Käytännöllisen teologian laitos
PL 4, 00014 Helsingin yliopisto

18. Keskustelua moninaisuudesta, saavutettavuudesta ja tulevaisuuden teatterin haasteista Tampereen Teatterikesässä

Koulutus | Perjantaina 9.8. Tampereen Teatterikesässä keskustellaan teattereiden saavutettavuudesta ja moninaisuudesta, tervetuloa mukaan!

AIKA: Perjantai 9.8.2013 klo 14:00–16:00
PAIKKA: Tampereen pääkirjasta Metso, Pietilä-sali, Pirkankatu 2, Tampere

Teattereiden yleisöissä tapahtuu. Vuonna 2030 Suomessa on arvioitu asuvan puoli miljoonaa muunkielistä ihmistä ja 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta henkilöä. Millä eväillä teatterit suunnistavat muutoksen pyörteissä? Venyvätkö tilat, palvelut ja ohjelmat vastaamaan yleisöjen odotuksiin? Miten esteettömyyskysymykset ratkaistaan? Miten toimii moninainen teatteri?

Teatterit tarvitsevat keinoja huomioida muunkielisiä tekijöitä ja erilaisia yleisöjä. Suurimmiksi kynnyskysymyksiksi uusien toimintatapojen omaksumiseen ja käyttöönottoon voivat kuitenkin nousta alan sisäiset asenteet ja rahoitusratkaisujen löytäminen. Miten toimii tulevaisuuden teatteri, jolla on vastauksia demografisen muutoksen tuomiin haasteisiin? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia keskustelutilaisuuden alustuksissa ja paneelikeskustelussa.

Puhumassa toiminnanjohtaja Rita Paqvalén, Kulttuuria kaikille -palvelusta, järjestösihteeri Taija Lähdetie Suomen Teatterit ry:stä kulttuuriasiainneuvos Marjo Mäenpää Opetus- ja kulttuuriministeriöstä, rehtori Tiina Rosenberg Taideyliopistosta, toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento Teatterikeskus ry:stä, hallituksen puheenjohtaja Eija-Liisa Markkula Näkövammaisten kulttuuripalvelusta, Opetusteatterin johtaja Jyri Pulkkinen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta, teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo Turun kaupunginteatterista ja vs. esteettömyysasiamies Amu Urhonen Tampereen kaupungista.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista. Liikkuminen kirjaston tiloissa on esteetöntä ja Pietilä-salissa on induktiosilmukka. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen Teatterit ry.

 

19. Kutsu sateenkaarivanhemmille osallistua tutkimukseen äitiys- ja lastenneuvolapalveluista

Koulutus | Sateenkaariperheitä kutsutaan osallistumaan tutkimukseen, jonka tarkoituksena on kuvata sateenkaarivanhempien osallisuutta äitiys- ja lastenneuvolapalveluissa. Osallistumisen edellytyksenä on 18-vuoden ikä ja sateenkaariperheen vanhemmuus. Vanhemmaksi katsotaan itsensä sateenkaarivanhemmaksi identifioivat biologiset ja sosiaaliset vanhemmat sateenkaariperheiden erilaisissa perhemuodoissa. Tutkimukseen osallistujan ei tarvitse olla Sateenkaariperheet ry:n tai Setan jäsen.

Aineisto kerätään haastatteluilla, jotka toteutuvat vuoden 2016 aikana. Tutkittaville ei makseta tutkimukseen osallistumisesta.
Haastatteluun kuluva aika on tunnista kahteen tuntiin. Osallistuminen on vapaaehtoista. Se voi tapahtua kasvokkain tai puhelimitse, myös täysin nimettömänä. Haastattelu tallennetaan ja tallennettu aineisto käsitellään luottamuksellisesti. Yksittäistä vastaajaa ei voida tunnistaa aineistosta.

Tutkimuksella on Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan puoltava lausunto.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen mukaan:
Jenni Kerppola-Pesu
Eljaksenkuja 9
53300 Lappeenranta
p.0503652052
kerppola@student.uef.fi

Toimintakalenteri

Transtukipisteen tavallisten ryhmien aikataulut löytyvät ylhäältä uutisesta sekä Transtukipisteen kalenterista: http://transtukipiste.fi/tapahtumat/.

Sinuiksi-palvelu päivystää kesällä seuraavasti:
Sinuiksi-puhelinpäivystys on avoinna myös heinäkuussa maanantaisin ja torstaisin klo 19-21. Verkkovastauspalvelu on lomalla 1.7.–30.7.2016. Tänäkin aikana voi lähettää kysymyksiä, mutta on hyvä varautua vastausviiveeseen. Puhelinpäivystys on lomalla 22.8.–1.9. Tänä aikana voi lähettää kysymyksiä vastattavaksi anonyymin verkkopalvelun kautta.
www.sinuiksi.fi

Heinäkuu

2.7. Helsinki Pride -kulkue ja puistojuhla, sateenkaariparivalokuvaus Setan teltalla

3.7. Seniori-nyyttäribrunssi, klo 12–15 Pasilanraition, Esterinpolun ja Pasilan puistotien keskellä sijaitsevassa puistikossa.

8.7. Kainuu Pride, Kajaani
https://www.facebook.com/kainuupride/

13.7. Seta SuomiAreenassa: Millaiselle arvopohjalle Suomi rakennetaan
https://www.facebook.com/events/251482825222514/

Elokuu

1.–7.8. Lahti Pride
http://www.lahtipride.fi/

5.–7.8. TuSetan kesäleiri, Taivassalo

17.–21.8. Åland Pride
http://www.pride.ax/

19.–21.8. Hanko Pride
http://www.hankopride.fi/

22.-28.8. Turku Pride
https://turkupride.fi/
https://www.facebook.com/turkupride/

Syyskuu

3.9. Raasepori Pride
http://www.visitraseborg.com/fi/tapahtumat/451-raseborg-pride

17.9. Setan puheenjohtaja- ja aktiivipäivät Tampereella

4.–5.9. Setan kouluttajakoulutus Joensuussa

Lokakuu

4.-5.10. MS SOSTE -risteily

26.–30.10. Vinokino juhlii 25-vuotispäiviään, Turku

Marraskuu

19.11. TransHelsinki yhteisöseminaari (lisätietoa syksymmällä)

20.11. Transgender Day of Rememberance (lisätietoa syksymmällä)

26.¬¬¬–27.11. Setan edustajakokous

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design