[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje kesäkuu 2014

Ajankohtaista ihmisoikeuspolitiikassa

1. Keskusta tukee translain uudistamista – Tanska näyttää mallia
2. Hlbti-myönteisen Stubbin hallitus koottiin – etenevätkö isyyslaki, translaki ja avioliittolaki?
3. Oslon Europride käyntiin ristiriitaisissa tunnelmissa
4. Samaa sukupuolta oleville avopareille samat edut ulkomaankomennuksella
5. Ateenassa puitiin hlbti-nuorten kokemaa koulukiusaamista
6. Sisäministeriö tutki vähemmistöjen syrjintää vanhuspalveluissa
7. Uusi lapsiasiavaltuutettu tarttuu hlbti-haasteeseen
8. Setan yhteistyökumppani erotettiin Venäjällä työstään hlbti-aktivismin vuoksi – tuenilmauksia tarvitaan myös Suomesta!

Järjestöuutiset

9. Setan ja Transtukipisteen juhlavuoden lahjatoive: lahjoitus ihmisoikeustyöhön
10. Ihmisoikeusjärjestöt valmistautuivat eduskuntavaaleihin
11. Avoin työpaikka Setassa: Tiedottaja (sijaisuus)
12. Marita Karvinen Setan pääsihteerin sijaiseksi
13. Opiskelijakunta POKA kannatusjäseneksi
14. Hae matka-apurahaa ILGA-Euroopan konferenssiin Riiassa
15. Seta ja Transtukipiste kiinni 30.6.–4.8.
16. Käy arvioimassa Setan ja Transtukipisteen kotisivujen toimivuus

Tapahtumat ja koulutukset

17. Helsinki Pride ja Ämyrock juhlistavat sateenkaaren värejä
18. Syksyn koulutukset: nuortenryhmien ohjaajakoulutus, kouluttajakoulutus ja täydennyskoulutus
19. Tule tekemään ohjelmaa TransHelsinki-yhteisöseminaariin
20. Up North and Down Under -konsertti Helsingissä
21. Vertaistukitapaaminen intersukupuolisille ihmisille 30.8.

Muut uutiset

22. Tilaa Karanteeni-kirja sähkökirjana

Toimintakalenteri

 

1. Keskusta tukee translain uudistamista – Tanska näyttää mallia

Kotimaa | Kesäkuussa kokoontunut Keskustan puoluekokous otti yksimielisesti kantaa translain uudistamisen puolesta. Keskusta vaatii poistettavaksi lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen, pakkoeron sekä muut ihmisoikeusloukkaukset. Asiasta oli tehty puoluekokoukselle kaksi aloitetta, joiden takana olivat Uudenmaan keskustanuoret ja Edistykselliset keskustanaiset.

Keskustan puoluekokous otti kantaa myös intersukupuolisten lasten hoitoon. Yksimielisesti hyväksytyn kannan mukaan intersukupuolisten lasten hoitosuosituksia tulisi kehittää siten, että mahdollisimman pitkälle kunnioitettaisiin yksilön itsemääräämisoikeutta. Kaikki hoitopäätökset tulee tehdä vanhempien ja asiantuntijoiden yhteistyöllä ja kuunnella lasta mahdollisimman varhain. Intersukupuolisuudesta tarvitaan keskustan mukaan lisää tutkimustietoa. Lisäksi intersukupuolisen lapsen vanhemmat tarvitsevat tukea tilanteen hyväksymiseksi. Asia käsiteltiin Edistyksellisten keskustanaisten aloitteesta.

Tanska uudisti translakinsa itsemääräämisoikeutta tukevaksi parlamentin 11.6. tekemällä päätöksellä. Sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu jatkossa henkilön omaan ilmoitukseen. Henkilötietojen muutos astuu voimaan kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen. Laki ei aseta sukupuolen juridiselle vahvistamiselle mitään ihmisoikeuksia loukkaavia ehtoja, kuten lisääntymiskyvyttömyyttä, naimattomuutta tai lääketieteellisiä selvityksiä. Samalla muutettiin muita lakeja. Esimerkiksi raskaana olevasta ei enää käytetä laissa sanaa nainen, vaan raskaana oleva henkilö.

Tanskasta tulee ensimmäinen eurooppalainen valtio, joka mahdollistaa sukupuolen juridisen vahvistamisen henkilön oman ilmoituksen perusteella. Aikaisemmin vastaava laki on ollut voimassa ainoastaan Argentiinassa. Tanskan laki ei kuitenkaan mahdollista sukupuolen laillista vahvistamista alle 18-vuotiaille, vaikka se olisi välttämätöntä monen teini-ikäisen transnuoren hyvinvoinnin kannalta. YK:n lapsen oikeuksien sopimusta valvova komitea onkin korostanut, että lapsen sukupuoli-identiteettiä tulee kunnioittaa ja ottaa huomioon lapsen etua määritettäessä. Argentiinassa myös alaikäisen juridinen sukupuoli voidaan korjata.

Suomessa useat ihmisoikeusjärjestöt vaativat translakia uudistettavaksi niin, että sukupuolen juridinen vahvistaminen on mahdollista omalla ilmoituksella ja että sen voi tehdä myös alle 18-vuotiaana. Sosiaali- ja terveysministeriössä toimivan translakityöryhmän työ keskeytettiin kevään 2014 ajaksi, mutta ministeriö on luvannut käynnistää työryhmän toiminnan uudelleen heti kesän jälkeen. Ministeri Susanna Huovisen tavoite on viedä lakimuutos vähintään keskeisten ihmisoikeusoikeusloukkausten poistamisen osalta eduskuntaan vielä tämän vuoden aikana. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet lain kokonaisuudistusta kokonaan itsemääräämisoikeutta tukevaksi.

SUOMENMAA-LEHTI>> www.suomenmaa.fi/etusivu/keskusta_ajaa_tasaarvoista_translakia_6970409.html

UUTINEN SETAN SIVUILLA >> http://seta.fi/ihmisoikeusjarjestot-suomen-uudistettava-translaki-kiireellisesti/

AMNESTYN RAPORTTI SUOMESTA >> https://www.amnesty.fi/raportti-transihmisten-ihmisoikeuksia-loukataan-torkeasti-suomessa/

 

2. Hlbti-myönteisen Stubbin hallitus koottiin – etenevätkö isyyslaki, translaki ja avioliittolaki?

Kotimaa | Eduskunta hyväksyi 24.6. uuden hallituksen, jota johtaa pääministeri Alexander Stubb. Stubb on aiemmin ollut aktiivinen hlbti-asioissa erityisesti europarlamentaarikkona. Euroopan parlamentissa hän toimi hlbti-asioiden työryhmän varapuheenjohtajana ja kutsui hlbti-aktivisteja Brysseliin.

Sateenkaariyhteisöt ry nimitti vuonna 2008 Stubbin Homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi. Vuonna 2012 Stubb oli tasa-arvoista avioliittolakia ehdottaneen lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja. Odotukset Stubbin pääministerikautta kohtaan ovat siis periaatteessa korkealla. Minihallitusneuvottelujen jälkeen julkistetussa täydentävässä hallitusohjelmassa yhdenvertaisuusteemoja ei mainittu, ja lakivaliokunnassa 25.6. kokoomusedustajien enemmistö äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Nähtäväksi jää, viekö uusi hallitus translaki- ja isyyslakiuudistukset loppuun, edistääkö se yhdenvertaisia perhevapaita ja miten avioliittolaille käy eduskunnassa.

Keskiviikkona hallitus antoi esityksen isyyslaista ja antoi tiedoksi, että naisparien lapsia koskevat lakipykälät annetaan erikseen syksyllä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat tyytyväisiä siihen, että vaikuttamistyö kantoi hedelmää ja hallitus on nyt sitoutunut ottamaan sateenkaariperheiden aseman mukaan uudistukseen.

”Olisi kuitenkin ollut parempi antaa kaikki muutokset yhtenä esityksenä. Nyt jää vaara siitä, että naisparien lapsia koskevat pykälät jäävät syystä tai toisesta lopulta säätämättä tällä vaalikaudella,” sanoo Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Keskiviikkona eduskunnan lakivaliokunta päätti laatia kielteisen mietinnön tasa-arvoisesta avioliittolaista. Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan on valitettavaa, että lakivaliokunta ei asettunut tukemaan Tahdon2013-kansalaisaloitetta.

”Asian käsittelyä on tunnuttu pitkittäneen tietoisesti. Onneksi tämä ei ollut vielä tässä, vaan eduskunta pääsee äänestämään kansalaisaloitteesta. Toivomme, että lakivaliokunta valmistelee mietintönsä kesätauon jälkeen mahdollisimman nopeasti, jotta asia saadaan eteenpäin. Olen toiveikas, että eduskunnan enemmistö asettuu tukemaan kaikkien parien yhdenvertaista kohtelua.”

JÄRJESTÖJEN TIEDOTE >> http://seta.fi/hlbti-oikeudet-etenevat-nihkeasti-pride-viikollakin/

 

3. Oslon Europride käyntiin ristiriitaisissa tunnelmissa

Ulkomaat | Vuosittaista Europridea vietetään tänä vuonna 20.–29.6. Oslossa Norjassa. Kymmenen päivän mittainen tapahtuma huipentuu viikon kuluttua ihmisoikeusseminaariin ja kulkueeseen. Setasta Europrideen osallistui hallituksen jäsen Viima Lampinen, joka alusti Työelämän yhdenvertaisuus -aiheisessa paneelikeskustelussa lauantaina 21.6.

Jo etukäteen heräsi keskustelua Europride-järjestäjien päätöksestä kutsua avajaispuhujaksi Norjan hallituksen hlbti-asioista vastaava ministeri Solveig Horne. Horne edustaa Fremskrittspartietia eli Edistyspuoluetta. Nimestään huolimatta puolueen linja on huolestuttava yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien kannalta. Puolue on ajanut esimerkiksi kiristyksiä romani-, maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan ja aborttioikeuden rajoittamista. Horne itse on antanut kyseenalaisia lausuntoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ennen ministerinpestiään.

Horne osallistui kutsuttuna puhujana myös Malmössä 12.¬–15.6. järjestettyyn suureen pohjoismaiseen Nordiskt Forum -tasa-arvofoorumiin. Myös Malmön tapahtuman yhteydessä käytiin tiukkaa keskustelua kutsun oikeutuksesta. Järjestäjät perustelivat kutsua sillä, että foorumin julkilausuma haluttiin tilaisuudessa luovuttaa kaikille pohjoismaisille tasa-arvoministereille. Järjestäjät kuitenkin pahoittelivat, että eivät esittäneet Hornelle julkisesti tiukkoja kysymyksiä Edistyspuolueen politiikasta. Moni Nordiskt forumin osallistuja piti foorumin järjestelyjä myös muulla tavoin ongelmallisina: valtaosa puhujista oli valkoihoisia ja keskiluokkaisia cis-heteronaisia. Aiheesta käytiin vilkasta Twitter- ja blogikeskustelua foorumin aikana ja jälkeen.

Seta lähetti Europriden norjalaiselle järjestäjätaholle kysymyksen, jossa ilmaisiin huoli, millaisen viestin Hornelle annettu kunniatehtävä antaa Euroopan hlbti-liikkeelle ja muihin vähemmistöihin kuuluville ihmisille. Järjestäjät vastasivat pitävänsä Hornen kutsumista ongelmattomana ja strategisesti tärkeänä, sillä Horne vastaa Norjan hallituksessa hlbti-asioista. Oslo Pride on perinteisesti kutsunut vastaavan ministerin avajaispuhujaksi.

”Avointa keskustelua on hyvä käydä monenlaisten poliittisten toimijoiden kanssa. Myös Seta pyrkii luomaan ja pitämään yllä keskusteluyhteyttä moneen suuntaan. Vuoropuhelu ei kuitenkaan edellytä sitä, että yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeustavoitteiden kanssa ristiriidassa olevalle politiikalle annetaan hyväksyntä kunniatehtävien kautta, etenkään jos Pride-järjestäjien omia näkemyksiä ei tehdä selväksi eikä poliitikkoja haasteta suoraan heidän ongelmallisista kannoistaan”, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.

Europride on yhteinen eurooppalainen tapahtuma, joten sen välittämiä viestejä on arvioitava kansainvälisen hlbtiq-yhteisön näkökulmasta, ei ainoastaan kansallisella tasolla. Hlbtiq-liikkeen on muistettava sisäinen moninaisuutensa ja oltava johdonmukainen antirasistisessa työssä. Kuten ruotsalaiset RFSL ja RFSL Ungdom kirjoittavat omassa kannanotossaan:

”Euroopassa on myös useita esimerkkejä puolueista, jotka yrittävät kääntää eri vähemmistöt toisiaan vastaan, usein kyse on hlbtiq-ihmisistä ja muslimeista. Siksi hlbtiq-liikkeellä on suuri antirasistinen vastuu. On keskeistä, että emme esimerkiksi eristä hlbtiq-politiikkaa ja legitimoi puolueita, jotka ovat ’hlbtiq-ystävällisiä’, mutta samalla rasistisia.”

RFSL ja RFSL Ungdom päättivät boikotoida Europriden avajaisia ja järjestää Europridessa antirasistisen seminaarin. Myös Setan edustaja jätti Europriden avajaistilaisuuden väliin.

RFSL:N JA RFSL UNGDOMIN KANNANOTTO >> http://www.rfsl.se/?p=324&aid=12700

 

4. Samaa sukupuolta oleville avopareille samat edut ulkomaankomennuksella

Kotimaa | Samaa sukupuolta olevat avopuolisot saavat jatkossa ulkoministeriön ulkomaankomennuksella samat puolisoetuudet kuin eri sukupuolta olevat avopuolisot. Epätasa-arvoisesta kohtelusta kirjelmöi ulkoministeriölle reilu vuosi sitten Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry Setan tuella. Aloite muutoksen ajamiseen saatiin ammattiliiton jäseneltä.

Ulkoministeriö vastasi kirjelmään, ettei se samansuuntaisista näkemyksistä huolimatta aio muuttaa tulkintaansa, mutta asia luvattiin ottaa esille alkamassa olevan lainsäädäntöhankkeen yhteydessä. Uudistettu ulkomaanedustusten korvauksia säätelevä, nyt myös avopareja yhdenvertaisesti kohteleva lainsäädäntö astuukin voimaan vuoden 2015 alusta.

Muutoksella on suuri taloudellinen merkitys yksilötasolla. Yksittäiselle virkamiehelle puolison perusteella maksettavat korvaukset ovat virkamiehen tehtävistä ja asemapaikasta riippuen vuositasolla noin 5 000–10 000 euroa.

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut (entinen SVAL) on akavalainen ammattiliitto, jonka jäsenet työskentelevät eri sektoreilla esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Seta jatkaa tiivistä yhteistyötä ammattiyhdistysliikkeen ja työnantajapuolen kanssa lähivuosina muuttuvien yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien uudistuessa.

LISÄTIETOA >> http://seta.fi/ulkomaankomennusten-puolisoetuudet-yhdenvertaisiksi/

5. Ateenassa puitiin hlbti-nuorten koulukiusaamista

Lapset ja nuoret | Nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen osallistu kesäkuun alussa ILGA-Euroopan järjestämään konferenssiin homo- ja transfobisesta koulukiusaamisesta. Kaksipäiväisen konferenssin aikana eri maiden edustajat järjestöistä, ammattiliitoista ja ministeriöiden edustajat pohtivat haasteita ja ratkaisuja homo- ja transfobisen kiusaamisen poistamiseksi.

Konferenssin toisen päivä järjestettiin yhteistyössä Kreikkalaisen The Smile of the Child -järjestön kanssa. Päivän aikana kuultiin useita puheenvuoroja Yhdysvalloista, Norjasta ja Irlannista. Puheenvuoroissa korostui erityisesti ihmisoikeuskasvatuksen tärkeä rooli kiusaamisen ja syrjinnän vastaisessa työssä. Irlannin Lapsen oikeuksien neuvonantaja Geoffrey Shannon painotti puheenvuorossaan ihmisoikeuslähtöistä ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa kouluille toimintakulttuuriksi. Lisäksi hän painotti ihmisoikeuksien tarjoamien instrumenttien tärkeyttä sekä opetusta lapsille omista oikeuksistaan.

”Suomessa lapset tulisi nähdä entistä selkeämmin oikeuksien haltijoina. Lapsilla on myös oikeus saada tietoa ihmisoikeuksista ja lapsen oikeuksista – tämän vuoksi ihmisoikeuskasvatuksen roolin kasvattaminen esimerkiksi opettajankoulutuksessa on hyvin tärkeää”, nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen sanoo.

 

6. Sisäministeriö tutki vähemmistöjen syrjintää vanhuspalveluissa

Yhdenvertainen vanhuus | Sisäministeriön koordinoima Syrjinnän seurantaryhmä teetti selvityksen eri vähemmistöryhmiin kuuluvien ikäihmisten sosiaali- ja terveyspalveluissa kokemasta syrjinnästä. Ikäihmisten moninaisuus näkyväksi -selvityksessä käsitellään myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemaa syrjintää.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjien kokemukset vaihtelevat vähemmistöryhmittäin. Hlbti-asiakkaiden kokemuksista kävi ilmi palvelujen heteronormatiivisuus ja oman identiteetin toteuttamisen rajoittaminen. Kokemuksissa korostui, että palvelunkäyttäjä saa taistella ollakseen juuri sellainen kuin haluaa. Selvityksen mukaan vanhemmat vähemmistöihin kuuluvat asiakkaat eivät juuri vie asiaansa eteenpäin valitusasteille saakka.

”Julkistamistilaisuudessa todettiin, että ikäihmisten joukkoa tarkastellaan varsin usein yhtenäisenä ryhmänä. Selvityksen kehittämisehdotuksissa mainitaan, että sosiaali- ja terveysalan peruskoulutukseen tulee lisätä tietoa moninaisuudesta ja erilaisista palveluntarpeista. Valitusjärjestelmää tulisi kehittää niin, että se olisi lähempänä palvelunkäyttäjää. Olisi hyvä, jos järjestelmä tarjoaisi valituksen tekijälle neuvontaa sekä ohjausta. Myös järjestöjä olisi hyvä hyödyntää yhdenlaisena syrjinnän seurantavälineenä, sillä tietoa syrjintätapauksista kertyy järjestöihin”, kertoo Setan Yhdenvertainen vanhuus -projektin koordinaattori Salla-Maija Hakola.

Outi Tjurinin toukokuussa 2014 valmistuneessa opinnäytetyössä käsitellään myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien yli 60-vuotiaiden elämänkulkuja sekä millaisia toiveita tai odotuksia heillä on vanhuspalveluja kohtaan.

Haastateltujen henkilöiden vanhuspalveluihin kohdistuneet toiveet koskivat erityisesti henkilökunnan osaamista, asenteita ja identiteetin tukemista. He toivoivat erityisesti koulutusta sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Eniten haastateltuja mietitytti muiden asiakkaiden suhtautuminen.

IKÄIHMISTEN MONINAISUUS NÄKYVÄKSI -SELVITYS >> http://www.intermin.fi/julkaisu/142014?docID=54138

7. Uusi lapsiasiavaltuutettu tarttuu hlbti-haasteeseen

Uutinen | Seta tapasi kesäkuussa uuden lapsiasiavaltuutetun Tuomas Kurttilan. Hedelmällisen tapaamisen myötä valtuutettu on päättänyt perustaa alaisuuteensa hlbti-teemoihin keskittyvän jaoston, joka arvioi ja tukee perheiden moninaisuuden huomioon ottamista perhelainsäädännön kehittämisessä. Valtuutettu Kurttila on myös kutsunut Setan edustajan ja Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsän asiantuntijajäseniksi lapsiasiain neuvottelukuntaan.

Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa intersukupuolisten lasten hoitokäytännöistä, sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevista lapsista ja heidän tukemistaan, koulukiusaamisesta sekä kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten yhteistyöstä hlbti-lasten ja -nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien edistämiseksi.

Setan ja lapsiasiainvaltuutetun yhteisen näkemyksen mukaan lasten ja nuorten asemaa parannetaan viranomaisvalmistelun oikeusperustaisuutta vahvistamalla. Valtuutetun haaveissa on myös aloittaa laaja koulutustyö valtion viranomaisten parissa, myös moninaisuusteemasta.

Lapsiasianvaltuutetun toimiston työtä voit seurata Facebook-sivulla https://www.facebook.com/lapsiasiavaltuutettu. Twitteristä teema löytyy sanalla ”Lapsiasia”. Blogi löytyy osoitteessa http://blogi.lapsiasia.fi/.

VALTUUTETUN TOIMISTON JAOSTOT >> http://www.lapsiasia.fi/perustietoa/neuvottelukunta/jaostot_ja_tyoryhmat

 

8. Setan yhteistyökumppani erotettiin Venäjällä työstään hlbti-aktivismin vuoksi – tuenilmauksia tarvitaan myös Suomesta!

Ulkomaat | Setassa useita kertoja vieraillut Rakurs-järjestön aktivisti Arkangelista, Oleg Kluenkov, erotettiin kesäkuun puolessavälissä opettajan työstään pohjoisessa (arktisessa) yliopistossa. Yliopisto ja alueen syyttäjänvirasto olivat ahdistelleet jo useiden kuukausien ajan Olegia sekä kahta muuta Rakursin aktivistia, Olga Pospelovaa ja Tatjana Vinnichenkoa. Heitä syytetään luvattomasta poissaolosta työpaikalta. Syytteet ovat tekaistuja, ja tosiasiassa erottamisen ja uhkausten taustalla on Olegin, Olgan ja Tatjanan julkinen aktiivisuus hlbti-ihmisoikeuspuolustajina.

”Erottaminen rikkoo perustavalla tavalla sananvapautta ja yhdistymisvapautta vastaan. Tilanne ei valitettavasti ole ainutlaatuinen, ja huolena on, että myös muualla Venäjällä yhä useampi hlbti-aktivisti painostetaan jättämään joko työnsä tai aktivisminsa”, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.

Oleg ja Venäjän hlbti-verkosto pyytävät solidaarisuuden ilmauksia eri maista. Suomalaiset yliopistot, opiskelijajärjestöt, ammattiliitot ja ihmisoikeusjärjestöt ja muut yksityishenkilöt voivat lähettää kannanottoja irtisanomista vastaan arktiselle yliopistolle. Tukiviestejä voi lähettää myös Venäjän hlbt-verkoston kautta.

LISÄTIETOA >> http://lgbtnet.ru/en/content/today-oleg-kluenkov-was-dismissed-northern-arctic-federal-university

9. Setan ja Transtukipisteen juhlavuoden lahjatoive: lahjoitus ihmisoikeustyöhön

Järjestö | Seta on tehnyt pitkäjänteisesti 40 vuotta ja Transtukipiste 20 vuotta työtä ihmisoikeuksien eteen. Paljon on saatu aikaan, mutta moni asia kaipaa edelleen työtä, jotta yhdenvertainen ja tasa-arvoinen yhteiskunta toteutuisi kaikkien osalta. Viimeaikainen yhteiskunnallinen keskustelu, kuten eduskunnan lakivaliokunnan tyrmäys tasa-arvoiselle avioliittolaille, osoittavat osaltaan tarpeen hlbtiq-ihmisoikeustyölle.

Nyt Seta sekä Transtukipiste esittävätkin oman juhlavuoden lahjatoiveensa: toivomme tukijoiltamme lahjoituksia ihmisoikeustyöhömme. Jokaisella lahjoituksella on merkittävä vaikutus järjestön toimintaan sekä sen kehittämiseen. Sinun avullasi me voimme tehdä enemmän!

Lahjoituksen Setalle ja Transtukipisteelle voi tehdä tavallisella tilisiirrolla. Sekä Setan että Transtukipisteen lahjoitukset tehdään samalle tilille. Jos haluat, jätä tilisiirrossa viestikenttään oma tervehdyksesi.

Lahjoitustili: Danske Bank FI21 8000 1571 0819 35.

Keräyslupa: 2020/2013/1852.

LISÄTIETOA >> http://seta.fi/tue-setaa/

 

10. Ihmisoikeusjärjestöt valmistautuvat eduskuntavaaleihin

jarjestokokous2
Kuvassa Sami Suhonen Transtukipisteeltä (vasemmalla), Merja Kähkönen HeSetasta, Tiina Oikarinen Amnestystä ja Anna Moring Sateenkaariperheistä.

Uutinen | Ihmisoikeusjärjestöt valmistautuvat jo kevään 2015 eduskuntavaaleihin. Seta järjesti 9.6. Kaivopihalla Raha-automaattiyhdistyksen Inhimillisiä uutisia -tapahtumassa avoimen kokouksen vaikuttamistyöstä ja vaalitavoitteista. Kokoukseen osallistuivat Amnestyn Suomen osasto, Regnbågsankan, Sateenkaariperheet, HeSeta ja Setan Transtukipiste.

Tulevien eduskuntavaalien suhteen järjestöjen edustajilla oli paljon yhteisiä päätavoitteita niin sisä- kuin ulkopolitiikan suhteen. Amnestyn Tiina Oikarisen mukaan jo pelkästään se, että vaaditaan ihmisoikeuksien toteutumista täysimääräisenä, on radikaali vaatimus.

Yksi järjestöjen yhteisistä tavoitteista on ns. ihmisoikeusarkkitehtuurin selkeyttäminen: millaisia ihmisoikeuselimiä Suomessa on, kuka toimintaa ministeriötasolla koordinoi ja miten toimintaa resursoidaan. Esimerkiksi Suomen kansainvälisiltä ihmisoikeuselimiltä saamien ihmisoikeussuosituksien toteutumista ei nyt valvota systemaattisesti.

Kuvassa Petra Nystén Regnbågsankanista (vasemmalla) ja Milla Rauma Ihmisoikeusliitosta.
Kuvassa Petra Nystén Regnbågsankanista (vasemmalla) ja Milla Aaltonen Ihmisoikeusliitosta.

Järjestöt vaativat hallitusohjelmaan uutta ihmisoikeustoimintaohjelmaa. Setan mukaan tarvittaisiin myös erillinen hlbti-toimintaohjelma. Ihmisoikeusliiton mukaan erillisohjelmista on myös ollut huonoja kokemuksia, koska ne jäävät joskus kauniiden sanojen tasolle ja vaille resursseja.

”Toimintaohjelma on hyvä siksi, että siihen kootaan kerralla kaikki tavoitteet, joita pidetään tärkeinä ja laajasti tietoa hlbti-ihmisten tilanteesta”, Sateenkaariperheiden Anna Moring perusteli.

Vaaliteemoiksi ehdotettiin myös muun muassa naisten moninaisuuden huomioimista väkivallan vastaisessa työssä, intersukupuolisten lasten kehollisen koskemattomuuden turvaamista sekä hlbti-turvapaikanhakijoiden aseman parantamista. Ulkopolitiikassa järjestöt toivovat tiukempia linjauksia esimerkiksi Venäjää kohtaan.

 

11. Avoin työpaikka Setassa: Tiedottaja (sijaisuus)

Rekrytointi | Etsimme valtakunnalliseen Setaan tiedottajaa määräaikaiseen työsuhteeseen.

Työsuhteen alkamisajankohta on 29.9.2014 tai sopimuksen mukaan. Työsuhde jatkuu ainakin 31.7.2015 saakka. Määräaikaisuuden peruste on perhevapaiden sijaisuus.

Tiedottaja suunnittelee ja toteuttaa Setan ulkoista ja sisäistä viestintää. Hän tukee tehtävässään järjestön johtoa ja asiantuntijoita sekä Setan yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamista. Tiedottaja vastaa Setan, Transtukipisteen ja projektien verkkosivujen ylläpidosta, mediaseurannasta, sosiaalisen median tilien ylläpidosta sekä julkaisutoiminnan koordinoinnista. Hän kehittää viestintää jäsenjärjestöille sekä kotimaisille että kansainvälisille sidosryhmille.

Tiedottajan tehtävien hyvä hoitaminen edellyttää

 • vankkaa viestinnän asiantuntemusta
 • suomalaisen mediakentän ja tiedotusvälineiden toimintatapojen tuntemusta
 • näkemystä vaikuttavasta viestinnästä
 • kokemusta verkkoviestinnästä
 • soveltuvaa koulutusta tai vastaavia tietoja
 • erinomaista suomen kielen suullista ja kirjallista ilmaisua
 • itsenäistä työotetta
 • tiimi- ja yhteistyötaitoja sekä valmiutta palvella monenlaisia sidosryhmiä.

Lisäksi arvostamme

 • kuvankäsittely-, valokuvaus- ja taittotaitoja
 • ymmärrystä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta ja ihmisoikeuksista
 • sujuvaa ruotsin ja/tai englannin kielen taitoa
 • järjestötoiminnan tuntemusta sekä
 • varainhankinta- ja markkinointiosaamista

Tehtävä sijoittuu sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksen vaativuusryhmään 6. Työsuhteessa on neljän kuukauden koeaika. Seta korostaa toiminnassa yhdenvertaisuutta. Toivomme tehtävään eritaustaisia ja eri sukupuolta olevia hakijoita.

Hakemukset ansioluetteloineen 11.8. mennessä sähköpostiin liitetiedostoina os. paasihteeri@seta.fi.

Tiedustelut 4.–8.8. klo 10–14: tiedottaja Eliisa Alatalo, p. 044 511 2134, tiedottaja@seta.fi.

 

12. Marita Karvinen Setan pääsihteerin sijaiseksi

Marita Karvinen kuvassa oikealla Maailma kylässä -festareilla yhdessä Yhdenvertainen vanhuus -projektin vapaaehtoisen Eveliinan sekä Olli Ståhlströmin kanssa.
Marita Karvinen kuvassa oikealla Maailma kylässä -festareilla yhdessä Yhdenvertainen vanhuus -projektin vapaaehtoisen Eveliinan sekä Olli Ståhlströmin kanssa.

Uutinen | Valtiotieteiden tohtori Marita Karvinen on valittu Seta ry:n pääsihteerin sijaiseksi ajalle 1.9.–31.12.2014. Pääsihteeri johtaa järjestön toimintaa ja toimii työyhteisön ylimpänä esimiehenä sekä hallituksen esittelijänä.

Karvinen on työskennellyt Setassa vuodesta 2005 alkaen ensin työelämävalmentajana ja vuodesta 2006 lähtien koulutussuunnittelijana. Hän vastaa tässä tehtävässä ammatillisten koulutusten ja vapaaehtoiskouluttajien koulutusten koordinoinnista ja toteutuksesta. Karvinen edustaa Setaa parhaillaan useissa luottamustehtävissä. Karvisella on myös seksuaalikasvattajan ja seksuaalineuvojan pätevyydet ja asiantuntijuutta sukupuolen moninaisuudesta eri kulttuureissa.

Karvinen kokee erittäin tärkeäksi tietouden lisäämisen sukupuolen ilmaisuun, sukupuoli-identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvasta kiusaamisesta.

”Erityisesti koulumaailmassa ja nuorisotyössä tulisi tiedostaa tiukkojen sukupuolinormien haitat, jotta niiden haittoja voidaan ennaltaehkäistä. Tässä työssä vastuulliset aikuiset ja nuoret itse voivat parhaimmillaan tehdä yhteistyötä. Sukupuolinormit koskettavat kaikkia identiteetistä riippumatta”, hän sanoo.

Koulutussuunnittelijan sijaiseksi on valittu sosionomi (AMK) Outi Tjurin.

Seta ry:n vakituinen pääsihteeri Aija Salo jää opintovapaalle 1.9.

 

13. Opiskelijakunta POKA kannatusjäseneksi

Uutinen | Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKA liittyi Setan kannatusjäseneksi. POKAn jäsenyys kasvattaa Setan kannatusjäsenten määrän jo kahdeksaantoista. Entuudestaan kannatusjäsenten riveistä löytyy monia opiskelijajärjestöjä, kuten Helsingin yliopiston opiskelijakunta, Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK ry) sekä Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo).

”Opiskelijoidemme edunvalvojina haluamme välittää kirkkaan veistin jäsenillemme yhdenvertaisuuden merkityksestä ja yhdenmukaisen kohtelun tärkeydestä koulussamme”, sanoo opiskelijakunnan puheenjohtaja Simo Rauma.

Kannatusjäsenet tukevat Setan ihmisoikeustyötä ja monipuolista toimintaa vuosittain maksettavalla kannatusjäsenmaksulla sekä monipuolisella yhteistyöllä. Kannatusjäsenyys on merkittävä sekä taloudellinen että periaatteellinen tuki Setalle. Kannatusjäseneksi voi liittyä myös yksityishenkilö. Vuonna 2014 kannatusjäsenmaksu on 270 euroa/vuosi.

LISÄTIETOA KANNATUSJÄSENYYDESTÄ >> http://seta.fi/liity-kannatusjaseneksi/

 

14. Hae matka-apurahaa ILGA-Euroopan konferenssiin Riiassa

Uutinen | Setan eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa tarjoaa hlbti-toimijoille mahdollisuuden osallistua Riiassa järjestettävään vuosittaiseen konferenssiin 9.–11.10. Jos haluaa ILGA-Euroopalta rahallista tukea osallistumiseen, matkastipendiä on haettava kesäkuun loppuun mennessä. Stipendien myöntämisessä huomioidaan tavoite, että konferenssiin saataisiin osallistujia mahdollisimman monenlaisista taustoista ja kattavasti eri puolilta Eurooppaa.

Konferenssin ohjelmaan kuuluu yli 30 erilaista workshoppia sekä mahdollisuus verkostoitua muiden maiden hlbti-aktivistien kanssa. Kesäkuun loppuun mennessä ILGA-Euroopalle voi tehdä myös ehdotuksen workshopin järjestämisestä. ILGA-Eurooppa valitsee ehdotusten joukosta konferenssin ohjelmaan otettavat workshopit kesän aikana.

HAKUOHJEET ILGA-EUROOPAN SIVUILLA >> http://ilga-europe.org/home/about_us/annual_conference/riga_2014/registration/scholarships

 

15. Seta ja Transtukipiste kiinni 30.6.–4.8.

Toiminta | Transtukipiste siirtyy viettämään ansaittua kesälomaa kesäkuun lopussa. Ovet avautuvat taas elokuun alussa. Syksyn ryhmätoiminnasta on tietoa Transtukipisteen tapahtumakalenterissa.

Setan toimisto on myös kiinni heinäkuun ajan. Kiireellisissä asioissa ja mediapyynnöissä voi olla yhteydessä Setan varapuheenjohtajiin Mikko Väisäseen ja Katriina Rosavaaraan. Heidän yhteystietonsa löytyvät Setan nettisivuilta.

TOIMINTAKALENTERI >> http://transtukipiste.fi/tapahtumat/

SETAN YHTEYSTIEDOT >> http://seta.fi/hallitus/

 

16. Käy arvioimassa Setan ja Transtukipisteen kotisivujen toimivuus

Tutkimus | Setan sekä Transtukipisteen uudistetut kotisivut ovat olleet käytössä kuluvan vuoden alusta lähtien. Olemme tehneet kyselyn, jonka avulla pyrimme keräämään käyttäjäkokemuksia sivujemme toimivuudesta. Kyselyyn vastaaminen vie vain muutamia minuutteja.

KYSELY >> https://fi.surveymonkey.com/s/8CFCQ5P

 

17. Helsinki Pride ja Ämyrock juhlistavat sateenkaaren värejä

Tapahtuu | Helsinki Pride tarjoaa loppuviikon ohjelmaa kaikille kiinnostuneille. Seta iloitsee myös uutisesta, että Mr. Gay Finland -kisan tuotot lahjoitetaan Setan Transtukipisteelle. Kilpailun finaali järjestetään torstaina 26.6.

”Mr. Gay Finland -organisaatio ymmärtää, että homojen asema yhteiskunnassamme on parantunut todella paljon, mutta sukupuolivähemmistöt kokevat vielä monin tavoin voimakasta syrjintää. Vuoden 2014 hyväntekeväisyyskohde on Setan Transtukipiste, joka juhlii tänä vuonna 20 vuotta kestänyttä toimintaansa”, kilpailun lehdistötiedotteessa kerrotaan.

Seta kutsuu kaikki ystävänsä juhlavuosipiknikille perjantaina Kaisaniemen puistoon ja lauantaina kanssaan Pride-marssille! Puistojuhlassa julkistetaan klo 14.30 vuoden 2014 Asiallisen tiedon omena -palkinnon saajat.

Lauantaina 28.6. järjestetään myös Ämyrock Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa, joka juhlii osana Setan juhlavuotta myös omaa 40-vuotista historiaansa. Ämyrock onkin tänä vuonna julistautunut Syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Seta järjestää festaripäivänä yhdenvertaisuustyöpajan ja Setan varapuheenjohtaja Mikko Väisänen pitää puheenvuoron päälavalla.

18. Syksyn koulutukset: nuortenryhmien ohjaajakoulutus, kouluttajakoulutus ja täydennyskoulutus

Tapahtuu | Seta järjestää ohjaajakoulutuksen jäsenjärjestöjen nuortenryhmien vetämisestä kiinnostuneille ja jo mukana oleville. Tänä vuonna koulutus järjestetään Helsingissä 23.–24.8. Seta maksaa koulutuksen osallistumiskulut. Lue lisää Setan sivuilta.

Syksyn ainoa kouluttajakoulutus toteutetaan Helsingissä, Setan toimistolla Länsi-Pasilassa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Koulutus on suunnattu kaikille vapaaehtoiskouluttamisesta kiinnostuneille aktiiveille. Koulutuksessa saat perusvalmiudet toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja nuorisotaloille. Koulutuksessa käsitellään perusasiat hlbtiq-teemasta, tutustutaan Setan koulutustoiminnan rakenteisiin, koulutusmateriaaliin ja -videoihin, perehdytään esiintymisen saloihin, mietitään omaa tarinaa ja kokemuksia sekä niihin liittyviä rajoja ja eettisiä kysymyksiä. Koulutuksessa on myös osio, missä mietitään haastavien tilanteiden hallintaa. Koulutus alkaa lauantaina 30.8. klo 12 ja päättyy klo 19:30, sunnuntaina 31.8. jatkamme klo 10 ja koulutusviikonloppu päättyy klo 16:30.

21.9. järjestetään täydennyskoulutuksena draamatyöpaja sukupuolen moninaisuudesta. Koulutuksessa tutustutaan draaman käyttöön koulutuksissa sekä työpajojen toteutuksissa. Koulutuksen substanssiteemana on sukupuolen moninaisuus, erityisesti transsukupuolisuus, minkä ympärille tarinallinen ja toiminnallinen työpaja rakentuu. Koulutus on suunnattu Setan vapaaehtoiskouluttajille, mutta myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat koulutukseen tervetulleita. Koulutus toteutetaan Setan toimistolla Länsi-Pasilassa klo 11–18. Työpajan toteutuksesta vastaa draamaohjaaja Heidi Leino.

Ilmoittautumiset kouluttajakoulutukseen: marita.karvinen@seta.fi.

Ilmoittautumiset täydennyskoulutukseen: ennen 31.8. marita.karvinen@seta.fi, syyskuusta alkaen: outi.tjurin@seta.fi.

NUORTENRYHMÄOHJAAJAKOULUTUS >> http://seta.fi/tapahtuma/setan-nuortenryhmien-ohjaajakoulutus/

 

19. Tule tekemään ohjelmaa TransHelsinki-yhteisöseminaariin

Tapahtuu | TransHelsinki-yhteisöseminaari järjestetään marraskuun lopulla Helsingissä Kirjan Talossa.

TransHelsingin yhteisöseminaari tarvitsee juuri sinua pitämään pienen puheen tai esityksen sukupuolivähemmistöille tai sukupuoleltaan moninaisille tärkeistä aiheista. Aihe voi olla ajankohtainen, voimauttava tai jotain ihan muuta. Esitykselle on varattu 5–15 minuuttia.

Ehdota itseäsi siis mukaan osoitteeseen info@transhelsinki.fi. TransHelsingin työryhmä valitsee lopulliset puhujat ja esiintyjät.

TRANSHELSINGIN SIVUT >> http://transhelsinki.fi/

LISÄTIETOA TRANSTUKIPISTEEN SIVUILLA >> http://transtukipiste.fi/tapahtuma/transhelsinki-2014/

 

20. Up North & Down Under -konsertti Helsingissä: lavalla lesbo- ja homokuorot Australiasta ja Suomesta

Tapahtuu | Up North & Down Under -konsertti järjestetään Musiikkitalolla Helsingissä 11.7. klo 19.00. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Konsertissa pääset kuulemaan säveliä eri puolilta maailmaa, kun lavalle nousee australialainen Sydney Gay and Lesbian Choir sekä suomalaiset Out ´n Loud ja Kaupungin Naiset. Konsertin säestää Gareth Chan.

 

21. Vertaistukitapaaminen intersukupuolisille ihmisille 30.8.

Uutinen | Syksyllä 2014 Helsingissä kokoontuu kerran kuussa ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä intersukupuolisille ihmisille. Mikäli sinulla on halu jakaa ja kuulla intersukupuolisuuden mukanaan tuomia kokemuksia, tunteita ja ajatuksia, olet tervetullut mukaan. Ryhmä on luottamuksellinen, voimavarakeskeinen ja vertaisuudesta voimaa ammentava. Ryhmä on osallistujille maksuton.

Ryhmän toteuttaa Trasek RAY:n tuella. Lisätietoja ryhmästä, ajoista ja paikoista saat ohjaajalta (juha.kilpia@aktuaali.fi) ja Trasekista (terhi@trasek.fi).

TILAISUUS FB:SSÄ >> https://www.facebook.com/events/817630724927796/

 

22. Tilaa Karanteeni-kirja sähkökirjana

Uutinen | Kustannusosakeyhtiö Siltalan huhtikuussa julkaisema Karanteeni on nyt julkaistu myös sähköisenä versiona Long Playn toimesta. Long Playn verkkokaupan lisäksi sähköinen e-kirjan voi ladata Applen iBooks- palvelusta.

Toimittaja-kirjailijat Antti Järvi ja Hanna Nikkanen tekivät merkittävän tiedonjulkistamisteon kootessaan yksiin kansiin hivin ja aidsin varhaishistorian Suomessa. Siltalan kustantama, pääosin 1980-lukua käsittelevä teos Karanteeni – kuinka aids saapui Suomeen on monipuolinen ja tarkkanäköinen kuvaus yhteiskunnasta, joka pelästyi aidsia. Setalla oli keskeinen rooli hiv-testauksen ja -tutkimuksen käynnistämisessä ja Aids-tukikeskuksen (myöhemmin Hiv-tukikeskus) perustajana. Kirjaan on haastateltu useita Setan aikalaistoimijoita.

Nykytoimijoista kirjaan on haastateltu Yhdenvertainen vanhuus -projektin koordinaattoria Salla-Maija Hakolaa. Vanhuuden hoivaan liittyvät kysymykset ovat monelta osin hyvin samankaltaisia hiv-positiivisilla henkilöillä kuin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvilla pitkälti asenteiden, stigman ja tiedon puutteen vuoksi. Kyse on myös osittain samoista henkilöistä. Positiiviset ry on mukana Yhdenvertainen vanhuus -hankkeessa.

KARANTEENIN SÄHKÖINEN VERSIO >> http://www.longplay.fi/fi/karanteeni

 

Toimintakalenteri

Kesäkuu

23.–29.6. Helsinki Pride -viikko, teemana työelämä
http://www.helsinkipride.fi/

26.6. klo 16–18 Puskasta parisänkyyn – Seta ja seksi, Kirjasto 10. Järjestää Setan alumniverkosto.

26.6. klo 19–21 Kahvi-ilta Transtukipisteellä kaikille, jotka ovat joskus pohtineet omaa sukupuoltaan sekä heidän läheisilleen: esimerkiksi transihmisille, intersukupuolisille, sukupuolettomille, sukupuolikapinallisille tai muuten vaan sukupuoltaan pohtiville. Periaatteina luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus, oikeus käyttää haluamaansa nimeä ja oikeus kertoa itsestään vain juuri sen verran kuin haluaa. Paikkana Setan toimisto.

27.6. klo 13–16 Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema taide- ja kulttuurikentällä kokijoina ja tekijöinä. Järjestää Taiteen edistämiskeskus, Seta ja Kulttuuria kaikille ­palvelu.

27.6. Valtakunnallisen Setan juhlavuosipiknik Kaisaniemen puistossa klo 16.00–18.00. Tule juhlimaan Setan 40-vuotista ja Transtukipisteen 20-vuotista taivalta piknikin merkeissä! Tuo mukanasi oma viltti ja halutessasi myös yhteistä tarjottavaa. Sateen sattuessa olemme Setan toimistolla (Pasilanraitio 5).

29.6. klo 12–15 Seniori-nyyttäribrunssi, Pasilanraition, Eesterinpolun ja Pasilanpuistotien keskellä sijaitsevassa puistikossa. Olitko mukana toiminnassa, kun transvestiitit ja transsukupuoliset toimivat yhdessä? Olitko perustamassa Trasekia tai Dream Wear Clubia? Luitko tarkasti Transgenre-lehteä? Muistatko, kun Transtukipiste perustettiin? Haitko lupaa kastraatiolautakunnalta? Olitko mukana vaikuttamassa translain sisältöön? Koskiko ”uusi” translaki sinua? Oletko siis transiältäsi jo seniori? (Säävaraus: rankkasateen sattuessa olemme Setan toimistolla os. Pasilanraitio 5, 2. krs.)

25.–29.6. EuroPride Oslossa
www.europride2014.com

28.6. Ämyrock Hämeenlinnassa
Juhlintaa 40-vuotaan Ämyrockin ja Setan kunniaksi yhdenvertaisuuden puolesta!
http://www.amyrock.org/

Heinäkuu

16.-19.7. Åland Pride Maarianhaminassa
https://www.facebook.com/AlandPride

25.–26.7. Jeppis Pride Pietarsaaressa
https://www.facebook.com/jeppispride2014

25.–26.7. Lahden Setan nuorten kesäleiri
https://www.facebook.com/events/227875480753652/

Elokuu

23.–24.8. Nuortenryhmäohjaajakoulutus Helsingissä
http://seta.fi/tapahtuma/setan-nuortenryhmien-ohjaajakoulutus/

30.8. Puheenjohtajatapaaminen Setan ja jäsenjärjestöjen puheenjohtajille, Helsinki

30.–31.8. Syksyn kouluttajakoulutus Helsingissä
http://seta.fi/tapahtuma/kouluttajakoulutus-30-31-8-14-hki/

30.8. Vertaistukitapaaminen intersukupuolisille Helsingissä
https://www.facebook.com/events/817630724927796/

Syyskuu

5.-7.9. Helsingin 29. sarjakuvafestivaali, teemana sateenkaarisarjakuva, Setan juhlavuositapahtuma
http://www.sarjakuvafestivaalit.fi/

8.9. Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland Tampereella Postimuseossa, Setan juhlavuositapahtuma. Näyttely jatkuu 29.3.2015 saakka
http://www.postimuseo.fi/nayttelyt/nayttelytoimintamme/salaisuuksin-suljettu

21.9. Setan draamatyöpaja-täydennyskoulutus Helsingissä

Lokakuu

9.–11.10. ILGA-Euroopan konferenssi Riiassa

20.–26.10 Regnbågshelgen Helsingissä
http://www.regnbagsankan.fi/2014/05/regnbagshelgen-2014-halls-20-25-oktober/

24.–26.10. Vinokino Turussa
https://www.facebook.com/Vinokino

27.–31.10. ILGA Worldin konferenssi Meksikossa

Marraskuu

7.-9.11. Vinokino Helsingissä
https://www.facebook.com/Vinokino

18.–23.11. TransHelsinki 2014 Helsingissä
http://transhelsinki.fi/

21.11. Meidän historiamme -juhlavuosiseminaari (Seta ja Transtukipiste) Helsingissä

29.–30.11. Edustajakokous, Kauniainen

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design