[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje joulukuu 2012

 

Tässä uutiskirjeessä:

1. Juha-Pekka Hippi Setan johtoon
2. Setan edustajakokous: Syrjintään puututtava vahvalla lainsäädännöllä
3. Setan vanhuusprojektin seminaari pureutui epäkohtiin ja mahdollisuuksiin
4. Translain muuttamiselle kannatusta kautta puoluekentän
5. Hae Setan transpoliittiseen valiokuntaan ja nuorisotoimikuntaan!
6. Normit nurin! Kerro kokemuksesi koulun normeista!
7. Anti-homolakia ajetaan koko Venäjälle
8. Tukholmassa maailmanlaajuinen hlbtiq-konferenssi
9. Opas ja sarjakuva-albumi sukupuolen moninaisuudesta julkaistiin
10. Allekirjoita vetoomus Ugandan homoihin kohdistuvaa kuolemantuomiota vastaan
11. Setan toimisto kiinni 22.2.–7.1.
12. JOULUKUUN VINKKI: 46 kotimaista kappaletta moninaisuudesta
Tapahtumakalenteri

Uutiskirje kertoo kuukausittain Setan kuulumiset. Voit erota uutiskirjeen saajien listalta vastaamalla tähän viestiin.

1. Juha-Pekka Hippi Setan johtoon

UUTINEN | Setan puheenjohtajaksi 2013–2014 valittiin joulukuun alussa helsinkiläinen asianajaja-yrittäjä Juha-Pekka Hippi. 33-vuotias Hippi on toiminut kuluneella kaudella Setan hallituksen jäsenenä sekä aiemmin useissa Setan jäsenjärjestöissä.

Setan toiseksi varapuheenjohtajaksi vuosiksi 2013-2014 valittiin kangasalalainen Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Mikko Väisänen. Istuvan varapuheenjohtajan Elina Laavin kausi jatkuu vielä vuoden. Hallitukseen valittiin kaksivuotiskaudelle uusiksi varsinaisiksi jäseniksi Sara Sundell (Helsinki) ja Mikko Kivinen (Helsinki) ja uudeksi varajäseneksi Hanna Leppänen (Vantaa). Hallituksessa jatkavat vuoden 2013 loppuun varsinaiset jäsenet Leena Tarjamo, Joonas Mattsson ja Niina Simanainen sekä varajäsen Katriina Rosavaara.

Valinnat teki Helsingissä kokoontunut Setan edustajakokous, joka oli pitkän tauon jälkeen jälleen kaksipäiväinen. Edustajakokouksessa käytiin myös monipuolista työryhmäkeskustelua muun muassa Setan kouluvierailuiden tavoitteista, translaista, verkkosivuista, kuntavaikuttamisesta ja eheytyksen ongelmista. Edustajakokous päätti myös ensi vuoden toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta.

 

2. Setan edustajakokous: Syrjintään puututtava vahvalla lainsäädännöllä

KANNANOTTO | Setan edustajakokous vaati kannanotossaan (http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17821), että Suomeen perustetaan yhdenvertaisuusvaltuutettu, johon syrjintää kohdannut voi ottaa yhteyttä myös työelämän syrjintätapauksissa.

”Työsuojeluviranomaisten ja työmarkkinajärjestöjen harjoittama valvonta ei yksin riitä. Esimerkiksi rekrytointisyrjintä jää viranomaisten ulottumattomiin. Kattavaksi oikeussuoja saataisiin siten, että yhdenvertaisuusvaltuutetulla ja -lautakunnalla olisi työsuojeluviranomaisten kanssa jaettua toimivaltaa”, kannanotossa sanotaan.

Oikeusministeriö julkisti 30.11. luonnoksen esityksestä uudistetuksi yhdenvertaisuuslaiksi. Setan edustaja on kutsuttu mukaan lakiuudistusta koskeviin verkostokuulemisiin. Ensimmäinen verkostokuuleminen on 12.12.

Lisätietoa: Setan pääsihteeri Aija Salo, paasihteeri@seta.fi, p. 050 309 8108

3. Setan vanhuusprojektin seminaari pureutui epäkohtiin ja mahdollisuuksiin

UUTINEN | Yhdenvertainen vanhuus -projektin avausseminaarissa nostettiin esiin ikääntyvien monenkirjava joukko.

”Jos otamme 100 henkilöä, jotka ovat 66-vuotiaita, kaikki ovat todella erilaisia sosiaalisesti, poliittisesti, kulttuurisesti, koulutushistorian, perheen ja terveystaustan näkökulmasta. Seksuaalisesta suuntautumisesta puhutaan kaikkein vähiten”, seminaarin avannut vappu Taipale totesi.

Marraskuun lopulla järjestetty tilaisuus kokosi yhteen vanhuspalveluissa työskenteleviä, alaa opiskelevia ja sateenkaariväen ikääntymisestä kiinnostuneita. Samalla julkaistiin tuoreimman kyselyn tulokset (http://www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus/asiakkaat-kaipaavat-vanhuspalveluihin-moninaisuuden-asiantuntemusta/), joiden mukaan 30 prosenttia 50–80-vuotiaista kyselyyn vastannaista oli jättänyt käyttämättä palveluita epäasiallisen kohtelun pelossa. Vajaa puolet vastaajista ei usko tulevansa kohdatuksi vanhusten asumisyksiköissä kunnioittavasti muiden asukkaiden taholta.

”Kyselyyn vastanneista lähes 90 prosenttia toivoi, että ikäihmisille suunnattujen palvelujen henkilökunta olisi saanut koulutusta ihmisen sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Kun moninaisuus on osa asiantuntemusta, asiakasta ei kohdata oletusten pohjalta, vaan annetaan tilaa ihmisen itsemäärittelylle”, projektikoordinaattori Salla-Maija Hakola kertoi.

www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus
4. Translain muuttamiselle kannatusta kautta puoluekentän

IHMISOIKEUSTYÖ | Setan, Trasekin ja eduskunnan ihmisoikeusryhmän translakiseminaarissa lakiuudistuksen taakse saatiin laaja eduskuntapuolueiden kannatus.

Seitsemän puolueiden edustajaa kahdeksasta kannatti lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista translaista. Seitsemän puolueen edustajat kannattivat myös ihmisen itsemääräämisoikeutta omasta sukupuolestaan. Puoluepaneelin enemmistö oli valmis translain laajaan kokonaisuudistukseen. Seminaari järjestettiin osana TransHelsinki-tapahtumaa.

Translain uudistamiselle on kannatusta myös ministeritasolla. Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Paavo Arhinmäki totesi Transihmisten muistopäivässä 20.11., että lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on poistettava. Ulkoministeri Erkki Tuomioja puolestaan vaati pakkosterilointien lopettamista Ihmisoikeuskeskuksen ja Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan (IONK) seminaarissa eduskunnassa kuun lopulla.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson totesi marraskuussa vastauksessaan kansanedustaja Astrid Thorsin kirjalliseen kysymykseen, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) asettaa vuonna 2013 työryhmän tarkastelemaan translain uudistustarpeita. Seta ja Trasek tapasivat TransHelsinki-viikolla STM:n uuden kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeen. Hän lupasi, että translain uudistuksessa tehdään yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Katso videotallenne seminaarista: http://bambuser.com/channel/Setary

5. Hae Setan transpoliittiseen valiokuntaan ja nuorisotoimikuntaan!

HAKUKUULUTUS | Setan hallitus avasi haut transpoliittiseen valiokuntaan ja nuorisotoimikuntaan.

Seta perusti vapaaehtoisista aktiiveista koostuvan transpoliittisen valiokunnan ensimmäistä kertaa vuonna 2011. 2013 vuoden valiokuntaan voivat hakea kaikki sukupuolen moninaisuuteen liittyvästä ihmisoikeusvaikuttamisesta kiinnostuneet. Valiokunta tukee Setan hallituksen yhteiskunnallista vaikuttamistyötä erityisesti sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Valiokunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan.

Vuodesta 2011 toiminut Setan nuorisotoimikunta tukee Setan nuorisotyön kehittämistä. Toimikunta tuo nuorten näkökulmaa ajankohtaisiin asioihin ja sen jäsenet toimivat Setan nuorina edustajina eri tilaisuuksissa. Nuorisotoimikuntaan voivat hakea henkilöt, jotka ovat 14–29-vuotiaita vuonna 2013. Seta toivoo, että toimikunta edustaisi mahdollisimman hyvin kaikkia sukupuolia ja suuntautumisia sekä muuten eri taustoista tulevia nuoria, kaupunkeja ja maaseutua.

Haut päättyvät 7.1.2013. Setan hallitus nimittää jäsenet molempiin tammikuussa. Hakeminen ei edellytä jäsenyyttä Setan jäsenjärjestössä. Tutustu hakukuulutuksiin ja valiokuntien toimintaan!

Transpoliittisen valiokunnan hakukuulutus: http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17829&k=16207

Nuorisotoimikunnan hakukuulutus: http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17828

6. Normit nurin! Kerro kokemuksesi koulun normeista!

KAMPANJA | ”Onko sinulla fiilis siitä, että joku koulussa mättää?” kysyy Normit nurin -sivusto. Perjantaina osoitteessa www.normit.fi avautuu mahdollisuus kertoa omia kokemuksia siitä, miten oletukset vaikkapa sukupuoleen, ikään, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen vaikuttavat kielteisesti opiskelijoiden ja opettajien viihtymiseen kouluissa.

Tarinoita ihmisten kokemista normatiivisista käytänteistä ja asenteista kerätään kuukauden ajan. ”Tähtäimessä on tehdä normit näkyväksi. Sen jälkeen muutamme yhdessä koulun yhdenvertaisemmaksi paikaksi kaikille”, sivusto julistaa.

Ensi vuonna kokonaisuudessaan avautuva normit.fi-sivusto on osa Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen -hanketta. Hanketta toteuttavat Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI, Seta ja ruotsinkielinen opiskelijajärjestö Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf.

www.normit.fi
www.normer.fi

7. Anti-homolakia ajetaan koko Venäjälle

UUTINEN | Venäjän liittovaltion parlamentti eli duuma käsittelee Setan tietojen mukaan 19.12.2012 esitystä, joka saattaisi voimaan ”homoseksuaalisen propagandan” -vastaisen lain koko Venäjällä.

Vastaava laki on jo voimassa useilla Venäjän alueilla, kuten Pietarissa. Seta lähetti Venäjän viranomaisille kirjeen, jossa Seta vaatii Venäjää kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja torjumaan homo- ja transfobisen lain.

Tutustu myös Silminnäkijä-ohjelman juttuun lain vaikutuksista. Ohjelma on nähtävillä Ylen Areenassa vielä kuukauden ajan.

Katso ohjelma täällä: http://areena.yle.fi/tv/1734281

 

6. Tukholmassa maailmanlaajuinen hlbtiq-konferenssi

UUTINEN | Sateenkaariväki ympäri maailmaa kokoontuu 9.-16.12. Tukholmaan kattojärjestö ILGAn maailmanlaajuiseen konferenssiin. Myös Seta osallistuu konferenssiin, jonka teema on ”Global rights, global respect”.

Seuraa konferenssin blogia: http://ilga2012.org/ Konferenssin yhteydessä pidetään useita temaattisia tapaamisia, muun muassa toista kertaa järjestettävä intersukupuolisuus-foorumi. RFSL Ungdom järjestää nuorisotapaamisen, johon osallistuu kaksi Setan edustajaa.

6. Opas ja sarjakuva-albumi sukupuolen moninaisuudesta julkaistiin

UUTINEN | TransHelsinki-tapahtuman yhteydessä julkistettiin sarjakuva-albumi sekä opas sukupuolen moninaisuudesta.

Tarinoita sukupuolen moninaisuudesta -sarjakuva-albumi on nuorten piirtäjien käsialaa. Tarinoissa avataan omaa arkea, tunteita ja sukupuolen kokemista kunkin omalla tavalla. Albumi on luettavissa ja tulostettavissa omaan käyttöön nettisivuiltamme: http://www.transtukipiste.fi/index.php?k=17819

Sukupuolen moninaisuus -opas avaa sukupuolta useista näkökulmista. Oppaassa esitellään kaikkia sukupuolia, sukupuolen moninaisuuden historiaa ja sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun vaikutusta ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Oppaan kuvitus koostuu voimauttavista valokuvista, joita kerättiin avoimella kyselyllä syksyn aikana.

7. Allekirjoita vetoomus Ugandan homoihin kohdistuvaa kuolemaan tuomiota vastaan

UUTINEN | Ugandan parlamentti käsittelee jälleen lakiesitystä, joka langettaisi homoudesta kuolemanrangaistuksen ja homoseksuaalisen tyttären, naapurin tai oppilaan suojelemisesta vuosien vankeustuomion. Jos laki hyväksytään, vain presidentti Joweri Museveni voi estää sen voimaantulon käyttämällä veto-oikeuttaan.

Toimi ja allekirjoita vetoomus: http://www.allout.org/en/actions/uganda-now

 

8. Setan toimisto kiinni 21.12.–7.1.

UUTINEN | Setan toimisto on kiinni vuodenvaihteessa 21.12.–7.1.

Tietoa toimiston aukioloajoista verkkosivuilla: http://www.seta.fi/yhteystiedot

 

9. Joulukuun vinkki: 46 kotimaista kappaletta moninaisuudesta

KUUKAUDEN VINKKI | Seta on tehnyt Spotify-palveluun oman soittolistan, HLBTIQXYZ, jolle on koottu suomalaisia homo-, lesbo-, bi- ja transaiheisia lauluja.

Kuuntele listaa: http://open.spotify.com/user/seta_ry/playlist/7ecC82Z3RbGgf0npncSlQP

 

Tapahtumakalenteri

TAMMIKUU

7.1. Haku transpoliittiseen valiokuntaan ja nuorisotoimikuntaan päättyvät
11.–13.1. Transtukipisteen vuoden ensimmäiset ryhmät kokoontuvat
12.–13.1. Kouluttajakoulutus, Varkaus

HELMIKUU

16.–17.2. Kouluttajakoulutus, Helsinki

MAALISKUU

9.–10.3. Kouluttajakoulutus, Tampere

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design